Na Yuzu verdwijnen er nog meer Android-emulators

De schrik zit er goed in. Een aantal makers van Android emulators kondigt aan de stekker uit hun projecten te trekken. In dit artikel geef ik een overzicht van de emulators die het bijltje erbij neerleggen.

android emulators

In de afgelopen week hebben veel ontwikkelaars van Android emulators laten weten er de brui aan te geven. Dit is waarschijnlijk één van de rimpeleffecten van de juridische strijd tussen Nintendo en Yuzu, waar uiteindelijk geen rechterlijke uitspraak aan te pas gekomen is. Toch zit de schrik er goed in bij veel emulatoraanbieders. Zo erg zelfs, dat die besloten hebben hun apps in elk geval uit de Google Play Store te halen. Ook wordt de software niet meer actief doorontwikkeld. Om welke apps het precies gaat, vertel ik in dit korte overzicht.

Eén van de meest bekende voorbeelden van deze lijst is ongetwijfeld Pizza Boy. Dit is een emulator die ik voornamelijk vroeger gebruikte, voordat ik overstapte op RetroArch. Met Pizza Boy kon je games van de Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance spelen. Als je een beetje zoekt op het internet kun je deze – net als veel andere emulators – nog wel vinden, maar dan weet je nooit zeker of daar mee gerommeld is. Mocht je het er toch op willen wagen, dan is de website APK Mirror je beste optie – maar je krijgt hoe dan ook te maken met gedateerde apps.

Android emulators die verdwijnen

Hoe dan ook, de man achter Pizza Boy (te zien op de eerste afbeelding), Davide Berra, kondigt deze koerswijziging aan via zijn Discord-kanaal. “Na zeven bijzondere jaren aan ontwikkeling en avontuur met mijn apps, heb ik het moeilijke besluit genomen ze permanent te verwijderen van de Play Store”, zo begint Berra zijn betoog. “Mijn familie staat voorop en om deze reden heb ik hen verkozen boven mijn apps.” De ontwikkelaar wijt zijn besluit niet aan de schikking tussen de Yuzu-makers en Nintendo, maar als je tussen de regels doorleest, en de boete in het achterhoofd neemt, dan weet je wel beter.

galaxy s24 ultra

Een gevolg van dit besluit is dat de Pizza Boy DS-emulator, die – niet geheel verrassend – bedoeld was voor het emuleren van Nintendo DS-games, ook het loodje legt. De boete die Tropic Haze LLC, de rechtspersoon achter de Yuzu-emulator, bedraagt 2,2 miljoen euro. Dat is niet mals. Aangezien de Pizza Boy-emulators ook gratis gebruikt konden worden, lijkt het me stug dat Berra rijk werd van z’n werk. Om dan te kunnen voorkomen dat zo’n gigantisch bedrijf als Nintendo achter je aan komt voor elke cent die je hebt, is een volledig begrijpelijk besluit.

Nog meer Nintendo-emulators

We blijven nog even bij Nintendo Switch-emulatie, ook al staat dat systeem vooralsnog ver bij de term ‘retro’ vandaan. Want één van de belangrijkste ontwikkelaars achter de Strato-emulator gooit eveneens de handdoek in de ring. Niet alleen stopt die persoon met het werk aan Strato, ook laat diegene console-emulatie in het algemeen achter zich. Ook hier wordt Nintendo niet direct als reden opgegeven. Maar op Discord legt gebruiker Lynx, de developer in kwestie uit, wat zijn beweegredenen zijn. Het zou gaan om een combinatie van factoren, aldus de maker.

En dan houdt het nieuws omtrent Nintendo-emulators niet op. Want de ontwikkelaar van de populaire Drastic-emulator, voor Nintendo DS-games, laat weten het project uit Google Play te halen. Ook wil de developer de broncode opensource maken, zodat een ander wellicht het werk kan voortzetten (als die persoon nog durft…). Hoewel dit al een tijdje in de planning stond, heeft de Yuzu-zaak de plannen wel versneld. Eerder maakte de developer de app al gratis, omdat die er niet meer aan wilde verdienen. Maar nu trekt die zich dus helemaal terug.

ayn odin 2 max

En twee PlayStation-emulators stoppen ermee

Nu we het toch over slecht emulatornieuws hebben, kunnen we ook meteen het nieuws omtrent twee PlayStation-emulators meenemen. Naar verluidt hebben deze besluiten niets te maken met de recent aangespannen rechtszaak van Nintendo. In plaats daarvan zou Google dwars liggen, zo geeft de ontwikkelaar van de fijne Duckstation-emulator aan op Reddit. De developer is er naar verluidt “helemaal klaar mee” en legt de schuld dus bij Google neer. Die verplicht ontwikkelaars voortaan hun wettelijke naam te gebruiken wanneer ze een app willen publiceren.

Ondertussen is ook de populaire emulator voor PlayStation, AetherSX2 (te zien op de tweede afbeelding), uit de Play Store verdwenen. Dit zat al een tijdje in de pijplijn, aangezien de ontwikkelaar eerder al stopte met het werk aan de app en aangaf het gezeur van z’n gebruikers zat te zijn. Ook werd de persoon met de dood bedreigd, en dat is echt niet oké. Het team achter AetherSX2 raadt iedereen aan NetherSX2 te downloaden. Dit is een gepatchte versie van dezelfde emulator, waardoor je dus als het ware een betere variant in huis haalt. Deze ontwikkelingen hebben dus niets mer Nintendo te maken.

Hoe nu verder?

Persoonlijk had ik niet verwacht dat de rechtszaak tussen Nintendo en Yuzu op korte termijn zo veel effect zou hebben. Maar de markt voor emulatie is als een soort hydra: wanneer je ergens een kop afhakt, dan komt er vanzelf weer een naar boven. Dat Google ondertussen ook roet in het eten gooit, is jammer en helpt de emulatiegemeenschap niet. Het is nu even afwachten wat er precies gaat gebeuren omtrent Android emulators in het algemeen. Veel Linux- en Android-handhelds worden in elk geval standaard geleverd met de juiste emulators voor retro gaming.

2 gedachten over “Na Yuzu verdwijnen er nog meer Android-emulators

  1. Wel naar nieuws, maar ik denk dat Yuzu wat te openlijk was over hoe en waar je systeembestanden kunt downloaden… en ze hadden een verdienmodel en boden emulatie aan voor een systeem wat nog in productie is… tja…

    Ik denk dat, zolang het open source is en het oudere consoles betreft, Nintendo best coulant is.

    1. Van Yuzu was het te verwachten ja. Maar dat er nu zo’n schokgolf door de emulatiecommunity gaat, zag ik niet aankomen. Vooral de developers van emulators voor oudere systemen hebben weinig te vrezen momenteel, omdat Nintendo zich logischerwijs focust op actieve consoles. Maar ergens snap ik het ook wel weer: je weet het niet. Nintendo is een groot en machtig bedrijf, met heel veel geld en advocaten, en de wil om te beschermen wat van het bedrijf is. Daar kun je – als burger – vaak weinig tegen inbrengen, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.