Mobapad Chitu verdient een aanbeveling, maar nu nog niet

De Mobapad Chitu is een fijne, draadloze controller die je gebruikt op Android, iOS, Windows en Nintendo Switch. Je kunt hem voor nagenoeg elke genre gebruiken als je dat wil, maar voor één spelsoort is de gamepad minder geschikt.

mobapad pro-hd review

Als je nu in de markt bent voor een goede, draadloze controller voor verschillende platformen, dan hoef je niet ver te kijken. De 8bitdo Ultimate is mijn favoriete third-party controller van dit moment (samen met de goedkopere versies), maar de Mobapad Chitu staat inmiddels op een ferme tweede plek. Ik test de controller sinds augustus (het is nu oktober), en kocht hem voor 81,49 euro. Dat is een flink bedrag voor een controller (en was zelfs nog met korting), maar dat komt door het importeren. Je vindt hem onder meer op Amazon, waar die zonder verzend- en importkosten zo’n 55 euro kost.

Mobapad Chitu heeft de basis op orde

Meestal zijn third-party controllers wat goedkoper, zoals bijvoorbeeld de PXN P50. Maar de Mobapad Chitu heeft een hoop functies die je normaliter tegenkomt op first-party gamepads, of controllers die nog duurder zijn. Dan bedoel ik niet per se de hall effect-sticks, want dat is een functie waarvan ik vind dat die standaard aanwezig moet zijn op gamepads. Dat de Nintendo Switch-, Xbox– en PlayStation-controllers daar geen gebruik van maken, is een crime. Desondanks is het ontzettend fijn dat die hier wel aanwezig zijn, want dan weet je zeker dat die duurzaam zijn en lang meegaan.

mobapad pro-hd review

De zogenaamde HD-rumblefunctie schaar ik daar ook niet per se onder. Ja, voor een third-party controller voelen de trillingen ontzettend fijn aan (dat is ook wel eens anders…), maar het maakt de controller nog niet uniek. Maar dat soort dingen moeten wel goed geregeld zijn voor een goede controllerervaring. Datzelfde geldt voor het gevoel tijdens het spelen. De controller heeft een normale breedte, ligt lekker in de hand en voelt – ondanks het plastic –stevig aan. Alle knoppen zijn goed bereikbaar, al moet je soms je middelvingers krampachtig naar de knoppen achterop bewegen.

Een ander fijn basisaspect is het feit dat je de controller oplaadt via usb-c. Daardoor maakt het vrij weinig uit welke kabel je hiervoor pakt. Dit kan de kabel van een smartphone of tablet zijn; helemaal handig als je daar een vaste kabel voor weggelegd hebt. De accu gaat tot dertig uur mee; je moet dus flink doorgamen om überhaupt de oplader nodig te hebben. Tot slot is het goed om te weten dat je de controller draadloos op Nintendo Switch, Android en iOS kunt gebruiken, en bedraad kunt koppelen aan Windows 10, Windows 11 en Nintendo Switch. Je kunt er dus veel kanten mee op.

mobapad pro-hd review

mobapad pro-hd review

De unieke kwaliteiten van de Mobapad

Tot nu toe is het verhaal helder: de controller bevalt enorm. Maar de prijs van meer dan 80 euro is die nog niet waard. De unieke kwaliteiten kunnen daar mogelijk verandering in brengen. Zo beschikt de Mobapad Chitu over bewegingsgevoelige bediening. Wil je bijvoorbeeld in The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom je pijl- en boog met dergelijke besturing bedienen, dan heb je daar niet per se de Nintendo Switch Pro-controller of Joy-cons voor nodig. Ook is er een nfc-reader aanwezig, voor het scannen van amiibo. Deze functionaliteit ontbreekt vrijwel altijd op third-party controllers.

Wanneer je de Mobapad Chitu eenmaal aan een Nintendo Switch koppelt, dan is het zelfs mogelijk hem uit de slaapstand te halen. Dat kunnen de 8bitdo’s dan weer niet. De d-pad is eveneens uniek ten noemen. Niet alleen doet die me sterk denken aan de vierpuntdruktoets van een moderne Xbox-controller, ook zou je de bovenkant kunnen vervangen wanneer je dat nodig acht. Of je dat doet, is een tweede; dit formaat en deze vorm speelt namelijk erg lekker. Zeker voor vechtspellen, aangezien je heel soepel van beweging naar beweging glijdt. Voor platformers is dit wat minder accuraat.

mobapad pro-hd review

mobapad pro-hd review

Naast de gebruikelijke knoppen op een controller (daar later meer over), beschikt de Mobapad Chitu over vier extra knoppen. Twee daarvan tref je achterop aan, en kun je helemaal zelf instellen. Zo kun je daar bijvoorbeeld een springknop van maken in een schietgame, waardoor je je rechterduim niet van de pook hoeft te halen. Je kunt alles direct instellen op de controller en dat is wel zo fijn. Er is ook een app, die niet eens in de officiële downloadwinkels staat, waarmee dat kan. Ik heb de app met een omweg geïnstalleerd en kreeg hem niet aan de praat; daar moet je dus niet op rekenen.

Knoppen met microschakelaars

Eén van de meest unieke elementen van de Mobapad Chitu is dat de knoppen zijn voorzien van microschakelaars. Dat geldt voor alle knoppen, dus. Ook de actiebuttons, schouderknoppen en triggers. En dat is aanvankelijk even wennen, aangezien het voelt alsof je op de knoppen van een muis drukt tijdens het gamen. Speel je wat actiegames of rpg’s, dan is dat wel prima. Je zou er zelfs nog wat voordeel uit kunnen halen tijdens een potje Mario Party, of een andere partygame, omdat de afstand tussen het indrukken en verwerken megakort is. Maar er kleeft ook een nadeel aan.

mobapad pro-hd review

mobapad pro-hd review

Dat nadeel merkte ik ook al tijdens het testen van de Nyxi Wizard: het ingedrukt houden voelt niet prettig aan. Gevoelsmatig moet je veel druk zetten om de knop laag te houden, waardoor je duim redelijk snel vermoeid raakt. Ook kan het zijn dat je onverhoopt toch loslaat, waardoor je kart in Mario Kart 8 Deluxe ineens niet meer vooruitkomt. Het voelt soms een beetje onwerkelijk, en je begrijpt waarschijnlijk alleen wat ik bedoel als je dit zelf ervaart. Dus voor racegames kan ik de Mobapad Chitu niet aanbevelen; maar voor vrijwel andere genres kan dit een prima partner zijn.

Mobapad Chitu kopen?

Ondanks het feit dat ik heel tevreden ben over de algemene prestaties en kwaliteiten, en unieke eigenschappen, van de Mobapad Chitu, kan ik hem niet met de volle honderd procent aanbevelen. Ja, het is heel tof dat een third-party controller amiibo kan scannen en een Nintendo Switch kan activeren – maar daar betaal je de hoofdprijs voor. Sterker nog: een Nintendo Switch Pro-controller is goedkoper. Maar ik wil dit apparaat ook niet tekort doen. Mocht je de Mobapad Chitu voor ongeveer 50 tot 55 euro aantreffen (inclusief verzendkosten en btw), dan haal je een fijne controller in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.