Emulators hebben een rommelige start op iOS

Emulators voor retrogamers waren lang verboden op iPhone, maar sinds begin april staat Apple de release van dergelijke apps toe. Sindsdien is er veel gebeurd: Delta is officieel verkrijgbaar (maar niet zonder omweg), terwijl er ook alweer apps verdwenen zijn.

Sinds 5 februari is het mogelijk iOS emulators te downloaden. Dit zijn apps, beschikbaar voor iPhone en iPad, waarmee je retrogames kunt spelen op de mobiele apparaten van Apple. Het Amerikaanse bedrijf voegt aan de boodschap toe dat apps wel aan allerlei (lokale) wetten moeten voldoen. Dat betekent dat er misschien consequenties zijn voor de appmakers die zich daar niet aan houden. Dankzij de versoepeling van de regels kunnen iOS-gebruikers in elk geval op allerlei Android-emulators rekenen die al jaren beschikbaar zijn (als ze niet vertrokken zijn).

Voordat we op dit punt waren, was het al mogelijk iOS emulators te downloaden en te installeren. Echter, destijds moest je daarvoor je iPhone jailbreaken; een proces waarbij je de software kraakt en je een eigen systeem installeert. Dat bracht veel opties met zich mee, maar had ook het nadeel dat je daarmee allerlei rechten verspeelde (zoals je garantie). Daar hoeven doorsnee gebruikers zich nu niet meer aan te branden, mede dankzij de inzet van de Amerikaanse regering en de Europese Unie. Maar hier staat helaas wel een kanttekening bij.

Geen iOS emulators zonder alternatieve stores

Want om bijvoorbeeld één van de populairste iOS emulators te downloaden, dien je eerst een alternatieve downloadwinkel te installeren op je iPhone of iPad. In dit geval doelen we op Delta, die je in Amerika gewoon uit de App Store haalt. In Europa dien je de AltStore te installeren. Dat is op zich geen probleem, maar daar moet je helaas wel voor betalen. Ook al gaat het om minder dan 2 euro per jaar, het is belachelijk om te moeten betalen voor wat extra bewegingsruimte op een smartphone waar jij de eigenaar van bent. Hoe je het ook wendt of keert.

Dat gezegd hebbende komt die vraagprijs niet zomaar uit de lucht vallen. Omdat Apple in Europa zijn downloadwinkel en mobiele besturingssystemen moet opengooien voor andere partijen, heeft de iPhone-maker iets bedacht om daar toch aan te verdienen. Zo heeft Apple allerlei kosten in het leven geroepen die ervoor zorgen dat het toch kan verdienen aan al die alternatieve middelen. En die kosten rekent de AltStore-aanbieder helaas door aan zijn gebruikers. Kun je wat van vinden, en dat doen we ook, maar dat is helaas de huidige stand van zaken.

Welke emulators zijn er beschikbaar?

Voorlopig is het echter nog even spannend op welke iOS emulators we kunnen rekenen. We verwachten niet dat elke Android-emulator ineens de overstap maakt. Delta is in elk geval één van de betere opties van dit moment, en kan games van de NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance en Nintendo DS afspelen. Daarnaast heeft de maker van PPSSPP, de populairste Playstation Portable-emulator, op zijn blog laten weten dat zijn app later dit jaar verkrijgbaar zal zijn op iOS. Op een precieze releasedatum moeten we nog wachten.

Een app waar veel mensen naar uitkijken, is Provenance. Die gaat verder waar Delta momenteel stopt, en biedt tevens support aan voor de Playstation, Sega Saturn, Virtual Boy, Nintendo Gamecube en meer. Het team laat, exclusief tegenover iMore, weten daarnaast aan ondersteuning te werken voor titels die beschikbaar zijn voor PlayStation 2, Dreamcast en andere consoles. Ook voor deze emulator geldt dat we nog niet weten wanneer die arriveert. Ondertussen wachten we nog op bevestiging van het RetroArch-team.

Veel dingen gaan nog rommelig

Ondertussen rommelt het nu ook flink op iOS. Zo was het tien dagen na het openstellen al raak, en werd er een emulator uit de App Store gehaald vanwege copyrightschending. Het gaat om de app iGBA, die na 5 april heel snel naar de bovenkant steeg in de toplijstjes voor gratis apps van de App Store. De app ondersteunde Game Boy-, Game Boy Color- en Game Boy Advance-games, maar is nu niet meer beschikbaar. De maker bleek een bestaande app te hebben gepakt, daar wat advertenties op te hebben gegooid en het verder wel prima te vinden.

Ook de Bimmy NES Emulator was een kort leven beschoren. De app lanceerde op 16 april en verdween een dag later uit de App Store. Dit heeft niets met Nintendo of een andere partij te maken, bevestigt de maker tegenover 9to5Mac. Hij besloot hiertoe uit angst, omdat hij de naam NES in de titel verwerkt had. Verder is duidelijk dat de Dolphin-app niet naar iOS komt, omdat Apple geen JIT-technologie toestaat op zijn platform. En dat is wel nodig om de vertaalslag voor de processor te maken; in een blog legt de emulatormaker precies uit wat er speelt.

Waar het op neerkomt is dat de Gamecube en Wii een PowerPC-processor hebben en dat de apparaten van Apple draaien op ARM-cpu’s. Aangezien het niet mogelijk is PowerPC-code op ARM-processor af te spelen (of andersom), is er een vertaling nodig. Een JIT-recompiler (Just-In-Time) zorgt ervoor dat de Apple-cpu begrijpt wat er op het scherm gebeurt. De maker laat in twee video’s het verschil in prestaties zien. In de eerste video zie je de emulator zonder JIT in actie, terwijl de tweede met laat zien. Apple is voorlopig niet van plan hier iets aan te veranderen.

Wordt vervolgd

Hoe dan ook: voorlopig is het interessant om als iOS-gebruiker – en ook als buitenstaander – te volgen wat er gebeurt. Op RetroReady houden we de ontwikkelingen, apps en emulators in de gaten. We zullen echter niet overal over schrijven. En als we dat toch doen, dan is dat meer een overzichtsartikel zoals dit, zodat je alsnog op de hoogte bent van de belangrijkste veranderingen. Voor meer achtergrondartikelen raad ik je aan het archief eens door te nemen. En anders kun je terecht in het uitgebreide reviewarchief voor handhelds, controllers en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.