Game Kiddy Pixel doet het net even anders

De Game Kiddy Pixel is een compacte, metalen handheld met een flink prijskaartje. Je speelt hier games op tot aan de eerste PlayStation. Of dat voor langere tijd een goed idee is, is een tweede. Maar dat hoeft niets af te doen aan deze handheld.

game kiddy pixel

Hoewel ik de fabrikant al een tijdje ken, is de Game Kiddy Pixel het eerste apparaat dat ik van dit merk test. Ik bestelde al een keer eerder een handheld van deze aanbieder, maar dat ging toen mis. De eerste indruk was niet optimaal, maar ik kan alvast verklappen dat de eerste kennismaking een hoop goed maakt. Ik heb deze Game Kiddy dit keer niet via de fabrikant besteld, maar via een bekende Amerikaanse winkel. Daar betaalde ik 85 euro voor de handheld en 17 euro voor de verzending en btw. Dat komt uit op een bedrag van 102 euro. Maar dat bedrag is verklaarbaar.

Twee directe concurrenten van de Game Kiddy Pixel zijn de Miyoo Mini en de Anbernic RG Nano. Dat zeg ik in verband met de prijs, maar ook het ontwerp. Het is je misschien al opgevallen dat de Pixel vrij compact is. Qua formaat valt die perfect tussen de Nano (85 euro) en Mini (72 euro) in. Vond je die van Anbernic te groot en had je het idee dat een handheld nog iets kleiner mag zijn dan die van Miyoo, dan heb je hier waarschijnlijk een perfect formaat te pakken. Toegegeven, die groep mensen is waarschijnlijk klein. Maar dan nog kan er een markt voor dit soort compacte handhelds zijn.

game kiddy pixel anbernic rg nano miyoo mini

game kiddy pixel anbernic rg nano miyoo mini

Veel dezelfde, positieve eigenschappen

Want net als met de Miyoo Mini en de Anbernic RG Nano is het grootste voordeel van de Game Kiddy Pixel dat je er met één hand op kunt gamen. Natuurlijk werkt dit niet met elk spel. Maar als je graag bepaalde puzzelgames, kaartspellen of rpg’s speelt, dan is zo’n minihandheld echt perfect. Daarnaast is het formaat heel fijn voor mensen die vaak onderweg zijn. Want je kunt hem altijd in een broekzak of handtas meenemen, zonder dat die al te veel ruimte in beslag neemt. Er zit zelfs een opening voor een sleutelhanger in de metalen behuizing verwerkt, zodat die aan je sleutelbos kan hangen.

Dat laatste is een leuk idee, maar daar is de Game Kiddy Pixel dan weer nét te groot voor. Dat zou je eerder met de RG Nano kunnen doen. Die metalen behuizing geeft de minihandheld trouwens een premium look and feel mee. En dat is ontzettend belangrijk, aangezien je hier ruim 100 euro voor neerlegt. Rond dat prijspunt mag je verwachten dat je Nintendo 64-, Dreamcast- en wat PSP-games kunt spelen, maar niets is minder waar. Dat bedrag is dus volledig weggelegd voor de materialen en het ontwerp en daar is niets mis mee. Als je kiest voor de Pixel, dan is dat een bewuste keuze.

game kiddy pixel

De Game Kiddy Pixel is net even anders

De Game Kiddy Pixel is er voor de mensen die op zoek zijn naar een handheld die het net even anders doet. Niet alleen omdat die een metalen omhulsel heeft (hoewel ik dat vaker zie, is het geen norm), maar ook vanwege het afwijkende schermformaat en de vier schouderknoppen. Het lcd-scherm op de Pixel is 2,4 inch groot en heeft een maximale resolutie van 320 bij 240 pixels. Dat is lager dan gemiddeld (zeker ook op dit prijspunt, en daaronder), maar door dat kleine display is de beeldkwaliteit goed. Op donkere beelden valt er helaas wel een klein beetje light bleeding op (er lekt dus wat ligt aan de zijkant). Ook is de kijkhoek niet bijster groot.

Voorop zitten vier actieknoppen die zich prettig laten indrukken. Ze geven een bevredigende en duidelijke bevestiging van je input. De d-pad is wat stroef, waardoor vechtspellen zich minder goed lenen voor deze hardware. Dat merk je ook aan het feit dat er weinig tot geen valse input geregistreerd wordt. Wanneer je naar beneden drukt en dan naar links of rechts leunt, dan lopen de digitale poppetjes niet stiekem een kant op die je niet wil. Dat is dan weer een voordeel voor veel andere spellen en spreekt voor de kwaliteit. Maar liefhebbers van vechtspellen kijken beter elders.

game kiddy pixel

Uit je handen duwen

Niet alleen vanwege de vierpuntdruktoets, overigens. Want hoewel het fijn is dat Game Kiddy de Pixel uitgerust heeft met schouderknoppen, moet ik tegelijkertijd constateren die moeilijk of op z’n niet comfortabel te gebruiken zijn. Ze zitten bovenop het systeem en zijn alleen met je vingertoppen in te drukken. L1 en R1 zijn nog enigszins bereikbaar, maar L2 en R2 kun je blind moeilijk aanvoelen. Bovendien heb je het idee dat je wat kracht moet zetten tijdens het drukken, en dan duw je de handheld bijna uit je eigen handen. Je kunt de Kiddy dan niet echt lekker vasthouden, voor je gevoel.

Maar dit is alleen zo wanneer je spellen speelt die meer dan vier knoppen gebruiken. Vechtspellen doen dat meestal, en een aantal PlayStation 1-games ook. Dus dat is wel iets om even scherp op te zijn. Dit is overigens geen probleem dat exclusief geldt voor de Game Kiddy Pixel. Elke handheld van dit formaat, en kleiner, heeft hier last van. Speel je bijvoorbeeld rpg’s waarbij je de A-knop kunt koppelen aan de L-knop, dan werkt alles perfect. Dan heb je de Kiddy gewoon in je linkerhand, terwijl die op je pink leunt. En dan kun je ongestoord in de trein of het vliegtuig gamen.


🗺️ Dat laatste heb ik ook gedaan. Ik heb de Game Kiddy Pixel meegenomen tijdens mijn driedaagse reis naar Barcelona, tussen 25 en 27 februari. Ik was daar voor Mobile World Congress 2024.


game kiddy pixel

Gamen tot aan de PlayStation

Afhankelijk van hoe je de Game Kiddy Pixel besluit te gebruiken, kan het dus zijn dat dit niet de optimale handheld voor jou is. Wil je voornamelijk 3d-games spelen of vechtspellen, dan zijn er betere opties beschikbaar. Maar net als bij de Miyoo Mini merkte ik wel dat ik het heel erg fijn vind om hier rpg’s op te spelen. Helemaal omdat je dat dus lekker met één hand kunt doen, mits je de bediening in-game of via de emulator aan kunt passen. Op de Pixel speel je games tot aan de eerste PlayStation en gelukkig zijn die platformen rijkelijk voorzien van goede role playing games.

Over het algemeen ben ik ook zeer te spreken over de emulatiekwaliteit van de Game Kiddy Pixel. Het apparaat draait op een voor mij onbekende, maar redelijke oude Ingenic x1830-processor, vergezeld door 128 MB aan werkgeheugen. Dat is genoeg voor de games die je hierop wil spelen. De accu heeft een vermogen van 1.300 mAh. Pakken we al die specificaties samen, dan zie je dat het systeem an sich niet zo heel veel voorstelt, en dat had best terug mogen komen in de prijs. Maar zoals gezegd betaal je hier dus niet alleen voor de specs, maar ook voor het ontwerp en de materialen.

game kiddy pixel

De Game Kiddy Pixel heeft zo zijn drempels als het gaat om comfortabel gamen. Je kunt hier niet uren op spelen, maar daar is die ook niet voor bedoeld. Tijdens het spelen merk je al wel snel dat het geluid snerpend en schel klinkt. Dat valt goed op met al die oude geluidseffect. De enkele speaker is dus niet top, maar gelukkig is er wel een koptelefoonaansluiting waar je een bedrade headset op kunt aansluiten. Verder is er een usb-c-poort voor het opladen van de accu, die tot vier uur meegaat. Dat is een beetje afhankelijk van de games die je op deze hardware speelt.

Welke emulator?

Op het gebied van software bestaan er ook een aantal belangrijke kanttekeningen. Zo heeft de Game Kiddy Pixel een eigen besturingssysteem, dat vooral gericht is op de Chinese markt. Er zijn wel teksten in het Engels beschikbaar, maar verwacht er niet teveel van. Gelukkig zijn de belangrijkste onderdelen (zoals de emulators, games en instellingen) goed en snel bereikbaar. Je kunt zelf een aantal dingen instellen (zoals de achtergrond en het thema), maar houd ook daar de verwachtingen laag. Het wachten is op de community, die hopelijk een custom systeem kan uitbrengen voor de Pixel.

game kiddy pixel

Het lijkt erop dat hier ondertussen aan gewerkt wordt, en dan hoop ik ook dat de prestatieproblemen aangepakt worden. Hoewel ik over het algemeen niets te klagen heb over de emulatorprestaties, moet je zelf wel even op onderzoek uitgaan welke emulator het beste werkt. De Game Kiddy Pixel is opgedeeld in twee secties: vooraf geïnstalleerde (en soms voor de Pixel-geoptimaliseerde) emulators en RetroArch. Ik zou graag willen zeggen dat je in alle gevallen lekker voor de RetroArch-emulator moet kiezen, maar bijvoorbeeld SNES-games werken niet altijd even goed binnen die app.

Daarentegen werken Mega Drive-games weer minder goed op zo’n standaardemulator. Enfin, je zult ongetwijfeld nog wat meer compatibiliteitsproblemen tegenkomen, dus probeer alle opties uit die je tot je beschikking hebt. Je zou enkele problemen nog kunnen ondervangen door de emulatorinstellingen aan te passen, maar helaas zijn ook daar de opties niet heel erg uitgebreid. Soms is het zelfs zo dat de emulatorinstellingen niet beschikbaar zijn, waardoor je je eerder aangemaakte savestates niet kunt bereiken. Het is duidelijk dat er nog kansen liggen voor Game Kiddy.

game kiddy pixel

Game Kiddy Pixel kopen?

Daar moet ik wel bij zeggen dat de prestaties en beeldkwaliteit over heel de breedte genomen gewoon goed en acceptabel zijn, waardoor je niet heel snel de behoefte hebt om iets aan te passen. Zeker niet als je op zoek bent naar een toegankelijke minihandheld die alles op een presenteerblaadje aangeeft. Helaas is het zo dat de handheld iets tegengehouden wordt door de speaker, de onduidelijkheid met betrekking tot emulators en de hoge aanschafprijs. Maar het ontwerp, de toegankelijke bediening en emulatiekwaliteit dwingen daarentegen flink wat enthousiasme af. Al kun je voor die 100 euro wel krachtigere (doch grotere) handhelds in huis halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.