Advance Wars op Game Boy Advance speelt soms vals

Advance Wars is één van de beste strategiespellen die je op de Game Boy Advance aantreft. Maar het spel heeft één groot probleem: in sommige missies speelt de game vals.

advance wars gba

Het Game Boy Advance-tijdperk was een fantastische periode. Pokémon legde een basis aan waar we nu nog steeds van profiteren, Sega bracht zijn games uit voor deze handheld en Nintendo verraste ons met gameseries die voorheen alleen in Japan te vinden waren. Twee van deze gameseries zijn Fire Emblem en Advance Wars, toevallig allebei strategiespellen. In Japan staat deze franchise bekend als Famicon Wars, aangezien het eerste deel uitkwam op de Famicon. Dat is de Japanse versie van de console die we hier kennen als de Nintendo Entetainment System (NES).

Wat Advance Wars zo’n opvallende verschijning binnen de Game Boy Advance-bibliotheek maakt, is dat de game niet naar het westen zou komen. Nintendo vond de mechanieken in de game te ingewikkeld voor het westerse publiek, maar toch besloot de uitgever het spel uit te brengen op andere markten. Dat heeft tot een groot succes geleid. Na dit eerste deel verscheen er een opvolger op de GBA en daarna kregen we nog wat titels op de Nintendo DS en Nintendo 3DS. Het is duidelijk dat Nintendo zich vergist heeft in z’n publiek en ik ben blij dat het bedrijf op zijn keuze terugkwam.

Advance Wars legt geen nadruk op het verhaal

Advance Wars is een strategisch rollenspel waarin je in de huid kruipt van een zelf aan te maken commandant. Je stuurt verschillende officieren aan binnen het Orange Star-leger. De eerste in de serie is Andy, die ten onrechte beschuldigd wordt van het aanvallen van de andere legers: Yellow Comet en Green Earth. Ondertussen was Orange Star al in gevecht met het buurland Blue Moon, waardoor er een heuse wereldoorlog uitbreekt. Aan Orange Star, en jou als speler, om de oorlog te beslechten in het voordeel van je eigen leger en daarmee een eind te maken aan het bloedvergiet.

advance wars gba

De opzet van het verhaal is sterk genoeg om je op gang te helpen. Verwacht verder geen diepgaande ontwikkelingen of plottwist die je niet aan ziet komen. De campagnemodus blijft namelijk flink aan de oppervlakte, maar dat is geen probleem. Naast de focus op de strakke gameplay, krijgen ook de persoonlijkheden van de officieren en tegenstanders ruimte om te schitteren. Er is ruimte voor humor, reflectie en emotie en dat maakt de speelbare personages en vijanden best menselijk. Daardoor is het geen straf om de korte dialogen tussen de vele gevechten door te moeten lezen.

Verschillende modi in Advance Wars

Naast een uitgebreide verhaalmodus, waarin alle facties een keer langskomen, kun je je strategische brein laten botvieren in tal van andere modi. Zo is er de verplichte trainingmodus, waar je de knepen van het vak leert. Een tip: mocht je die tutorial niet willen spelen, voltooi dan alleen de laatste missie. Dan kun je daarna meteen de verhaalmodus induiken. Binnen de War Room krijg je met situaties te maken waarin je met je rug tegen de muur staat. Je moet de verschillende spelelementen door en door kennen om je uit de nesten te werken. De missies zijn tof en zeer uitdagend.

In zowel de War Room als de Campaign kun je zogenaamde Advance Wars Coins verdienen. Met die munten kun je terecht in de Battle Maps-optie binnen het menu. Daar speel je allerlei gave dingen vrij, zoals extra officieren, kaarten om op te vechten en verschillende items. Hoe beter je presteert in de missies van dit spel, hoe meer munten je vrijspeelt en hoe sneller je alles ontgrendeld hebt. Het is een leuke manier om meer uit deze game te halen en zet aan tot spelen. Het dwingt je niet om de beste speler ooit te zijn, maar geeft wel mee dat betere prestaties verdienstelijker zijn.

advance wars gba

Je aandacht erbij houden

En zeker in het begin kan presteren nog wel eens lastig zijn. Vergis je niet in het cartooneske uiterlijk van deze strategische oorlogstitel, want de moeilijkheid wordt snel opgeschroefd. Advance Wars is een turn-based-spel, wat inhoudt dat je om beurten alle units op het veld van je eigen team mag verplaatsen of acties mag laten uitvoeren. Je kunt vijandelijke voertuigen en soldaten een kopje kleiner maken, gebouwen innemen en nieuwe units fabriceren. Het doel is om alle manschappen van het andere team kapot te maken of de hoofdbasis van de tegenstander in te nemen.

Hoewel het spel een rustig karakter heeft (en beurten soms lang kunnen duren), moet je altijd je aandacht erbij houden. Er zijn namelijk ontzettend veel elementen die roet in het eten van je plannen kunnen gooien. Zo moet je het terrein in acht nemen. Niet elke manschap of voertuig kan over elk terrein heen. Voertuigen kunnen niet over bergen, bijvoorbeeld. Daarnaast heeft elke unit zijn eigen zwaktepunten waar je rekening mee moet houden. Positioneer je een manschap verkeerd, dan kan zo’n enkele fout betekenen dat je voorgoed afscheid neemt van dat voertuig of die soldaat.

Snel en accuraat te werk gaan

Bovendien is het zo dat je voertuigen en soldaten een beperkt aantal kogels of rakketten hebben en dat die soms aangevuld moeten worden. Datzelfde geldt voor de benzine; als die op is, dan kunnen je tanks niet verder rijden en storten je vliegtuigen neer. Met in totaal achttien soorten units heb je als commandant een hoop om op te letten en kan een te rustige aanpak averechts werken. Onderzeeërs zijn sterk tegen boten, maar verbruiken bijvoorbeeld veel benzine; ook wanneer ze gewoon stilliggen. Al die aspecten zorgen ervoor dat je snel en accuraat moet spelen.

advance wars gba

Alles bij elkaar genomen ontstaat er een interessant en strategisch schaakspel, waarin je tijdens het vechten ook rekening moet houden met het onderhoud van je troepen. Elke unit heeft bovendien altijd tien levenspunten. Hoe meer levenspunten die heeft, hoe krachtiger de aanvallen zijn. Heb je bijvoorbeeld nog maar vijf punten over, dan is je aanval vijftig procent minder krachtig. Je kunt units van levenspunten, benzine en kogels of rakketten voorzien door ze te parkeren op je eigen ingenomen gebieden (zoals steden). Maar dan moet je ze daar wel op tijd zien te krijgen.

Advance Wars speelt soms een beetje vals

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is om rekening mee te houden, daagt Advance Wars je verder uit met officierkrachten. Zowel jouw officieren als die van de tegenstanders hebben zo hun eigen vaardigheden. Zo kan Olaf de wereld bedekken in sneeuw, waardoor jouw manschappen minder ver kunnen rijden of lopen. Los daarvan hebben de officieren ook hun eigen krachten en zwakten, waar ontwikkelaar Intelligent System soms handig misbruik van maakt. Dat doet die door vijandelijke officieren te introduceren die fungeren als een soort tegenhanger van de goederikken.

Dat is nog niet eens een groot probleem. Want in de verhaalmodus kun je soms kiezen uit een aantal officiers. En dan kun je om bepaalde beperkingen heen werken. Wat wel problematisch is: de fog of war. Grote delen van een kaart zijn dan bedekt in mist, waardoor je veel troepen niet ziet staan. Je ziet ze pas wanneer je dichtbij bent en kunt ze alleen aanvallen wanneer ze zichtbaar zijn. Die gebondenheid geldt echter niet voor computergestuurde tegenstanders. Zij kunnen je wel aanvallen vanuit hun verborgen positie en dat voelt oneerlijk aan. Het lijkt veel op valsspelen.

Advance Wars is nog steeds heel erg goed

Dat is eigenlijk het grootste probleem dat ik met deze titel heb. Het maakt de fog of war-missies het minst leuk om te spelen, omdat je altijd in het nadeel bent. Oorlog is geen eerlijk slagveld, maar dit neigt sterk naar ongebalanceerde gameplay. Daarom vind ik het zelf geen probleem om voor die missies een kaart op te zoeken, zodat ik kan zien waar iedereen staat en vooruit kan plannen. Want ondanks dit minpunt is Advance Wars nog steeds fijn om te spelen vanwege de uitgebreide, spannende gameplay, de vlotte micromanagement en het toegankelijke karakter.

3 gedachten over “Advance Wars op Game Boy Advance speelt soms vals

  1. Ik raak altijd snel uitgekeken op dit soort spellen, maar weet nog wel van vroeger dat ik AW een heel fijn karakter vind hebben. Ook toen raakte ik er snel op uit gekeken, maar had er toch plezier mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.