Powkiddy RGB30 presenteert zich als de ultieme retrohandheld-handheld

De Powkiddy RGB30 heeft dankzij het afwijkende scherm van 1:1 een unieke positie op de markt. Behoorlijk niche, behoorlijk welkom.

powkiddy rgb30 review

Met een kleine zucht zag ik de aankondiging van de Powkiddy RGB30 voorbijkomen. Wederom een handheld met de RK3566-processor aan boord, hebben we daar inmiddels niet genoeg van? Nou, de RGB30 bewijst van niet. Wanneer je als fabrikant een goed idee hebt, en dat ook netjes uitwerkt, dan kan het zomaar een hit worden. Maar dan moet zo’n retrohandheld wel een unieke eigenschap hebben. In dit geval gaat het om het afwijkende 1:1-display, met een resolutie van 720 bij 720 pixels. Wat daar zo uniek aan is? Voornamelijk handheldgames ogen er ontzettend goed op.

Op dit moment kost de Powkiddy RGB30 89,99 dollar op de officiële website van het bedrijf. Daar komt nog 18,90 dollar aan belasting overheen. Bij elkaar opgeteld is dat 108,89 dollar, een bedrag dat omgerekend iets meer dan 101 euro is. Dat is even duur als de Powkiddy X55 en een paar euro duurder dan de Powkiddy RK2023 Pure Black-editie, die allebei beschikken over nagenoeg dezelfde specificaties. Voornamelijk het scherm is anders op al deze modellen. Voor 127 euro haal je overigens de veel krachtigere Powkiddy RGB10MAX3 Pro in huis, en anders heb je nog de Anbernic RG353PS.

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

Powkiddy RGB30 is een bijzonder model

De genoemde retrohandhelds zijn allemaal vrij breed inzetbaar en soms zelfs een beetje inwisselbaar. Afhankelijk van wat je ermee wil doen kom je echter zelden bedrogen uit. Vooral games met een ouderwetse beeldverhouding van 4:3 komen goed uit de verf, al zien games in het 16:9-formaat er ook schitterend uit op de X55 en RGB10MAX3 Pro (vreselijke naam, overigens). Handheldgames vallen vaak een beetje tussen wal en schip. Ze zien er nooit slecht uit of iets dergelijks, maar je merkt dat dergelijke handhelds gemaakt worden met consolegames in het achterhoofd.

Daar moet eens verandering in komen, moet de directiekamer van Powkiddy gedacht hebben. Die Chinese handheldmaker heeft nu namelijk de Powkiddy RGB30 met een redelijk uniek schermformaat van vier inch, en die afwijkende verhouding van 1:1. Daardoor is die veel beter geschikt voor het gros van de handheldgames. De originele Game Boy, Game Boy Pocket en Game Boy Color hebben bijvoorbeeld een indeling van 10:9, wat bijna neerkomt op 1:1. Daardoor zien die games er ontzettend mooi en scherp uit, of je nu gebruikmaakt van integer scaling of niet.

Een andere handheld, de Sega Game Gear, heeft van origine een beeldverhouding van 4:3, maar ziet er op 1:1 ook prachtig uit. Dat komt doordat de resolutie van dat apparaat hetzelfde is als op de Game Boy. Ook hier is het geen straf om integer scaling uit te schakelen, zodat je wat meer gebruik kunt maken van de beschikbare schermruimte. Wanneer je die schaalopties inschakelt, dan ontstaan er zwarte randen rondom het scherm. Ze storen gelukkig niet. Bovendien is het zo dat het beeld naar nog steeds groter is dan op verticale handhelds als de Anbernic RG35XX en Miyoo Mini+.

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

Nintendo DS en games met verticale oriëntatie

En dan heb je nog draagbare spelcomputers als de Neo Geo Pocket en Pocket Color, die perfect passen op dit display. Om over de games met een verticale oriëntatie nog maar te zwijgen. Via de ingebouwde Final Burn Neo-emulator (die meerdere arcadesystemen ondersteunt), kun je beter dan ook genieten van voornamelijk verticale schietgames. De beeldverhouding is nog steeds niet ideaal, maar de zwarte randen zijn bij benadering minimaal en onopvallend. Op de Evercade EXP-handheld zien dergelijke games er nóg beter uit, maar voor 100 euro heb ik weinig te klagen.

Om het pakket relatief compleet te maken ben ik ook erg te spreken over hoe Nintendo DS er op dit scherm uitzien. Als je slechts één scherm per keer bekijkt, dan zijn de zwarte randen te dik. Datzelfde geldt overigens voor PSP, Dreamcast en GBA-games. Maar als je de twee Nintendo DS-schermen boven elkaar wil houden, dan heb je daar nu meer ruimte voor. De beelden zijn nog wat klein, maar al groter dan op handhelds met vierkante of langwerpige schermen. DS-games zijn hierdoor prima (en zelfs: beter) speelbaar. Hier gebruikt het systeem geen RetroArch, maar Drastic DS voor.

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

Oké, genoeg over dat scherm

Dat scherm geeft de Powkiddy RGB30 dus echt een eigen smoelwerk. Het maakt het apparaat ook behoorlijk niche, omdat je hem waarschijnlijk alleen voor handheldgames wil gaan gebruiken. Daarmee wordt het dus een soort ultieme retrohandheldhandheld. Wat de ervaring ook enorm helpt is de algemene bouwkwaliteit en het comfort. Andere, betaalbare handhelds van dit merk voelen veelal goedkoop aan, wat je een beetje kunt verwachten op dit prijspunt. Maar de RGB30 voelt en oogt hoogwaardig, al is alles wel gemaakt van plastic. Desondanks voelt die solide aan.

De schouderknoppen zitten naast elkaar bovenop de handheld, wat ik persoonlijk nooit helemaal prettig vind. Geef mij maar de triggers (of schouderknoppen) die bijvoorbeeld op de Odin Pro, Retroid Pocket 3+ Metal Edition of Pimax Portal zitten. Maar goed, dit keer maken ze veel minder geluid wanneer je de handheld schudt, in tegenstelling tot het speelgoedniveau van de Powkiddy RK2023. Zowel de actieknoppen als vierpuntdruktoets zijn prettig bereikbaar en laten zich snel indrukken. De d-pad heeft een laag draaipunt, waardoor vechtgames niet echt heel speelbaar zijn.

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

Analoge knuppels en andere functies

Wat ik alleen niet zo goed begrijp is waarom de Powkiddy RGB30 twee analoge knuppels heeft. Geen van de consoles die de handheld écht aankan, ondersteunt een tweede analoge knuppel. Gelukkig zit de rechterknuppel niet echt in de weg. Ze draaien en klikken verder prima en doen sterk denken aan de knuppeltjes van de Nintendo Switch. De speakers klinken redelijk voor dit prijspunt en verder komen de aansluitingen en knoppen overeen met die van de RK2023. Waarschijnlijk diende die handheld als een basis voor dit model, al komen we die indeling ook op Anbernics tegen.

De accu gaat ongeveer acht uur mee op een volle lading, terwijl opladen zo’n twee uur duurt. Dat is vrij lang, maar ook niet ongebruikelijk. Tot slot is er nog een kleine hdmi-aansluiting. Daarmee kun je de Powkiddy RGB30 omtoveren tot mini-console en koppelen aan een televisie of monitor. Je bedient de games dan met de knoppen op de handheld. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de handheld uit moet staan wanneer je er een hdmi-kabel instopt of uittrekt. De beeldkwaliteit is met 720p prima te noemen. Ook is het fijn dat er dit keer gewoon een wifi-chip aanwezig is.

powkiddy rgb30 review

powkiddy rgb30 review

Powkiddy RGB30 kopen?

Als algemene handheld is de Powkiddy RGB30 niet echt aan aanrader. Voor deze prijs kun je veel beter andere retrohandhelds kopen, waaronder de Powkiddy X55 of RK2023 Pure Black. En anders is de Anbernic RG353PS wellicht een goede optie. En voor een paar euro meer tik je een inmiddels verbeterde RGB10MAX3 Pro op de kop. Maar als je een retrohandheld zoekt waarmee je optimaal kunt genieten van handheldgames, dan is dit het model dat je moet halen. Daarmee bekoort deze Powkiddy een behoorlijke nichemarkt – maar staat daar dan wel meteen aan de top.


Mocht je net zo enthousiast zijn als ik, dan kun je de Powkiddy RGB30 in de officiële webwinkel aanschaffen! Ik ben de handheld ook op Amazon tegengekomen, maar daar betaal je minimaal zestig euro meer dan bij Powkiddy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.