Anbernic RG353M laat zien waarom deze handhelds zo tof zijn

Dankzij een krachtige processor en een 4:3-scherm is de metalen Anbernic RG353M geschikt voor games tot aan de Nintendo 64 en Nintendo DS. Bovendien kun je kiezen welk besturingssysteem je wil gebruiken: Linux of Android.

anbernic rg353m

De Anbernic RG353M is een metalen versie van een plastic handheld die het merk maanden daarvoor al op de markt bracht. Qua specificaties hoeven we dus geen nieuwe dingen te verwachten. Mocht je de voorloper, de RG353P, misgelopen of overgeslagen hebben, dan heb ik alvast goed nieuws: de RG353M is de superieure versie. En dat heeft alles te maken met de metalen omhulsel van de retrohandheld. Daardoor oogt en voelt de hardware ontzettend premium en hoogwaardig aan, iets waar andere merken nog wat van kunnen leren (en dan kijken we naar jou, PowKiddy).

Met een prijs van 146 dollar (exclusief verzend- en importkosten) is de Anbernic RG353M niet goedkoop. Maar je krijgt er wel een hoop dingen voor terug. Hoewel de fabrikant adverteert met speelbare games tot aan de PlayStation Portable en Dreamcast, zou ik eerder zeggen dat alles tot aan de Nintendo 64 en Nintendo DS perfect werkt. Daarnaast wil ik meteen duidelijk maken dat de handheld beschikt over hall effect-sticks, die het systeem een nog duurzamer karakter geven. Dergelijke analoge knuppels hebben geen bewegende onderdelen en gaan minder snel stuk.


📢 Lees ook vooral de review van de verbeterde opvolger van dit fantastische apparaat, in verticale vorm: de Anbernic RG405V. Qua prijs verschillen ze niet zo.


Metalen Anbernic RG353M voelt duur aan

Wat de Anbernic RG353M uniek maakt, is de metalen behuizing. Daardoor voelt het systeem premium, hoogwaardig en duurzaam aan. Ik heb niet het idee dat dit apparaat snel kapotgaat. Opvallend genoeg beschikt de retrohandheld over twee usb-c-poorten: eentje voor het opladen en eentje voor het aansluiten van bedrade controllers, bijvoorbeeld. Daarnaast is er een mini-hdmi-aansluiting, net als op de Anbernic RG35XX en PowKiddy RK2023, en zitten onderop twee micro-sd-kaarten. Eén van het besturingssysteem, Linux, en één voor je verzameling games.

Het ips lcd-beeldscherm van 3,5 inch ziet er ontzettend mooi uit. In tegenstelling tot de veel goedkopere RG35XX heb je hier geen sprake van een schermloterij. Van light bleeding of dode pixels is geen sprake. De kleuren komen natuurgetrouw en levendig over, terwijl de kijkhoek breed genoeg is voor een tweede persoon om comfortabel mee te kijken. De audio klinkt helder en kan best hard gezet worden voordat de weergave vervormt. Verder gaat de accu, dankzij de 3.500 mAh aan vermogen, tot zeven uur mee volgens Anbernic – maar zes uur is een betere conclusie.

De Anbernic RG353M ligt heel lekker in de hand, dankzij de ronde, stevige hoeken. De vier actieknoppen hebben een betrouwbare weerstand, terwijl de vierpuntdruktoets (de d-pad) snel genoeg reageert voor het uitvoeren van allerlei combo’s in vechtspellen. De start- en selectknoppen zitten gevoelsmatig wat te hoog soms, helemaal wanneer je veel met het rechterpookje of de B- en A-knoppen speelt. Bovenop zitten gelagerde schouderknoppen, die je zonder te kijken goed van elkaar kunt onderscheiden. Indrukken is soms een beetje ongemakkelijk, omdat ze naast elkaar zitten.

anbernic rg353m

Weinig problemen met de emulatie

Omdat er een krachtige processor in de Anbernic RG353M zit (de RK3566 quadcore-processor, geklokt op 1,8 GHz) kun je in elk geval al je favoriete games tot en met de Nintendo 64 spelen. Qua handhelds kun je rekenen op de Nintendo DS. Dan nog moet je er soms rekening mee houden dat je kort gestotter tegenkomt. Dat stotteren gaat echter zo snel voorbij, dat je er weinig van merkt. Bovendien lijkt dit alleen in menu’s of vlak na laadschermen te gebeuren, waardoor je er nog minder last van hebt. Alles daaronder werkt gewoon probleemloos en speelt ontzettend lekker.

Anbernic laat weten dat je ook Dreamcast-, PSP- en Sega Saturn-games met deze hardware kunt spelen. Technisch gezien is dat ook zo, maar dit levert minimaal een wisselvallige ervaring op. Sommige games vergen niet zo veel van de hardware, waardoor dat – met wat instellingen aanpassen in bijvoorbeeld RetroArch of PPSSPP –  moet lukken. Maar je loopt al gauw tegen de grenzen van het systeem aan. Met 2GB aan werkgeheugen heb je behoorlijk wat ruimte verder, maar de processor kan gewoonweg niet alles aan. Haal deze handheld dus niet in huis voor dergelijke emulatie.

Via de mini-hdmi-poort is het mogelijk games op een groter scherm te spelen. Doe dit niet op je tv van 55 inch, want dan kom je gauw van een koude kermis thuis. Maar de Anbernic RG353M aansluiten op een computermonitor werkt prima en als je genoeg afstand neemt, vallen de scherpe pixels niet zo op. Je kunt controllers via bluetooth of een OTG-kabel aansluiten als je wil (ik speel vaak met de PlayStation 5-controller, via een usb-c-naar-usb-c-kabel), maar houd er rekening mee dat bluetooth redelijk onbetrouwbaar is. Soms werkt de verbinding gewoon niet.

anbernic rg353m

Uitgebreid besturingssysteem

In mijn review van de Anbernic RG35XX ben ik niet erg te spreken over het besturingssysteem van het apparaat. Maar dat is in het geval van de Anbernic RG353M wel anders. Je hebt echt ongelooflijk veel opties tot je beschikken. Zaken als de resolutie (640 bij 360 pixels) kun je niet aanpassen, maar je kunt wel voor alle games instellen dat ze in een bepaald schermformaat gepresenteerd worden. Daarnaast draait het systeem voornamelijk op een volwaardige RetroArch-versie, net zoals dat het geval is bij de Miyoo Mini Plus, waardoor je alles minutieus kunt personaliseren.

Zo kun je screenshots en video’s maken van je gameprestaties en overlays toevoegen voor dat old school-gevoel (of juist weglaten). Daarnaast kun je in het hoofdmenu zelfs de controllerprofielen aanmaken en opslaan voor specifieke controllers, waardoor je na het aansluiten binnen enkele seconden kunt gamen – zonder gedoe. Als je wil kun je nog een ander besturingssysteem installeren. Daar lees je meer over op Reddit bijvoorbeeld, maar dat kan ook een flink gedoe zijn. Ik vind echter dat het systeem netjes en uitgebreid genoeg is om dat niet te hoeven willen.

Verder is het ontzettend tof dat de Anbernic beschikt over wifi, waardoor je updates kunt downloaden voor het systeem en zelfs boxarts kunt scrapen, mocht je dat willen. Dankzij wifi kun je ook je Retro Achievements tracken en games streamen via Moonlight (middels 5GHz-wifi). Tel daarbij op dat je ook kunt kiezen tussen Android en Linux en je houdt een handheld over die ontzettend veelzijdig is. Je kunt helemaal personaliseren zoals je wil, middels thema’s voor Linux en apps voor Android. Het systeem biedt voor ieder wat wils en daar is echt wat voor te zeggen.

anbernic rg353m

Anbernic RG353M – kopen of niet?

Hoewel de Anbernic RG353M met zo’n 150 euro (exclusief verzend- en importkosten) flink aan de prijs is, weet je ook meteen dat je voorlopig goed zit met je retrogamesverzameling. Je kunt een behoorlijk bibliotheek aan games spelen. De handheld heeft een overtuigend, kleurrijk en scherp display, ligt lekker in de hand en klinkt behoorlijk ruim en luid. De metalen vormgeving geeft hem een uniek en duurzaam karakter mee. Verder is de keuze tussen Linux en Android supertof, is het fijn om te zien dat gamen op een monitor werkt en dat er hall sensor-sticks aanwezig is.

Er zijn ook wat mindere aspecten. Denk dan aan de schouderknoppen die trapsgewijs bovenop de retrohandheld zitten. Die knoppen indrukken voelt een beetje ongemakkelijk aan; hetzelfde geldt voor de start- en selectknoppen. De bluetoothfunctie werkt niet echt betrouwbaar en soms kan het systeem een beetje warm worden, maar daar is ook alles mee gezegd. Oh en wanneer je een koptelefoon aansluit, dan kan de geluidskwaliteit tegenvallen. Maar als zelfstandige, draagbare gameconsole weet deze Anbernic goed te overtuigen – je zult niet snel iets beters willen.


Je kunt de Anbernic RG353M gewoon kopen via de officiële website van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.