Anbernic RG35XX H laat zich gemakkelijk aanbevelen

De Anbernic RG35XX H is een soort mix van de Anbernic RG35XX Plus en Anbernic RG353M — terwijl die nog super betaalbaar is. Mocht je tussen één van deze drie modellen twijfelen, welke variant kun je dan het beste uitkiezen?

Anbernic RG35XX H review

Wie een eerste blik werpt op de Anbernic RG35XX H zal zien dat die elementen bevat van de Anbernic RG35XX Plus (die december 2023 uitkwam) en Anbernic RG353M (die vroeg in 2023 verscheen). Beide apparaten staat in mijn top tien favoriete retrohandhelds, dus dan zou het een logische conclusie zijn dat ik de H-versie enorm tof vind. Mocht je de recensie van de Plus al gelezen hebben, dan weet je al meteen wat je kunt verwachten op het gebied van emulatieprestaties. Op dat gebied huisvest de RG35XX H dus geen verrassingen. Maar dat hoeft ook niet om op te vallen.

Toen ik de Anbernic RG35XX H kocht, heb ik daar 62,99 dollar voor betaald. Ook kwamen daar 12 dollar aan verzendkosten bij, evenals 15,75 dollar aan btw. Dat komt uit op iets meer dan 83 euro inclusief alle kosten. Daarmee is deze variant van de verbeterde Anbernic RG35XX (helaas zonder Garlic OS) in elk geval al ongeveer tien euro goedkoper dan de versie die in december verscheen. Maar of dit model ook echt bij je past, is natuurlijk een tweede. Dat hangt dan eigenlijk alleen af van je voorkeur voor oriëntatie. Speel je liever op een horizontale of verticale handheld?

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H ligt enorm lekker in de hand

Die vraag kan ik logischerwijs niet voor je beantwoorden. Ik kan hem wel op mezelf betrekken, en dan kan ik meegeven dat de horizontale vorm enorm bevalt. Niet alleen omdat het apparaatje me doet denken aan de Anbernic RG353M of RG405M (waar later ook een verticale versie van verscheen), maar omdat ik ook sterke Game Boy Advance-vibes oppik door het gebruikte plastic. De RG35XX H heeft niet precies hetzelfde ontwerp als een GBA, maar doet door de gekozen kleur (transparant paars) en gebruikte materialen toch sterk denken aan die Nintendo-handheld.

Een ander groot voordeel dat ik opmerkte tijdens mijn weken met de Anbernic RG35XX H is dat je hem – dankzij het formaat – heel gemakkelijk in je broekzak propt. De handheld is namelijk smaller en dunner dan de Anbernic RG35XX Plus en valt daardoor veel minder op. Datzelfde geldt eigenlijk voor de RG353M, maar die is door de metalen behuizing weer een stuk zwaarder. Het lijkt er echt op dat Anbernic naast zijn aanbod handhelds gekeken heeft, en daar de beste elementen uit overgenomen heeft. Daardoor stijgt het apparaat snel op mijn ranglijst favoriete handhelds.

Als ik hem nog even met de Anbernic RG353M vergelijk, dan valt me op dat de indeling en de poorten van de Anbernic RG35XX h één op één overeenkomen met de RG353M. Hij is even dun en heeft alle benodigde onderdelen op precies dezelfde plaats zitten. Dat is verder prima. Ik kan me voorstellen dat het goedkoper is voor een bedrijf om gebruik te maken van een bestaande mal. Je hoeft zodoende niet keer op keer het wiel opnieuw uit te vinden. Voor de consument betekent dit (meestal) dat een product goedkoper aangeboden kan worden; wat we hier ook zien gebeuren.

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Hier moet je rekening mee houden

Omdat de Anbernic RG35XX H zo lijkt op de twee genoemde handhelds uit dit artikel, moet je ook rekening houden met nadelen die ik eerder ben tegengekomen. Zo is de d-pad enorm fijn en flexibel, maar is het ook zo dat wanneer je naar beneden drukt en naar links of rechts leunt er meteen een signaal diagonaal afgegeven wordt. Handig voor de vechtgameliefhebbers, minder tof voor de mensen die waarde hechten aan precisie in platformers, actiegames, racespellen en run ’n gun-titels. Daarnaast moet je even wennen aan de geïntegreerde schouderknoppen, bijvoorbeeld.

Dergelijke schouderknoppen zijn niet mijn favoriete knoppen. Maar gezien het ontwerp en de dikte van de Anbernic RG35XX H, begrijp ik waarom de fabrikant hiervoor koos. Om alle vier de knoppen in te kunnen drukken, dien je of wijsvingers te verplaatsen of gebruik te maken van het middelste vingerkootje. Toegegeven, zoiets went – maar ik ben een grotere fan van hoe bijvoorbeeld Retroid of Trimui dit aanpakken. Daar kun je je vingers gewoon laten rusten op de knoppen (de feedback even daargelaten). Verder voelen de knoppen even goed aan als altijd – daarover geen klachten.

Bovendien is het zo dat de Anbernic RG35XX H voorzien is van twee analoge knuppels (net zoals op de 353M). Dat is goed nieuws voor iedereen die dergelijke knuppels miste op de Anbernic RG35XX Plus. Want nu kun je die Dreamcast- en PSP-games veel beter spelen dan op die handheld. De kleine knuppeltjes doen denken aan de sticks op een Nintendo Switch Joy-con en laten zich prima bedienen. Ik merkte geen grote deadzone op of iets dergelijks en had ook geen problemen met het bedienen. Alleen wanneer je de knuppel en de schouderknoppen tegelijkertijd wil gebruiken, houd je je hand in een krampachtige positie vast.

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Hetzelfde als op de Anbernic RG35XX Plus

Voor de resterende alinea’s van deze review kan ik eigenlijk het beste de vergelijking beperken tot de Anbernic RG35XX Plus. Van buiten is dit overduidelijk een RG353M, maar van binnen is het een RG35XX Plus. Dat zie ik aan de software: dit is de oude en bekende Anbernic-omgeving die veel te wensen overlaat. Helaas is op moment van schrijven Garlic OS (dat door de community gemaakt wordt) nog niet beschikbaar, maar daar wordt wel aan gewerkt. Gelukkig is het zo dat het systeem de games afspeelt binnen RetroArch, maar dan moet je nog wel even de juiste omgeving selecteren in het hoofdmenu (de tweede van links).

Voor nu voelt het systeem een beetje beperkt, al kun je wel rekenen op ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 4.2). Daardoor ben je in staat updates te downloaden wanneer die beschikbaar zijn (ook voor custom firmware) en kun je bluetoothcontrollers koppelen. Superhandig, aangezien de H ook een hdmi-poort heeft bovenop, waarmee je hem aansluit op een tv of monitor. Met een enkele kabel (en misschien een verloopstukje) verandert de handheld in een draagbare console waar je u tegen zegt. En dat allemaal voor minder dan 85 euro – dit is echt heel indrukwekkend.

De emulatieprestaties zijn vanzelfsprekend eveneens vergelijkbaar. De processor is in staat tot aan de Dreamcast en PSP te emuleren, en in principe werkt dit goed. Soms kom je nog wel eens een frameskip hier en daar tegen of merk je dat het geluid wat piept en kraakt. Maar dat mag geen naam hebben. Laat ik het zo zeggen: het zit een prettige speelervaring niet in de weg. Ook kan de Anbernic RG35XX H omgaan met Nintendo DS-games. Maar dan is het goed om te weten dat er géén touchscreen aanwezig is. Veel spellen voor die console laten zich dus maar moeizaam bedienen.

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H review

Anbernic RG35XX H kopen?

Ik zou hier nog meerdere alinea’s kunnen besteden aan de Anbernic RG35XX H. Maar dat doe ik niet, omdat ik het idee heb dat ik dan in herhaling ga vallen. Mocht je bijvoorbeeld iets meer willen lezen over de software-ervaring, dan raad ik je aan de recensie van de Anbernic RG35XX Plus erop na te slaan. Maar eigenlijk vertel ik hier in het kort wat je daarover moet weten om over te kunnen gaan tot de aankoop of niet. Ik zeg het er toch maar even bij, mocht je toch nog iets meer willen lezen. Dan rest nu het antwoord op de vraag welke van de drie genoemde handhelds het beste bij je past.

Ik zou niet (meer) gaan voor de RG353M. De processor in dat apparaat is minder krachtig, waardoor Dreamcast en PSP minder goed presteren. Daar komt bij dat je extra betaalt voor de aluminium behuizing, en dat vind niet iedereen een voordeel. Dan blijven de Plus en H over. Als je meer van een Game Boy-gevoel houdt tijdens het spelen, en niets geeft om 3d-games, dan kun je het beste voor de Plus gaan. Maar vind je het belangrijk dat je toch analoge knuppels tot je beschikking hebt én heb je meer met de GBA? Dan is de H de beste optie voor jou – helemaal omdat die ook nog goedkoper is.


Als je de Anbernic RG35XX H wil aanschaffen, doe dat dan direct bij de fabrikant. Dan weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

8 gedachten over “Anbernic RG35XX H laat zich gemakkelijk aanbevelen

 1. Weet jij misschien of je de RG35XX+ en/of RG35XX-H (en mogelijk de Miyoo Mini+) ergens in Nederland kan uitproberen? Ik wil er waarschijnlijk één hebben, maar hoor nogal gemixte verhalen over welke comfortabeler zou zijn. Dat lijkt dus nogal aan je handen te liggen, maar ik kan het me niet echt verantwoorden om er meerdere te bestellen 😅

  1. Dat begrijp ik! Maar volgens mij is er in Nederland geen fysieke winkel waar je dat kunt doen. Qua comfort zijn de genoemde modellen vergelijkbaar met de Game Boy Color (Miyoo Mini+ en RG35XX+) en Game Boy Advance (RG35XX H). Misschien helpt dat!

   1. Ik heb inmiddels een XX+ in huis, en het valt me alleszins mee. Door die L/R knoppen achterop heb je daadwerkelijk een logische inkeping waar je wijsvingers op kunnen rusten, in plaats van dat je ze krampachtig weg moet vouwen zoals op de originele GBC. Ik vind hem een stuk comfortabeler dan zowel mijn oude GBC als GBA 😁

     1. Ik heb er nu een hele waslijst aan vecht- en racespellen opgezet, juist omdat ik die in mijn jeugd eigenlijk nooit gespeeld heb (nooit verder gekomen dan Smash en Mario Kart), dus dat is een inhaalrondje. Voor de rest ook Pokémon Emerald Rogue (onironisch het beste spel in de GBA library) en Persona 1+2. Die laatste vooral omdat ik ze nooit heb uitgespeeld, omdat ik schijtziek werd van de encounter-rates. Ik wil eens kijken of het _wel_ leuke spellen worden als je er wat cheats tegenaan gooit om die encounter-rates te halveren (of zestiendeneren).

     2. Haha wat vet. Ik heb Emerald Rogue op een flashcart gezet en speel hem soms op m’n Game Boy Micro. Echt heel vet, ik denk dat PokeRogue zich daar flink door heeft laten inspireren.

      Ik denk dat je wel door die Persona-games heen komt als je de snelheid kunt verhogen. Dat is, zeker voor Japanse rpg’s, echt een verademing.

     3. Verder was die “[de GBA] vind ik nog steeds een comfortabele handheld” precies waarom ik niet durfde af te gaan op wat ik over deze twee las. Ik ben blijkbaar een outlier, want de GBA ligt nu ik volwassen ben niet echt lekker meer in mijn hand. Ik vind overigens ook de Switch joycons als ze samen in die houder zitten daadwerkelijk comfortabel, en daar wordt ik ook wel vaker raar om aangekeken 😅.

      De XX+ past voor mij best goed tussen mijn pinken en wijsvingers, en is licht genoeg dat je hem probleemloos met één pink stabiel kan houden. Ik kan me voorstellen hoe dit ding minder comfortabel zou kunnen zijn als je wat grotere of kleinere handen hebt dan ik, maar ik ben er in ieder geval erg blij mee.

     4. Ieder z’n voorkeur hoor. Ik vind de Switch Joy-cons echt vreselijk in die houder, haha. Aan het reviewonderdeel comfort had je dus weinig 😉 maar hoop dat de rest je wel heeft kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.