M18 R43 Pro zet breed in op het scherm

De M18 R43 Pro is een dikke retrohandheld met een breed scherm, die prima in staat is games van vroeger af te spelen. Of je dat als liefhebber van dit soort spellen ook moet doen, is een tweede. Want nagenoeg elke game wordt uitgerekt.

m18 r43 pro review

Een retrohandheld als de M18 R43 Pro is om verschillende redenen opvallend. Ten eerste valt natuurlijk het design enorm op. Ten tweede ook vanwege de prijs. Met 68,50 euro (exclusief een paar euro verzendkosten) hoef je niet heel diep in de buidel te tasten om games tot aan de Nintendo 64 en PSP te kunnen spelen. Ik bestelde de handheld via de Chinese retailer Banggood, ook om die verkoper eens uit te proberen. Dat leverde direct wat extra mails op in de mailbox, maar verder blijft het rustig. Dat is fijn, want dan kan ik me op de handheld focussen.

Het opvallende verschijnsel wordt aangestuurd door de oude en vertrouwde RK3566-processor. Dit is een cpu die we onder meer aantreffen in voltreffers als Anbernic RG Arc, Powkiddy X55, Anbernic RG353PS en Powkiddy RGB30. We zijn dus ontzettend bekend met wat de handheld kan en over het algemeen mag je nagenoeg dezelfde prestaties verwachten. Door die 2 GB aan werkgeheugen heeft de M18 R43 Pro iets meer werkruimte, maar dat zal hem helaas niet altijd kunnen helpen bij het afspelen van de meer veeleisende Nintendo 64- en PSP-titels.

m18 r43 pro review

Net iets onder het niveau

Van de genoemde handhelds met de RK3566-processor aan boord is de M18 R43 Pro de goedkoopste die ik tot nu toe testte. Er bestaan echter nog goedkopere opties, zoals de Data Frog SF2000 (die in de afgelopen maanden flink wat updates kreeg), Powkiddy X39, de populaire Game Console R36S of de Game Console D-007. Die specificaties liggen wel onder het niveau van de M18-handheld, maar daar zijn de prijzen ook meestal naar. Mocht het design van R43 Pro je echter veel meer aanspreken, dan is het goed om te weten wat je precies in huis haalt.

Als het gaat om unieke elementen, dan moet de M18 R43 Pro het vooral van zijn design hebben. Zo zitten achterop twee behoorlijke hobbels, die verrassend comfortabel in je handen liggen. Je middel- en ringvinger rusten er prettig op, terwijl je wijsvingers zich bezighouden met de vier ‘schouderknoppen’ (ze zitten immers niet op de schouders…). Je bedient de binnenste twee knoppen met je vingertoppen. De buttons aan de buitenkant kun je dan met het onderste deel van je vingertop bereiken. De knoppen zijn wellicht luid, maar geven voldoende feedback.

m18 r43 pro review

Redelijk solide d-pad

Voorop treffen we het typische arsenaal aan actie- en interfaceknoppen, twee Nintendo Switch-achtige analoge knuppels en een d-pad. De A-, B-, X- en Y-knoppen zijn glad en glimmend, waardoor je er gemakkelijk overheen glijdt. Ze laten zich echter razendsnel indrukken. Je kunt dus snel en adequaat reageren op wat er op het brede lcd-display gebeurt. De vierpuntdruktoets is redelijk solide, maar registreert zo nu en dan nog valse input. Dan kan het soms gebeuren dat wanneer je naar onderen drukt, je ook een beetje naar links of rechts gaat.

En hoewel het qua aanzicht even wennen is, begrijp ik de positionering van de start- en selectknoppen goed. De M18 R43 Pro is een brede handheld die alle knoppen genoeg ruimte geeft. Je zult bijna niet per ongeluk een andere button indrukken wanneer je dat niet wil. En wanneer je je duim naar het midden beweegt om de interfaceknoppen te bereiken, dan komen ze daar moeiteloos bij. Dat schuine aspect draagt bij aan de toegankelijkheid van de knoppen. Alleen de plus- en minknoppen, voor het volume, zijn helaas wat minder goed bereikbaar.

m18 r43 pro review

De ster van de show

En dan komen we aan bij de ster van de show: het lcd-scherm voorop. Dit is een flinke unit van 4,3 inch en een resolutie van 480 bij 272 pixels. Dat is een behoorlijk afwijkend formaat, waardoor veel games er in feite niet uitzien. Ze worden namelijk in dezelfde resolutie gepresenteerd en derhalve uitgerekt, waardoor er geenszins sprake is van zoiets als een pixelperfecte weergave. Helaas biedt de M18 R43 Pro via EmuElec geen opties aan hier iets aan te veranderen. Je zit dus vast in deze presentatie, of je dat nou tof vindt of niet.

Mocht je dat brede beeld geen probleem vinden, of je daar overheen kunnen zetten, dan is het in elk geval goed om te weten dat het scherm kwalitatief goed is. De kleuren zijn levendig en de kijkhoek is behoorlijk breed. Het monogeluid klinkt wat schel hier en daar, zeker op hogere volumes. Maar dat probleem kun je misschien oplossen door een bedrade koptelefoon aan te sluiten, via de audiojack. Verder laad je het apparaat op via usb-c en is er een micro-sd-kaartsleuf waar al je games op staan. De accu gaat zo’n zes tot zeven uur mee.

m18 r43 pro review

Van Atari tot de Nintendo 64

Omdat we al zo bekend zijn met de chipset, laten de prestaties zich raden. Alles tot aan de PlayStation 1 draait nagenoeg perfect. Je kunt elke game moeiteloos opstarten vanuit het keurig vormgegeven hoofdmenu. Verder kun je in-game saves aanmaken of gebruikmaken van save states. Dit is eigenlijk de enige emulatiefunctie die de M18 R43 Pro aanbiedt op het systeem. Je kunt verder niets aanpassen qua beeld, prestaties, geluid of wat dan ook. Maar dat er op z’n minst save states aanwezig zijn, is fijn – dat is en blijft echter een waardevolle functie.

Wanneer je de wat moeilijkere consoles erbij pakt, dan merk je al gauw op dat de retrohandheld het zwaar krijgt. Sommige Nintendo 64-spellen draaien an sich prima, maar er zijn een handjevol titels die gewoonweg te veeleisend zijn. Dan sputtert het beeld en het geluid. Ik wil de ervaring nog niet onspeelbaar noemen, maar voor twee tientjes meer kun je al veel beter krijgen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld PSP-titels. Games als God of War ogen wat geblokt en draaien in een lage framerate. Nogmaals: onspeelbaar is anders, maar een fijne ervaring is het niet.

m18 r43 pro review

M18 R43 Pro kopen?

Voor ongeveer 70 euro kun je dit opvallende verschijnsel in huis halen. Maar ik weet niet zeker of dat wel de juiste keuze is. Ja, dit is één van de meest betaalbare RK3556-handhelds van dit moment, maar ook een die typische gebreken heeft. Tel daarbij op dat je niet eens de beeldscherminstellingen kunt aanpassen (waardoor elk spel uitgerekt wordt) en je houdt een ervaring over die wat te wensen overlaat. Voor een paar tientjes meer raad ik aan te investeren in een Anbernic RG35XX H of RG35XX Plus. Daar kun je veel en veel meer mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.