R36S lijkt op een opvolger, maar is dat niet echt

De R36S-handheld is geen echte opvolger van de budgettopper R35S, maar dat betekent niet dat we hem zomaar aan de kant schuiven. Deze retrohandheld heeft bestaansrecht vanwege een aantal specifieke eigenschappen.

r36s review

Net zoals budgethandheldtopper R35S komt ook de R36S uit het niets. Tenminste, aanvankelijk dan. Want inmiddels is de R35S uit productie gehaald, omdat die wel heel erg leek op bijvoorbeeld de Powkiddy RGB20S (en de fabrikant daar mogelijk een probleem van heeft gemaakt). Dezelfde fabrikant komt daardoor met een vernieuwd model dat nagenoeg dezelfde specificaties heeft als diens voorganger, met een aantal belangrijke verschillen. Voor de R36S heb ik in totaal 63,52 euro betaald. Dat is zes euro minder dan voor de R35S; het kán dus nog steeds goedkoper.

De R36S heeft een verticaal design vergelijkbaar met de Anbernic RG353V. Onderaan de behuizing treffen we twee analoge knuppels aan. De d-pad zit dit keer links bovenin en de actieknoppen zijn eveneens naar boven verplaatst. Ten opzichte van de R35S zijn de speaker en menuknoppen omgedraaid. Op zich niets mis mee, behalve dan dat de (reeds onbekende) fabrikant wederom andermans ontwerp overneemt. Dan brengt die dus een nieuwe variant uit (omdat de oude uit de productie gehaald moest worden) en dan haalt die in feite dezelfde streek uit. Eens zien hoe lang dit goed gaat.

r36s review

r36s review

De belangrijkste verschillen

Onder de motorkap zit opnieuw de RK3326-processor. Die treffen we onder meer aan in de Powkiddy RGB30, Anbernic RG351V, R35S en een reeks andere retrohandhelds. In deze review focus ik me echter op een directe vergelijking met de laatstgenoemde, omdat ze beide van (vermoedelijk) dezelfde fabrikant zijn en bijna identieke specificaties hebben. Met de nadruk op bijna, omdat er wel degelijk een aantal dingen anders zijn. Mocht je overigens interesse hebben in verticale handhelds, lees ook dan vooral de recensies over de Anbernic RG35XXMiyoo Mini+ en Game Console D-007.

Zowel de R35S als R36S beschikken over 1 GB aan werkgeheugen. Echter, dit keer heeft de fabrikant daar toch nog op kunnen besparen. We houden er niet van om op dit technische niveau te kijken naar handhelds (want het draait uiteindelijk om het plezier, de comfort en het gemak), maar in dit geval is het een belangrijk verschil. De R35S heeft namelijk iets beter werkgeheugen dan de ‘opvolger’, maar het werkgeheugen van de R36S wordt minder warm. Het werkt op een lager voltage, maar dat kan dan ook weer invloed hebben op de emulatieprestaties.

Ondanks dat is de hoeveelheid werkgeheugen nog steeds meer dan op de eerdergenoemde Anbernic en Miyoo. Verder is het zo dat de accucapaciteit met 300 mAh verminderd is (3.500 tegenover 3.200 mAh) en dat het scherm er net even anders uitziet. Dit keer krijgen we te maken met een 2,5d lcd-scherm, met dezelfde resolutie. Die 2,5d heeft betrekking op het feit dat het scherm iets naar buiten komt en dus niet in het omhulsel gezonken is. Dit geeft de R36S qua ontwerp een streepje voor op de R35S. De nieuwe handheld oogt wat mooier en meer premium in vergelijking met z’n ‘voorganger’.

r36s review

r36s review

R36S lijkt sterk op R35S

Daarmee hebben we eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen de R36S en R35S benoemd. Mocht je de R35S nog kunnen kopen en twijfelen tussen deze twee modellen, dan speelt het ontwerp dus waarschijnlijk een grote rol in de keuze. Persoonlijk vind ik de nieuwe handheld wat mooier en minder speelgoedachtig. Maar dat gaat dus wel ten koste van de accuduur, die net even wat korter is, en het type werkgeheugen. Het is maar net wat je belangrijk vindt. De prestaties en gebruikersduur an sich gaan er niet ontzettend hard op achteruit door die nieuwe configuratie.

Net zoals op de R35S heeft ook deze handheld last van stroeve knoppen. De knoppen indrukken gaat aanvankelijk net zo moeizaam, waardoor je snel vermoeide duimen krijgt. Maar dit is een kwestie van doorspelen; mettertijd voelen ze wat beter aan. De d-pad is wel licht problematisch als het gaat om het gevoel van controle. Die is namelijk minstens net zo stroef als op het andere apparaat, maar registreert ondanks dat de input heel goed. Je hebt ook geen last van valse bewegingen wanneer je bijvoorbeeld naar onderen druk en iets te ver naar links of rechts drukt. Dat werkt dus heel fijn.

Daarnaast zijn de schouderknoppen nog steeds niet geweldig (en één van de knoppen hier zelfs iets meer blijft hangen dan de rest) en je totaal geen fijne feedback bieden. Ze klikken wederom enorm hard en dat klinkt gewoon onprettig. En ja, de tweede analoge knuppel is wederom nutteloos, maar misschien kun je daar nog iets mee wanneer je hem een functie in bijvoorbeeld RetroArch geeft. Waar ik wel blij mee ben, is de positie van de d-pad. Je speelt voornamelijk 2d-games op de R36S, waardoor je dus veel op de vierpuntdruktoets leunt. Die zit op een goed bereikbare plaats.

r36s review

r36s review

Een beetje Dreamcast, veel Nintendo 64

Op het gebied van emulatieprestaties verschilt de R36S nagenoeg niet ten opzichte van de R35S. Je kunt er wederom een breed scala aan games op spelen. Sowieso alles tot aan de Nintendo 64, en vanaf dat punt moet je zelf even checken wat wel en niet werkt. Het gros van de Nintendo 64-bibliotheek werkt op dit apparaatje, en datzelfde geldt voor het aanbod van de Nintendo DS. Je kunt hier zelfs wat PSP- en Dreamcast-spellen op spelen, maar verwacht geen al te beste emulatieresultaten. Mijn bevindingen zijn gebaseerd op het standaardbesturingssysteem dat erop zit, namelijk ArkOS.

Als je wil (en daar de moeite in wil steken), dan kun je een ander systeem installeren. Daardoor krijg je toegang tot een breder scala aan emulators en ben je mogelijk in staat iets meer uit de hardware te persen. Je hebt met ArkOS een aantal thema-opties, waardoor je het aanzicht zonder al teveel gedoe kunt aanpassen. Ook is het goed om te weten dat er een basale zoekfunctie is en dat je zelfs games kunt toevoegen aan de micro-sd-kaart. Dit is een simpelweg een typisch plug-and-play-systeem dat direct werkt uit de doos. En dat terwijl je daar dus net iets meer dan zestig euro voor betaalt.

r36s review

r36s review

R36S kopen?

In mijn review van de R35S noemde ik de handheld de budgethandheld van 2023. Aangezien die niet meer te koop is, neem ik dat statement terug en plak ik dat op de R36S. Vooral het nieuwe ontwerp spreekt me meer aan, en de plaatsing van de d-pad bevalt enorm goed. Echter, het werkgeheugen is technisch gezien minder snel, en de accu is ook wat kleiner (maar kun je overigens dit keer zelf snel vervangen, dat is dan weer een pluspunt). De software is overzichtelijk en de emulatieprestaties zijn op het juiste niveau, waardoor je je eigenlijk geen buil kunt vallen aan de R36S.


Je vindt de R36S onder meer op Amazon.

2 gedachten over “R36S lijkt op een opvolger, maar is dat niet echt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.