Retroid Pocket 2S ondermijnt de markt minder dan je denkt

GoRetroid brengt een derde versie van de Retroid Pocket 2 uit, genaamd de Retroid Pocket 2S. Met een aantrekkelijk prijskaartje ondermijnt het apparaat op het eerste gezicht de markt voor krachtige retrohandhelds, maar is dat ook zo?

retroid pocket 2s review

De Retroid Pocket 2S is een betaalbare handheld met een prijskaartje van 99 tot 119 dollar. Voor minder dan omgerekend honderd euro haal je 3 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte in huis. Maar investeer je twee tientjes meer, dan krijg je daar 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte voor terug. Geen verkeerde deal als je het mij vraagt en liever niet wil rommelen met een sd-kaart. 128 GB is immers genoeg voor de meeste retrogames onder de Nintendo GameCube – dan kun je namelijk gewoon duizenden spellen met je meenemen.

Helaas blijft het niet bij die 100 tot 120 euro ongeveer. Want om de Retroid Pocket 2S in Nederland te krijgen, komen er kosten voor de verzending en belasting bij. Ik ben voor het iets duurdere model gegaan en moest uiteindelijk 183,93 dollar betalen. Dat is bijna 172 euro. Daarmee komt de Pocket 2S qua prijs in de buurt van de Powkiddy X55 en Anbernic RG353P (zonder allerlei kortingen) en zelfs de Powkiddy X28. Het grote verschil met de twee eerstgenoemde retrohandhelds is de processor; de T618-chipset is aanzienlijk krachtiger dan de RK3566-processor in de andere modellen.

retroid pocket 2s review

retroid pocket 2s review

Retroid Pocket 2S is toch niet zo goedkoop

De Powkiddy X28 heeft omgerekend een vergelijkbare prijs. Die handheld kun je nu kopen voor ongeveer 140 euro, met alleen btw van pakweg 30 euro. Je betaalt daar niet voor de verzendkosten, waardoor de T618-handheld van Powkiddy voor Nederlandse gebruikers in elk geval een paar euro goedkoper is. Mocht GoRetroid ooit iets aan die hoge verzendkosten doen, dan zijn diens handhelds pas echt aantrekkelijk. Voor nu kan een goede bouwkwaliteit, software-omgeving of emulatieniveau een doorslaggevende factor bieden. Dat ga ik allemaal behandelen in deze uitgebreide review.

De reden dat ik veel nadruk leg op de prijs is simpel. In de eerste lading reviews viel me op dat veel mensen deze handheld aanbevelen vanwege de lage prijs. En toegegeven: 99 dollar voor deze prestaties is ongekend en heb ik zelf ook nog niet eerder gezien. Voor die prijs, of een tientje minder, kun je vaak tot aan PSP emuleren – met hier en daar wat gestotter. Maar aan GameCube en PlayStation 2 hoef je echt niet te denken. Nintendo 64 en Dreamcast werken vaak wel heel goed. De T618-chipset pakt de latere systemen wel mee, al werkt dan niet een complete bibliotheek.

retroid pocket 2s review

In Nederland betaal je simpelweg belasting over alle pakketten die je importeert buiten de Europese Unie. Daar moeten we gewoon rekening mee houden. En als je hier je eigen geld aan uitgeeft, en je die euro maar één keer kan besteden, dan gaan ze tellen. 33 dollar aan verzendkosten is een belachelijk hoog bedrag. Analogue (de fabrikant van de Analogue Pocket) heeft daar ook een handje van. Hoewel dit natuurlijk niets zegt over de kwaliteit van het systeem, zegt dat wel iets over de positie op de markt. Met zulke kosten kan een fabrikant zichzelf van de markt jagen.

Aan de hardware ligt het niet

Wanneer je de kosten van de hardware losmaakt, dan blijft er gelukkig een aantrekkelijk pakket over. Ook wanneer je de oorspronkelijk prijs (zonder verzendkosten) in acht neemt. De Retroid Pocket 2S heeft een langwerpig design met ronde hoeken die fijn in je handpalmen vallen. De actieknopjes reageren snel en accuraat, de d-pad heeft een enorm fijn draaipunt (wat hem uitermate geschikt maakt voor vechtspellen) en de analoge knuppels (met hall-sensoren) voelen ontzettend lekker aan. De positie van de sticks is even wennen; het kan zijn dat je kramp in je hand krijgt.

retroid pocket 2s review

retroid pocket 2s review

Naast fijne analoge knuppels beschikt de Retroid Pocket 2S ook over analoge triggers. Dat is met name handig voor racegames die gasgeven in fases ondersteunt, of bijvoorbeeld GameCube-games. Omdat het geen digitale knop is, is er geen sprake van input of geen input. In plaats daarvan kun je de knop gradueel indrukken voor een in-game effect. Bij racegames kun heel secuur de snelheid bepalen, en bij Super Mario Sunshine maakt dat het verschil tussen lopend en stilstaand water spuiten. Je vingers vallen fijn om de knoppen, die dankzij het design prettig bereikbaar zijn.

Retroid Pocket 2S heeft een fijn display

Het 3,5 inch scherm is voor sommige mensen misschien net even te klein. Ik moet zeggen dat ik wat moeite had met het lezen van de menu’s in bijvoorbeeld RetroArch. Maar de schermverversing (60 Hertz), schermresolutie (640 bij 480 pixels) en de beeldverhouding zijn allemaal perfect afgesteld op een fijne retro-ervaring. Tot aan de GameCube presenteren ontwikkelaars hun games voornamelijk in 4:3, waardoor je geen zwarte balken in beeld ziet staan. Tenzij je PSP-games speelt of games streamt via Xbox Game Pass of PlayStation Remote Play. Dan zie je wel twee zwarte balken.

retroid pocket 2s review

De helderheid van het scherm kan overigens niet ontzettend hoog ingesteld worden. Met ongeveer 400 nits heb je wat moeite wanneer je buiten in de zon gamet. Maar zit je binnen of in de schaduw, dan heb je nergens last van. De kleuren spatten van het scherm en de bewegingen zijn allemaal heel vloeiend; daar heb ik niets op aan te merken. De audio klinkt luid en duidelijk, maar kan op een gegeven moment toch wat schel gaan klinken. Je kunt dat voorkomen door het geluid niet te hard te zetten, dan komt het allemaal wel goed. En anders gebruik je gewoon een koptelefoon.

Mocht je overigens naast retrohandheld ook een mini-console zoeken die je aan een tv of console kan koppelen, dan is de Retroid Pocket 2S een prima kandidaat. Bovenop zit namelijk een kleine hdmi-poort. Wanneer je de handheld met een beeldscherm verbindt, dan presenteert die de beeldkwaliteit in 480p en een afwijkende resolutie. Die resolutieproblemen kun je nog ietwat opvangen door te spelen met de instellingen van RetroArch, maar de kwaliteit is vrij laag. Verder kun je via bluetooth controllers koppelen om een game in multiplayer te spelen. Eigenlijk gewoon wat je mag verwachten.

retroid pocket 2s review

Oude Android-versie, prima accu

Tot slot kijken we nog even naar de accu en de Android-versie. De accu heeft een vermogen van 4.000 mAh, wat goed is voor vier tot vijf uur gamen. Het ligt er maar net aan welke apps je daarvoor gebruikt en hoe hoog de helderheid ingesteld is. Ben je klaar met gamen, dan raad ik aan de Retroid Pocket 2S helemaal uit te schakelen. In de slaapmodus verbruikt die namelijk gevoelsmatig veel energie, waardoor die na drie of vier dagen ineens leeg is. Opladen gaat ook niet erg snel en het is dan zonde van de tijd om daarop te moeten wachten. Dat is niet vreemd op dit prijspunt.

De retrohandheld wordt geleverd met Android 11, wat inmiddels een verouderde versie van Android is. De fabrikant belooft over-the-air-updates aan te bieden in de toekomst,  met onder meer incrementele software-upgrades. Maar daar heb ik, op moment van schrijven, niets van gezien. Ook weet ik niet hoe vaak Retroid zijn systemen updatet. Mijn Pocket 3 en Pocket 3+ Metal Edition ontvangen wel eens een update, maar meer dan eens in de zoveel maanden is dat niet. Hopelijk zorgt het bedrijf ervoor dat je gegevens in elk geval beveiligd blijven met beveiligingsupdates.

retroid pocket 2s review

retroid pocket 2s review

Emulatie van hoog niveau

Want de emulatie is namelijk van hoog niveau. Je kunt tot aan de Nintendo GameCube emuleren. PlayStation 2 wordt enorm lastig, waardoor het gros van de bibliotheek buiten beschouwing blijft. Maar sommige games, die niet al te veel vergen van de hardware, kunnen toch een prima tijd opleveren. Je zult echter zelf moeten uitvogelen of jouw favoriete game daar tussen zit. Het enige wat ik daar nog over kan zeggen is dat je geen Retroid Pocket 2S in huis moet halen voor je PS2-games, dan kun je niet bedrogen uitkomen. PSP, N64 en Dreamcast draaien als een zonnetje.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Nintendo GameCube alleen volop draait wanneer je zelf even aan de knoppen zit. Je zult dus even de instellingen in moeten duiken om de Dolphin-emulator (welke versie je ook kiest, maar ik raad de meest recente versie van de normale variant aan) soepel te laten draaien. Als dat eenmaal lukt, krijg je toegang tot het gros van de beschikbare games, die veelal in 40 tot 50 fps speelbaar zijn. Soms tikt een game de 60 fps aan, maar ook hier moet je zelf even uitvogelen of je de games kunt spelen die je wil spelen. Dat kan een beetje trial and error zijn.

Verder is het goed om te weten dat alle systemen onder de Nintendo GameCube, Dreamcast, PSP en meer perfect werken. Of je nu Game Boy, Game Boy Advance of Game Gear wil spleen, dat maakt niet uit. En wanneer je je aanmeldt met een Google-account, dan kun je via Google Play ook Android-games spelen. Veel toffe titels, zoals Horizon Chase, werken gewoon op deze hardware, net zoals ze werken op je smartphone of tablet. Dat maakt de Retroid Pocket 2S niet alleen zeer toegankelijk, maar ook enorm veelzijdig. Je hebt immers toegang tot een gigantisch scala aan videogames.

retroid pocket 2s review

Retroid Pocket 2S kopen?

Maar dan komen we nu bij de hamvraag aan: is de Retroid Pocket 2S die 170 euro waard? Als je het mij vraagt: niet helemaal. Die hoge verzendkosten gooien enorm veel roet in het eten. Daarnaast wordt het apparaat ontzettend warm wanneer je er te lang mee bezig bent, en daar heb je echt last van tijdens het gamen. Bovendien is het 4:3-scherm niet optimaal te gebruiken bij PSP-games en andere 3d-games die gemaakt zijn voor breedbeeld-tv’s. In dat geval ben je beter af bij de Powkiddy X28 (vanwege de vergelijkbare prijs) of Retroid Pocket 3+ Metal Edition (vanwege het scherm).

Maar aan de andere kant is er verder weinig mis met de Retroid Pocket 2S. De beeldverhouding is bijvoorbeeld wel perfect voor het merendeel van de games dat je gaat spelen. Hij ligt lekker in de hand, kan heel wat hebben en heeft ontzettend fijne triggers en sticks. Wat de retrohandheld ook een beetje parten speelt, is dat die wat goedkoop aanvoelt (net als de X28), waardoor bijvoorbeeld de Anbernic RG405M weer heel aantrekkelijk wordt. Die heeft veel dezelfde kwaliteiten als de Pocket 2S, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Uiteindelijk blijf ik na het testen over met het idee dat de Retroid Pocket 2S tussen wal en schip valt. Niet verkeerd, maar ook geen 170 euro waard.

2 gedachten over “Retroid Pocket 2S ondermijnt de markt minder dan je denkt

  1. Goede review, voor dat geld wil je inderdaad liever een iets krachtiger apparaat. Volgens mij ligt de las bij ps2 en GameCube en de noodzaak voor extra knoppen en een analoge stick. Vanaf dat punt wil je dat dit soort systemen volledig kunnen worden geëmuleerd en niet alleen de halve bibliotheek. Alles daaronder kan een apparaat onder de 100 Euro inderdaad ook prima draaien.

    1. Ja, de keuze voor de processor rijmt ook niet helemaal met het design en display. Al kun je er wel van uitgaan dat alles onder GCN/PS2 perfect werkt, dat is wel fijn. Maar dan nog is de prijs te hoog, al kan de Pocket 2S daar weinig aan doen. 🤷🏼‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.