Anbernic RG353PS laat zien dat het ook een onsje minder mag

De Anbernic RG353PS is de derde iteratie van de RG353P, en tevens de meest betaalbare. Maar wat haal je dan precies in huis? De fabrikant heeft op een aantal dingen bezuinigd, als dat maar goed uitpakt.

anbernic rg353ps

Met de Anbernic RG353PS brengt de fabrikant een nieuwe versie van de ontzettend populaire RG353P op de markt. De P staat in dit geval voor plastic. Dat een verwijzing is naar het omhulsel van het apparaat (net als de eerste variant). Waar de S precies voor staat, weet ik niet. Maar mogelijk die letter laat zien dat het om een goedkoper model gaat. Anbernic gebruikte dezelfde naamgeving al eerder voor de RG353VS, dat een goedkopere variant van de RG353V was. Beide handhelds heb ik overigens niet getest, simpelweg omdat er al genoeg van uitkomen de laatste tijd.

De versie die hiervoor uitkwam, de Anbernic RG353M, is één van mijn favoriete handhelds voor 2d-gaming. De plaatsing van de d-pad is fantastisch, het 4:3-scherm is supermooi en de knoppen voelen ontzettend fijn aan. Maar de trapsgewijs geplaatste schouderknoppen vind ik toch wat minder. Net als al zijn voorgangers beschikt de Anbernic RG353PS over de RK3566-processor. Dit is een chipset die tot aan de Dreamcast en Nintendo DS kan emuleren. En als je veel geduld hebt, dan lukt het misschien ook nog een PSP-titel te spelen.

anbernic rg353ps

Anbernic RG353PS is redelijk betaalbaar

Om de Anbernic RG353PS hier te krijgen, heb ik 141,67 betaald. Dat is inclusief een micro-sd-kaart, omdat de handheld alleen draait op Linux en games toevoegen daardoor wat moeilijker gaat. Die prijs is inclusief 11,16 euro aan verzendkosten en 23,82 euro aan belasting. Op moment van schrijven kost de handheld 81,97 euro. Dat is exclusief verzendkosten en belasting. Daardoor komt die qua prijs redelijk in de buurt van de PowKiddy RK2023. Die handheld is het beste vergelijkingsmateriaal, omdat de fabrikanten mogelijk dezelfde doelgroep op het oog heeft: mensen die liever niet te veel betalen.

Bovendien hebben ze dezelfde eigenschappen. Denk dan aan een plastic omhulsel en een 4:3-scherm. De Anbernic is, in de basis, net even wat duurder dan de PowKiddy, maar wat mij betreft is die de paar extra euro’s waard. Niet alleen omdat ik geen problemen met emulatie en vastlopers ben tegengekomen, maar ook omdat de RG353PS ontzettend lekker in de hand ligt. Net als voorganger RG353P heeft het model veel weg van een SNES-controller met een scherm in het midden. De rondingen vallen perfect in je handpalmen, terwijl je wijsvingers op de schouderknoppen rusten.

Niet dat de PowKiddy RK2023 niet comfortabel is. Integendeel, het PSP Go-achtige design spreekt voor zich. Maar als we kijken naar bouwkwaliteit, dan wint Anbernic de race. De Anbernic RG353PS heeft een solide plastic, rammelt bijna niet wanneer je hem schudt en heeft achterop comfortabele grips zitten die voorkomt dat het apparaat uit je handen glijdt. De vier actieknoppen zijn lekker clicky, de vierpuntdruktoets is zoals altijd van hoge kwaliteit en de vier schouderknoppen zijn perfect bereikbaar. Ze reageren vlot en accuraat; datzelfde geldt overigens voor de analoge knuppels.

anbernic rg353ps

Dan hebben we nog vier extra knoppen, namelijk start, select, function en power. Die zitten op redelijk logische plekken voor een retrohandheld en zijn eveneens goed te bereiken. Start en select steken iets uit, zodat je niet per ongeluk op de verkeerde knop druk wanneer je een game wil pauzeren of wanneer je gebruik wil maken van een snelkoppeling. De functieknop zit op een perfecte plek en zorgt ervoor dat je altijd snel in het menu van RetroArch terechtkomt, zonder dat je de handheld fysiek hoeft te verplaatsen (zoals op de Anbernic RG353M het geval kan zijn).

Dreamcast, Nintendo 64 en zelfs Nintendo DS

In vergelijking met de Anbernic RG353P en 353M zit er minder werkgeheugen in de handheld: 1 GB in plaats van 2 GB. Gelukkig heeft dat geen invloed op de games die speelt. Dit is één van de bezuinigingen die Anbernic doorvoerde om de prijs omlaag te duwen. De inmiddels zeer bekende RK3566-processor is in staat games tot aan de Sega Dreamcast en Nintendo DS te emuleren en doet dat – net als zijn voorgangers – redelijk goed. Soms kom je wel wat gestotter tegen als het gaat om de wat modernere systemen, maar een groot deel van de titels is desondanks gewoon speelbaar.

anbernic rg353ps

Games die wat meer vereisen van de hardware, zoals bijvoorbeeld Donkey Kong 64, zijn onspeelbaar. Daarvoor hapert de camera te veel en heb je gewoon niet het aantal benodigde frames om goede sprongen te kunnen  maken. Titels als F-Zero X en Mario Kart DS presteren dan weer wel goed, al zul je dus af en toe een frame geskipt zien worden om het soepele beeld vast te kunnen houden. Met de DraStic-emulator voor Nintendo DS-games aan boord kun je bovendien helemaal zelf bepalen welke scherm je in beeld wil hebben: allebei of alleen boven of onder. Oh en mocht je iets via het touchscreen moeten bedienen: dat kan niet. De RG353PS heeft namelijk geen touchscreen.

Dat is de tweede bezuiniging die we tegenkomen. In dit geval hoeft dat geen groot probleem te zijn, behalve als je Mario Party DS, Mario 64 DS of Super Princess Peach wil spelen, om maar wat voorbeelden te geven. Dit zijn games waarin touchscreenbediening verplicht is. En mocht je aan PSP-games denken, dan raad ik je aan verder te kijken. Hoewel het technisch gezien mogelijk is de games op te starten, is de ervaring alles behalve wenselijk. Met wat instellingen aanpassen kun je het gestotter wellicht beperken, maar wat mij betreft blijft er simpelweg geen fijne ervaring over.

Gezien de indeling van de knoppen, en het feit dat de d-pad boven de analoge knuppel aan de linkerkant zit, is de Anbernic RG353PS voornamelijk bedoeld om 2d-games op te spelen. Dat is althans hoe ik zo’n layout interpreteer, ook als ik kijk naar de Anbernic RG405M. Die heeft de knuppel boven de d-pad zitten en is ook krachtig genoeg om GameCube-titels (al dan niet met problemen) af te spelen, waardoor dat een stuk logischer aanvoelt. Gelukkig draaien alle 2d-games, zoals op de Sega Megadrive en Game Boy Advance als een zonnetje – zoals het hoort met deze processor.

anbernic rg353ps

Kleine teksten binnen emulator

Een andere, noemenswaardige bezuiniging is het feit dat Anbernic de Android-ondersteuning uit de voorgangers gesloopt heeft. Dit heeft als nadeel dat je zelf niet helemaal kunt bepalen welke emulator je precies wil gebruiken en dat games toevoegen (zoals je niet precies weet wat je moet doen) lastig wordt. Binnen de RetroArch-emulator van het Linux-besturingssysteem kun je soms wel andere emulatorkernen selecteren, maar dan ben je dus overgeleverd aan wat de softwaremaker volwaardig vinden. Als plug-and-play-oplossing is de samenstelling en huidige opstelling respectabel.

Een nadeel van RetroArch op de Anbernic RG353PS is het feit dat de schermteksten behoorlijk klein zijn. Ik moest het scherm soms omhoog bewegen om goed te kunnen lezen wat er nou precies stond. Daar had ik op de RG353M en PowKiddy RK2023 geen last van. Verder is het goed om te weten dat de software-omgeving voordat je RetroArch opstart prima functioneel is. Je hebt de keuze uit meerdere thema’s, die elk zo hun eigen indeling en afbeeldingen gebruiken. Uiteraard staat het je vrij de software helemaal zelf aan te passen, maar dat kan best wat voeten in aarde hebben, helaas.

anbernic rg353ps

In tegenstelling tot de PowKiddy RK2023 beschikt de Anbernic RG353PS over wifi. Daardoor kun je boxarts scrapen en RetroAchievements synchroniseren. Daarnaast is er bluetooth 4.2 aanwezig (voor draadloze controllers) en kun je rekenen op een micro-hdmi-poort. Zo kun je de handheld ook als miniconsole gebruiken en bijvoorbeeld aansluiten op een tv of monitor. Anbernic heeft dit soort dingen altijd goed geregeld en de kwaliteit liegt er niet om. Dit maakt het apparaat ontzettend breed inzetbaar en extreem waardevol. De accu gaat ruim zes uur mee.

Anbernic RG353PS kopen?

Over het algemeen ben ik – ondanks de bezuinigingen – zeer te spreken over de Anbernic RG353PS. Het is zonde dat er geen Android meer is. Ook het touchscreen kan voor sommige Nintendo DS-games een gemis zijn. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Mits je je daar omheen kunt werken en kunt accepteren dat je niet elke DS-titel kunt spelen. De Anbernic RG353PS is een relatief complete handheld voor een optimale ervaring met 2d-games. En een gemiddeld tot goede ervaring met 3d-games, mits je tegen gestotter kunt. De PowKiddy RK2023 zou willen dat die deze handheld kon zijn.


Mocht je een Anbernic RG353PS willen kopen, doe dat dan bij de fabrikant zelf. Dan ben je het goedkoopste uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.