Waarom Miyoo Mini-kloon R33S omstreden is

De R33S is een retrohandheld die veel aandacht naar zich toetrekt. Er is dus veel om te doen, maar is die ook alle aandacht waard? En hoe kan het dat die zo slecht leverbaar is? Daar geef ik antwoord op in dit artikel.

R33S handheld

Ik probeer al een paar weken een R33S te bestellen. Dit is een handheld die dankzij de RK3326-processor games kan emuleren tot aan de Nintendo 64 en Nintendo DS. Wellicht dat die spellen niet perfect draaien, maar een groot deel van de bibliotheek zou in elk geval speelbaar moeten zijn. Aangezien de retrohandheld dezelfde cpu heeft als bijvoorbeeld voorganger R36S (die van dezelfde partij komt) en MagicX XU10 (die via Powkiddy verkocht wordt), zou je zelfs enkele games van de PSP en Dreamcast kunnen spelen. Maar de ervaring leert dat dat eigenlijk niet de moeite waard is.

Desondanks zou het fijn zijn de R33S zelf te ervaren. Want de look and feel zou doorslaggevend kunnen zijn in je keuze voor een bepaalde handheld. Het ontwerp en het gemak waarmee de knopjes zich laten indrukken kunnen afwijken van andere populaire keuzes, en zijn daarmee belangrijk in de beslissing voor welke handheld je uiteindelijk kiest. Natuurlijk kun je voor de meest populaire opties gaan, zoals de Miyoo Mini+ of Anbernic RG35XX Plus, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. De R33S zou ongeveer 40 dollar kosten; 37 euro, exclusief bijkomende verzendkosten.

r33s handheld

De R33S is heel aantrekkelijk

En dat maakt de R33S aantrekkelijk voor een groot publiek. Helemaal omdat de Miyoo Mini slecht leverbaar is. Waarom ik die vergelijking nog eens maak, is heel simpel. De verschillende R-handhelds van Game Console (ik ga ervan uit dat dit een merknaam is, er heerst nogal wat onduidelijkheid over deze apparaten) zijn namelijk nagenoeg exacte kopieën van bestaande handhelds. De R33S lijkt dus op de Miyoo Mini+, terwijl de R36S op de Anbernic RG353V lijkt. De R35S, waarmee de gekte begon, lijkt zoveel op de RGB20S van Powkiddy, dat die uit de handel gehaald werd.

Dat laatste zien we nu vermoedelijk wederom gebeuren. De R33S trekt zo veel aandacht naar zich toe vanwege het ontwerp en de prijs, dat Miyoo daar een probleem van gemaakt heeft. Naast Powkiddy vindt Miyoo nu ook dat dit bedrijf inbreuk heeft gemaakt op zijn hardwaredesigns. Dat is een mooie doch opmerkelijke discussie an sich, omdat al deze toko’s producten uitbrengen met games waar ze zelf geen licentiekosten voor betaald hebben. Ook mogen ze natuurlijk niet zomaar al die spellen, die ze leveren op micro-sd-kaarten, distribueren. Maar onderaan de streep gebeurt dat toch.

Een leuk zijspoor voor perspectief

Maar goed, je hoeft dit soort handhelds natuurlijk niet te gebruiken voor het spelen van illegale roms. Draait zo’n handheld op Android, dan kun je genoeg games op legale wijze ervaren. In elk geval alle spellen die in de Google Play Store staan. Daarnaast heb je altijd een verzameling Pico-8-games waar je mee uit de voeten komt en kun je her en der fangames vinden die geport zijn naar Linux, Android of Windows. Kortom: er valt heel veel te beleven zonder dat je daarvoor in een grijs gebied hoeft te vertoeven. Reden genoeg om enthousiast te worden van al die nieuwe handhelds, dunkt me.

Dit staat dan weer los van de kwestie die nu speelt, maar voor deze blog is het wel een leuk zijspoor. Het zet dingen ook een beetje in perspectief. Want nu is er een partij boos omdat een ander bedrijf iets afpakt wat die zelf gemaakt heeft – dat mogen we gelukkig gewoon ironie noemen. Desondanks is het natuurlijk niet tof als zoiets gebeurt. Want dit levert gewoon alleen maar gedoe op. Gedoe voor Miyoo, omdat zijn producten gekopieerd worden. En gedoe voor de mensen die zo’n R33S wel zien zitten vanwege de prijs. Miyoo zal niet snel zijn Plus-model voor 40 dollar aanbieden, namelijk.

r33s handheld

Wat kun je nu verwachten?

Ondanks het feit dat de R33S slecht verkrijgbaar is, hebben verschillende (voornamelijk Amerikaanse) reviewers de handheld toch al ontvangen of kunnen bestellen. De consensus luidt momenteel dat de handheld lekker in de hand ligt en dat voornamelijk de knoppen voorop prima te bedienen zijn. De knoppen aan de achterkant voelen stroef en hard aan, en vereisen een flinke druk om tot actie over te gaan. Maar misschien worden ze wat minder stroef naarmate je vaker speelt. Daarnaast draait de R33S op Arkos 2.0 met Emulation Station aan de voorkant, voor diezelfde R36S-ervaring.

Enkele specs op een rijtje:

  • Display: 4:3, 640 bij 360 pixels, 3,5 inch
  • Processor: RK3326
  • Werkgeheugen: 512 MB
  • Accu: 3.200 mAh
  • Extra: twee micro-sd-kaartsleuven, usb-c-aansluiting, koptelefoonaansluiting, wifi

Vanzelfsprekend wil ik de R33S gewoon testen, zodat ik er een review aan kan wijden op RetroReady. Maar zoals het er nu voorstaat, gaat dat op korte termijn niet lukken. Ik kom de handheld tegen op verschillende plekken, maar tot nu toe heb ik nog geen geluk gehad. Op AliExpress staat die niet, en de bestelling die ik via Amazon gedaan heb kwam na twee weken nog steeds niet binnen. Andere websites leveren niet in Nederland. Het moge duidelijk zijn dat er wat blokkades zijn. Mocht de R33S op korte termijn toch te koop zijn, dan verschijnt de review van de retrohandheld vanzelf online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.