Ayaneo Retro Mini PC AM01 werpt zich op als schattige krachtpatser

De Ayaneo Retro Mini PC AM01 is een mini pc waar je een groot scala aan oude en moderne games op kunt spelen. De compacte computer is niet ontzettend duur en kan voor veel liefhebbers van retrogames een mooi balans tussen prestaties en prijs aanbieden.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Dankzij de Ayaneo Retro Mini PC AM01 ben ik een ervaring rijker. Dit is namelijk de eerste mini pc die ik test, en ook de eerste computer die ik in jaren gekocht heb. Dan doel ik op klassieke computers die op je bureau of de grond plaatsnemen, geen videogameconsoles of laptops. Ik ben dus niet de meest ervaren persoon als het gaat om computers testen, zeker niet in het kader van gaming. Ik gebruik al jaren Windows, maar heb nooit echt op dat platform gegamed. Daar heb ik mijn consoles en handhelds voor. Toch kan dat gebrek aan ervaring met pc-gaming een interessante recensie opleveren.

Het kan namelijk geen kwaad om eens in de zoveel tijd een steekproef te noemen. Hoe open en toegankelijk is Windows als besturingssysteem? Zijn programma’s nog gemakkelijk te installeren? En hoe zit het met de hardware aan boord en wat moet je daarover weten? Omdat ik zelf ook het diepe induik, kan ik de wat minder ervaren pc-gamer (met interesse in retro-emulatie) meenemen in mijn bevindingen. Op moment van schrijven is de Ayaneo Retro Mini PC AM01 nog niet te koop via de officiële winkel. Ik heb het project destijds gesteund voor een bedrag van 279 euro.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Dit is de Ayaneo Retro Mini PC AM01

Voor de volledigheid vermeld ik daarbij dat de prijs inclusief een korting is van zestien procent, en exclusief btw-kosten van ongeveer 75 euro. Ik heb het project gesteund via Indiegogo en op moment van schrijven zijn er nog geen officiële retailprijzen bekend. Maar ik verwacht dat je hier straks zo’n 400 euro (of net iets meer) aan kwijt bent. De perk die ik op het crowdfundingplatform gekozen heb, is de variant met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Meer werkgeheugen of opslagruimte leek me een beetje overkill, gezien de processor en mijn doelen met de mini pc.

Aan boord zit tot slot een AMD Ryzen 7 5700U-processor. Nu zegt mij dat als leek helemaal niets. Maar uit informatie van AMD blijkt dat dit een laptopprocessor is, met acht kernen en zestien threads. De kloksnelheid ligt op 1,8 GHz, terwijl de turbosnelheid op kan lopen tot 4,3 GHz. Wat betekent dat? Nou, in de praktijk houdt het in dat je hier Nintendo GameCube– en PlayStation 2-games op kunt spelen, in een resolutie van 1080p en in zestig frames per seconde. De cpu komt uit 2021, maar is gelukkig zeer capabel (mits dit natuurlijk waar je naar op zoek bent).

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Die laatste kanttekening is voor een mini pc misschien nog wel belangrijker dan voor andere productcategorieën. Want de markt voor pc’s, laptops en minicomputers of losse onderdelen als grafische kaarten, werkgeheugen en opslagmedia is enorm – te groot om in dit artikel te behandelen. Je kunt altijd zelf bouwen wat je wil, of gaan voor een dure laptop of pre-build. Maar je kunt ook gewoon wat centen bij elkaar sparen en daar een passend model bij uitkiezen. Maar dan moet je van tevoren wel weten wat je wil doen, zodat je niet teleurgesteld naar dat ding zit te kijken.

Ik werd vooral heel enthousiast van het idee een mini pc te hebben die krachtig genoeg is voor het emuleren van GameCube– en PS2-games, op 1080p en in 60 fps. En dankzij de Ayaneo-software aan boord, had ik het plan de Ayaneo Retro Mini PC AM01 om te bouwen tot een soort thuisconsole die ik geheel zou kunnen bedienen met een bluetoothcontroller. Maar ik kwam er al snel achter dat dit niet zo werkt, omdat AyaSpace, zoals het programma heet, zich niet laat bedienen met een controller. Misschien is dat mijn gebrek aan kennis, maar dat dempte mijn enthousiasme wel een beetje.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Mooie prestaties voor deze prijs

Omdat ik niet wil dat deze recensie langdradig wordt, wil ik in een rap tempo langs de belangrijkste onderdelen gaan. Zo ben ik er inmiddels achter gekomen (door veel over de specificaties te lezen) dat Ayaneo een mooie verhouding aanbiedt tussen prijs en prestaties. Je kunt wellicht wat geld besparen als je alle onderdelen los zou kopen – maar uiteindelijk betaal je hier ook voor dat koddige design en de zelfontwikkelde software. Zoals gezegd kun je hier prima games van de zesde generatie spelcomputers op spelen, opgeschaald en al. En natuurlijk alles wat daarvoor uitgekomen is.

Als retromachine heeft de Ayaneo Retro Mini PC AM01 zich in mijn ogen bewezen. Ik heb kunnen spelen wat ik wilde spelen, in een kwaliteit waar ik van kon genieten. Ondertussen heb ik ook wat moderne games geprobeerd (zoals Sonic Superstars) en ik werd eigenlijk verrast door wat de minicomputer aankon. Als je deze games in 1080p wil spelen, in 55 tot 60 frames per seconden, dan kan dat gewoon. Dat maakt deze pc op budget heel aantrekkelijk voor iedereen die niet al te diep in de buidel wil tasten voor prima functionerende hardware.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Lekker retrodesign

Over die hardware gesproken: werpen we een blik op de buitenkant, dan zie je dat de Ayaneo Retro Mini PC AM01 één en al ‘retro’ uitstraalt. De grijsgele kleur van de buitenkant, gecombineerd met dat gezichtje op het zwarte stickergedeelte en de schuifknop-die-eigenlijk-een-drukknop-is vormen een unieke combinatie en een prettig aanzicht. Combineer je dit apparaat bijvoorbeeld met een retrotoetsenbord en controller (allebei van 8bitdo), dan creëer je een esthetiek die rechtstreeks uit de jaren tachtig lijkt te komen. Zo kun je spelen met stijl en functie en lever je nergens op in.

Dat gezegd hebbende is het fijn om te zien dat Ayaneo niet bezuinigd heeft op aansluitingen. Achterop zitten vier usb-poorten (drie keer 3.2 Gen 2, één usb 2.0), een hdmi 2.0-poort, ethernetaansluiting en een opening voor DisplayPort. Voorop zit nog een usb-c-poort (usb 3.2 Gen 2) en zelfs een koptelefoonaansluiting. Zo kun je geheel bedraad allerlei accessoires aansluiten. Dankzij wifi en bluetooth kun je daarnaast controllers en headsets draadloos aansluiten, evenals draadloos met wifi verbinding maken. Dit werkt zoals dat normaliter zou werken op een Windows-pc.

Nu we het toch over specificaties hebben, wil ik in elk geval nog de volgende zaken meegeven. De Ayaneo Retro Mini PC AM01 ondersteunt wifi 6 en bluetooth 5.2. Dat zijn niet de meest recente standaarden – maar voor wat je er (waarschijnlijk) mee gaat doen, valt dit prima binnen de norm. Daarnaast ondersteunt het systeem displays tot 4k en 60 Hz en kun je zelfs een eigen ssd inbouwen, als je dat wil. Echter, het proces daarvoor vergt wel een gevorderde en stabiele hand. Want je moet heel het systeem ontmantelen eigenlijk, waardoor een leek dat wellicht beter kan laten.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Windows en AyaSpace

Het systeem draait op Windows 11 en AyaSpace. Windows 11 kennen veel mensen inmiddels wel. Dat besturingssysteem heeft – net zoals bijvoorbeeld Android – een eigen downloadwinkel. Echter, daar zul je niet alle software aantreffen die je nodig hebt voor het emuleren van games. Je zult dus per emulator de website moeten opzoeken, daar het installatiebestand moeten downloaden (en checken of die compatibel is met jouw systeem) en zelf aan de knoppen moeten draaien tot alles werkt. Dat klinkt meer werk dan het is, maar als beginneling moet je hier scherp op zijn.

Verder krijg je te maken met AyaSpace. Dit is beheersoftware die je tot nu toe alleen aantrof op de handhelds van dit merk, waarmee je bijvoorbeeld bepaalt hoe krachtiger het systeem is. Je kunt bijvoorbeeld de tdp instellen. Die afkorting staat voor thermal design power. Dit is het vermogen dat het koelsysteem van een chip kan afvoeren. Hoe hoger dit getal, hoe meer een apparaat kan hebben. In dit geval drukt de mini pc dat uit in een aantal watt. In een normale stand zul je zien dat die op tien tot vijftien watt staat, maar je kunt dit opvoeren tot maximaal 35 watt aan kracht.

Meestal weergeeft de tdp niet de maximale capaciteit aan van een computer, maar geeft die een goed beeld van wat die aankan bij normaal gebruik van applicaties. Als je de mini pc voor wat lichtere taken gebruikt, heb je een hoger aantal watt niet nodig. Dus als je hier GBA-games op wil spelen, dan doe je er goed aan het aantal watt te verlagen (of het systeem dit automatisch te laten regelen). Verder kun je via deze software je games opstarten en nog allerlei andere instellingen aanpassen. Ik vind AyaSpace op zich overzichtelijk en handig, maar was er door het emuleren weinig mee bezig.

AYANEO Retro Mini PC AM01 review

Ayaneo Retro Mini PC AM01 kopen?

Maar moet nou zo’n Ayaneo Retro Mini PC AM01 kopen? Als je op zoek bent naar een krachtige game-pc, dan niet. Maar zoek je een betaalbare computer die een deel van de moderne games op maximaal 1080p kan draaien (en in 60 fps), en wil je hem ondertussen gebruiken voor wat lichtere school-, werk- of kantoortaken? Dan kun je hier echt heel goed mee uit de voeten. De prijs valt mee, maar je betaalt natuurlijk ook voor dat schattige uiterlijk en de eigen software. Je moet er rekening mee houden dat je wel alles zelf moet instellen en downloaden, maar dat hoort bij Windows 11.

Bovendien heeft de AM01 ook flink wat potentie als het om upgraden gaat. Als je weet wat je doet, kun je de interne ssd, het werkgeheugen en bijvoorbeeld de wifi-chip vervangen. Daardoor kun je nog langer met het apparaat doen, dat je waarschijnlijk in huis haalt vanwege dat retro-ontwerp. Er zijn daarnaast ook meer dan genoeg poorten om externe apparaten op aan te sluiten. Verder is het goed om te weten dat je hier zelfs Wii U-games op zou kunnen emuleren, maar verwacht niet dat je met heel de bibliotheek aan de slag kunt. Maar dan heb je een iets completer beeld van de prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.