Mijn top vijf favoriete controllers uit 2023

In 2023 zijn er behoorlijk wat controllers verschenen. Op RetroReady hebben we er zo veel als mogelijk getest, en presenteren middels dit lijstje onze vijf favorieten van het afgelopen jaar.

8bitdo ultimate c wired review

Ondanks het feit dat RetroReady zich met name richt op retrohandhelds, is er ook flink wat ruimte voor controllers. Dit soort reviews kom ik niet vaak tegen op andere gamesites, waardoor ik besloot er zelf werk van te maken. En ik begrijp ook waarom grotere of algemenere gamesites ervoor kiezen controllers links te laten liggen. Er komt verhoudingsgewijs minder bezoek op en mensen klikken daardoor minder vaak door op affiliate links. Allemaal begrijpelijk, maar ik vind het desondanks belangrijk genoeg om als medium dergelijke producten van een eerlijke test te voorzien.

Dit zijn producten waar veel gamers toch interesse in hebben, en waar ze hun eigen geld aan uitgeven. Net als ik overigens, aangezien ik heel weinig reviewhardware ontvang. Dan wil je wel weten dat je iets moois in huis haalt, of in elk geval iets dat de prijs waard is. Soms koop je bewust iets voor een lagere prijs, maar dat hoeft niet te betekenen dat je rommel aanschaft. En aangezien er zo veel verschillende controllers zijn en verschijnen, is het handig als iemand bepaalde bomen in het bos aanwijst, zodat je weet waar je moet kijken en kunt besluiten of je daar je geld aan uitgeeft.

doyoky wireless joycon gamecube review

Doyoky Wireless Joycon Retro Game Controller

Eén van de eerste winnaars dit jaar was de Doyoky Wireless Joycon Retro Game Controller. Dit is een setje Joy-cons voor de Nintendo Switch, die gemaakt zijn in de stijl van de Nintendo GameCube-controller. Aangezien ik al vanaf het eerste moment van mijn paarse kubus hield, waren deze controllers speciaal voor mij gemaakt. Zo voelde dat althans. Wat helemaal fijn was: ze bevielen veel meer dan de variant die Nyxi maanden daarvoor uitbracht. Ze komen dichter bij het origineel, schrijf ik in mijn review. Zeker met de remake van Thousand-Year Door op komst, een dikke aanrander.

“Tot slot wil ik nog een ander verschil benadrukken tussen de Doyoky en de Nyxi. De Wizard heeft een behoorlijk omvang en is ook vrij dik, waardoor die sterk doet denken aan een klassieke WaveBird-controller. De Doyoky Wireless Joycon Retro is daarentegen veel meer gemodelleerd als een JoyCon van Nintendo en is derhalve een stuk dunner. Dat merk je niet aan de bovenkant, waar je je vingers comfortabel op de triggers kunt laten rusten, maar vooral aan de achterkant. Er is veel meer ruimte voor je vingers. Bovendien voelt dit pakket meer aan als een ‘gewone’ GameCube-controller.”

Meer lezen? Check dan mijn uitgebreide review!

8bitdo neogeo review

8bitdo Neogeo Wireless Controller

Recentelijk verscheen er nog een speciale controller van het merk 8bitdo. Dit is één van mijn favoriete controllermerken, die mijns inziens de bijna perfecte controller gemaakt heeft. De 8bitdo Neogeo Wireless Controller is niet perfect te noemen, maar lijkt wel extreem veel op de gamepad die meer dan twintig jaar geleden bij de Neogeo CD gegeven werd. Vooral die fijne d-pad is een waardige uitvinding, niet alleen voor de Neogeo-games die je op allerlei hardware kunt spelen. Ik was ook onder de indruk van de manier waarop GBA-games zich heel fijn laten bedienen.

“Wat die controller destijds – en nu nog steeds – zo goed en uniek maakt(e), is het knuppeltje. Dit is geen echte analoge knuppel, maar ook geen traditionele d-pad. Het meesterwerk valt er precies tussen, en combineert de beste aspecten van beide uitvindingen. De zogenoemde click-style joystick biedt een knuppeltje aan dat met microschakelaars werkt. In totaal zijn er acht richtingen waar je naartoe kunt bewegen, en elke richting geeft een bevredigende klik en bevestiging. Als je dit nog niet eerder meegemaakt hebt, dan weet je aanvankelijk niet helemaal wat je nou overkomt.”

Meer lezen? Check dan mijn uitgebreide review!

8bitdo mod kit nintendo 64

De ouderwetse Nintendo 64-controller

Huh, de Nintendo 64-controller die je destijds bij de console kreeg? Juist, die Nintendo 64-controller. Hoewel die gamepad altijd aanvoelde als een vreemde eend in de bijt, kijken veel mensen daar – jaren later uiteraard – toch met warme gevoelens op terug. En ik schaar me onder die groep gamers. Afgelopen jaar bracht 8bitdo een bouwpakket uit waarmee je de originele controller draadloos kunt maken, en de stick kunt vervangen. Daarmee voelt de N64-controller als nieuw! Bovendien is het pakketje ook niet ontzettend duur, waardoor het een leuk cadeautje kan zijn voor iemand anders.

“Wanneer je de vernieuwde Nintendo 64-gamepad aan de Nintendo Switch koppelt, dan herkent de draagbare console van Nintendo de controller direct als een N64-model. Links onderin zie je het juiste icoontje staan. Je kunt hiermee overigens niet alleen N64-games mee spelen via Switch Online, maar ook anders titels die geen tweede analoge knuppel nodig hebben (zoals Mario Kart 8 Deluxe). Wellicht vind je zelf nog wat titels die werken, maar de kans is groot dat je snel tegen een grens aanloopt. Veel Switch-titels maken uiteindelijk van alle knoppen op de controller gebruik.”

Meer lezen? Check dan mijn uitgebreide bespreking!

hyperkin xenon review

Hyperkin Xenon

De Hyperkin Xenon is eveneens een nieuwe uitgave van een bestaande controller. Dit keer kijken we naar een iteratie op de Xbox 360-controller. Tenminste, van een iteratie kan ik niet echt spreken, want dat betekent dat de fabrikant die gamepad als basis nam en er dingen op verbeterde. De Xenon is bijna een één-op-één kopie van de 360-controller, en dat is eigenlijk alleen maar positief. Er zitten we wat moderne Xbox One-knoppen op, maar voor de rest voelt en oogt dit model als een pure Xbox 360-controller zoals we die meer dan vijftien jaar geleden tegenkwamen. Je moet hem helaas wel importeren, maar wat mij betreft is die dat waard – ook zonder roze bril op je hoofd.

“In mijn 32 uur met deze controller – waar ik onder meer eindelijk Fallout: New Vegas mee gespeeld heb – ben ik erachter gekomen dat ik weinig nostalgische gevoelens voor de Xbox 360-controller heb. Dat doet echter niets af van de kwaliteit die Hyperkin levert. De Hyperkin Xenon is een fantastische replica, die helaas voor een te hoge prijs aangeboden wordt. Ook is het jammer dat de led-lampjes rondom het Xbox-logo niet werken zoals voorheen. En dat de controller alleen bedraad werkt. Maar in de categorie Xbox 360-controllers voor Xbox Series X|S en pc’s, tref je momenteel niet beter aan.”

Meer lezen? Check dan mijn uitgebreide review!

8bitdo ultimate c wired review

8bitdo Ultimate C Wired en 2.4G

Ten navolging van de 8bitdo Ultimate, bracht hetzelfde merk twee goedkopere varianten van de o zo fijne controller uit. De ene is bedraad, en de andere werkt draadloos – maar ze zijn nog even comfortabel en de knoppen laten zich ontzettend fijn bedienen. Je gebruikt deze versies van de Ultimate alleen op Android, Windows of emulatiemachines, maar bijvoorbeeld niet op een Nintendo Switch. Daar heb je immers die andere, veel betere optie voor. Het fijnste aan deze controllers zijn de prijskaartjes. Voor minder dan dertig euro haal je fantastische gamepads in huis.

“Wat beide controllers ook zo fijn maakt, is dat ze zo comfortabel in de hand liggen. Toegegeven, voor mijn persoonlijke voorkeur hadden ze net even wat breder mogen zijn (zoals de P50 van PXN), maar eerlijk is eerlijk: dit mag de pret niet drukken. Daar waar de actieknoppen een beetje sponzig zijn, en dat ouderwetse retrogevoel oproepen, zijn de overige menuknoppen juist lekker bevestigend clicky. Of je nu start, select, home of de turboknop indrukt, dat maakt niet uit. Je moet wel je duim echt verplaatsen om ze te bereiken, maar al met al heb ik geen problemen met de indeling.”

Meer lezen? Check dan mijn uitgebreide review!

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

Bonustip: 8bitdo Ultimate – 10th Anniversary

Nee, deze website wordt geen 8bitdo stan account. Maar zoals gezegd vind ik oprecht dat het bedrijf veel fijne controllers maakt. Niet elke gamepad is een winnaar, maar bijvoorbeeld de 8bitdo Ultimate – 10th Anniversary wel. Dit is een nieuwe uitgave van de fantastische controller die in 2022 verscheen, die verkrijgbaar is in meerdere edities. Ik kon het niet laten een tweede model aan te schaffen in een prachtige stijl, compleet met travelcase annex oplaadstandaard. Mocht je jezelf echt een plezier willen doen en je zoekt een goede controller, dan is dit de versie die je wil.

“De hoes van de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition voelt enorm stevig en van goede kwaliteit aan. Je drukt hem niet gemakkelijk in. Achterop zit een kleine basis, waardoor je de controller met hoes en al rechtop kunt plaatsen. Onderaan zit ook nog een kleine opening, waardoor je toegang hebt tot de usb-c-poort van de draadloze oplader. Zo kun je de Ultimate dus in de hoes opladen, en valt er ook geen stof op. Hij is dus altijd goed beschermd. Een beetje overkill, maar laten we wel wezen: als je dit soort dingen koopt, dan ben je daar ook gewoon naar op zoek.”

Meer lezen? Check dan de uitgebreide bespreking!

Meer van RetroReady

Als je hierna nog niet uitgelezen bent, neem dan ons uitgebreide reviewarchief over hardware eens door. Daar tref je recensies aan over handhelds, controllers, accessoires en consoles. Daarnaast geven we ook aandacht aan games, in verschillende categorieën. Dit zijn veelal niet de standaard gamereviews die je op andere sites aantreft. Ze moeten namelijk wel een haakje hebben met retro. Het kan zijn dat er een verrassende titel voor je tussen zit. Daarnaast schrijven we ook over console modding, onze ervaringen met retrogameshops en columns. Die content tref je aan onder Features. Tot slot kun je ook terecht onder Guides, waar we tips geven over onder meer emulators en gaming gear in het algemeen. En mocht je nog twijfelen over of inspiratie willen opdoen voor (kerst)cadeaus, check dan het RetroReady-cadeau-overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.