Vergelijking: Odin 2 vs. Ayaneo Pocket Air

De Odin 2 en Ayaneo Pocket Air zijn twee ontzettend fijne retrohandhelds met Android. Ze hebben allebei hun sterke eigenschappen, en daardoor opvallende verschillende en mooie overeenkomsten. Beide handhelds staan tegenover elkaar in dit overzicht.

odin 2 vs ayaneo pocket air

Momenteel zijn er twee prijzige, maar ontzettend fijne Android-handhelds verkrijgbaar: de Odin 2 en Ayaneo Pocket Air. Beide retrohandelds hebben zo hun voor- en nadelen. In dit artikel zet ik de verschillen en overeenkomsten naast elkaar, zodat jij een gedegen keuze kunt maken. Daarnaast helpt het altijd om nog eens de uitgebreide recensies van beide producten erop na te slaan, omdat er ook aspecten aan bod komen die ik hier achterwege laat. In de reviews van de Odin 2 (Max) en Ayaneo Pocket Air lees je meer over mijn ervaringen met beide retrohandhelds.

In dit overzicht behandel ik drie aspecten die ik ontzettend belangrijk vind als het om handhelds gaat. Het eerste kopje betreft de bediening, en dan kijk ik naar hoe de knoppen voelen, hoe het met de weerstand zit en bijvoorbeeld nog de bouwkwaliteit. Dan kijk ik naar de beeldkwaliteit. Hoe scherp ogen de games, hoe zit het met het type scherm en welke opties heb je tot je beschikking? Tot slot neem ik wat overige zaken mee onder de noemer ‘beleving’. Daaronder vallen aspecten als het besturingssysteem en zijn (gebrek aan) functies en bijvoorbeeld de audiokwaliteit.

Odin 2 vs. Ayaneo Pocket Air: bediening

Op het gebied van bediening (en comfort) gaan beide handhelds redelijk gelijk op. De actieknoppen laten zich gemakkelijk indrukken en geven een fijne feedback. Daarnaast ontlopen de triggers elkaar niet en zijn er in beide gevallen vier menuknoppen aanwezig. In een vergelijking met de Odin 2 vs. de Ayaneo Pocket Air bevallen de schouderknoppen meer op het eerste model, aangezien die veel beter feedback leveren. Daarnaast reageert de d-pad vlotter. Maar de knuppels op de Pocket Air laten zich daarentegen weer veel beter bedienen. Toch heeft de Odin 2 hier het streepje voor.

odin 2 vs ayaneo pocket air

odin 2 vs ayaneo pocket air

Odin 2 vs. Ayaneo Pocket Air: beeldkwaliteit

Waar we niet moeilijk over hoeven te doen is het feit dat de Ayaneo Pocket Air een veel beter beeldscherm heeft. Dit is namelijk een oled-paneel, waar de kleuren echt van het scherm spatten. Niet dat het lcd-scherm van de Odin 2 slecht is. Maar als je eenmaal oled gewend bent, is het vervelend om terug te keren. Vergis je echter niet in de beeldkwaliteit van de Odin 2, aangezien die qua kleuren en contrast dicht in de buurt komt van de Ayaneo. Echter, oled-panelen ogen simpelweg mooier en voller dan de lcd-varianten, waardoor het duidelijk is dat Ayaneo op dit punt wint.

In beide gevallen hebben de schermen allebei een maximale resolutie van 1080p. Dat is dus full hd, wat niet in de buurt komt van 4k. Maar dat hoeft ook niet, want dat zou de accu nodeloos belasten. Ter vergelijking: de Razer Edge heeft ook een oled-paneel en een hogere resolutie, maar dat zorgde er bij mij niet per se voor dat ik daar vaker op game. Tot slot is het zo dat de beeldverversing van gelijkwaardig niveau is; namelijk 60 Hertz (of zestig beeldjes per seconde). Hierin gaan de handhelds dus gelijk op. Wel kun je de Odin 2 een iets groter scherm heeft: 6 inch tegenover 5,5 inch.

odin 2 vs ayaneo pocket air

odin 2 vs ayaneo pocket air

Odin 2 vs. Ayaneo Pocket Air: beleving

Onder het kopje beleving in de vergelijking met Odin 2 vs. de Ayaneo Pocket Air behandel ik overige, interessante elementen. Beide Android-handhelds hebben led-ringen om hun pookjes zitten. Daarnaast hebben ze allebei een goedwerkend, actief koelsysteem, waardoor ze niet snel warm worden. Je kunt beide opties uitrusten met behoorlijk veel werk- en opslagruimte, en eventueel verder uitbreiden met een micro-sd-kaart. Verder tref je op allebei de handhelds een usb-c-poort aan voor het opladen, evenals een koptelefoonaansluiting voor bedrade headsets.

De Odin 2 heeft daarnaast nog een micro-hdmi-poort, waardoor je hem kunt aansluiten op een televisie of monitor. Sluit je dan een bluetoothcontroller aan op het apparaat, dan heb je eigenlijk ook een krachtige console voor al je retrogames klaarstaan. De nieuwe Odin scoort tevens iets beter op het gebied van Android. Niet alleen omdat er een recentere versie op staat Android 13 tegenover Android 12 op de Ayaneo), maar ook omdat ik geen vreemde softwarefouten tegengekomen ben. De Ayaneo-interface kent wat problemen, waardoor het systeem (nog) niet optimaal functioneert.

Tot slot kijk ik naar het ontwerp en de prestaties. De Odin 2 is namelijk veel omvangrijker, waardoor die wat lekkerder in de hand ligt bij mensen met grotere handen. Het ontwerp van de Pocket Air is daarentegen wel een stuk verfijnder; echt iets om verliefd op te worden. Ook moet je er rekening mee houden dat de Odin 2 simpelweg een veel krachtigere chipset heeft, maar in principe zou je alle games (tot aan de GameCube en PlayStation 2) moeten kunnen spelen op beide retrohandhelds. Al zal het op de Odin 2 net wat soepeler lopen, en op de Pocket Air net wat mooier uitzien.

odin 2 vs ayaneo pocket air

Welke moet je nou kiezen?

Dan komt nu het antwoord op de vraag die dit artikel stelt: welke retrohandheld is beter? Dat is duidelijk de Odin 2, die een praktischer ontwerp, betere software en krachtigere prestaties heeft. Met deze handheld op zak heb je voorlopig – in elk geval als het om Android-handhelds gaat – geen andere handhelds meer nodig. Geef je iets meer om design, een prachtig (en echt mooier) scherm en fijnere sticks? En mag het ook qua prijs een onsje minder zijn? Dan doe je er goed aan te gaan voor de Ayaneo Pocket Air. Voor welke handheld je ook gaat, in beide gevallen kun je een winnaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.