8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G zijn voordelig, maar niet goedkoop

Het Chinese merk 8bitdo heeft twee nieuwe versies van de Ultimate-controller uitgebracht: 8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G. De controllers bevallen enorm en zijn ondanks het lage prijskaartje breed inzetbaar.

8bitdo ultimate c wired review

Het is geen geheim dat ik groot fan ben van de 8bitdo Ultimate-controller. De controller ligt lekker in de hand, heeft fijne knoppen en voelt ontzettend premium aan. Het gebeurt zelden dat ik een third-party controller boven een first-party variant verkies, maar 8bitdo heeft het tot nu toe twee keer geflikt (eerder lukte dat al met de Pro 2-controller). Nu zijn de gamepads van dit merk vaak redelijk duur. De Ultimate voor Nintendo Switch kost, inclusief oplaaddock, pakweg zeventig euro. Dat is vrij prijzig; gelukkig zijn er nu twee alternatieve versies van de Ultimate te koop.

Bij dat statement hoort een belangrijke kanttekening. Hoewel de 8bitdo Ultimate-controller die ik gebruik niet aan Android gekoppeld kan worden, is er een variant die dat wel kan. Maar die werkt dan niet weer op Nintendo Switch. Voor dit artikel ga ik er daarom vanuit dat je op zoek bent naar een betaalbare controller voor Android en Windows (of de MiSTer). De 8bitdo Ultimate C Wired kost tussen de twintig en 25 euro, terwijl de draadloze variant rond de 25 euro kost. Bij die versie krijg je een dongle, voor in een usb-poort, evenals een usb-c-naar-usb-a-kabel; vrij compleet dus.

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G scoren punten

Omdat de 8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G zo op hun veel duurdere voorganger lijken, scoren ze meteen flink wat punten. Zo voel de knoppen vrijwel hetzelfde aan. De actieknoppen vervullen hun rol met zekerheid, terwijl de triggers even comfortabel in te drukken zijn als op de Ultimate. Ze zijn digitaal en dus niet drukgevoelig, waardoor je ze dus indrukt of niet. Sommige (retro)games doen iets met drukgevoeligheid, maar die is hier dus niet aanwezig, helaas. De d-pad is ontzettend secuur en verfijnd en geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt tijdens platformers en vechtgames.

Wat beide controllers ook zo fijn maakt, is dat ze zo comfortabel in de hand liggen. Toegegeven, voor mijn persoonlijke voorkeur hadden ze net even wat breder mogen zijn (zoals de P50 van PXN), maar eerlijk is eerlijk: dit mag de pret niet drukken. Daar waar de actieknoppen een beetje sponzig zijn, en dat ouderwetse retrogevoel oproepen, zijn de overige menuknoppen juist lekker bevestigend clicky. Of je nu start, select, home of de turboknop indrukt, dat maakt niet uit. Je moet wel je duim echt verplaatsen om ze te bereiken, maar al met al heb ik geen problemen met de indeling.

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

Dingen om rekening mee te houden

Omdat 8bitdo de controllers voor 25 euro of minder de markt op gebracht heeft, moeten er ook dingen zijn waar het bedrijf op bezuinigd heeft. Aan de bouwkwaliteit van de controllers ligt het niet en aan de bediening zeker ook niet. Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden, zeker wanneer je al een normale Ultimate gebruikt. Zo is er geen oplaaddock aanwezig voor de 8bitdo Ultimate C 2.4G en moet je hem dus handmatig opladen. Dat kan met de meegeleverde usb-c-kabel, die je overigens ook kunt gebruiken om bedraad met de controller te gamen. Superhandig.

Daarnaast zijn er geen extra knoppen op de achterkant. Je kunt dus niets instellen zoals je deed met de 8bitdo Ultimate. De accu is ook voor de helft kleiner gemaakt (wat waarschijnlijk het merkbaar lagere gewicht verklaart), maar dat gaat niet te koste van de speeltijd. Sterker nog: de 8bitdo Ultimate C 2.4G gaat iets langer mee dan de reguliere Ultimate. Beide controllers zijn tot slot niet voorzien van bewegingsbesturing en controllerprofielen, maar ze zijn dan weer wel compatibel met de Ultimate Software op Android en Windows. Zo kun je toch iets aanpassen, maar verwacht er niet teveel van.

Binnen de Ultimate Software is het mogelijk de sterkte van de trilmotor aan te passen of macro’s in te stellen, waarmee je snel toegang krijgt tot bepaalde knoppencombinaties. Handig voor bijvoorbeeld (mmo)rpg’s of vechtgames. Ook kun je de deadzone aanpassen van de analoge knuppels. Omdat die al best groot zijn, raad ik aan die niet nog groter te maken. Kleiner maken kan helaas niet. Binnen een emulator, zoals RetroArch, is het veelal ook mogelijk functies van knoppen aan te passen. Mocht je alleen iets voor een bepaalde retrogame willen aanpassen, dan is dat je eerste stop.

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo ultimate c wired review

Voor zover ik weet hebben beide controllers geen zogenaamde hall effect analoge knuppels. Heel vreemd zou dat niet zijn, omdat zulke sticks vaak weggelegd worden voor duurdere controllers. Hall effect-joysticks zijn duurzamer, omdat ze niet beschikken over beweegbare onderdelen. Daardoor schuurt er niets tijdens het spelen en gaan ze langer mee. Waarschijnlijk hebben deze controllers dus ouderwetse knuppels. Verder is het wel echt jammer dat de Wired geen usb-c-aansluiting heeft en het moet doen met usb-a. Veel Android- en Windows-apparaten hebben alleen usb-c aan boord.

8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G kopen?

Veel dingen waar je rekening mee moet houden zijn zaken waar je prima omheen kunt werken; je moet dan in je achterhoofd houden dat je 25 euro of minder betaalt voor deze kleurrijke controllers. De grootste nadelen zijn de usb-a-verbinding op de Wired en de relatief grote deadzone van de analoge knuppels. Ze nemen verder een hoop positieve elementen over van de Ultimate, waaronder het comfort tijdens het gamen en zekerheid van de knoppen indrukken. De 8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G zijn daarom fijne metgezellen voor iedereen die retrogames speelt op Android of Windows.


De 8bitdo Ultimate C Wired en Ultimate C 2.4G vind je op Amazon. Het kan zijn dat de ene kleur duurder is dan de andere kleur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.