Powkiddy RGB10MAX3 mikt net op een iets ander publiek

Met zijn opvallende kleurenopties en opmerkelijke ontwerp, is de Powkiddy RGB10MAX3 bedoeld voor een wat jonger publiek. Maar is dit ook een goede optie voor de wat jongere gamers onder ons? Dat bekijken we in de RetroReady-review!

Powkiddy RGB10MAX3 review

Met een prijs van pakweg 90 dollar is de Powkiddy RGB10MAX3 niet de goedkoopste retrohandheld. Ik vind dat prijskaartje, dat omgerekend neerkomt op zo’n 82 euro en een beetje, ook vrij fors als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt. Helemaal als je in gedachten neemt dat Powkiddy ogenschijnlijk de wat jongere gamers op het oog heeft met dit model. Dit zijn gebaat bij lagere prijzen, zodat ze minder lang hoeven te sparen. En anders kunnen ze hun ouders sneller overhalen een handheld voor hen te kopen. Maar goed, dat is helemaal mijn aanname.

Naast mijn aanname is het ook de lens waarmee ik de Powkiddy RGB10MAX3 ben gaan beoordelen, omdat de eigenschappen van dit apparaat dan logisch lijken. Tijdens de pre-orderperiode kon je dit model tegen een gereduceerd tarief van 69,99 dollar kopen. Daar komt dan nog btw bovenop (maar geen verzendkosten, want die rekent de fabrikant niet), waardoor de rekening een bedrag van 84,69 dollar laat zien. Dat is minder dan tachtig euro, waardoor het apparaat goed te vergelijken is met bijvoorbeeld de Anbernic RG35XX H of Powkiddy RK2023.

Powkiddy RGB10MAX3

De Powkiddy-prijstrend

Ik noem die twee handhelds niet voor niets. Niet alleen hebben ze een horizontale vorm, ook komen ze qua prijs redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Naast het scherm en de materialen, is vooral de processor doorslaggevend voor het prijskaartje. Op de website laat Powkiddy niet duidelijk zien welke cpu er in dit model zit; maar binnen de instellingen kan ik zien staan dat het de – het kan ook bijna niet anders – oude en vertrouwde RK3566 is. Die processor komen we al maanden tegen in budgethandhelds, en vooral Powkiddy is dol op deze variant.

Want naast de RK2023 beschikken ook de Powkiddy X55 en Powkiddy RGB30, nog steeds een favoriet op de redactie, over die cpu. Als we alle Powkiddy-handhelds die ik net opnoemde naast elkaar leggen, dan ontstaat er een prijstrend. De X55, RGB30 en RBG10MAX3 zijn allemaal 90 dollar, terwijl de RK2023 75 dollar is. Kijkend naar de prestaties is alleen de laatstgenoemde echt scherp geprijsd en zijn de andere modellen ietwat aan de hoge kant, maar het scheelt niet veel met de concurrentie – voornamelijk omdat Powkiddy dus geen verzendkosten rekent.

Powkiddy RGB10MAX3

Powkiddy RGB10MAX3 heeft een opvallend ontwerp

Wat Powkiddy’s ook vaak gemeen hebben is het feit dat ze een platte achterkant en vrijwel alle aansluitingen op dezelfde plek hebben zitten. Ik maak de handhelds zelf nooit open, maar ik kan me goed voorstellen dat de fabrikant vaak dezelfde moederborden voor allerlei soorten producten gebruikt. Een goede doch transparante manier om kosten te besparen. De enige drie modellen die geen platte achterkant hebben, zijn de X55, Powkiddy X28 en het onderwerp van deze recensie, de Powkiddy RGB10MAX3. Die heeft namelijk kleine bollingen achterop zitten.

Met de nadruk op klein. Soortgelijke handhelds – zoals de iteraties ik noemde, maar ook de Odin 2 en Ayaneo Pocket Air – hebben vaak genoeg ruimte voor je handpalmen of vingers. Bij de Powkiddy RGB10MAX3 valt me op dat ik alleen beide middelvingers op de ronding kan leggen, en meer niet. Daardoor heb ik het idee dat deze retrohandheld minder geschikt is voor volwassenen en bedoeld is voor kinderen. En als dat klopt, dan snap ik ook een aantal kleurenopties, zoals de gele variant. Powkiddy is altijd speels geweest, maar dit oogt nog speelser.

Powkiddy RGB10MAX3

Powkiddy RGB10MAX3

Geen kramp, maar…

Als ik zou claimen dat ik door dit ontwerp kramp in m’n handen zou krijgen tijdens het spelen, dan zou ik overdrijven. Maar comfortabel is anders; ik heb comfortabeler meegemaakt, laat ik het zo stellen. De ronde hoeken aan beide zijkanten maken in elk geval een hoop goed, aangezien de Powkiddy RGB10MAX3 lekker in de handpalmen valt. Door het compactere karakter zijn de Nintendo Switch-achtige sticks wat minder goed bereikbaar. Om overal goed bij te kunnen, dus ook bij de knoppen, moet ik m’n hand soms in een minder fijne positie houden.

Gelukkig laten zie analoge knuppels zich goed bedienen. Voornamelijk in 3d-games kun je relatief subtiele bewegingen maken. De d-pad registreert daarentegen flink wat valse diagonalen. Dat betekent dat wanneer je naar onderen of boven drukt en naar links of rechts leunt, het personage toch een kant op kant bewegen – ook al is dat niet de bedoeling. Prima voor vechtspellen, omdat combo’s zich gemakkelijk laten uitvoeren, maar minder fijn voor veel andere genres waarbij precisie gewaardeerd wordt. Dit is helaas dus niet de allerbeste d-pad.

Powkiddy RGB10MAX3

Andere knoppen doen het prima

De andere knoppen laten weinig te wensen over. De vier actieknoppen hebben dat ouderwetse klikgevoel, dankzij het rubberen membraam, terwijl de start- en selectknoppen stevig aanvoelen en hard klinken. De schouderknoppen klinken ook hard, maar dat is dan weer wat minder. Want daar druk je veel vaker op dan op die andere twee knoppen, waardoor dat harde gekraak mettertijd kan irriteren. De triggers zijn digitaal en leggen dus in principe geen registreerbare afstand af. Maar ze reageren wel vlot en zijn – net als de overige knoppen – betrouwbaar.

Voorop treffen we een lcd-scherm aan van 5 inch, voorzien van een hd-resolutie (1.280 bij 720 pixels) en een beeldverversing van zestig beeldjes per seconden (60 fps). Over de kleuren en het contrast heb ik weinig te klagen, Maar de kijkhoek is niet ontzettend groot, en het scherm reflecteert nogal. Game je in een lichte omgeving, dan is de kans groot dat je tegen je eigen hoofd aan zit te kijken. Tot slot gaat de accu zo’n acht uur mee (na twee uur opladen) en is het toestel voorzien van 1 GB aan werkgeheugen. De basis heeft Powkiddy dus op orde.

Powkiddy RGB10MAX3

PlayStation, PSP, Dreamcast en N64?

Aangezien de community van retrohandhelds inmiddels zeer bekend is met de RK3566-processor, en mijn lezers waarschijnlijk ook als ze het handheldarchief erop naslaan, heeft de Powkiddy RGB10MAX3 weinig tot geen verrassingen qua emulatieprestaties in petto. De chipset kan gebruikt worden voor het emuleren van allerlei 3d-spelcomputers en -handhelds, waaronder de eerste PlayStation, laatste Sega, PlayStation Portable en Nintendo 64. Tenminste, technisch gezien dan, want de ervaring laat soms nog iets te wensen over, zo weten we inmiddels.

En bij de Powkiddy RGB10MAX3 is dat niet anders. Als je dit model in huis haalt, dan doe je dat om dat je weet dat alles onder de N64 perfect draait. Of het nou gaat om de eerste Atari, een obscuur spel van de Wonderswan of je favoriete Game Boy Advance-titel, alles werkt perfect. Dat komt onder meer door RetroArch, die je verder kunt instellen als je daar behoefte aan hebt. PS1 en Dreamcast laten zich ook prima emuleren, maar voor PSP en N64 heb je toch net wat meer krachtig nodig. Daar kom ik het meeste gestotter tegen, evenals prestatieproblemen.

Powkiddy RGB10MAX3

Optimalisaties van JelOS

Dat gezegd hebbende blijft het indrukwekkend hoe dergelijke handhelds gewoon prima in staat zijn PSP-games af te spelen. Mocht je dat voornamelijk willen doen met zo’n handheld, en heb je je zinnen gezet op één van Powkiddy, dan is de Powkiddy RGB10MAX3 Pro wellicht een betere optie. Die is namelijk “perfect voor PSP-games”. De Pro-versie, die vreemd genoeg eerder op de markt verscheen, is wel een paar tientjes duur en heeft zo zijn eigen problemen. Vooral op het gebied van software (frontend en emuleren) ben je aangewezen op de community.

Inmiddels zijn er al wat problemen verholpen en dat zien we dan ook terug aan de Powkiddy RGB10MAX3. Die profiteert lekker mee van allerlei ontwikkelingen aan JelOS, het besturingssysteem waar Powkiddy’s veelal mee uitgerust worden. Dat systeem is een product van de retrogemeenschap en wordt dus niet ontwikkeld en onderhouden door de fabrikant – maar ik vind het prima zo. Na het opstarten en aanmaken van je gamebibliotheken, kun je direct beginnen met spelen omdat heel veel dingen reeds geoptimaliseerd zijn binnen JelOS.

Powkiddy RGB10MAX3

Powkiddy RGB10MAX3 kopen?

Maar dan kom ik, onderaan de streep, toch nog een keertje terug op die prijs. Gezien de vermoedelijke doelgroep, het opmerkelijke ontwerp en de gekozen kleurenopties, heb ik nog steeds het idee dat deze Powkiddy voor jongere gamers bedoeld is. Daar is niets mis mee, maar voor hen is de prijs wellicht net even te hoog om het leuk te houden. Die komen dan wellicht eerder uit op een Anbernic RG35XX-model of een Powkiddy RK2023. Daarnaast zijn er nóg goedkopere opties beschikbaar, maar die zijn wat mij betreft niet altijd aan te bevelen.

Mocht je de Powkiddy RGB10MAX3 voor een lagere prijs van 90 dollar tegenkomen en ben je jong (of heb je wat kleinere handen), dan is dit wel een dikke aanrader. De bouwkwaliteit is goed, het scherm oogt kleurrijk en gedetailleerd en over het algemeen laat het apparaat zich prima bedienen. Ook de accuduur is met acht uur vrij lang. Vooral de software speelt een grote en positieve rol in mijn tijd met deze Powkiddy. Maar daar hoef je hem niet per se voor in huis te halen, omdat je die dus ook elders aantreft. Zodra de prijs zakt, dan is dit echter een no-brainer.


Je kunt de Powkiddy RGB10MAX3 nu aanschaffen via de officiële website. Als je dat via mijn link doet, dan krijg je vijf procent korting. Is niet veel, maar toch mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.