Mijn top vijf favoriete retrohandhelds uit 2023

In 2023 zijn er behoorlijk wat retrohandhelds verschenen. Op RetroReady hebben we er zo veel als mogelijk getest, en presenteren middels dit lijstje onze vijf favorieten van het afgelopen jaar.

powkiddy rgb30 review

In 2023 zijn er ontzettend veel handhelds voor retrogames verschenen. Je kunt altijd het complete archief erop naslaan, en daar al mijn reviews doornemen. Maar in dit artikel maak ik het je iets gemakkelijker en presenteer ik mijn vijf favoriete retrohandhelds uit 2023. De enige voorwaarde voor deze lijst is dat de handhelds daadwerkelijk in de afgelopen twaalf maanden zijn verschenen. Aangezien RetroReady in maart 2023 lanceerde, en ik sindsdien bijna wekelijks een handheldreview publiceerde, zal dat geen probleem zijn. Mijn favorieten uitkiezen is echter een tweede…

Er zijn echt veel goede handhelds verschenen. Sommige opties zijn niet meer beschikbaar, maar dan nog valt er flink wat uit te kiezen. Mocht je een handheld missen, dan heeft die het net niet gehaald; en daar is meestal een duidelijke reden voor. Soms vind ik een handheld te duur of z’n prijs niet waard, en anders valt de software of het comfort tegen. De lijst hieronder bevat een korte introductie over de handheld en waarom ik hem tof vind, evenals een quote uit de review en een link naar diezelfde recensie. Zo kun je verder lezen over de handhelds die je interesse hebben.

ayn odin 2 max

Odin 2 Max

Eén van de hekkensluiters van dit jaar is tevens één van mijn favoriete handhelds. Dat heeft te maken met de prestaties, waar ik dan ook diep voor in de buidel heb moeten tasten. Maar je krijgt er dan tenminste wel flink wat voor terug, én je kunt er jaren mee vooruit. Met een Odin 2, welke configuratie dan ook, kun je lang doen. Daarbij komt dat de handheld erg comfortabel in je hand ligt, een heel mooi beeldscherm heeft en dankzij Android flink wat aanpassingsmogelijkheden presenteert. Zo kun je allerlei emulators uit Google Play installeren, waaronder RetroArch.

“Maar dan rest nog de vraag of dit de beste retrohandheld van dit moment is. Als je het mij vraagt is het antwoord ja, ondanks de enkele nadelen. Maar als het een onsje minder mag, dan is het goed om te weten dat de Ayaneo Pocket Air de Android-handheldervaring ook naar een hoger niveau tilt. Het niveau daarboven is weggelegd door de Ayn Odin 2 Max, of een ander model in de reeks. De prijs is aan de flinke kant, en je hebt niet al die paardenkracht per se nodig (voorlopig), maar alles wijst erop dat je jaren met deze handheld moet kunnen doen. En dat is ook wat waard.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

r36s review

R36S

Ben je iemand die niet te veel wil uitgeven aan allerlei gameproducten, maar wil je wel heel graag een retrohandheld? Dan valt je keuze al snel op de R36S, de nieuwe versie van de R35S. De laatstgenoemde handheld kreeg van mij het predicaat ‘budgethandheld van 2023’, maar werd daarna helaas uit de verkoop gehaald (door waarschijnlijk terechte problemen). Dat predicaat verplaats ik gewoon naar de R36S, die vermoedelijk van dezelfde maker af komt. Waar de handheld precies vandaan komt, behalve uit China, is me een raadsel, maar dat die bevalt staat buiten kijf.

“Op het gebied van emulatieprestaties verschilt de R36S nagenoeg niet ten opzichte van de R35S. Je kunt er wederom een breed scala aan games op spelen. Sowieso alles tot aan de Nintendo 64, en vanaf dat punt moet je zelf even checken wat wel en niet werkt. Het gros van de Nintendo 64-bibliotheek werkt op dit apparaatje, en datzelfde geldt voor het aanbod van de Nintendo DS. Je kunt hier zelfs wat PSP- en Dreamcast-spellen op spelen, maar verwacht geen al te beste emulatieresultaten. Mijn bevindingen zijn gebaseerd op het standaardbesturingssysteem dat erop zit, namelijk ArkOS.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

ayaneo pocket air

Ayaneo Pocket Air

Een handheld die qua prijs tussen de twee eerdergenoemde handhelds in dit overzicht valt, is de Ayaneo Pocket Air. Oké, hij is met zo’n 300 euro flink aan de prijs, maar kijk even hoe die eruit ziet. Het retro-aanzicht en het speelcomfort is van zo’n hoog niveau dat ik had gewild dat Ayn (de maker van de Odin 2) daar iets van had overgenomen. Ook dat oled-scherm is om te smullen. Helaas valt de Pocket Air ietwat tegen op het gebied van prestaties, maar voor zover ik heb kunnen zien is dat te fixen middels software-updates. Helaas kan ik niet achterhalen wat het updatebeleid is van dit bedrijf.

“De software kan ook roet in het eten gooien. Niet alleen omdat er een enigszins verouderde versie van Android op de handheld staat, maar ook omdat ik niets kon vinden omtrent het updatebeleid van Ayaneo. We moeten dus nog maar afwachten hoe lang de fabrikant het apparaat ondersteunt. Android 12 is op moment van schrijven twee jaar oud en wordt nog steeds breed ondersteund, maar er komt een punt aan dat dit niet meer het geval is. Toegegeven, een apparaat als de Pimax Portal loopt eerder tegen dat probleem aan door Android 10, maar dan nog is er ruimte voor verbetering.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

powkiddy rgb30 review

Powkiddy RGB30

Een handheld die mij echt heeft verrast, is de Powkiddy RGB30. Qua specificaties is dit geen handheld waar ik een hoge pet van op had voordat ik aan de review begon. Maar inmiddels heeft het apparaatje zich meer dan bewezen als ultieme retrohandheld-handheld. Dankzij dat opvallende scherm met een resolutie van 720 bij 720 pixels, kun je hier perfect oude Game Boy- en Game Gear-games op spelen, bijvoorbeeld, evenals handhelds van andere merken. Bovendien ligt de RGB30 ontzettend lekker in de hand, en oogt het scherm fenomenaal kleurrijk en scherp.

“Dat scherm geeft de Powkiddy RGB30 dus echt een eigen smoelwerk. Het maakt het apparaat ook behoorlijk niche, omdat je hem waarschijnlijk alleen voor handheldgames wil gaan gebruiken. Daarmee wordt het dus een soort ultieme retrohandheldhandheld. Wat de ervaring ook enorm helpt is de algemene bouwkwaliteit en het comfort. Andere, betaalbare handhelds van dit merk voelen veelal goedkoop aan, wat je een beetje kunt verwachten op dit prijspunt. Maar de RGB30 voelt en oogt hoogwaardig, al is alles wel gemaakt van plastic. Desondanks voelt die solide aan.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

anbernic rg405v review

Anbernic RG405V

Tot slot wil ik nog even de aandacht vestigen op de Anbernic RG405V. Ik wilde eigen de Anbernic 35XX Plus opnemen in deze lijst, maar ik ben toch gegaan voor de handheld die op redelijke wijze Nintendo GameCube-games kan emuleren. Verwacht echter niet dezelfde prestaties als op de Odin 2, Pimax Portal of Razer Edge, want qua prijs en specs zijn die handhelds niet te vergelijken met de Anbernic RG405V. Mocht je dat hout of het plastic niet zien zitten, dan kun je altijd alsnog gaan voor de Anbernic RG405M. Dat is in feite dezelfde versie, maar dan met een metalen behuizing.

“De PlayStation 2 is echter een ander verhaal. Je moet een T618-handheld niet kopen met de verwachting dat je je PS2-verzameling digitaal kunt verslinden. Want zelfs met wat gepriegel binnen de instellingen loop je vaker wel dan niet tegen beperkingen aan. Lage framerates, trage acties – dit soort dingen zijn aan de orde van de dag. Minder veeleisende games werken nog wel, maar dit is geen PS2-handheld. Alles daaronder presteert echt perfect. De emulatie van PlayStation 1, Sega Dreamcast, Nintendo 64, Game Boy Advance en meer – eigenlijk werkt alles gewoon perfect.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

super pocket review

Bonustip: Super Pocket van Hyper Mega Tech

En omdat ik hier de hoofdredacteur ben, mag ik zelf bepalen hoeveel handhelds ik in mijn top vijf plaats. Dus als bonusoptie presenteer ik de Super Pocket van Hyper Mega Tech. Dit is één van de goedkoopste opties in dit overzicht, waar je geheel legaal (zonder enige vraagtekens of grijze gebieden) en toegankelijk retrogames op kunt spelen. En dat gebeurt geheel via moderne cartridges, die ook passen in de Evercade-systemen, zoals de Evercade EXP-handheld die ik begin 2023 testte. Dit is misschien wel het leukste cadeau dat je iemand (of jezelf) kunt doen aan het einde van het jaar.

“In dat opzicht hebben de Super Pocket en Evercade EXP veel overeenkomsten. Allebei de systemen maken retrogaming in z’n geheel ontzettend toegankelijk en bereikbaar. Maar daar waar je eerst nog honderd tot honderdvijftig euro kwijt was aan zo’n handheld, ligt de instapprijs een stuk lager met de nieuwe Pockets. Plus: de gamecartridges zijn en blijven goedkoop. Meestal betaal je ergens tussen de vijftien en twintig euro voor een verzameling oude, vertrouwde games van weleer. Veel games ken je waarschijnlijk al, maar laat je vooral verrassen door het groeiende aanbod van Blaze.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide review!

Meer van RetroReady

Als je hierna nog niet uitgelezen bent, neem dan ons uitgebreide reviewarchief over hardware eens door. Daar tref je recensies aan over handhelds, controllers, accessoires en consoles. Daarnaast geven we ook aandacht aan games, in verschillende categorieën. Dit zijn veelal niet de standaard gamereviews die je op andere sites aantreft. Ze moeten namelijk wel een haakje hebben met retro. Het kan zijn dat er een verrassende titel voor je tussen zit. Daarnaast schrijven we ook over console modding, onze ervaringen met retrogameshops en columns. Die content tref je aan onder Features. Tot slot kun je ook terecht onder Guides, waar we tips geven over onder meer emulators en gaming gear in het algemeen. En mocht je nog twijfelen over of inspiratie willen opdoen voor (kerst)cadeaus, check dan het RetroReady-cadeau-overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.