8bitdo Micro zoekt de grenzen van een minicontroller op

De 8bitdo Micro is de kleinste controller die je nu kunt kopen voor Nintendo Switch, Android en Raspberry Pi. Deze controller past altijd in je tas of broekzak, maar verdient die dat plekje ook?

8bitdo micro review

De 8bitdo Micro is een controller die tegen de stroming ingaat. Normaliter moeten controllers vooral comfortabel in de hand liggen en knoppen prettig bereikbaar maken. Maar de Micro gooit die ideeën overboord en zet vol in op compactheid, draagbaarheid en de optie de minicontroller overal mee naartoe te nemen. Met afmetingen van 72 bij 40,7 bij 14,1 millimeter is de 8bitdo Micro smaller dan mijn Pixel 7 Pro en niet heel veel dikker. Het gewicht bedraagt 24,8 gram; bijna niets, dus.

Normaal gesproken benoem ik dat soort details niet in een review, omdat ze weinig toevoegen. Maar bij de 8bitdo Micro is het uitzonderlijk hoe klein en licht alles is, en daarom wil ik het toch even benoemen. De minicontroller kun je aansluiten via de meegeleverde usb-c-kabel, maar ook draadloos via bluetooth, en beschikt over drie standen. Dat zijn Nintendo Switch (S), Android (D) en Windows (K). De S staat voor Switch, de D voor D-input en de K voor keyboard.

8bitdo micro review

8bitdo micro review

8bitdo Micro is een bijzondere controller

Helaas is de 8bitdo Micro niet te gebruiken als een Windows-controller. Maar je kunt er, dankzij die K-modus, wel een soort afstandsbediening van maken. Of toch een controller, maar dan eentje waar je snelkoppelingen onder de knoppen installeert. Zo kun je bepaalde workflows versnellen en hoef je misschien minder handelingen te verrichten. Daar besteed ik in deze recensie weinig aandacht aan, maar wil het toch even gezegd hebben. Dit is meer dan een gewone gamingcontroller.

Je zult de 8bitdo Micro voornamelijk gebruiken als controller voor Nintendo Switch, Android of de Raspberry Pi. Tenminste, voor de Nintendo Switch zie ik niet echt een scenario voor me waarin dat nodig is. Die spelcomputer is reeds uitgerust met twee kleinere controllers, waardoor je dus niet snel verlegen zit om een gamepad. Misschien als je een multiplayergame wil spelen en iemand per se twee Joy-cons of een andere controller wil gebruiken, maar los van dat lijkt me dat onnodig.

Voor de andere twee platformen lijkt de connectie logischer. Zonder al te veel geld te hoeven investeren kun je al snel een retromachine bouwen met zowel Android als Raspberry Pi. Aangezien de 8bitdo Micro ook niet zo duur is (zo’n 28 euro inclusief btw) kun je op een redelijke budgetbasis een complete retrosetup realiseren. En met de 8bitdo Ultimate-app op je smartphone kun je knoppen ook helemaal zelf instellen hoe je wil. Dat maakt de Micro behoorlijk veelzijdig.

8bitdo micro review

8bitdo micro review

Leuk, maar hoe goed kun je erop gamen?

Als je naar de 8bitdo Micro kijkt, dan kun je je haast niet voorstellen dat je hier fijn op kunt gamen. Dit lijkt op een typische controller die je geeft aan een jonger familielid met kleine(re) handen, die niet goed overweg kunnen gaan met grotere controllers. En daar is zeker wat voor te zeggen. Kijkende naar de twee beschikbare kleuren (groen en blauw) kan ik best snappen waarom jongere kinderen zo’n compacte controller aantrekkelijk kunnen vinden. Maar hoe zit dat voor volwassenen?

Het zal geen verrassing zijn, maar het gebruik van de 8bitdo Micro levert gemengde gevoelens op. Enerzijds is het tof dat we zo’n minicontroller hebben en dat die altijd in een tas of zak past, zonder echt veel ruimte in te nemen. De knoppen steken niet ver uit en blijven dus ook niet snel ergens achter hangen. Maar om nou te zeggen dat je hier een groot deel van de beschikbare retrogames mee kunt spelen, is wat mij betreft een brug te ver. Daarvoor is die gewoonweg te klein.

Wat vooral wel lukt zijn rpg’s, kaart- en bordspellen, rustigere platformers en ouderwetse racegames – die het liefst niet gebruikmaken van de schouderknoppen (zoals F-Zero 99). Hoewel de 8bitdo Micro ontzettend compleet is dankzij de toevoegen van L1, L2, R1 en R2, zijn ze ook behoorlijk oncomfortabel in te drukken. Of je moet je handen krampachtig in een klauwhouding houden, of je werkt met de middelste delen van je wijsvingers om ze in te drukken en allebei werkt niet echt lekker.

8bitdo micro review

8bitdo micro review

8bitdo Micro kopen?

Maar de andere knoppen (zowel de actieknoppen als d-pad, en de functiebuttons) werken dan wel weer goed. Je kunt ze goed van elkaar onderscheiden en ze hebben een lekker zacht gevoel. De d-pad heeft op zich een goed draaipunt; maar soms komt het voor dat je dubbele inputs maakt. Wanneer je naar beneden of omhoog drukt, dan kan het zijn dat je ook links of rechts aanraakt. Dat ligt er maar net aan hoe je duim op de vierpuntdruktoets ligt. Maar het feit is: het secuur werkt dit dus niet.

Mocht je de 8bitdo Micro overwegen, vanwege het compacte karakter, dan is het verstandig om al die kanttekeningen in acht te nemen. Dit is verre van een perfecte controller. Je haalt dit ding vooral in huis om altijd overal een controller tot je beschikking te hebben, die weinig tot geen ruimte in beslag neemt. Vasthouden is niet altijd even comfortabel. Maar als je niets anders tot je beschikking hebt, kan dit de redder in nood zijn – eentje die de grenzen van een minicontroller opzoekt.


Je koopt de 8bitdo Micro onder meer via Amazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.