CES 2024: Atari- en Sega-handhelds op komst en Xbox krijgt nieuwe controller

Tijdens CES 2024 zijn er een paar producten aangekondigd die met retro gaming te maken hebben, zoals handhelds van Sega en Atari. Maar ook de Xbox mag op een beetje liefde rekenen. Met dit nieuwsoverzicht ben je helemaal op de hoogte.

hyperkin mega 95 sega

Tijdens de grootste gadgetsbeurs van dit moment, de Consumer Electronics Show in Las Vegas, zijn er dit jaar een aantal producten van en voor Atari, Sega en Xbox aangekondigd. Gaming, laat staan retro gaming, krijgt niet zo heel veel aandacht tijdens deze beurs, die voornamelijk in het teken staat van innovatie op het gebied van smarthome, audio en voertuigen. Daarom is het altijd een leuke verrassing als er dan toch gamenieuws online verschijnt. Nu de beurs afgelopen is, is het tijd om eens terug te kijken welke interessante producten er allemaal voorbijgekomen zijn.

Hyperkin Mega 95 voor Sega Mega Drive-games

Hyperkin trapte de week af met de aankondiging van de Mega 95. Dit is een handheld die Sega Mega Drive-games afspeelt (evenals de spellen van het Amerikaanse equivalent Genesis). De handheld ondersteunt originele Mega Drive-cartridges, net zoals de Genesis Nomad-handheld dat in de jaren negentig al kon. Dat is een handheld die exclusief in Noord-Amerika verscheen. De Nomad-kloon uit 2024 heeft een accu die tot tien uur meegaat en biedt de optie aan games in 4:3 of 16:9 te spelen. Een nutteloze optie wat ons betreft, omdat Mega Drive-games alleen in 4:3 uitgebracht werden.

hyperkin mega 95 sega

De Hyperkin Mega 95 haalt z’n inspiratie uit allerlei hoeken. Uiteraard van de designtaal die Sega voornamelijk in de jaren negentig hanteerde, maar ook van de MegaRetroN HD Gaming Console. Dit is een moderne retroconsole die in staat is oude Sega-games af te spelen. Je zou kunnen stellen dat de Mega 95 een draagbare versie van die console is, die nu een prijs heeft van minder dan zestig dollar. Helaas is verder niet duidelijk hoe de Mega 95 de games afspeelt. We moeten dus nog afwachten of er sprake is van software-emulatie of wat anders (zoals fpga, bijvoorbeeld).

Ondanks het feit dat de Hyperkin Mega 95 voor Sega Mega Drive-games voornamelijk ontwikkeld is als handheld, kun je er ook een usb-c-dock op aansluiten (net zoals op de Odin 2, bijvoorbeeld). Daardoor kun je de handheld op een televisie aansluiten. Elke handheld wordt met zo’n dock geleverd, die twee poorten voor originele controllers aanbiedt. Op moment van schrijven is het nog niet duidelijk wanneer de Mega 95 te koop is of wat die moet kosten. Maar we houden het in de gaten en komen met een review wanneer de tijd daar is.

hyperkin duchess xbox

Hyperkin DuchesS: nieuwe Xbox Controller S-variant

Dezelfde fabrikant bracht op deze dag afgelopen week ook het nieuws naar buiten over de DuchesS. Dit is een vernieuwde versie van de Controller S voor de originele Xbox, compleet met hall effect-joysticks en -triggers. Deze controller kwam aanvankelijk alleen in Japan uit, terwijl de rest van de wereld de zogenaamde Duke-controller kreeg (waar Hyperkin later ook een nieuwe versie, inclusief oled-scherm, van uitbracht).  De compacte controller werd uiteindelijk de standaardoptie voor Xbox, waardoor de Duke uit beeld verdween. En nu verschijnt er dus een nieuwe versie van.

Dit is de derde keer dat Hyperkin aan een nieuwe iteratie van een Xbox-controller werkt. In 2023 bracht het merk bijvoorbeeld nog de Xenon uit: een moderne versie van de Xbox 360-controller. De bedrade DuchesS werkt straks in elk geval met moderne spelcomputers, zoals de Xbox Series en Series S en Xbox One, evenals computers met Windows 10 of Windows 11. De gamepad beschikt over een deelknop, een usb-c-poort en een audioaansluiting. De controller is nu nog in actieve ontwikkeling, daarom weten we nog niet wanneer die uitkomt en wat die moet gaan kosten.

hyperkin duchess xbox

Atari Gamestation Portable: voor thuis en onderweg

Dan kijken we nog even naar wat My Arcade te bieden heeft tijdens CES 2024. Dit is een bedrijf dat vaak licenties koopt van andere partijen, zodat het nieuwe consoles en handhelds kan maken onder andermans naam. In dit geval werkt My Arcade wederom samen met Atari, voor de Atari Gamestation Portable. Deze handheld beschikt over een scherm van 7 inch, een oplaadbare batterij en een flink aantal vooraf geïnstalleerde Atari-games. Daarnaast beschikt die over een peddeltje en een Trak-Ball, voor het originele gamegevoel (wat de Atari 2600+ ook ontzettend aanspreekt).

De originele Atari 2600 had destijds een peddelcontroller waar je een aantal games mee kon spelen. Denk dan aan Breakout, Canyon Bomber, Night Driver en Video Olympics. De Trak-Ball-controller werd gebruikt in spellen als Centipede, Millipede en Missile Command. Opvallend is verder dat de Gamestation Portable beschikt over een hdmi-poort, waardoor je hem op een tv kunt aansluiten. Achterop het gevaarte is er bovendien ruimte voor het koppelen van twee ouderwetse controllers, waardoor je hier dus moeiteloos multiplayergames op kunt spelen. Net als op die 2600+.

atari gamestation portable

Daar houden de Atari-aankondigingen niet bij op. Want er komt ook een vernieuwde versie van de Gamestation Pro, genaamd Gamestation Remix, die voorzien is van meer dan tweehonderd spellen. Je krijgt daar twee draadloze bedieningsopties bij: zowel een joystick als een controller. Ook kunnen we gaan uitkijken naar de Atari 50th Anniversary Micro Player en de Atari 50th Anniversary Super Player. Dit zijn twee kleine arcadekasten die gemakkelijk op je bureau passen. Ondertussen wachten we nog op de aankondigingen van de prijzen en releasedata van al deze producten.

Kort nieuws: Ayaneo, Asus ROG Phone en MSI Claw

Tot slot nemen we nog wat aankondigingen mee die niet helemaal in de categorie retro gaming vallen, maar wel interessant kunnen zijn voor mensen die interesse hebben in retrogames. Zo heeft Ayaneo, bekend van de fenomenale Ayaneo Pocket Air, officieel de Next Lite uit de doeken gedaan. Dit is een pc-handheld die draait op een officiële versie van SteamOS, als eerste apparaat naast de Steam Deck. Het scherm is zeven inch groot en heeft een maximale resolutie van 800p. Daarnaast is er een 47Wh-accu aanwezig en beschikt het apparaat over hall effect-joysticks. We weten nog niet welke processor hier in zit, wat die gaat kosten en wanneer die uitkomt.

ayaneo next lite ces 2024

Een ander interessant product voor (retro)gamers is de Asus ROG Phone 8 (Pro). Dit is een gamingsmartphone met een actief koelsysteem en een krachtige processor. Onder de motorkap zit namelijk de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Je hebt daarnaast de keuze uit verschillende configuraties. De goedkoopste versie (van 1.100 euro) heeft 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Voor 1.200 euro haal je de Pro-versie in huis met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Maar voor 1.500 euro krijg je 24 GB aan werkgeheugen en 2 TB aan opslagruimte. Dan kun je genoeg retrogames op opslaan, dus. Vergeet RetroArch niet.

Het laatste, interessante product dat ik ben tegengekomen, is de MSI Claw. Op RetroReady doen we (nog) niet zoveel met handheld-pc, maar daar willen we wel meer aandacht aan besteden op den duur. De MSI Claw draait op een Intel Core Ultra-cpu en heeft een lcd-scherm van zeven inch. Het apparaat heeft een fhd-resolutie en een maximale helderheid van 500 nits. Daarnaast zijn er stereospeakers, een usb-c-poort (met Thunderbolt 4), een micro-sd-kaartsleuf, een audiojack en een vingerafdrukscanner. Het wachten is nog op een prijs en releasedatum.


Aangezien ik niet zelf aanwezig was in Las Vegas, heb ik voor dit nieuwsoverzicht externe bronnen geraadpleegd. Die bronnen zijn The Verge (1) (2), Pure Xbox, Time Extension, Retro Dodo, PC Gamer en Ayaneo. Het Asus-nieuwtje is geschreven op basis van een persbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.