Anbernic RG35XX Plus bevalt enorm, maar kan nog wat werk gebruiken

De Anbernic RG35XX Plus is een geüpgradede versie van de geliefde RG35XX. Daardoor kun je er meer games dan ooit op spelen. Maar zijn er nog andere dingen aangepast, en hoe bevallen de verbeteringen over het algemeen?

anbernic rg35xx plus review

Ergens is het grappig dat ik op dit moment de Anbernic RG35XX Plus recenseer. Vorige week keek ik namelijk nog naar de Miyoo Mini (de kleine variant, nadat ik daar maanden op gewacht had). Beide handhelds komen dus na elkaar aan bod, net zoals dat ging in de eerste week van RetroReady. Toen behandelde ik de Anbernic RG35XX (toen nog zonder Garlic OS) en de Miyoo Mini Plus. Ondanks het feit dat ik zelf over de planning voor deze website ga, was dat niet iets wat ik van tevoren aan zag komen. Want de RG35XX Plus kwam namelijk redelijk laat op de redactie binnen.

Maar goed, dat mag de pret niet drukken. De handheld bevalt enorm, kan ik alvast verklappen. Echter, daar moet je wel iets dieper voor in de buidel tasten. Ik heb in totaal 102,84 dollar uitgegeven aan de retrohandheld. Dat komt neer op 93,74 euro op moment van schrijven. 12 dollar (oftewel bijna 11 euro) ging op aan verzendkosten, terwijl ik iets meer dan zestien euro aan btw moest betalen. De handheld zelf kostte me 72,99 dollar, en dat is iets meer dan 66 euro. Qua prijs komt die dus in de buurt van de Trimui Smart Pro en Powkiddy X55, maar wat krijg je daar dan voor terug?

anbernic rg35xx plus review

De betere handheld

Nou, het zal haast niemand verrassen: grotendeels dezelfde handheld die je al eerder kon kopen bij Anbernic. Maar nu met een paar kleine doch noemenswaardige verschillen. Zo is de processor erop vooruitgegaan, waardoor je meer games dan ooit op de Anbernic RG35XX Plus kunt spelen. Daarnaast is er meer werkgeheugen (1 GB), heeft de accu meer vermogen (3.300 mAh) en heb je nu de beschikking over wifi en bluetooth 4.2. Daardoor is het mogelijk bijvoorbeeld RetroArchievements van RetroArch te synchroniseren of draadloos een controller met bluetooth aan te sluiten.

Maar verder hoef je geen grote aanpassingen te verwachten. De start- en selectknoppen zijn een beetje verplaatst ten opzichte van het vorige model, maar dat mag geen naam hebben. De actieknoppen en d-pad hebben nog steeds een fijne, rubberen membraan, waardoor het indrukken lekker aanvoelt. De knopjes zijn helaas een beetje glad, maar na een korte wenperiode hoeft dat geen groot obstakel te zijn. De andere knoppen op de Anbernic RG35XX Plus zijn gewoon op dezelfde plek als voorheen en voelen verder niet anders aan – op de vierpuntdruktoets na.

Ik heb het idee dat de d-pad op de Anbernic RG35XX Plus een iets zachtere lading heeft dan de andere twee modellen die ik heb getest. Daardoor voelt die wat aangenamer aan in het gebruik. Opvallend is verder dat wanneer je naar beneden of boven druk, je ook een klein beetje links of rechts meeneemt (afhankelijk van de richting waar je naartoe leunt). Maar heel erg is dit niet. Het gebeurt niet in een mate dat het in de weg zit van platform- en actiegames, en zorgt er juist voor dat je gemaakt diagonale input geeft. Daardoor spelen vechtspellen heerlijk op deze handheld.

anbernic rg35xx plus review

Terug naar de oude software

Ondanks het feit dat de vorige versie van de Anbernic RG35XX nu standaard beschikt over Garlic OS, zie ik dat het Plus-model terugkeert naar het standaardsysteem van het eerste model. Dat vind ik een stap achteruit, omdat Garlic OS echt een verbetering is ten opzichte van Anbernics software-oplossing. Maar goed, dat besturingssysteem geeft snel toegang tot de games die je wil spelen, dus heel slecht is het allemaal niet. Weet dat het in elk geval veel beter kan. En als je er de moeite in wil steken, kan ik aanbevelen er zelf een custom OS op te installeren.

Het is dan wel even afwachten of alle nieuwe opties ondersteund worden. Ik heb het zelf momenteel niet gedaan, omdat ik liever apparaten test zoals ze uit de verpakking komen (en ik ervan uitga dat veel mensen deze handhelds gebruiken zoals ze arriveren). De mensen die custum firmware maken moeten ook ondersteuning inbouwen voor de nieuwe mogelijkheden (zoals bluetooth en wifi), en anders problemen oplossen die ontstaan die er voorheen niet waren. Dat is nu (eind december) nog niet het geval, en dat is waarschijnlijk meteen de reden dat Garlic OS er niet standaard op staat.

anbernic rg35xx plus review

Draadloze controllers koppelen

Maar wat zijn dat dan voor nieuwe functies? Nou, zoals gezegd beschikt de Anbernic RG35XX Plus over wifi en bluetooth, waardoor je er dus veel meer mee kunt. Dat zijn tevens ook nieuwe opties die je nu binnen de instellingen aantreft. Draadloze controllers zoeken via bluetooth gaat enorm snel en werkt perfect. Je kunt via de standaard gamelijst een console en daarna een game uitkiezen, en dan kun je draadloos je RG35XX Plus bedienen. Dat is helemaal tof wanneer je het systeem via mini-hdmi aan een tv of monitor koppelt, want dan heb je als het ware een soort mini emulatiemachine.

Helaas is het zo dat de draadloze controller alleen werkt wanneer je van de standaard gamelijst gebruikmaakt. Zodra je RetroArch opstart en de controller gebruikt, dan gebeurt er niets. Zelfs wanneer ik via het inputmenu van de emulator aangeef de gekoppelde Pro-controller als bedieningsoptie wil gebruiken, dan werkt die niet. Sterker nog: ook de actieknoppen op de handheld stoppen dan met werken. Je kunt alleen nog de d-pad en de menuknop gebruiken. Dan zit er niets anders op dan de retrohandheld opnieuw op te starten. Daar zit dus nog wel wat werk in.

anbernic rg35xx plus review

Emulatie op de Anbernic RG35XX Plus

Dat RetroArch niet volledig benut kan worden, is ontzettend jammer. Want ik vind dat de beste emulator die je kunt gebruiken, tot aan de Nintendo 64 en Dreamcast. Vanaf dat punt raad ik zelfstandige emulators aan. Plus: de standaard emulatie-opties van Anbernic zijn helaas vrij beperkt. Over Nintendo 64 gesproken: opvallend is dat je niet direct Nintendo 64-games kunt spelen op dit apparaatje, aangezien daar geen game-overzicht van aanwezig is. Wel kun je nu Dreamcast- en PSP-spellen spelen, en dat is een flinke aanwinst ten opzichte van het vorige model.

Niet elke game zul je op volledige snelheid kunnen spelen, dus verwacht geen wonderen van de Anbernic RG35XX Plus. Maar de handheld is redelijk geprijsd, dus je mag dan ook niet het onderste uit de kan verwachten. Mijn ervaring is dat de spellen prettig speelbaar zijn. De handheld maakt bijvoorbeeld soms wel gebruik van frameskip om de boel draaiende te houden, maar in de meeste gevallen merk je daar vrij weinig van. Datzelfde geldt eigenlijk voor PSP. Niet alleen moet je daar zelf de emulator voor goed instellen, ook zijn de games goed, maar niet perfect speelbaar.

anbernic rg35xx plus review

Nintendo 64 en Nintendo DS

Dat Nintendo 64 niet direct in de lijst vertegenwoordigd is, betekent niet dat je er geen Nintendo 64-games op kunt spelen. De hardware is krachtig genoeg voor N64-emulatie, maar die spellen moet je er dus zelf opzetten. Ben je in staat back-ups te maken van je eigen retrocollectie, dan hoeft dat geen probleem te zijn. De vraag is echter of je dat moet willen. De Anbernic RG35XX Plus heeft geen analoge knuppel en beschikt alleen over een d-pad. Daardoor spelen Nintendo 64-games niet optimaal. Maar goed, als je het wil, dan kan het – en dan is dit waar je genoeg mee moet nemen.

Verder is de handheld krachtig genoeg voor Nintendo DS-emulatie. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat het 4:3-scherm van de Anbernic RG35XX Plus geen optimale verhouding heeft. Zodra je beide schermen van de Nintendo-handheld in beeld brengt, zijn ze enorm klein. Gelukkig kun je instellen dat je alleen één van de twee schermen ziet staan. Ook is er geen touchscreen, en heb je geen extra knoppen waarmee je dat gemist kunt opvangen. Daardoor kun je veel DS-games niet spelen, maar dat is inherent aan dit ontwerp. Desondanks iets om even scherp op te zijn.

anbernic rg35xx plus review

Anbernic RG35XX Plus kopen?

Dat de Anbernic RG35XX Plus niet optimaal omgaat met Nintendo 64 en Nintendo DS, vind ik geen grote kritiekpunten. Dat is de aard van het beestje. Maar ik benoem het toch, omdat ik niet het idee wil geven dat dit een ultieme handheld is waar je dergelijke games op kunt spelen voor een relatief betaalbare prijs. Datzelfde geldt voor Dreamcast en PSP: fijn dat het kan, maar de games draaien niet perfect. Logisch gezien de hardware, maar toch belangrijk genoeg om even scherp op te zijn. Het doet echter weinig af van de ervaring die ik met de handheld heb: die is namelijk goed voor deze prijs.

Dingen die ik wel echt heel jammer vind, hebben te maken met de stock firmware op het apparaat. Het besturingssysteem is lelijk doch overzichtelijk, en de standaard emulatoren bieden helaas weinig extra opties aan. Het is fijn dat er nu bluetooth en wifi is, maar zodra je een bluetoothapparaat koppelt, werkt dat niet binnen de RetroArch-emulator. De RG35XX is er met het Plus-model qua prestaties en opties flink op vooruitgegaan, maar alles kan nog een beetje meer werk gebruiken. Laten we hopen dat custom firmware, en dus de community, de problemen oplossen.


Het beste is om de Anbernic RG35XX Plus direct bij Anbernic te kopen. Dan weet je zeker wat je in huis haalt en dat je de juiste prijs betaalt.

4 gedachten over “Anbernic RG35XX Plus bevalt enorm, maar kan nog wat werk gebruiken

   1. Goedemiddag Wesley,

    Weet jij toevallig of er nog steeds problemen zijn met RetroArch aangaande het gebruiken van een Bluetooth controller zoals je aangeeft in je review? En weet jij het verschil tussen Jelos of Garlic OS? Zit er aan te denken om misschien een PowKiddy RGB30 te gaan bestellen, vanwege Jelos OS wat daar op staat. Maar de look van de nostalgische GameBoy met de RG35XX Plus spreekt mij ook enorm aan! Vind het dus erg lastig om een keuze te maken… Weet jij trouwens ook of er nog iets soortgelijks is zoals de RG35XX Plus, maar dan wel met 1 of 2 analog sticks?

    Gr,

    Jermaine

    1. Hoi Jermaine,

     Voor zover ik weet niet met de standaard software. Wellicht dat custom firmware het probleem oplost, maar dat heb ik niet getest.

     Jelos is officieel opgeheven, maar was – net als Garlic – een alternatief besturingssysteem (custom firmware, of cfw). Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Welke bij je past is altijd de vraag. Plus: het systeem zou dan ook beschikbaar moeten zijn voor een handheld. En tot voor kort was Garlic niet beschikbaar voor de Plus.

     Verder zou ik even een kijkje nemen in de bak met handheldreviews of er iets voor je tussenzit: https://retroready.nl/category/hardwarereviews/handhelds/

     Ik ben fan van de:

     RG35XX H: https://retroready.nl/2024/01/23/anbernic-rg35xx-h-review/

     Miyoo Mini: https://retroready.nl/2023/12/26/miyoo-mini-review/

     Miyoo Mini Plus: https://retroready.nl/2023/03/28/miyoo-mini-plus-review/

     R36S: https://retroready.nl/2023/11/21/r36s-review/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.