Vergelijking: Miyoo Mini Plus vs. Anbernic RG35XX

De Miyoo Mini Plus en Anbernic RG35XX lijken extreem veel op elkaar en daarom kan het moeilijk zijn een keuze te maken. In deze vergelijking leg ik beide retrohandhelds onder de loep zodat jij weet welke je moet halen. Welke is nou ècht beter?

Wanneer je in de markt bent voor een betaalbare, verticale handheld, dan kom je al gauw op twee opties uit: de Miyoo Mini Plus en de Anbernic RG35XX. Beide retrohandelds hebben zo hun voor- en nadelen. In dit artikel zet ik de verschillen en overeenkomsten naast elkaar, zodat jij een gedegen keuze kan maken. Daarnaast helpt het altijd om nog eens de uitgebreide recensies van beide producten erop na te slaan, omdat er ook aspecten aan bod komen die ik hier achterwege laat. In de reviews van de Miyoo Mini Plus en Anbernic RG35XX lees je meer over mijn ervaringen.

In dit overzicht behandel ik drie aspecten die ik ontzettend belangrijk vind als het om handhelds gaat. Het eerste kopje betreft de bediening, en dan kijk ik naar hoe de knoppen voelen, hoe het met de weerstand zit en bijvoorbeeld nog de bouwkwaliteit. Dan kijk ik naar de beeldkwaliteit. Hoe scherp ogen de games, hoe zit het met light bleeding en welke opties heb je tot je beschikking? Tot slot neem ik wat overige zaken mee onder de noemer ‘beleving’. Daaronder vallen aspecten als het besturingssysteem en zijn (gebrek aan functies) en bijvoorbeeld de audiokwaliteit.

Miyoo Mini Plus vs. Anbernic RG35XX: bediening

Zowel de Miyoo Mini Plus als de Anbernic RG35XX voelen erg stevig aan. De Anbernic vind ik lekkerder in de hand liggen, omdat die wat langer is in vergelijking met de Miyoo. Bovendien vind ik de plaatsing van de schouderknoppen (of rugknoppen) beter: mijn wijsvingers rusten echt op die knoppen, terwijl ik goed onderscheid kan maken. Voor de Miyoo Mini Plus geldt dat ik vaak een krampachtige houding aan moet nemen. De actieknoppen voelen net even te glad aan op de Mini Plus, maar in beide gevallen ben ik erg blij met de weerstand van de knoppen en d-pad.

Miyoo Mini Plus vs. Anbernic RG35XX: beeldkwaliteit

Hoewel je er weinig van merkt, is het jammer om te zien dat de Anbernic RG35XX zo’n last heeft van light bleeding (een effect dat optreedt wanneer de achtergrondverlichting niet goed verspreid is). De Miyoo Mini Plus heeft daar vrijwel geen last van. De kleuren ogen ook net wat mooier op dat scherm, maar qua scherpte ontlopen ze elkaar niet. Dat komt doordat de displays even groot zijn en beschikken over deze resolutie (van 640 bij 360 pixels). De Miyoo Mini Plus biedt daarnaast veel meer beeldopties aan met betrekking tot personalisatie; de Anbernic RG35XX is daarin vrij beperkt.

De Miyoo Mini Plus heeft een veel uitgebreider menu, waarmee je games op veel verschillende manieren kunt weergeven. Wil je een pixelraster zien, zodat je games kunt beleven zoals je vroeger deed? Of wil je juist het meest scherpe scherm te zien krijgen? Per type scherm heb je bovendien meerdere opties tot je beschikking, waarschijnlijk meer dan je bereid bent uit te proberen. Als Anbernic er vier per console aanbiedt, dan is dat veel. Toegegeven, die vier volstaan – maar ik vind fijner om meer opties te hebben, voor wanneer een bepaalde overlay net niet bevalt.

Miyoo Mini Plus vs. Anbernic RG35XX: beleving

Het grote nadeel in de beleving van de Miyoo Mini Plus is dat er geen zoekfunctie in de software gebouwd zit. Wil je dus bepaalde games snel spelen, dan moet je de complete lijst doorspitten en niet vergeten dat spel onder je favorieten te plaatsen. De Anbernic RG35XX heeft wel een zoekfunctie en die werkt prima. Niet perfect, maar je kunt tenminste snel vinden wat je zoekt. Beide systemen hebben overigens ook een lijst met recent gespeelde games, wat de problemen enigszins kan opvangen. Mits je niet te veel games speelt dan, want anders is die lijst ook overvol.

Verder biedt de Miyoo Mini Plus simpelweg meer opties aan qua thema’s en instellingen, waardoor je het apparaat gevoelsmatig echt eigen kunt maken. Ook heeft de Mini Plus een wifi-chip, waardoor toekomstige over-the-air-updates mogelijk zijn. De Anbernic beschikt daar niet over. Wil je extra functies toevoegen, dan ben je aangewezen op een uitgebreid updateproces en de community. Een unieke eigenschap van de RG35XX is de hdmi-uit-functionaliteit. Daardoor is het mogelijk de handheld als console te gebruiken, wanneer je hem aan een tv of monitor koppelt.

Hoewel de Anbernic op papier de betere specificaties heeft, kun je in principe met beide retrohandhelds dezelfde games spelen. Van verschillende arcadegames uit de jaren tachtig en negentig, tot aan de PlayStation 1. Op de Anbernic kom ik geluidsproblemen tegen met PlayStation 1-games, terwijl diezelfde spellen op de Mini Plus soms in een afwijkend schermformaat gepresenteerd worden. Die emulatie werkt dus niet helemaal top, maar bij al het andere ben ik geen problemen tegengekomen. Beide handhelds bieden tot slot prima ervaringen aan wanneer je ze uitpakt.

Welke wil je hebben?

Uiteindelijk komt het neer op voorkeur. Met de bovenstaande overeenkomsten en verschillen kun je het beste bepalen wat je wel of niet fijn vindt. Ik vind de Miyoo Mini Plus de betere optie, omdat ik de beeldkwaliteit en de beleving heel fijn op dat apparaat vind. De kleuren ogen mooier, je hebt meer opties tot je beschikking en de bouwkwaliteit is ook van hoog niveau. De Anbernic heeft dan weer een betere bediening en een zoekfunctie, maar daarmee win je het helaas niet in deze strijd. De Anbernic is met een minimale prijs van 50 dollar wel twintig dollar goedkoper dan de Miyoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.