PowKiddy X55 is zonder forse prijsdaling geen overweging waard

De PowKiddy X55 is een retrohandheld met een groot scherm en een processor die niet ontzettend krachtig is. Je kunt er maximaal een minder veeleisende Dreamcast- of PSP-titel mee spelen. Maar moet je dat willen?

powkiddy x55 powkiddy kopen

De PowKiddy X55 is de volgende retrohandheld in de rij met de RK3566-processor aan boord. Dit is een cpu die in staat is tot aan de Dreamcast en PSP te emuleren, zoals we de afgelopen maanden vaker gezien hebben. Inmiddels is de markt overgestapt op de veel krachtigere T618-chipset (die ook zo zijn beperkingen heeft), terwijl we uitkijken naar wat nog komen gaat. Met een minder krachtige processor aan boord en een relatief hoge aanschafprijs is de PowKiddy X55 op het eerste gezicht een moeilijke aanbeveling, dus dan rest de vraag: hoe bevalt dit systeem in de praktijk?

Ik heb de PowKiddy X55 bij een Amerikaanse retailer gekocht, die de handheld eerder te koop aanbod dan de fabrikant zelf. Daar is veel gedoe om geweest, aangezien sommige recensenten een reviewmodel opgestuurd gekregen hebben (via dezelfde winkel) met vreemde problemen. Zo was het scherm totaal niet helder in te stellen, bijvoorbeeld. Daar heeft mijn versie geen last van, aangezien ik een variant kocht die pas later door PowKiddy geproduceerd werd. Ik heb iets minder dan 130 euro betaald voor het model. De PowKiddy X28 is met drie tientjes duurder, maar heeft meer in z’n mars. En anders kun je voor ongeveer vijftien euro minder de Powkiddy RGB10MAX3 Pro eens bekijken, die op zijn beurt perfect is voor PSP-games.

powkiddy x55

PowKiddy X55 is niet beter dan de X28

Ondanks het feit dat ik er geen al te groot punt van wil maken, wil ik het volgende toch even aanstippelen. Met een naam als PowKiddy X55 verwacht je ergens dat de hardware krachtiger is dan een model met de naam X28. Niets is echter minder waar, dus laat je vooral niet leiden door de naam. Neem productpagina’s en reviews zoals deze daarom altijd goed door voordat je een retrohandheld aanschaft, want dan weet je zeker wat je in huis haalt. Bij deze versie van het apparaat zit al een micro-sd-kaart, maar je doet er goed aan zelf een kaart aan te maken met je eigen back-ups.

De eerste indruk die de PowKiddy X55 achterlaat, is er een die blijvend is. De handheld voelt goedkoop en licht aan en heeft daardoor een hoog speelgoedgehalte. Iets wat je niet wil wanneer je daar 130 euro of meer voor neertelt. Eén van mijn favoriete handhelds van dit moment, de Anbernic RG353M, heeft een vergelijkbare prijs en een metalen omhulsel en voelt veel volwassener en duurzamer aan. Gevoelsmatig voelt de PowKiddy X55 dus te duur aan. En dat terwijl die niet slechter presteert dan de PowKiddy RK2023 en Anbernic RG353PS, die minder dan 100 euro kosten.

powkiddy x55

Microschakelaars in de schouderknoppen

De vieractieknoppen klikken ontzettend lekker en geven de feedback direct door. Datzelfde kan ik mededelen over de d-pad en de twee Nintendo Switch-achtige analoge knuppels. Over de schouderknoppen, triggers, start-, select- en volumeknoppen ben ik minder te spreken. Die zijn voorzien van microschakelaars. Voor de schouderknoppen is dat geen al te groot probleem, maar de triggers voelen daardoor heel vreemd aan. Ze zijn digitaal en zetten het indrukken meteen om, maar zelf houd ik meer dan triggers die je wat verder kunt indrukken (of ze nou analoog zijn, of niet).

De overige vier knoppen zitten wat mij betreft ook te diep in de plastic behuizing. Toegegeven, je komt geen problemen tegen wanneer je de knop indrukt, maar het voelt simpelweg niet lekker aan. Daarnaast valt op dat de volumeknoppen omgedraaid zijn. Ik verwacht dat de minknop aan de linkerkant zit en de plusknop aan de rechterkant, maar niets is minder waard. Zeker de eerste paar potjes druk je daarom op de verkeerde knop. En als je dan teruggaat naar een andere handheld, is het gevoelsmatig wederom omgedraaid. Niets onoverkomelijks, maar wel heel irritant.

powkiddy x55

Groot scherm, maar waarom?

Eén van de opvallendste elementen van de PowKiddy X55 is dat grote 5,5”-scherm. De resolutie bedraagt 1.280 bij 720 pixels, waar op zich niets mis mee is. De grote vraag is dan: waarom? En voor wie is dit? Want op de PSP na gebruikt geen enkele console, die je met deze chipset kunt emuleren, een breedbeeldscherm of een beeldverhouding van 16:9. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om op die manier te spelen. En hartstikke fijn als je dat tof vindt – maar voor puristen levert dit een onprettige ervaring op. Je krijgt namelijk constant te maken met zwarte randen in beeld.

Want ik ga ervan uit dat je met Integer scaling aan je games wil spelen, omdat ze zo accuraat als mogelijk in beeld te brengen. Dan heb je genoeg aan een 4:3-scherm, zoals de Anbernic RG405M. Diezelfde kritiek bestaat voor de Odin Pro en Retroid Pocket 3 en Pocket Flip. Wat daarnaast ook een beetje vreemd is, is de plaatsing van de analoge knuppel en d-pad. Ik zou eerder denken dat je die wil omdraaien, aangezien je hier voornamelijk 2d-games mee wil spelen. Wellicht denkt PowKiddy een goedkope PSP-emulator te kunnen aanbieden; dat zou het scherm en de indeling verklaren.

powkiddy x55

Audiogestotter schering en inslag

Echter, het gros van de PSP-games draait voor geen meter op de PowKiddy X55. Kijkend naar de specs, inclusief de 2 GB aan werkgeheugen, is dat geen grote verrassing. Enkele Dreamcast-games draaien als een zonnetje, maar verwacht er niet te veel van. Veel games hebben een lagere framerate dan je gewend bent en audiogestotter is schering en inslag. Koop deze handheld dus vooral niet om er grafisch zware games mee te spelen, want dan kom je van een koude kermis thuis. Zoals altijd draaien 2d-games perfect op deze processor, dus datzelfde geldt voor de PowKiddy X55.

Aangezien de PowKiddy X55 draait op EmuElec in combinatie met RetroArch, kun je een hoop mogelijkheden verwachten. Zo is er wifi aanwezig, waardoor je bijvoorbeeld RetroAchievements kunt (blijven) verzamelen. En je kunt saves aanmaken en laden, gebruikmaken van allerlei snelkoppelingen (die je eerst zelf moet uitvogelen) en screenshots maken. Wat functionaliteit betreft doet de PowKiddy X55 niet per se onder voor de concurrentie, wat goed nieuws is. Een groot gemis is echter wel een touchscreen, waardoor Nintendo DS-games veel moeilijker speelbaar zijn.

powkiddy x55

Eigen software ziet er goed uit

In tegenstelling tot de PowKiddy X28, oogt de software op de PowKiddy X55 heel netjes. Het betreft een horizontaal bewegend menu, met duidelijke consolenamen en afbeeldingen in hoge resolutie. Wanneer je een console selecteert, dan kom je uit op een ietwat karige lijst, maar met een beetje mazzel zie je naast de naam ook een screenshot en zelfs boxart van de game in kwestie staan. Dit soort dingen dankt PowKiddy waarschijnlijk meer aan de community, die EmuElec ondersteunt, dan aan zijn eigen inzet. Maar desondanks is het fijn om te zien dat dit gewoon werkt.

Binnen de instellingen kun je nog een hoop dingen doen om de ervaring verder te personaliseren. Zo kun je via bluetooth een controller aansluiten. Dat is handig voor wanneer je de micro-hdmi-poort bovenop gebruikt en de PowKiddy X55 aansluit op een monitor of tv. Dan hoef je dus niet te rommelen met kabels. Maar dat kan eventueel ook, door de één van de twee usb-poorten te gebruiken (de OTG-aansluiting). Net als al zijn voorgangers zorgt zo’n optie ervoor dat je de handheld in verschillende situaties kunt gebruiken, wat het pakket een veelzijdig karakter meegeeft.

powkiddy x55

PowKiddy X55 kopen of niet?

Nadat ik enkele weken met de PowKiddy X55 heb gespendeerd, vraag ik me hardop af voor wie deze retrohandheld is. Heel veel mensen hebben reeds geïnvesteerd in een RK3566-handheld. En qua functies biedt dit model nou geen doorslaggevende features aan. Ook zet ik vraagtekens bij de grootte van het scherm (hoe mooi games ook ogen) en de plaatsing van de d-pad. Kijkend naar de prijs geef ik de PowKiddy X55 daarom geen aanbeveling mee. Er zijn betere opties beschikbaar voor dit geld (zoals de Anbernic RG353M of Retroid Pocket 3+). Bij een scherpe prijsdaling kun je hem pas overwegen.


Mocht je de PowKiddy X55 toch willen kopen, doe dat dan direct bij de fabrikant. Dat scheelt meestal een paar euro. En als je een andere handheld koopt via de site, gebruik dan de couponcode WESLEYAKKERMAN voor vijf procent korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.