Asus ROG Phone 8 Pro Edition verfrist de gamingsmartphone

De Asus ROG Phone 8 Pro is een smartphone voor gamers, die het concept van zo’n telefoon ook toegankelijker maakt voor niet-gamers. Dat doet de ROG Phone 8 zonder daar heel veel voor hoeven in te leveren.

asus rog phone 8 pro edition

In een wereld waarin geld geen rol speelt, verdient de Asus ROG Phone 8 Pro Edition al snel een dikke aanbeveling. Met prijzen van 1.099 tot 1.499 euro, en eventueel een extra investering van 79,99 euro, moet je echter diep in de buidel tasten om deze nieuwe iteratie binnen de ROG Phone-serie aan te schaffen. De versie van met 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte (die voor het gros van de retrogames en retrogamers genoeg zal zijn), kost het minst. De duurste variant, die ik voor deze review test, heeft 24 GB aan werkgeheugen en 1 TB aan opslagruimte.

Als je gaat voor de duurste versie, dan krijg je daar een hoesje en de zogenaamde AeroActive Cooler X bij (ter waarde van 79,99 euro). Dit is een handige accessoire die je telefoon koel kan houden tijdens het gamen. En die kan nodig zijn. Tijdens de testperiode heb ik een cpu throttle-test uitgevoerd (met een app die helaas niet meer in Google Play staat), die ervoor zorgde dat het toestel gloeiend heet werd. De randen, het scherm, de cameramodule en de matzwarte achterkant waren zo oncomfortabel warm, dat ik het toestel eigenlijk niet meer kon vasthouden. Dat is redelijk zorgwekkend.

Meer dan genoeg werkgeheugen

Tenminste, als je van plan bent hier high-end games op te spelen, of games van modernere generaties met onderontwikkelde emulators. Denk dan aan de Nintendo 3DS, PlayStation Vita en de Switch (al raad ik dat laatste nooit aan). Speel je games die je gewoon in de Google Play Store aantreft, of games van de zesde generatie spelcomputers, dan wordt het toestel niet warmer dan andere smartphones die over dezelfde processor beschikken. Onder de motorkap van de Asus ROG Phone 8 Pro Edition zit de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-cpu.

Die processor bijvoorbeeld zit ook in de OnePlus 12, Xiaomi 14 Ultra en Samsung Galaxy S24 Ultra (waar die niet helemaal tot z’n recht kwam). De cpu wordt dus vergezeld door 12 tot 24 GB aan werkgeheugen; en die laatste optie is echt nog onnodig. Het kan handig zijn extra werkgeheugen tot je beschikking te hebben wanneer een emulator of game een memory leak heeft, maar in de meeste gevallen draaien games perfect met 12 of 16 GB aan ram. Totdat dat niet meer het geval is natuurlijk, maar die tijd ligt denk ik nog ver in de toekomst.

asus rog phone 8 pro edition

Geen micro-sd-kaartsleuf

Ondanks het feit dat de basisversie van de Asus ROG Phone 8 met 256 GB aan opslagruimte geleverd wordt (en de Pro Edition 1 TB tot z’n beschikking heeft), ben ik toch niet helemaal tevreden over het gebrek aan een sleuf voor een micro-sd-kaart. Want dat houdt in dat je games (opnieuw) moet kopiëren naar de smartphone, en je dus niet gewoon een eerder geïnstalleerde micro-sd-kaart kunt gebruiken waar je verzameling al op staat. Ook gaat die verzameling ten koste van de ruimte die je voor andere apps en media nodig hebt; en dat is gewoon jammer.

Daarentegen heeft de Asus ROG Phone 8-serie wel een koptelefoonaansluiting, waardoor je dus niet afhankelijk bent van een draadloze variant. Hoewel bluetooth an sich steeds stabieler en sneller wordt, en minder last heeft van vertraging, is het puur voor gaming fijn een bedrade koptelefoon te gebruiken. Dan weet je zeker dat het geluid perfect aansluit op wat er in een spel gebeurt. Daarnaast biedt het oled-scherm prachtige kleuren aan, is de kijkhoek groot en de maximale resolutie van 1080p prima. Hoger vreet alleen maar meer energie van de accu.

asus rog phone 8 pro edition

asus rog phone 8 pro edition

Unieke functies van Asus ROG Phone 8 Pro

Natuurlijk kun je via een emulator games in een hogere resolutie afspelen. En dat ziet er in veel gevallen heel tof uit. Maar op een kleiner scherm, zoals dat van de Asus ROG Phone 8 Pro Edition, maakt dat vrij weinig verschil. Dan is gamen in full hd prima. Bovendien is het zo dat de beeldverversing maximaal 165 Hertz is. Nu zijn er vrij weinig games daar die écht gebruik van maken. Maar in sommige gevallen is gamen in 120 Hertz mogelijk. Al zul je in de meeste gevallen gewoon op 60 Hertz zitten. Check per Android-game wat zijn maximale fps is.

Een beeldverversing van 165 Hertz is nog redelijk uniek. Voor zover ik weet zijn er zeven smartphones die dit aanbieden, en drie daarvan zijn van Asus. Maar dit is niet de enige unieke functie van de Asus ROG Phone 8 Pro Edition. Want de fabrikant levert standaard speciale gamingsoftware op het toestel, genaamd Armoury Crate. Ook kom je aan de zijkant (verticaal gezien) twee schouderknoppen tegen. Dit zijn niet echt knoppen, maar meer aanraakgevoelige oppervlakten. Gelukkig bieden ze een fijne feedback via trilling wanneer je erop drukt.

asus rog phone 8 pro edition

De schouderknoppen

Echter, ik merkte wel op dat ik het toestel een beetje krampachtig moest vasthouden om zowel de digitale als schouderknoppen te kunnen bereiken. Dat komt doordat het apparaat vrij dun is, en je met je linkerhand om de cameramodule heen moet werken. Gelukkig levert Asus, bij de versie die ik heb, er een hoesje bij. Daardoor wordt de ROG Phone 8 net even wat dikker, en kunnen je wijsvingers rusten op de iets omvangrijkere hoeken. Daardoor had ik ook meer het idee een soort dunne controller vast te houden. Maar dan nog blijft het wennen.

Voordat je die schouderknoppen kunt gebruiken, dien je ze nog even in te stellen. Dat doe je via de eerdergenoemde Asus Armoury Crate-app. Dat is een soort gaminghub waarin je alle belangrijke instellingen kunt raadplegen. Hier stel je een prestatieprofiel in en beheer je de instellingen van de AeroActive Cooler X. Onder AirTriggers stel je de gevoeligheid in, en of je feedback ontvangt in de vorm van trilling en een visuele bevestiging. Ik heb ze allebei geactiveerd, maar in principe volstaat één van de twee. Net wat je prettiger vindt.

asus rog phone 8 pro edition

asus rog phone 8 pro edition

De AirTriggers instellen

Maar dan zijn we er nog niet. Want je moet de schouderknoppen per game of emulator instellen. Dat gaat gelukkig heel simpel, maar wel weer via een andere app: Game Genie. Nee, dit is geen tool om vals te kunnen spelen in je games. Maar dit is een verzameling snelkoppelingen die je altijd, vanaf een hoek van het scherm, kunt oproepen. De Game Genie biedt dan onderin beeld enkele opties aan waarmee je veel dingen instelt, zoals prestaties, allerlei Android-instellingen, opnamen, macro-opties en welke digitale knoppen je onder de triggers instelt.

Dat instellen gaat vrij soepel. Zodra je op het knopje drukt, moet je de AirTriggers nog even aanzetten voor deze app. En vervolgens kun je zowel de linker- als rechtertrigger een aparte functie geven. Je versleept L en R dan naar de plek op het scherm waar een digitale knop zit. Voor de meeste emulators heb ik ze naar de L- en R-knoppen versleept. Maar voor Call of Duty Mobile heb ik er de schietknop onder geplaatst, om maar een voorbeeld te geven. Je kunt er in elk geval elke digitale knop onder plaatsen die je wil, ongeacht de game of emulator.


📢 Mocht je overigens van plan zijn dit toestel te kopen, wees je dan bewust van het feit dat het toestel maar twee Android-upgrades krijgt. Dat is ontzettend karig in een wereld waarin toestellen met vergelijkbare prijzen vier tot zeven jaar aan ondersteuning krijgen. Ook kun je niet elke controllerhouder gebruiken, omdat de usb-c-poort onderop niet in het midden zit. 


asus rog phone 8 pro edition

Led-lampjes op de achterkant

Nu zijn dit allemaal helaas geen superunieke functies meer als je kijkt naar gamingsmartphones in het algemeen. Maar ik moet erbij zeggen dat alles instellen ontzettend soepel en snel gaat. Asus presenteert met zowel Game Genie als de Armoury Crate overzichtelijke software waar je weinig tijd aan hoeft te besteden, terwijl je er wel het maximale uit kunt halen. Een andere toffe optie binnen Armoury Crate is overigens AniMe Vision. Daarmee bepaal je wat de led-lampjes achterop het toestel doen. Zo kun je daar de tijd en meer op instellen; het ziet er echt cool uit.

Maar je kunt de led-lampjes ook helemaal uitschakelen als je dat wil. En het mooie is: dan zie je ze niet zitten. En dat is fijn, want dit geeft de Asus ROG Phone 8 Pro Edition een volwassen karakter mee (samen met het feit dat er nu eindelijk een ip68-certificaat aanwezig is). Het toestel is veel minder schreeuwerig dan z’n voorgangers, waardoor het meer mensen kan aanspreken. Gamers die wellicht al een ROG Phone op het oog hadden, maar niet per se met zo’n opvallende smartphone wilden lopen. Of iemand die het huidge ontwerp gewoon tof vindt.

Emulatieprestaties van de Asus ROG Phone 8

Maar je koopt een Asus ROG Phone 8 (Pro Edition) voornamelijk om erop te gamen. Daarvoor tast je immers diep in de buidel. Wat kun je dan verwachten op het gebied van emulatieprestaties? Nou, je zou hier – bijvoorbeeld – een deel van de Switch-games op kunnen spelen. Zo krachtig is de processor. Dat is niet iets wat ik aanraad, ook met het oog op recente ontwikkelingen; maar het spreekt wel boekdelen over de pure kracht. Daarnaast is de cpu krachtig genoeg voor Nintendo 3DS- en PlayStation Vita-games, met een kanttekening.

Hoewel je 3DS-games nog wel op een verhoogde resolutie kunt spelen (bijvoorbeeld twee keer de oorspronkelijke variant), merk ik bij Vita-spellen dat dat nog niet echt haalbaar is. Maar op de normale resolutie kun je gewoon in een acceptabele framerate spelen. Die beperkingen hebben overigens meer te maken met de onderontwikkelde emulators en niet met de hardware. Verder kun je hier GameCube- en PlayStation 2-games op vier keer de oorspronkelijke resolutie op spelen, in nagenoeg zestig frames per seconde. Hier en daar is er een dip, maar die stoort niet.

asus rog phone 8 pro edition

asus rog phone 8 pro edition

Asus ROG Phone 8 Pro Edition kopen?

Kijk, een smartphone koop je natuurlijk om meer redenen dan alleen op te gamen. Voor minimaal 1.100 euro kan ik de Asus ROG Phone 8 niet als gamingapparaat aanbevelen. Daarvoor heb je een flinke sloot aan retrohandhelds beschikbaar, voor een fractie van die prijs. Maar als je een smartphone zoekt als daily driver waar je ook lekker op kunt gamen, zonder dat je daarvoor meteen een controller hoeft aan te sluiten, dan is een Asus ROG Phone al jaren een fijne optie. Al zijn er inmiddels ook goedkopere concurrenten beschikbaar.

Zo heb je de Redmagic 9 Pro, die met 649 euro flink goedkoper is. Dat toestel heeft ook schouderknoppen en dezelfde, krachtige processor. En anders kun je op Black Shark wachten, die dit jaar mogelijk met een nieuwe gamingsmartphone komt. Onlangs keek ik ook naar het budgettoestel Nubia Neo 2 5G, waar eveneens schouderknoppen op zitten. De processor is minder krachtig, maar qua prestaties vergelijkbaar met de Anbernic RG556. Ondanks de concurrentie heeft Asus de gamingsmartphone over het algemeen verfrist met volwassen elementen, zonder in te leveren op wat een gamingsmartphone zo goed maakt.


Asus heeft een reviewunit van de Asus ROG Phone 8 Pro Edition opgestuurd, inclusief de AeroActive Cooler X en het hoesje. Die zitten standaard bij deze versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.