Pretendo doet wat Wii U- en 3DS-maker niet Nintendoet

Pretendo is een gratis en opensource Nintendo Network-vervanger, waar iedereen met een Nintendo Wii U en 3DS op terecht kan. Je kunt de dienst zonder gedoe instellen op een Wii U. Maar op de 3DS heeft de installatie meer voeten in de aarde.

Het zal menig retrogamer niet ontgaan zijn dat het Nintendo Network sinds dinsdag 8 april 2024 niet meer bereikbaar is. Nintendo heeft namelijk de stekkers uit de servers getrokken. Daardoor kun je geen nieuwe content kopen of downloaden, online games spelen of van online diensten gebruikmaken. Nu zullen er wellicht nog weinig mensen de Wii U-versie van Mario Kart 8 of de eerste Splatoon spelen, of bijvoorbeeld de online diensten van een game als Pokémon X en Y gebruiken, maar dan nog is het een vervelende en verdrietige constatering.

Dat Nintendo hiervoor kiest, is vanuit zakelijk perspectief niet heel vreemd. De Nintendo 3DS en Wii U dateren respectievelijk uit 2011 en 2012 en hebben dus hun beste tijd gehad. In die tijd hebben we van veel games kunnen genieten. Ik noemde al even Mario Kart en Splatoon, maar wat te denken van Mario Maker, Animal Crossing: New Leaf of Super Smash Bros.? Natuurlijk hebben de titels hun opvolgers gekregen op de Nintendo Switch, maar in alle gevallen waren er nog steeds spelers die op hun eigen manier aan het genieten waren van de content.

pretendo wii u
Dit scherm krijg je te zien als je online wil gamen, zonder Pretendo.

Pretendo neemt het stokje over

Ondertussen is nog niet alle hoop vervlogen. In de afgelopen maanden hebben de mensen achter het Pretendo-netwerk veel slagen gemaakt als het gaat om het aanbieden van een Nintendo Network-vervanger. Pretendo laat zich het beste omschrijven als een gratis en opensource alternatief voor het Nintendo Network, waar gamers middels custom servers elkaar toch nog kunnen vinden. Het uiteindelijke doel van de groep vrijwilligers achter dit project is dat de online functionaliteit van beide consoles behouden blijft. Dat is een nobel streven.

Op moment van schrijven is Pretendo nog wel duidelijk een work-in-progress­-project. De servers zijn in sommige gevallen wat instabiel en niet elke game wordt ondersteund. Maar dat houdt een grote groep gamers niet tegen het NN-alternatief uit te proberen. In sommige gevallen levert dit het beoogde resultaat op, waardoor ze wederom online potjes Splatoon en Mario Kart 8 kunnen spelen. Het enige onderdeel dat nu (april 2024) echt goed werkt, is het vriendensysteem. Je kunt elkaar al toevoegen, om zodoende gemakkelijker online te kunnen gamen.

Prentendo installeren op je Nintendo

Helaas is het zo dat Pretendo niet altijd even gemakkelijk te installeren is. Voorheen moest je namelijk zowel de Wii U als Nintendo 3DS hacken om dat voor elkaar te krijgen. Je kunt niet zomaar een app installeren of website bezoeken, en dan doen alsof het Nintendo Network nog bestaat. Na het sluiten van de NN-servers, bracht het team wel ineens een update uit over het project, dat Wii U-bezitters als muziek in de oren moet klinken. Middels een kleine omweg, en zonder een apparaat te hoeven hacken, kun je de Wii U aan Pretendo koppelen.

Hoewel dit grote winst is voor gamepreservatie in het algemeen, kleven er tegelijkertijd wat nadelen aan deze methode. Je krijgt namelijk geen toegang tot dezelfde functies als mensen die hun Wii U wel van alternatieve software voorzien. Zo is het wel mogelijk om Nintendo’s eigen games online te spelen en gebruik te maken van de in-game Miiverse-opties. Maar de normale Miiverse-app, in-game posting apps en elke game of dienst die z’n eigen SSL-stack heeft (zoals YouTube en Watch Dogs) worden niet ondersteund door de zogenaamde SSSL-methode.

wii u
Hier staat de Wii U nog in de gamekamer.

SSSL op de Wii U instellen

Maar goed, daar staat dus tegenover dat je deze methode op elke Wii U kunt gebruiken die in verbinding staat met het internet. Als het goed is, zet je je Wii U eens in de zoveel tijd even aan om verdere problemen te voorkomen – dan kun je meteen checken of de internetverbinding nog werkt. Ook kun je dan de DNS-instellingen veranderen om toegang te krijgen tot het Pretendo-netwerk. Je gaat daarvoor naar Systeeminstellingen > Internet > Lijst met verbindingen. Die knop staat rechts of bereik je met X. Kies het wifi-netwerk uit dat je nu gebruikt.

Scrol daarna naar rechts om de DNS-instellingen te zien staan. Tap daarop en zeg dat je de DNS niet automatisch wil toewijzen. Vervolgens voer je de volgende getallen in onder het kopje Primaire DNS: 88.198.140.154. Als secundaire DNS kun je gewoon een openbare variant invoeren, zoals die van Google bijvoorbeeld. Dat is in dit geval 8.8.8.8. Maar je kunt ook de gratis beschikbare Cloudfare-DNS gebruiken via 1.1.1.1. Als je de instellingen opgeslagen hebt, kun je op de normale manier inloggen met je Pretendo-account, zoals je dat deed met je NN-account.

Mocht je ooit weer willen terugkeren naar de originele instellen, dan voer je dezelfde stappen uit vanaf het begin. Wanneer de Wii U vraagt of je de DNS-gegevens automatisch wil instellen, geef dan aan dat je dit wil. Vanaf dat moment maak je geen contact meer met Pretendo. Voor nu ga ik ervan uit dat je de installatie wil voltooien. Maak via de Pretendo-website een eigen account aan. Dat kan via de knop Nog geen account?. Zorg ervoor dat je een andere gebruikersnaam kiest dan je huidige Nintendo Network ID, om verwarring op het systeem te voorkomen.

Verder is er helaas nog wel gedoe met opgeslagen gegevens. Want het Pretendo Network ID werkt niet met de saves van een Nintendo Network ID. Dat betekent dat je een nieuw account moet aanmaken, en je offline beschikbare saves handmatig moet overzetten naar het nieuwe account. Dat is nog wel een gedoe, waar je weer wel een Wii U voorzien van homebrew-software voor nodig hebt. Als je de SSSL-methode dus uitvoert, dan begin je opnieuw met elk spel dat je online speelde. En anders lees je op de Pretendo-website hoe je de saves overzet.

pretendo wii u

Hoe nu verder?

Op diezelfde website kun je zien hoe je de Nintendo 3DS de komende tijd online houdt. Omdat die installatie veel meer werk en wat technische kennis vereist, heb ik voor nu besloten die methode niet toe te lichten. Mocht je toch willen weten hoe dat moet, check dan vooral de uitgebreide handleiding op de Pretendo-website. Dat is tevens de plek waar je Pretendo in de gaten kunt houden, om te zien hoe het met de voortgang zit. Ook daar is een speciale pagina voor in het leven geroepen. Via die pagina blijf je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

De vraag is altijd hoe lang dit soort projecten blijven bestaan. Nintendo heeft onlangs nog laten zien dat het bedrijf niet met zich laat sollen. Maar aangezien zowel de Wii U als Nintendo 3DS nu niet meer actief ondersteund worden, en Pretendo geen geld voor toegang vraagt, acht ik de kans klein dat het juridische team van de Japanse spellenboer achter deze makers aangaat. Voorlopig kunnen veel mensen dus blijven genieten van hun favoriete Wii U- en Nintendo 3DS-games, hetzij met verse accounts en online scores.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.