Hands-on met de Ayaneo Pocket S (en meer van MWC)

Tijdens ons bezoek aan Mobile World Congress 2024 hebben we onder meer de Ayaneo Pocket S-handheld kunnen uitproberen. Lang genoeg om daar een eerste indruk van te krijgen, voordat we het apparaat onderwerpen aan een recensie.

ayaneo pocket s mwc 2024

Tijdens mijn driedaagse reis naar Barcelona voor Mobile World Congress 2024 (afgekort tot MWC 24), ben ik onder meer de Ayaneo Pocket S tegengekomen. Dit is een retrohandheld van het merk waar ik onlangs nog een mini-pc van testte (en eind vorig jaar een ontzettend comfortabele Android-handheld), die draait op de Qualcomm Snapdragon G3X Gen 2. Dit is de opvolger van de chipset die in de Razer Edge zit, die destijds de handheldmarkt vroeg liet pieken. Ik bestel de handheld zodra die beschikbaar is (via Indiegogo), zodat ik hem uitgebreid kan testen – op m’n gemak.

Want hoewel het natuurlijk tof is om alvast met hardware kennis te maken voordat die beschikbaar is, is het tegelijkertijd zo dat een techbeurs geen optimale omgeving is voor het uitproberen van allerlei apparaten. Het is er druk, mensen staan in de weg en je kunt bijvoorbeeld niet horen hoe audio klinkt. Bovendien zit het apparaat in kwestie ook heel de dag aan het stroom, waardoor je niet echt kunt testen wat de prestaties zijn of hoe warm die wordt tijdens het spelen. Want iedereen zit er ook heel de dag aan, waardoor de Ayaneo Pocket S in dit geval loeiheet was, helaas.

ayaneo pocket s mwc 2024

ayaneo pocket s mwc 2024

Comfortabel gamen?

Maar goed, dat zegt dus helemaal niets over hoe de handheld in het echt werkt. Als je zo’n handheld in huis hebt, dan staat die niet heel de dag aan en ben je immers de enige (of een van de weinigen) die hem gebruikt. Over de prestaties en de audio kan ik voor deze korte hands-on dus weinig zeggen. Waar ik me vooral zorgen om maakte, toen de Ayaneo Pocket S aangekondigd werd, was het comfort tijdens het gamen. De retrohandheld is namelijk behoorlijk dun, waardoor ik aanvankelijk niet het idee had dat die comfortabel in je handpalmen zou rusten. Tenminste, niet net zo comfortabel als de Pocket Air.

Dankzij de korte kennismaking weet ik inmiddels dat dat wel goed komt. De gladde, ronde hoeken doen een hoop goed voor het apparaat, waardoor ik me niet kan voorstellen dat die na een lange tijd spelen vervelend vasthoudt. Het ontwerp doet me ook vooral denken aan een Nintendo Switch Lite, maar dan met glimmend plastic in plaats van de ruwe variant op die van Nintendo. Toegegeven, ik prefereer die ruwheid boven het glimmen – maar die eigenschap doet verder niets af van het vasthouden. Houd er alleen wel rekening mee dat de Pocket S veel vingerafdrukken vasthoudt.

ayaneo pocket s mwc 2024

ayaneo pocket s mwc 2024

Eerste kennismaking enthousiasmeert

Ik wil hier verder nog wel een kanttekening bij plaatsen. Want de Ayaneo Pocket S ligt vanwege zijn dunne design niet net zo comfortabel in de hand als bijvoorbeeld die eerdergenoemde Pocket Air of Odin 2 Max. Die handhelds hebben twee heuveltjes achterop waar je vingers heel prettig op vallen. Maar goed, dat is echt een kwestie van voorkeur en dit zie ik dan ook niet als een negatief onderdeel of kritiek. Want voor hetzelfde vindt iemand dat platte juist extreem fijn. Daarom maak ik er op deze manier melding van. Zo weet je er toch van en kun je voor jezelf bepalen wat je daarvan vindt.

Verder laat de Ayaneo Pocket S zich heel prettig bedienen. De actieknoppen voelen goed aan en ook de d-pad heeft een positieve indruk achtergelaten. Ik heb daarnaast het idee dat de knuppels accuraat zijn en de schouderknoppen wat stroef aanvoelen. Ik wil nogmaals duidelijk maken dat zo’n MWC-beurs geen optimale omgeving is voor het testen van hardware. Dus ik kijk uit naar de testperiode thuis, zodat ik er een scherper oordeel over kan vellen. Mijn eerste kennismaking heeft me in elk geval geënthousiasmeerd voor de handheld en ik kan niet wachten erop te gamen.

redmagic mwc 2024

redmagic mwc 2024

redmagic mwc 2024

Andere interessante devices

De Mobile World Congress-beurs biedt in totaal acht hallen aan, dus er moet elders nog wat te beleven zijn geweest, toch? Nou, voor gamers is dit niet echt de beurs bij uitstek. Maar dat betekent niet dat er verder geen interessante apparaten waren. Sommige devices zijn reeds te koop, ook in Nederland, maar dan toch is het goed daar kort een licht op te werpen. Want wellicht ben je hier nog niet mee in aanraking gekomen en ben je op dit moment op zoek naar een nieuw apparaat om op te gamen. Gelukkig ben ik op de ZTE-stand wat interessante dingen tegengekomen voor (retro)gamers.

Denk dan bijvoorbeeld aan de Redmagic 9 Pro-smartphone. Dit is een high-end telefoon die gericht is op gamers en daar niet de allerhoogste prijs voor vraagt. Voor 649 euro haal je een toestel in huis dat beschikt over de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is de nieuwste high-end cpu van het bedrijf, die onder meer in de OnePlus 12, Motorola Edge 50 Pro en Xiaomi 14-lijn zit. Net als op de G3X Gen 2 kun je hier heel goed games op emuleren en is het mogelijk. De prestaties zijn immers vergelijkbaar met wat de Samsung Galaxy S24 Ultra aanbiedt. Dat zit dus wel goed.

nubia mwc 2024

nubia mwc 2024

nubia mwc 2024

Schouderknoppen op smartphones

Wat de Redmagic 9 Pro ook interessant maakt is het feit dat er schouderknoppen op de zijkant van het toestel zitten. Ben je iemand die graag zonder controller gamet op een Android-telefoon, dan kunnen die dingen uitkomst bieden. Daar kun je namelijk knoppenfuncties aan toewijzen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een vizier te gebruiken met de ene schouderknop, en te schieten met de andere. Dan hoef je daarvoor dus niet te rommelen met digitale knoppen, waarbij je nooit echt het gevoel krijgt dat je ergens op drukt. Dat is mijn ervaring – daarom test ik ook graag controllers.

De Redmagic 9 Pro is hierin niet uniek. Asus biedt dit bijvoorbeeld ook aan met de ROG Phone 8-serie, die ik ondertussen aan het testen ben. Maar fabrikant Nubia heeft ook een gamingsmartphone gepresenteerd die schouderknoppen aanbiedt. Dit toestel is om compleet andere redenen interessant voor mensen die van retro gaming on the go houden. Want met een prijs van ongeveer 200 euro hoef je niet al te diep in de buidel te tasten, terwijl je toch een smartphone voor games in huis kunt halen. Je kunt de schouderknop goed zien zitten op de foto in dit artikel.

redmagic mwc 2024

redmagic mwc 2024

redmagic mwc 2024

Met de Unisoc T820-cpu

Wat tevens opvalt aan de Nubia Neo 2 5G is dat die voorzien is van de Unisoc T820-processor. Waarom is een midrange processor die eind 2022 uitkwam nu opeens interessant? Nou, onder meer Anbernic heeft besloten die processor te gebruiken voor de RG566. Ook die handheld heb ik inmiddels al een tijdje in de pre-order staan en hoop ik snel te kunnen testen. De Anbernic RG566 is met een prijskaartje van ongeveer 200 euro ook niet goedkoop voor deze markt, dus ik ben heel benieuwd hoe alles thuis in de praktijk presteert. De eerste indruk is in elk geval positief.

Tot slot werp ik nog een blik op de Shadow Blade 2 van Redmagic. Dit is een uitrekbare controller voor een smartphone die beschikt over een usb-c-poort. Uiteraard is die bedoeld voor de Redmagic 9 Pro, maar in principe moet je er ook andere smartphones in kwijt kunnen. De Shadow Blade 2 is ook al te koop en kost zo’n 90 euro online. De controller ligt lekker in de hand en de knoppen zijn goed bereikbaar – maar de triggers voelen helaas achterhaald ouderwets aan, en bewegen stroef mee. Ook lijkt dit model ontzettend op de Gamesir G8, die vaak de helft goedkoper aangeboden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.