Retro Fighters BladeGC & BattlerGC kunnen de WaveBird vervangen

De Retro Fighters BladeGC en BattlerGC zijn ontzettend fijne controllers die je kunt koppelen aan de Nintendo Switch en GameCube. Ze zijn bovendien betaalbaar en daarmee prima WaveBird-vervangers.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

De Retro Fighters BladeGC en BattlerGC zijn twee controllers die nagenoeg identiek zijn aan elkaar. Beide controllers voelen hetzelfde aan en hebben het gros van de knoppen op dezelfde plek zitten. Het verschil zit hem in de plaatsing van de d-pad en analoge knuppel aan de linkerkant. Op de BladeGC zit de vierpuntdruktoets boven en de analoge knuppel beneden, waardoor je een soort PlayStation-indeling overhoudt. Op de BattlerGC zien we dat de d-pad juist onder zit, en de knuppel boven. Dit doet sterk denken aan de indeling die we kennen van de GameCube-controller.

Maar ook natuurlijk aan modernere controllers zoals we die zien op de Nintendo Switch en Xbox. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat of welke game je aan het spelen bent. Voor ik daar dieper op in ga is het goed om wat context mee te geven. Waarom zou je namelijk investeren in draadloze, third-party controllers voor de Nintendo GameCube? Nou, de WaveBird-controller wordt er niet goedkoper op en wordt een steeds zeldzamer zicht op de tweedehands markt. Als het puur om de draadloze ervaring gaat, en je niets om de WaveBird geeft, zijn er gelukkig genoeg opties.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

Retro Fighters BladeGC- en BattlerGC-controllers

En twee van die opties zijn dus de Retro Fighters BladeGC en BattlerGC. Hoewel de vier actieknoppen er precies hetzelfde uitzien als op de ouderwetse GameCube-controller, zijn ze toch net even wat kleiner dan je wellicht gewend bent. Maar dat doet niets af van de ervaring, gelukkig. Verder zijn beide controllers net even wat breder en hoger dan het bronmateriaal, wat niet verkeerd aanvoelt. Ze liggen lekker en comfortabel in de hand, al moet je misschien wel even wennen aan het goedkoop aanvoelende materiaal van de behuizing. Zo voelen GameCube-controllers zelf niet aan.

Retro Fighters heeft, net als Nyxi, verder een eigen draai gegeven aan de moderne GameCube-gamepads. Zo is de d-pad veel groter en lijken de analoge knuppels in de verste verte niet op de sticks die op de oude controllers zitten. Datzelfde geldt helaas voor de schouderknoppen en -triggers. Niet alleen heb je als het ware twee Z-knoppen (zodat je er ook moderne games mee kunt spelen), ook zijn de triggers nogal anders. Die doen sterk denken aan de triggers op de DualSense van de PlayStation 5. Tot slot zitten er plus-, min-, home-, turbo-, connect- en screenshotknoppen op.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

Knoppen stralen vertrouwen uit

Vrijwel alle knoppen op zowel de Retro Fighters BladeGC als BattlerGC stralen vertrouwen uit. Ze voelen solide aan en reageren ontzettend snel op je input. Dit geldt voornamelijk voor de actieknoppen, vierpuntdruktoets en analoge knuppels. De schouderknoppen hebben een fijne klik en liggen perfect onder je wijsvingers, waardoor je weinig kracht hoeft uit te oefenen om iets gedaan te krijgen. Helaas gooien de triggers roet in het eten. Die geven gevoelsmatig te veel weerstand en moet je redelijk ver indrukken voor een commando. Dat is minder fijn in snelle vecht- of racegames.

Vijf van de zes extra knoppen zijn bovendien goed bereikbaar. Alleen de connectknop bovenop vergt een extra handeling. Je moet de controller namelijk fysiek verplaatsen, maar dat is geen groot probleem. Als het goed is heb je die knop maar één of twee keer nodig voor het koppelen. Je kunt beide gamepads aan een usb-dongle koppelen en dan aan een Nintendo Switch of pc koppelen en anders gebruik je de draadloze ontvanger voor in de GameCube. Die is een stuk kleiner dan de versie die bij de WaveBird zit en dat ziet er niet uit – maar gelukkig blijft de verbinding zeer stabiel.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

D-pad onder of boven?

Zoals gezegd hebben de controllers als grote verschil dus de plaatsing van de d-pad en analoge knuppel aan de linkerkant. Voor welke controller je gaat, is afhankelijk van twee factoren. Welke indeling vind je beter en welke games ben je van plan ermee te spelen? Houd je het op race- en platformgames (in 3d) dan is de BattlerGC misschien wat voor je. Je kunt hier ook meer dan prima zowel Super Smash Bros. Melee en Super Smash Bros. Ultimate mee spelen, omdat de knuppels flexibel en responsief zijn. Zonder al te veel moeite werk je je tegenstander de platte arena uit.

Houd je meer van role playing games, 2d-spellen of spellen die wat rustiger van aard zijn? Dan is de Retro Fighters BladeGC misschien iets voor je. Ik heb hier bijvoorbeeld veel Advance Wars 1+2 Re-boot Camp en Fire Emblem: Engage mee gespeeld. Voor dit soort titels prefereer ik de d-pad boven de analoge knuppel voor wanneer ik doorslaggevende beslissingen maak op het slagveld, omdat die veel preciezer aanvoelt op een raster. Maar ook 2d-games, waarin je van links naar echts loopt) en puzzelgames zijn wat mij betreft veel beter te spelen wanneer de d-pad boven de knuppel zit.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

Niet voor mobiele apparaten

Het gevoel van de triggers ervaar ik als het grootste nadeel van deze controllerset. Hoewel je deze gamepads koopt om te kunnen gamen op GameCube en Nintendo Switch, kan ik het me ook voorstellen dat het jammer is dat je ze niet op Android kunt gebruiken. Er zit namelijk geen bluetooth op – de controllers werken met een 2.4GHz-verbinding. Dat garandeert een stabiele en snelle verbinding, maar gaat dus ten koste van de connectiviteit. Ik heb de receiver nog aan de dock van de Odin Pro gekoppeld, maar dat mocht niet baten. Die handheld herkende de controller niet.

Maar goed, gelukkig doen de controllers voor de mensen met een GameCube en Nintendo Switch (en pc) een hoop goed. Niet alleen fungeert het gros van de knoppen perfect, ook is er standaard een subtiele doch indringende trilfunctie aanwezig. Ook gaan de accu’s zo’n tien uur mee (en soms meer) en kun je de gamepads middels een usb-c-kabel snel opladen. Oh en mocht je de Retro Fighters BladeGC of BattlerGC op de Wii U willen gebruiken, dan kan dat met een omweg. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de GameCube-adapter, die je bijvoorbeeld bij Smash Bros. for Wii U kreeg.

retro fighters bladegc retro fighters battlergc

Retro Fighters BladeGC en BattlerGC kopen?

Ik kan zowel de Retro Fighters BladeGC als BattlerGC aanraden aan iedereen die op zoek is naar een vervanger voor de draadloze WaveBird-controller. Ja, de triggers vallen tegen en het is jammer dat je ze niet aan Android kunt koppelen. Maar dankzij Retro Fighters hebben we stevige WaveBird-vervangers met een fijne knoppenindeling, solide actie- en schouderknoppen en responsieve analoge knuppels. De ergonomie van de controllers bevalt enorm en de trilfunctie is ontzettend fijn. De prijs van ongeveer 55 euro is wat fors, maar je krijgt er een hoop kwaliteit voor terug.

4 gedachten over “Retro Fighters BladeGC & BattlerGC kunnen de WaveBird vervangen

  1. Beste Wesley,

    Ga je toevallig de BattlerGC Pro nog reviewen van Retro Fighters? Heb het nog nagevraagd, maar deze kan zelfs op Android via Bluetooth en heeft ook Analoge Triggers net als de originele Gamecube controller. Verder heeft deze ook Hall Effect Sticks dus denk wel dat ik deze ga aanschaffen om mijn GC games optimaal te kunnen beleven 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.