Powkiddy V10 geeft GBA-games alle ruimte

De Powkiddy V10 is één van de goedkoopste retrohandhelds waar je in hoge kwaliteit veel soorten games op kunt spelen. Dankzij het 3:2-scherm ogen Game Boy Advance-games nagenoeg perfect, maar voor andere consoles zul je even de instellingen in moeten duiken.

powkiddy v10 review

Als het gaat om het emuleren van Game Boy Advance-games dan heb je de Powkiddy V10 misschien helemaal niet nodig. Want daarvoor kun je prima terecht bij de (verticale) Anbernic-handhelds, en anders wel de Anbernic RG28XX of RG35XXSP in het bijzonder. Daarnaast heb je natuurlijk nog de Miyoo Mini, Miyoo Mini Plus en de Miyoo A30, waarvan alleen de laatstgenoemde een scherm heeft waarbij de GBA-ervaring centraal staat. Waarom is de Powkiddy V10 dan toch een goede keuze – of beter gezegd, misschien wel de beste keuze?

Dat heeft alles te maken met de prijs van de hardware. Je kunt de Powkiddy V10 online aanschaffen voor ongeveer 40 dollar, maar dan komen daar nog wel importkosten bij. Ik heb hem in de voorverkoop gekocht en kreeg daardoor 5 dollar korting. Bovenop de 34,99 dollar kwam nog 7,35 dollar aan belasting, waardoor ik dus 42,34 dollar betaald heb. Dat is omgerekend 38,70 euro. Je haalt dus – voor zo’n 40 euro – een bijna perfecte GBA-machine in huis. Met de nadruk op bijna, want de hardware heeft last van wat vreemde gebreken.

powkiddy v10 review

powkiddy v10 review

Combo’s uitvoeren is een eitje

Daar waar de A30 en RGB28XX zich hevig hebben laten inspireren door de Game Boy Micro, zien we dat Powkiddy gewoon zijn eigen gang gaat. De V10 is een brede handheld die ook vrij kort is. Als je hem alleen bekijkt, dan oogt die een beetje vreemd – maar vergis je niet in het comfort. Daar later meer over. Het plastic omhulsel voelt heel glad en hoogwaardig aan. Ook is het fijn dat die juist wat breder is, waardoor retrogamers met grotere handen hem beter kunnen vasthouden. Alle knoppen, inclusief die op de achterkant, zijn goed en snel bereikbaar.

Onder de actieknoppen zit een heel fijn rubberen membraam, terwijl de d-pad, met zijn ronde hoeken, fijn voor de duimen is. Je kunt heel netjes met je duim over de vierpuntdruktoets rollen, bijvoorbeeld in een vechtspel, waardoor combo’s uitvoeren een eitje is. De plus- en minknoppen reageren accuraat en zijn net als start en select lekker clicky. Moet je van houden, maar voor interfaceknoppen vind ik het vaak wel tof als de feedback zo direct is. De rugknoppen klikken eveneens hard en voelen wat goedkoop aan, maar gelukkig rusten je vingers er prima op.

powkiddy v10 review

powkiddy v10 review

De opvallende schermverhouding

Al met al is de Powkiddy V10, net als de RGB30 en de recent gelanceerde Anbernic RG Cube, lekker eigenzinnig. Ik heb weinig te klagen over het gamecomfort. Wat ik dan wel een beetje vreemd vind, is het gemis van volumeknoppen. Het volume kun je dus niet hardwarematig bijstellen. Dat moet via het hoofdmenu, via de plusknop en de vierpuntdruktoetst. Hetzelfde geldt voor het instellen van de helderheid. Nu is dat wat logischer, maar dan nog voelt het een beetje vreemd aan. Tot slot zijn er nog een reset- en powerknoppen en die werken zoals verwacht.

Het 3,5 inch lcd-display heeft een resolutie van 480 bij 320 pixels. Gecombineerd met de opmerkelijke beeldverhouding van 3:2 zorgt dat in elk geval voor een zeer fijne GBA-ervaring. Hier kun je namelijk perfect je Game Boy Advance-games op emuleren, omdat die handheld eenzelfde soort scherm heeft. Games zien er daardoor pixelperfect uit. Daarnaast is het scherm, zoals vaker, ontzettend kleurrijk en redelijk helder, waardoor er maar weinig plekken kunnen zijn waar je niet goed kunt volgen wat er op het scherm gebeurt; behalve misschien in de felle zon.

powkiddy v10 review

powkiddy v10 review

De instellingen induiken

Dat is dan ook de hoofdreden om deze handheld te scoren: zodat je nagenoeg perfect je GBA-games kunt spelen. Aan de processor ligt het ook niet. Dit is de haast onsterfelijke RK3226-processor, die tot aan Nintendo 64, Sega Dreamcast, zelfs wat PSP en Nintendo DS aan kan (al zal dat niet zonder problemen lopen allemaal). Als je dat soort games gaat spelen, houd er dan rekening mee dat je aan de zijkanten dikke zwarte balken tegenkomt. Die zie je niet bij GBA-games. PSP-games ogen ook wel prima, maar door de beperkte hardware draait niet elke game echt fijn. Haal hem daarvoor dus niet in huis.

De accu van 3000 mAh gaat tot acht uur mee. Zeker wanneer je gewoon lekker GBA-games speelt. Opladen duurt vaak wel lang; dit keer duurt het twee uur. Verder is er 1 GB aan werkgeheugen en draait het systeem op Linux, met daaroverheen EmulationStation en ArkOS. De interface is heel overzichtelijk en simpel, en presenteert je games heel netjes. Het enige wat je echt even moet doen voor de wat zwaardere systemen is de instellingen nalopen. Powkiddy heeft weinig moeite gestopt in het optimaliseren van de emulatiesoftware, dus dat kost wat tijd.

Powkiddy V10 kopen?

Wat ik wel een beetje opmerkelijk vind aan het ontwerp van de V10 is de plaatsing van de accu. Die rust namelijk bovenop de processor; de plek waar de handheld vrij warm kan worden. Hoewel ik nog geen klachten ben tegengekomen, is dat wel vragen om problemen. Verder is het opvallend dat de accu zo klein is. Aan beide kanten past nu binnen het compartiment een vinger, waardoor de fabrikant best een wat grotere batterij had kunnen plaatsen. Waarom hiervoor gekozen is, weet ik niet. Het is een beetje vreemd, maar past dan ook wel weer bij de V10.

Verder heb ik eigenlijk weinig te klagen. Je moet dus rekening houden met ontbrekende volumeknoppen en emulatie-instellingen die niet geoptimaliseerd zijn, maar voor de rest haal je een krachtige, eigenzinnige en lekker spelende retrohandheld in huis met de Powkiddy V10. Mocht het nog compacter moeten, dan kun je voor de A30 of RG28XX gaan. En als originele Game Boy meer je dingen is, dan passen de RGB30 of RGB20SX wellicht beter bij je. Maar de V10 positioneert zichzelf als een soort ultieme Game Boy Advance-machine, maar dan op budget.


Je koopt de Powkiddy V10 gewoon bij de fabrikant.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.