EmulationStation komt naar Android: alles over dit frontend

De populaire frontend EmulationStation komt officieel naar Android, maar wat kun je daar precies van verwachten? In dit artikel leggen we uit waarom dit belangrijk is en hoe je de app nu al installeert.

emulationstation android

EmulationStation-DE, zoals het programma volledig heet, is een frontend voor het bekijken, opstarten en spelen van allerlei videogames. Dit zijn voornamelijk retrogames voor spelcomputers van weleer, waardoor de software dus met name bedoelt is voor het beheren van je retro gaming-collectie. Tot op heden was EmulationStation reeds beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Maar vanaf nu is het dus ook mogelijk elk Android-apparaat – mits die minimaal op Android 11 draait – om te toveren tot retromonster.

Aangezien RetroReady geen nieuwswebsite is, heb je mogelijk al meegekregen dat EmulationStation naar Android komt. Met artikel wil ik graag een overzicht geven van wat we tot nu toe weten en hoe je de app op een Android-apparaat installeert. Sinds de aankondiging van dit project is er namelijk al veel veranderd. Voorheen was het namelijk zo dat je de applicatie alleen via de Amazon App Store kon installeren, maar inmiddels is de software alweer uit die downloadwinkel verdwenen. Gelukkig is er een alternatief beschikbaar.

EmulationStation downloaden

Op moment van schrijven (medio maart 2024) is het ook zo dat EmulationStation niet verkrijgbaar is via de Google Play Store. Ontwikkelaar Leon Styhre laat weten de app wel aangemeld te hebben, maar Google is niet bereid de app te publiceren. Waarom is helaas onduidelijk. Misschien dat de uitkomst van de rechtszaak tussen Yuzu en Nintendo daar iets mee te maken (en verschillende partijen toch afgeschrikt zijn), maar dat is speculatie. Amazon heeft de app later alsnog geweerd, omdat die piraterij in de hand zou werken.

Het is sowieso niet zo dat EmulationStation gebruikt kan worden als middel om retrogames mee te spelen. Het is geen emulator. Het is slechts een middel om al je emulators en spellen netjes te ordenen, in een verpakking die veel mooier oogt dan menig Android-launcher of Windows-programma. Je kunt de applicatie in elk geval downloaden door het project te steunen op Patreon. Je bent er dan eenmalig 4,50 euro aan kwijt (plus 95 cent aan btw), en daarna kun je het abonnement stopzetten. Je ontvangt dan alsnog updates zodra die er zijn.

emulationstation android

EmulationStation op Android

In de basis is EmulationStation op Android precies hetzelfde als op andere platformen. Een groot verschil is echter dat een deel van de port nu closed source is. Dat houdt in dat niet alles met betrekking tot het project openbaar is. Dat hoeft vooralsnog niets uit te maken. Maar mocht Styhre ineens besluiten er de brui aan te geven, dan kan een derde partij niet zomaar het werk overnemen. Omdat niet alle informatie dus beschikbaar is. Verder is het zo dat EmulationStation meer dan honderdtwintig spelsystemen ondersteunt en als alternatief werkt voor je huidige launcher.

Een launcher op Android is de software waar je mee te maken krijgt zodra je het toestel in kwestie ontgrendelt. De launcher beïnvloedt de indeling van je thuisscherm en hoe je je applicaties bereikt. Iedere Android-fabrikant heeft daar zo zijn eigen ideeën over, waardoor elk Android-apparaat er net even anders uit kan zien. Samsung en OnePlus houden het graag simpel, terwijl Retroid een geheel eigen omgeving aanbiedt, bijvoorbeeld. Hoe dan ook: EmulationStation deelt het scherm van een Android-apparaat netjes en overzichtelijk in.

Dingen om rekening mee te houden

  • EmulationStation op Android biedt een aantal thema’s aan. Je kunt zelf meer thema’s downloaden, evenals boxarts en informatie van het internet schrapen voor de gamebestanden die je op een Android hebt staan.
  • Nogmaals: dit is géén emulator. Maar als frontend biedt de app wel een alternatieve manier van interactie aan met de apps en games op je Android. Zo kan het systeem dat je gebruikt meer als een gameconsole aanvoelen.
  • Als je EmulationStation wil gebruiken, dan moet je zelf de nodige emulators downloaden en instellen. Denk dan aan RetroArch, AetherSX2, Dolphin, PPSSPP en meer. Ook heb je gameback-ups nodig; dat is helemaal aan jezelf.
  • De app is vooralsnog niet op alle Android-apparaten getest. De maker laat weten dat die in elk geval werkt op de Ayn Odin Lite, Retroid Pocket 4 Pro, Google Pixel 4a en Google Pixel Tablet. Er zijn wat problemen met de Odin 2.
  • Sommige emulators weigeren op dit moment op te starten. Dit zijn ColEm (Colecovision), fMSX (MSX), iNES (NES), MasterGear (Master System/Game Gear), Speccy (ZX Spectrum), My Boy! (GBA), My OldBoy! (GBC) en Redream (Dreamcast). Al deze opties hebben alternatieven, maar dan nog is het goed hiervan op de hoogte te zijn.

emulationstation android

We zijn er nog niet

Zoals je ziet zijn er op dit moment nog wat problemen met EmulationStation op Android. De release is nog jong, dus hopelijk worden die vroeg of laat aangepakt. Het kan ook zijn dat sommige apparaten er lang over doen de app op te starten. Maar na dertig seconden kan dat probleem alweer verleden tijd zijn. Mocht je EmulationStation op Android uitproberen, houd er dan rekening mee dat de ervaring nog niet vlekkeloos is. In de meeste gevallen moet je je games kunnen spelen zoals je dat gewend bent, met hier en daar een drempel.

Omdat de situatie omtrent dit soort software vaak snel veranderd, doe je er goed aan verschillende bronnen in de gaten te houden. Die bronnen heb ik hierboven voor je verzameld, zodat je die als naslagwerk kunt gebruiken. Ter volledigheid voeg ik een video van het YouTube-kanaal van EmulationStation toe, zodat je kunt zien hoe je in elk geval RetroArch goed kunt laten samenwerken met dit frontend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.