Anbernic RG35XX is een betaalbaar en soms goedkoop alternatief

Hoewel de Anbernic RG35XX-emulatiehandheld een prima prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt, zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je het apparaat in huis haalt.

Anbernic RG35XX

De Anbernic RG35XX is een emulatiehandheld die in het leven werd geroepen omdat Miyoo een steek liet vallen. Die product bracht in 2022 de Miyoo Mini uit, en die was niet aan te slepen. Miyoo kon er simpelweg niet genoeg produceren. De Chinese concurrent Anbernic besloot daarom in het gat te springen dat de Miyoo Mini achterliet. Hoewel die qua formaat niet in de buurt komt van de Mini, doen het design en de knoppenindeling heel erg lijken op wat Miyoo aanbiedt. Ik kocht de RG35XX voor 50 dollar en dat is net wat goedkoper dan de later verschenen Miyoo Mini Plus.

Wanneer je een handheld uit China bestelt, zoals de Anbernic RG35XX, dan moet je altijd rekening houden met een aantal zaken die de prijs kunnen verhogen. Denk dan aan invoerrechten en verzendkosten. De handheld zelf mag dan minimaal 49,99 dollar kosten, maar daar mag je dus gerust nog dertig dollar bij optellen. Bovendien kun je ervoor kiezen een micro-sd-kaart bij te bestellen met daarop een verzameling (illegaal verkregen) roms. Je kunt kiezen uit 64 GB of meer; en hoe meer je kiest, hoe meer geld je daaraan uit gaat geven. Dat geldt voor alle handhelds, in principe.


🎮 Ondertussen is er een nieuwe variant van de Anbernic RG35XX beschikbaar, voorzien van Garlic OS.


Anbernic RG35XX

Anbernic RG35XX is het antwoord op Miyoo Mini

Als de Miyoo Mini iets heeft laten zien, dan is het wel dat er een markt is voor compacte handhelds. In vergelijking met de Mini is de Anbernic RG35XX een flink stuk groter, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Een minder compacte vorm zorgt immers voor betere houvast en grip, en er is ruimte voor een groter scherm. Dit is een ips lcd-scherm van 3,5 inch, net als op de Miyoo Mini Plus. Dit scherm heeft veel last van light bleeding, waardoor er geen egaal beeld ontstaat. Daar heb je niet altijd last van, maar dit effect is goed zichtbaar op zwarte of donkere achtergronden.

Het geeft het systeem helaas een goedkoop karakter mee. Uit ervaringen vanuit de community blijkt dat er sprake is van een loterij; de ene persoon heeft hier minder last van dan de andere. Mijn versie heeft er in elk geval goed last van. De handheld ligt gelukkig lekker in de hand. De knoppen zijn goed bereikbaar en je hoeft geen rare klauw te maken om de schouderknop achterop te bereiken. Je wijsvingers kunnen daar comfortabel op leunen, terwijl je gemakkelijk onderscheid maakt tussen de vier knoppen. De knoppen leggen een korte afstand af en voelen verder solide en stevig aan.

De d-pad heeft een fijne kanteling, waardoor je heel accuraat kunt bewegen. Dit is voornamelijk belangrijk bij vechtgames, voor het uitvoeren van allerhande combo’s. De Anbernic RG35XX voelt heel betrouwbaar aan in zijn knoppenregistratie, waardoor ik nooit het idee heb gehad dat ‘het aan de controller ligt’ tijdens het spelen. Je duim zit ook niet snel in de weg van de enkele speaker, rechts onderin, omdat er meer dan genoeg rustruimte is. Verder is het fijn om te zien dat er een koptelefoonaansluiting is, zodat je naar je gametunes kunt luisteren met een bedrade headset.

Anbernic RG35XX

PlayStation 1 geeft wat problemen

Ondanks het feit dat het scherm een opzichtig probleem heeft, laat die toch mooie kleuren zien. In een vacuüm ogen ze best levendig, maar zodra je direct gaat vergelijken valt op dat ze ook een beetje duf zijn. Ze poppen niet net zo mooi van het scherm als bij handhelds met vergelijkbare schermen en specificaties. Daarnaast valt op dat de Anbernic niet net zo veel opties aanbiedt met betrekking tot schermkwaliteit en overlays, al kun je wel pixelrasters toevoegen voor dat ouderwetse gevoel. De opties zijn behoorlijk basaal, maar zo kun je ook niet verdrinken in alle mogelijkheden.

In vergelijking met de Miyoo Mini (Plus) heeft de Anbernic RG35XX betere specs aan boord (een quadcore ARM Cortex-A9-processor en 256 MB aan werkgeheugen). Maar toch komen we wat emulatieproblemen tegen op de hardware, voornamelijk met PlayStation 1-games. Gelukkig gaat alles qua beeld goed, maar in het geluid zit wat vertraging. Voor sommige titels hoeft dit geen probleem te zijn. Maar speel je lekker een potje Tekken 3, dan hoor je duidelijk dat de klappen later aankomen dan wanneer je ze uitvoert. Dat doet af van de ervaring, want dit zou geen probleem moeten zijn.

De PS1 staat erom bekend dat het perfect emuleerbare hardware is, dus in dat geval is het gewoon vreemd dat het misgaat. Bij andere consoles zijn die problemen niet aanwezig en werkt alles netjes en soepel, eigenlijk probleemloos. Je zou de Anbernic uit de doos kunnen halen en meteen kunnen beginnen met spelen (mits je daarvoor je – back-up – roms hebt) en dat is een fijn gegeven. De software is niet heel uitgebreid, maar biedt gelukkig wel een zoekfunctie aan. Die zoekfunctie is niet perfect, maar je kunt wel snel vinden wat je zoekt op de Anbernic RG35XX.

Anbernic RG35XX

Beperkt besturingssysteem

Dat het besturingssysteem op de Anbernic RG35XX zo beperkt is, is een duidelijke keuze geweest van de fabrikant. De hardware draait namelijk op Linux, met daaroverheen een eigen softwareschil. Die schil oogt prima, maar is verder niet bijzonder, en kun je eventueel personaliseren met een aantal thema’s. Daarnaast valt op dat die bij vlagen traag is. Je moet wat geduld hebben wanneer je door de lijst met games heen scrolt. Verder is er geen wifi aanwezig, waardoor je in de toekomst dus ook geen over-the-air-updates hoeft te verwachten; updaten moet je dus handmatig doen.

Toegegeven, wanneer je de community opzoekt, dan kom je er al gauw achter dat er veel meer mogelijk is met de Anbernic RG35XX. Je moet hiervoor wel een nieuw systeem voor installeren, in de vorm van het Garlic OS (dit is een grappige verwijzing naar het Onion OS van Miyoo). Dat is leuk en aardig, maar het kost best wat moeite om de software aan te passen. Het is een heel gedoe door dubbele micro-sd-kaarten en allerlei software die je nodig hebt op je computer, waardoor er ineens een groot deel van de toegankelijkheid verloren gaat van dit oppakken-en-spelen-apparaat.

Maar ik kan je wel meegeven dat het je tijd waard is om daar in te duiken. Want met het Garlic OS aan boord van de handheld, krijg je toegang tot veel meer functies. De emulatorsoftware kan daarmee flink uitgebreid worden, waardoor je bijvoorbeeld toegang krijgt tot RetroArch, één van de populairste emulatie-apps van dit moment. Verder kun je de handheld aansluiten op een tv of monitor. De beeldkwaliteit is niet van het hoogste niveau, en met een beetje pielen lukt het om een externe controller aan te sluiten. Maar alleen als je bereid bent uit te zoeken hoe dit werkt.

Anbernic RG35XX

Anbernic RG35XX kopen of niet?

Ondanks mijn kritische houding ten aanzien van de Anbernic RG35XX moet ik er bij vertellen dat ik er fijn op heb gegamed. Nee, het scherm is niet van de allerbeste kwaliteit en ook de software laat veel te wensen over. Maar de formfactor en de knoppen maken een hoop goed. Je vingers glijden niet zo gemakkelijk van de actieknoppen af en de d-pad registreert je input heel accuraat. En de knoppen achterop zijn zeer goed bereikbaar gelukkig. Toch bekruipt me het gevoel dat deze Anbernic net even wat te goedkoop aanvoelt, voornamelijk door dat scherm.

Eén van de grootste troeven die Anbernic nu in handen heeft, is dat de retrohandheld goed verkrijgbaar is. Als je zou willen, dan kun je er nu eentje aanschaffen en over enkele weken kunnen ontvangen. Dat is in tegenstelling tot de Miyoo Mini Plus. Met een minimale investering van 50 dollar kun je je hier eigenlijk geen buil aan vallen. Tot aan de PS1 werkt de emulatie nagenoeg perfect en met een beetje mazzel haal je een model met een fijn scherm in huis. Bovendien vind ik persoonlijk de iets grotere vorm fijner voor mijn handen – maar dat zal per persoon waarschijnlijk verschillen.


Kun je die paar tientjes missen en lijkt je dit wel tof? Dan kun je de handheld hier aanschaffen.

2 gedachten over “Anbernic RG35XX is een betaalbaar en soms goedkoop alternatief

 1. Mooie revieuw.

  Het werkgeheugen is 256Mb en niet 256Gb zoals hier vermeld.
  Ondertussen is ook de RG35XX+ uit.
  Deze voelt heel prettig aan en de shouderknoppen zijn een stuk beter.
  Enkel kan je er nog geen Garlic OS op draaien.
  Roverius

  1. Oh wow… De review staat al een tijdje online en had het niet gezien… Maar de fout is gecorrigeerd, dank voor je scherpe blik.

   En klopt van de Plus! Daar verschijnt volgende week een review over op RetroReady. 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.