PowKiddy RK2023 heeft een hoop dingen tegen zich

De PowKiddy RK2023 heeft dezelfde processor als de Anbernic RG353M, en biedt hem aan voor een veel lagere prijs. Daarvoor heeft de fabrikant best wat concessies moeten doen.

Powkiddy RK2023

In de afgelopen maanden zijn er behoorlijk wat retrohandhelds verschenen die draaien op een specifieke chipset: de Rockchip RK3566. Normaliter wil ik de recensies niet heel technisch insteken, maar in dit geval kom ik er niet onderuit. De Powkiddy RK2023 maakt namelijk gebruik van deze processor, net zoals de Anbernic RG353M en andere 353-varianten van dat merk, en nog een aantal apparaten die daardoor meer van hetzelfde aanbieden. De Powkiddy RK2023 biedt de chipset echter als goedkoopste optie aan, maar daarvoor heeft de fabrikant wel flink moeten bezuinigen.

De Powkiddy RK2023 haal je al vanaf 75 dollar in huis. Daar moeten nog import- en verzendkosten overheen, en dit is exclusief een micro-sd-kaart waar een voorraad (illegaal verkregen) roms op staan. Al met al was ik hier zelf rond de 120 euro voor kwijt. Dat is ongeveer de helft van de prijs die je voor de Anbernic RG353M betaalt. Qua specificaties lijken de verschillende RK3566-apparaten op elkaar, maar voor welke versie kun je dan het beste gaan? Doe je er goed aan rond de 200 euro (of meer) te betalen of je zit je met de helft van de prijs ook goed? Dat lees je in deze review.

📢 Let op! Er is nu een nieuwe versie van de Powkiddy RK2023 te koop, die een aantal problemen van dit model oplost.

Powkiddy RK2023

Powkiddy RK2023 heeft geen fijne look and feel

Op het eerste gezicht lijkt er weinig mis te zijn met de Powkiddy RK2023. Zeker wanneer je de prijs in het achterhoofd houdt. De plastic behuizing voelt een beetje speelgoedachtig aan. Helaas geeft die ook flink mee wanneer je de handheld buigt; een erg solide indruk geeft het apparaat dus niet. Daarnaast zitten de schouderknoppen een beetje los, waardoor ze rammelen wanneer je de handheld schudt. Dat voedt het idee van een goedkoop product alleen maar. Bovendien helpt het logo aan de voorkant ook niet. Kortom: je haalt hem niet in huis voor z’n look and feel.

Dat gezegd hebbende is de Powkiddy RK2023 wel ontzettend licht en ergonomisch, waardoor je er comfortabel op kunt gamen. De actie- en schouderknoppen klikken ontzettend lekker en leveren een betrouwbaar gevoel af. Datzelfde geldt voor de start- en selectknoppen. De d-pad laat wat te wensen over. Die heeft ronde randen die scherp aanvoelen, wat mettertijd problematisch wordt voor je duim. Ook is de vierpuntdruktoets behoorlijk gevoelig, waardoor je soms bewegingen uitvoert die je niet van plan was om te maken. Voor een goede d-pad moet je toch echt bij Anbernic zijn.

Powkiddy heeft dus duidelijk bezuinigd op het één en ander, maar daar blijft het niet bij. De analoge knuppels beschikken niet over hall sensor-technologie; ze zijn minder duurzaam en kunnen sneller kapotgaan. De schouderknoppen zijn een beetje ongemakkelijk in te drukken, maar dankzij de trapsgewijze indeling wel goed van elkaar te onderscheiden. Verder heeft het model dat ik heb een resetknop die vast lijkt te zitten in de behuizing, maar dat levert gelukkig geen onfortuinlijke resets op. De volumeknoppen zijn gevoelsmatig omgedraaid, wat nog wel eens leidt tot verkeerde input.

Powkiddy RK2023

Emulatie laat wat te wensen over

De eerste indrukken zijn dus gemengd, en de software lijkt daar aanvankelijk geen echte verandering in aan te brengen. De Powkiddy RK2023 draait op een aangepaste versie van Linux en JelOS, en maakt gebruik van EmulationStation (net als de Anbernic RG353M). Kijkende naar de hardware, zou het mogelijk moeten zijn om Nintendo 64-, PSP- en Dreamcast-games af te spelen. En hoewel dat ook lukt, lopen we iedere keer tegen dezelfde problemen aan. Binnen een minuut loopt het systeem vast en dan moet je hem resetten. Dat komt dus neer op dat die games onspeelbaar zijn.

Ik heb hierover contact gelegd met Powkiddy. Mocht het bedrijf het probleem kunnen verhelpen, dan pas ik de review aan. Voor nu is het in elk geval goed om te weten dat alle emulatie voor andere systemen wel ontzettend fijn werken. Of je nu arcadegames of spellen uit de 8-, 16- of 32-bit generatie wil spelen, dat maakt niet uit. De beelden ogen bovendien behoorlijk scherp en kleurrijk, dankzij het voortreffelijke ips lcd-scherm – die kleuren behoorlijk natuurlijk weergeeft. En dat zou je niet verwachten voor een handheld van deze prijs; dikke pluim voor Powkiddy, dus.

De Powkiddy RK2023 heeft nog een element van de Anbernic RG353-serie overgenomen: de mini-hdmi-poort. Het is en blijft tof om te zien dat fabrikanten hierin investeren en dat we dit soort handhelds ook als thuisconsoles kunnen gebruiken door ze aan te sluiten op monitoren of tv’s. Je kunt controllers bedraad aansluiten, en daardoor wat verder weg van de tv zitten. Het mooie aan het systeem is dat die de beeldverhouding automatisch aanpast aan de hand van het scherm. De kwaliteit is scherp, maar verwacht geen wonderen – helemaal niet als je te dicht op het scherm zit.

Powkiddy RK2023

Onaangepast besturingssysteem

Net als bij de concurrentie is het mogelijk allerlei instellingen aan te passen op systeemniveau, dankzij de EmulationStation-software. Je kunt emulatiekernen hier en daar aanpassen en opties per emulator veranderen. Zo kun je de speelervaring personaliseren of verbeteren indien nodig en dat is hartstikke tof om te zien. Daar staat wel een flinke kanttekening bij. De Powkiddy laat namelijk functies zien die de hardware helemaal niet ondersteunt. Daardoor kun je als gebruiker wellicht een beetje in de war raken over wat de retrohandheld daadwerkelijk kan. Sommige dingen lukken echt niet.

Zo is duidelijk dat de Powkiddy RK2023 geen wifi-chip aan boord heeft. Maar je komt de instellingen daarvoor wel op de handheld tegen, en dat is simpelweg vreemd en onnodig. Het lijkt erop dat de fabrikant een standaardversie van de software op de micro-sd-kaart gegooid heeft en er verder niet meer naar omkeek. Het gebrek aan een wifi-chip zorgt er verder voor dat je niet moeiteloos updates kunt downloaden of andere informatie kunt binnenhalen (zoals boxartinformatie) en dat je je Retro Achievements niet kunt synchroniseren. Dat maakt het voor sommige mensen minder bruikbaar.

Toegegeven, verder is de software uitgebreid en overzichtelijk, en is het goed om te zien dat er een zoekfunctie is. En wanneer je zelf games toevoegt, dan presenteert de Powkiddy RK2023 die meteen in het overzicht (mits je de spellen in het juiste mapje op de sd-kaart plaatst). Als gebruiker ben je overigens in staat een thema in te stellen. Je hebt de keuze uit mooie plaatjes of alleen tekst, dat is helemaal aan jou. Tot slot gaat de accu ruim vijf uur mee en dat is genoeg voor menig potje Advance Wars. Op dit vlak doet de Powkiddy niet onder voor zijn concurrentie, en dat is goed om te zien.

Powkiddy RK2023

Powkiddy RK2023 kopen of niet?

Onderaan de streep wil ik de Powkiddy RK2023 heel graag tof vinden. Ik heb m’n best gedaan om er alles aan te doen de problemen die ik ben tegengekomen met de emulatie, op te lossen. Maar dat lukt helaas niet zonder hulp van de fabrikant. En op moment van schrijven en publiceren ben ik nog in afwachting van een hulpvaardig antwoord. Daarom luidt mijn advies voor nu dat dit niet de handheld is die je wil halen wanneer je van plan bent om Dreamcast-, PSP- of Nintendo 64-games te spelen. Daar bestaan betere handhelds voor, die garanderen dergelijke systemen te ondersteunen.

Mocht Powkiddy de problemen kunnen verhelpen, dan kun je je eigen geen buil vallen aan de RK2023. En eerlijk is eerlijk: in mijn online onderzoek ben ik nog geen gebruikers of reviewers tegengekomen die last hebben van dezelfde emulatieproblemen. Het kan dus een lokaal geval zijn. Dan nog blijven de scherpe knoppen en het goedkopere karakter over. Maar vooral dat laatste is iets wat ik door de vingers kan zien vanwege het overtuigende scherm en het verdere speelcomfort. Dit is een typisch geval ‘kopen op eigen risico’, want een definitief negatief advies verdient die niet.

⇒ Let op! Er is nu een nieuwe versie van de Powkiddy RK2023 te koop, die een aantal problemen van dit model oplost. ⇐

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.