Nyxi Chaos Pro voelt niet echt als een pro-controller

De Nyxi Chaos Pro-controller biedt een aantal pro-functies aan, maar de vraag is of die het predicaat pro-controller verdient. De gamepad is niet belachelijk duur, maar is die zijn prijs waard? Nou, dat hangt af van wat je belangrijk vindt.

nyxi chaos pro

Dat een bedrijf als Nyxi de Nyxi Chaos Pro-controller de stempel ‘pro-controller’ meegeeft, moet het natuurlijk zelf weten. Dat werkt mooi in de marketing, en met een aantal extra functies op zo’n draadloze gamepad zou je best nog kunnen beargumenteren waarom dat zo is. Echter, wanneer ik denk aan een pro-controller, dan ontstaan er bij mij een aantal hoge verwachtingen. De hoogwaardige Elite-controllers die Xbox gelanceerd heeft, hebben bovendien de lat flink hoger gelegd als het om pro- of elite-controllers gaat. Kan de Nyxi Chaos Pro de verwachtingen inlossen?

Ik bedoel: je hebt waarschijnlijk de kop al gelezen, dus het antwoord die vraag laat zich raden. Nee, de Nyxi Chaos Pro is wat mij betreft geen echte pro-controller. En dat heeft meerdere redenen, die ik in deze review ga toelichten. Of de Nyxi Chaos Pro een slechte controller is, dat is weer een tweede. Om de controller in Nederland te krijgen, heb ik 54,07 euro betaald. Dat is inclusief ongeveer tien euro verzendkosten. Daar kwam ook nog btw overheen van ongeveer elf euro, dus al met al was ik 65 euro kwijt aan de Chaos Pro. Voor dat bedrag kun je net zo goed een Switch Pro-controller kopen.

nyxi chaos pro

Nyxi Chaos Pro of Switch Pro?

Die vergelijking komt niet zomaar uit de lucht gevallen. De Nyxi Chaos Pro is in eerste instantie namelijk een alternatieve controller voor de Nintendo Switch. Wanneer je de btw en verzendkosten achterwege laat, dan is het apparaat – in elk geval op papier – een interessante optie voor iedereen die geen zin heeft zeventig euro of meer uit te geven aan die verder fenomenale Nintendo Switch Pro-controller. Maar die kosten zijn er nou eenmaal (ook al kan Nyxi daar an sich weinig aan doen), waardoor ik ze toch meeneem in de beoordeling. Je geeft je geld immers maar één keer uit.

En als je dan toch 65 euro of meer uitgeeft aan een third-party controller, dan wil ik ook meteen graag de 8bitdo Ultimate even onder de aandacht brengen. Lezers die hier al wat langer komen weten dat dit mijn favoriete controller is, die je door een aantal aspecten net niet perfect mag noemen. Als third-party Switch-controller is het bijvoorbeeld niet mogelijk je Switch te activeren met dit apparaat. Verder kun je hem niet aan Android koppelen (tenminste, niet de versie die ik kocht). Daar heb je dan weer andere controllers voor, zoals de goedkopere Ultimate C-controllers.

Switch aanzetten met Chaos Pro

Wat de Nyxi Chaos Pro in elk geval al beter doet dan de 8bitdo Ultimate, is dat je er wel degelijk je Nintendo Switch mee kunt aanzetten. Dat scheelt toch weer een keer heen en weer lopen naar de tv-kast om de Switch te activeren. Persoonlijk vind ik dat een waardevolle functie, omdat ik mijn Nintendo Switch-controllers vaak op de bank leg, zodat ik kan spelen wanneer ik wil. Verder heeft de Chaos Pro net als de Ultimate geen nfc-chip aan boord, waardoor het dus niet mogelijk is amiibo te scannen. Daar heb je dan de Joy-cons weer voor gebruiken, als je dat zou willen.

nyxi chaos pro

Verder is het zo dat de Nyxi Chaos Pro vier extra knoppen achterop heeft. De 8bitdo Utimate heeft er twee, en de Switch Pro-controller heeft er nul. Dus op zich winst, zou je denken; maar de praktijkervaring leert me het tegenovergestelde. De knoppen zitten op dezelfde plek en bedien je dus met dezelfde vinger. Je kunt gevoelsmatig omlaag en omhoog drukken voor verschillende input, maar omhoog drukken voelt heel contra-intuïtief aan. Bovendien moet je je daar heel erg op concentreren, waardoor dat geen fijne ervaring oplevert. Dit gevoel laat zich – toegegeven – lastig omschrijven.

Menuknoppen in v-vorm

Waar ik ook niet zo van gecharmeerd ben, zijn de menuknoppen in v-vorm. Ze doen met erg denken aan de PB Tails-controller die ik een tijd terug gerecenseerd heb. De knoppen laten zich moeilijk bereiken vanwege de positie. Daarnaast vind ik de plaatsing van de homeknop vervelend, omdat die in het midden zit. Ik had hem liever op de turboknopplek gehad. De plus- en minknoppen zitten echt te hoog, en hadden een niveau lager gemoeten. Want nu druk ik steeds op de screenshotknop wanneer ik eigenlijk op min wil drukken en dat levert gewoonweg veel ergernis op.

nyxi chaos pro

Verder heb ik weinig problemen met de actie- en schouderknoppen. Aanvankelijk voelen de actieknoppen (A, B, X en Y) ietwat stroef aan, maar mettertijd wen je daaraan. En dan bieden ze wel degelijk een betrouwbare manier van input aan, omdat ze zo solide zijn. Ze geven een bevestigende klik (maar verwacht geen muisklikpraktijken zoals op de Chitu Mobapad). De schouderknoppen zijn digitaal en bieden derhalve geen analoge bediening, waardoor je ze dus indrukt of niet. Er is geen verschil in druk, maar gelukkig doen de meeste Nintendo Switch-games daar toch niets mee.

Hall effect-sticks op Nyxi Chaos Pro

Een voordeel van de Nyxi Chaos Pro zijn de hall effect-sticks. Daardoor kun je ervan uitgaan dat je geen last krijgt van stick drift. Ik gebruik de controller sinds augustus en heb sindsdien geen vreemde dingen gemerkt. Maar goed, stick drift komt dan ook pas veel later in het leven van een controller aan het licht, maar voor nu krijgt Nyxi het voordeel van de twijfel. De d-pad is degelijk, en registreert geen bewegingen van links naar rechts wanneer je omhoog of omlaag indrukt. Dat geeft veel controle in de meeste games, al kan een combo uitvoeren in een vechtspel soms wat moeilijker zijn.

Om die sticks zitten trouwens led-lampjes. Daar… moet je van houden, denk ik. Dit is misschien hetgeen waar Nyxi aan denkt bij een pro-controller. En de TikTok-generatie zal er ongetwijfeld warm voor lopen, maar ik heb daar helemaal niets mee. Het leidt alleen maar af van het product. Gelukkig kun je die lampjes uitschakelen als je dat wil, maar wat mij betreft had de fabrikant die onderdeel volledig achterwege kunnen laten. De accuduur is nog zo’n ding wat ik vind tegenvallen. Na acht uur moet je hem alweer opladen en dat duurt met ongeveer drie uur vrij lang.

nyxi chaos pro

Knopjes aanpassen

Een pro-controller is geen pro-controller wanneer je niet de knoppenindeling kan aanpassen. Hier moet je een app voor downloaden op je smartphone of tablet. Dit is geen app van Nyxi, maar een algemene, Chinese app genaamd KeyLinker. Andere controllers maken daar eveneens gebruik van. Niet alleen kun je de functies van knoppen omdraaien, ook kun je de stickgevoeligheid aanpassen en macro’s instellen (snelkoppelingen voor knoppencombinaties). Maar die laatste functie werkt niet optimaal, omdat je niet alles precies in kunt stellen zoals je wil. Dus dat valt flink tegen.

Plus: als je de controller op de Nintendo Switch gebruikt, dan ben je al in staat de knoppenfuncties aan te passen – ongeacht de controller die je gebruikt. Daar heb je dus geen Nyxi of third-party app voor nodig. Daarbij komt dat je software installeert van een onbekend bedrijf uit China, en dat draagt weer de nodige risico’s met zich mee. Maar goed, de app werkt tenminste, in tegenstelling tot de app van Mubapad, dus dat is dan weer winst. Je hebt de app nodig om toegang te krijgen tot de wat meer geavanceerdere functies, maar over het algemeen werkt de Chaos Pro ook prima zonder.

nyxi chaos pro

Nyxi Chaos Pro kopen?

Onderaan de streep blijf ik met gemengde gevoelens achter over de Nyxi Chaos Pro. De controller is niet slecht, maar ook niet goed genoeg om de prijs van 65 euro te rechtvaardigen. Binnen dat marktsegment (en eronder) heb je gewoonweg veel betere opties die tevens breder inzetbaar zijn (maar ook als het gaat om pro-controllers die exclusief op Nintendo Switch werken). Bovendien heeft Chaos Pro niet genoeg unieke functies waarmee die uitblinkt, om toch een aanbeveling mee te geven. Mocht die nou heel erg in prijs zakken, is het een ander verhaal. Maar voor nu kan ik hem niet aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.