8bitdo Ultimate is de bijna perfecte controller

De 8bitdo Ultimate is één van de beste controllers waar ik de afgelopen maanden mee gespeeld heb op de Nintendo Switch. Wat de controller zo tof maakt, lees je in deze uitgebreide review.

8bitdo ultimate

Hoewel ik een groot fan ben van de Nintendo Switch Pro-controller, heeft die inmiddels plaats moeten maken voor de 8bitdo Ultimate. Dit is een controller die je kunt gebruiken op je Steam Deck, Nintendo Switch en computers met Windows 10 of Windows 11. De versie die ik gekocht heb, kostte me ongeveer 70 euro en is voorzien van een draadloze oplaadstandaard en een 2.4GHz-dongle. Daarmee sluit je hem moeiteloos aan op een computer met Windows 10 of hoger.

Er zijn ook versies van deze controller die je alleen op de computer kunt aansluiten of op de computer en Android. Maar zoals het er nu voor staat, zul je een keuze moeten maken: of pc en Nintendo Switch of pc en Android. Helaas is de versie die ik vandaag test niet geschikt voor Android. Je kunt hem wel aan je smartphone, tablet of handheld koppelen, maar per game of emulator verschilt dan of de controller werkt. Dat is best een nadeel, maar het is niet anders.

8bitdo ultimate

Niet krampachtig op knopjes drukken

De 8bitdo Ultimate wordt vergezeld door de Ultimate Software, beschikbaar voor Android, iOS en Windows. Met die software kun je een hoop dingen instellen. Zo kun je een knop een andere functie geven, en daarmee bijvoorbeeld de springknop in een shooter aanpassen. Achterop de controller zitten twee extra knoppen, die je helemaal vrij kunt instellen. Ze zijn goed bereikbaar met je middelvingers en je hoeft ze niet krampachtig in te drukken. Hoe zit dat met de andere knoppen?

Dikke prima. Ze leggen een korte afstand af en hebben een fijne klik, met een bevestigende zekerheid. Tijdens het racen verlies je nooit het contact met de knop en tijdens partygames, zoals Mario Party, kun je zo snel tappen als je wil. De knopjes houden je snelheid en invoer nagenoeg perfect bij. Ondanks het feit dat de d-pad een wat langere afstand aflegt, voelt ook deze knop heel secuur en verzekerd aan. Vooral 8- en 16-bit-games zijn hier heel fijn mee te bedienen.

Over de schouderknoppen kan ik ook snel zijn: je twijfelt geen moment over de input. Daar waar de Switch Pro-controller korte en duidelijke afstanden aflegt met zowel de L-, R-, ZL- en ZR-knoppen, hebben ze op de 8bitdo Ultimate wat meer de ruimte gekregen. Het indrukken voelt daardoor analoog aan, terwijl de Switch voornamelijk werkt met een digitale input. Speel je veel shooters of racegames, dan zitten de ZR- en LR-triggers je in elk geval geen strobreed in de weg.

8bitdo ultimate

Ook wat minder fijne aspecten

Niet alle knoppen zijn even fijn, helaas. De knoppen in het midden zitten gevoelsmatig net even te ver weg, waardoor je de controller, of je hand, fysiek moet verplaatsen om ze te bereiken. Dat geldt voor de plus- en minknoppen, evenals de Home- en screenshotknoppen. De profielknop, waarmee je snel van controllerindeling verandert (die je in de app aanpast) zit dan weer op een fijne positie tussen de ontzettend accurate en duurzame analoge knuppels (voorzien van Hall Effect-sticks).

Wat per speler zal verschillen is hoe comfortabel de 8bitdo Ultimate in de hand ligt. Ik vind hem heel comfortabel, maar ook gevoelsmatig net een paar millimeter te smal. Het verschil met de Switch Pro-controller is minimaal, maar wel merkbaar. Het is niet erg genoeg om kramp in de handpalmen te krijgen. En mettertijd went het wel. Maar iedere keer wanneer ik de controller pak, dan merk ik het op. Mijn middelvingers raken elkaar sneller op de achterkant aan dan op de Switch Pro-controller.

Plus: je moet er rekening mee houden dat deze controller nooit helemaal de Switch Pro-controller kan vervangen, vanwege terugkerende elementen, zoals ik die op de 8bitdo Pro 2 tegenkwam. De controller beschikt niet over een nfc-reader, waardoor je er geen amiibo(-kaarten) mee scannen kunt. Daarnaast is het officieel niet mogelijk de Nintendo Switch ermee aan te zetten. Het is me wel twee keer gelukt om dat voor elkaar te krijgen – maar hoe dat gebeurde, kan ik je niet vertellen.

8bitdo ultimate

8bitdo Ultimate Software

Ik heb het al twee keer over de 8bitdo Ultimate Software-app gehad in dit artikel. Dit is een app die je kunt downloaden voor Windows, Android en iOS. Met de app kun je een hoop dingen instellen. Denk dan aan andere functies aan bestaande knoppen toewijzen. Daarnaast kun je zogenaamde macro’s activeren. Binnen de app stel je dan in dat bijvoorbeeld een knop op de achterkant een bepaalde knoppencombinatie voorstel, waardoor je veel sneller bepaalde moves uithaalt in games.

Omdat je per game wellicht andere combinaties nodig hebt, of knoppen op specifieke plekken, is het goed om te zien dat de 8bitdo Ultimate tot drie profielen ondersteunt. Zo kun je voor drie games of genres dus wijzigingen doorvoeren. Dat maakt de controller ontzettend veelzijdig en breed inzetbaar. Gebruik je hem in combinatie met een emulator, zoals RetroArch, dan kun je daarmee instellen dat je snel een opslagpunt aanmaakt of de software sluit. De mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid.

De overzichtelijke app moet voor nieuwe gebruikers even landen. Maar binnen no-time personaliseer je allerlei aspecten. Zoals de opties hierboven, maar ook de mate van vibratie en hoe gevoelig de triggers zijn. Tot slot kun je ook de precisie van de analoge knuppels aanpassen. Deze functies kom je bijvoorbeeld ook tegen op de onlangs gelanceerde DualSense Edge voor PlayStation 5 en de Xbox Elite 2-controller, maar dan voor een fractie van de prijs. Dat is echt tof om te zien.

8bitdo ultimate

8bitdo Ultimate: bijna perfect?

Met de 8bitdo Ultimate brengt het merk wederom een fantastische controller uit. De Ultimate ligt lekker in de hand en de knoppen laten zich gemakkelijk indrukken, terwijl dat niet ten koste gaat van de bevestiging. Datzelfde geldt voor de triggers en de speciale knoppen achter. Sommige knoppen, zoals die in het midden, zijn wat minder goed bereikbaar. Maar de gevoelige d-pad en de duurzame en snel reagerende analoge knuppels maken in dat op opzicht gelukkig een hoop goed.

Ook is het gaaf dat er een draadloze oplaadstandaard is (waardoor de controller altijd opgeladen voor je klaarstaat) én receiver voor pc in dit pakket zit. Samen met de Ultimate Software zorgt dit ervoor dat de controller ontzettend breed inzetbaar is. Dat je de Nintendo Switch hier niet mee kunt aanzetten is jammer en ook het gebrek aan een nfc-reader is een gemis. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze controller is bijna perfect en het waard voor iedereen die Switch- en retrogames speelt.


Je kunt de 8bitdo Ultimate aanschaffen via Amazon, in de kleuren wit en zwart.

6 gedachten over “8bitdo Ultimate is de bijna perfecte controller

  1. Ik ben wel benieuwd of deze controller wel werkt als je hem via zeg een Android tablet verbindt icm xbox gamepass.

      1. Nee maar ik lees op sommige plekken dat deze versie (switch) soms wel android dingen ondersteund, zoals jij ook aangeeft in je review. Vandaar dat ik benieuwd ben of gamepass (xcloud) wordt ondersteund.

          1. Ok tnx. Ik heb hem besteld en ga het proberen. Sowieso fijn om Zelda op te gaan spelen! 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.