CRKD Neo S ontstijgt het niveau van collectible niet

Op papier is de CRKD Neo S een heel interessante controller, waar veel communityfuncties omheen gebouwd zijn. Hoe bevalt die in de praktijk? Zoals het nu oogt vindt de fabrikant het verzamelen belangrijker dan het gamen.

crkd neo s

Toen ik de CRKD Neo S voor het eerst voorbij zag vormen heb ik – toegegeven – mijn menig al enigszins gevormd. Kijkend naar het rechthoekige ontwerp kon ik me niet voorstellen dat je heel comfortabel kon gamen met deze controller. Maar ik kan het natuurlijk altijd mis hebben. Het comfort zit hem vaak in kleine dingen, zoals de grip, de manier waarop de schouderknoppen zich laten indrukken en hoe soepel de sticks aanvoelen. Op een aantal punten scoort de CRKD Neo S dan ook goed, maar mijns inziens schort er teveel aan de basis van de draadloze controller.

De CRKD Neo S kost je 59,99 euro. Voor een third-party controller is dat niet goedkoop. Maar als ik de specificaties erop na sla, begrijp ik de beslissing. Bovendien is het zo dat de prijs inclusief 11,80 euro btw is. Je moet alleen nog de verzendkosten van 7,99 euro erbij optellen. Al met al ben je 67,98 euro kwijt aan de bluetoothcontroller. Je kunt hem aansluiten op een Nintendo Switch, pc, mobiele apparaat (zowel Android als iOS) en smart tv’s. Voor deze review heb ik me voornamelijk gefocust op mobiele apparaten en de Nintendo Switch, want daar game ik vaak op.

crkd neo s

crkd neo s

In het kader van personalisatie

Aan boord zitten twee hall effect-sticks, waarvan je de doppen kunt vervangen. In het kader van personalisatie heel fijn, aangezien de fabrikant negen verschillende kleurenopties aanbiedt. De optie die ik test, is de Blossom Edition by POPeART (die op moment van schrijven uitverkocht is). Verder kun je de triggergevoeligheid aanpassen en de twee extra knoppen achterop programmeren. Zodoende biedt CRKD een compleet en premium product aan, aangezien de eigenschappen naast het vertrouwde aanbod aan knoppen en opties aanwezig zijn.

Als ik even puur objectief naar de controller kijk, dan heb ik qua specificaties weinig te klagen. Maar vanaf het eerste moment merk ik dat de ervaring niet helemaal lekker loopt, en dat heeft alles te maken met dat eerdergenoemde comfort. De CRKD Neo S is een behoorlijk brede en platte controller, met een vrij subtiele grip achterop. Ondanks het brede ontwerp, heb ik toch het idee dat sommige aspecten dicht op elkaar zitten. Vooral de pook links zit te dicht op de rand, waardoor je die niet prettig bedient wanneer je ook de schouderknoppen wil gebruiken.

crkd neo s

crkd neo s

Het grootste struikelblok

Daarnaast zijn de actieknoppen te glad voor mijn voorkeur, maar ondanks dat bevestigen ze je input met verve. Datzelfde geldt voor de d-pad. Dat was eveneens een zorg vooraf, omdat de CRKD Nitro Deck daar een flinke steek liet vallen. Maar deze d-pad straalt meer vertrouwen uit met een duidelijk kantelpunt. De interfaceknoppen in het midden zijn net te slecht bereikbaar. Als je die wil indrukken, dan moet je de controller fysiek in je hand verplaatsen. Logisch gezien het design, maar dat hoeft niet te betekenen dat het gebruiksvriendelijk is, natuurlijk.

Het grootste struikelblok voor de CRKD Neo S zijn echter de hall effect-sticks. Niet dat ze niet duurzaam zijn, want dat zijn ze. Maar er zit een merkbare vertraging tussen het bedienen van de stick en de beweging in-game. Dat merk je op Nintendo Switch en mobiele apparaten. Het verschil tussen input en output is klein, maar zo ontzettend merkbaar dat het een onaangename ervaring oplevert. En aangezien je voor veel (moderne) 3d-games die stick toch echt nodig hebt, kom ik al snel tot de conclusie dat dit niet een controller is die een dikke aanbeveling verdient.

crkd app

crkd app

Zonde van de CRKD Neo S

En dat is extreem zonde, als je kijkt naar de moeite die CRKD in het product gestopt heeft. Je kunt namelijk de CRKD-app downloaden voor Android en iOS, en zodoende de ervaring verder personaliseren. Niet alleen kun je daar de functionaliteit van die twee extra knoppen instellen, ook kun je de trillingen aanpassen en de triggergevoeligheid bijstellen. Qua functionaliteit doet CRKD niet onder voor redactiefavoriet 8bitdo, met de Ultimate-controller. Dan begrijp je dus waarom die prijs ook zo hoog is – je betaalt immers voor een goede software-ervaring.

Binnen de app tref je ook de optie voor het beheren van je collectie aan. CRKD wil z’n controllers aantrekkelijker maken door er een collectible van te maken. De Nitro Deck en Neo S zijn allebei in verschillende varianten te koop en aan jou natuurlijk de taak ze allemaal te verzamelen. Zo heeft elk product zijn eigen productnummer en zeldzaamheid. Leuk idee, maar dan moet je wel eerst een echt goed controller aanbieden. Want zoals het er nu voor staat ontstijgt de CRKD Neo S het niveau van een collectible niet, omdat er in de basis dus wat dingen misgaan.

crkd neo s

CRKD Neo S kopen?

Onderaan de streep blijf ik met een gemengde indruk achter. Want ik kan de ideeën achter de controller en het verzamelaspect waarderen. Maar alleen wanneer de basis op orde is. En – net zoals bij de Nitro Deck – dat is nu niet het geval. Ondanks het brede formaat voelt de CRKD Neo S behoorlijk dicht aan, waardoor je hem nooit echt comfortabel kunt vasthouden. De knoppen achterop zijn daar ook nog een goed voorbeeld van. Je krijgt bijna kramp in je handen als je die wil indrukken. De Neo S is dus leuk om te verzamelen, maar ermee gamen is een ander verhaal.


Je vindt de CRKD-app in de Google Play Store en Apple App Store.


Update 2-5-2024: Inmiddels is er een update voor de controller verschenen, die het probleem met de analoge knuppels oplost. Je bent hiervoor verplicht de app te downloaden en de controller via nfc te koppelen. Heb je geen smartphone of geen smartphone met nfc, dan is er voor nu geen mogelijkheid tot updaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.