Audio-Technica ATH-GL3 klinkt zuiver, maar heeft ook een groot nadeel

De Audio-Technica ATH-GL3 is een betaalbare gamingheadset die je in combinatie met moderne spelcomputers en retrohandhelds kunt gebruiken. De headset is al een tijdje op de markt, maar ik werp er toch graag op een blik op, omdat ik dit een tof merk vind.

audio-technica ath-gl3 review

Op de markt voor gamingheadsets is de Audio-Technica ATH-GL3 er één van vele. Zelf heb ik veel ervaring met het testen van dergelijke koptelefoons, en heb onder meer producten van Turtle Beach, Bang & Olufsen, Skullcandy, HyperX en nu dus ook van Audio-Technica getest. Hoewel er af en toe, in de Nederlandse media, wel eens een review van een gamingheadset verschijnt, vind ik het persoonlijke te weinig. Ik heb geprobeerd, als freelance journalist, de reviews her en der te verkopen. Soms lukt het, maar door het gebrek aan lezers is het commercieel niet interessant.

Waarom ik dan toch op RetroReady hier aandacht aan besteed? Omdat ik het belangrijk vind. Net zoals er een plek zou moeten zijn waar je reviews over handhelds en controllers leest, en allerlei andere randapparatuur, is het ook handig om te weten wat je in huis haalt wanneer je een koptelefoon voor games aanschaft. Dat de Audio-Technica ATH-GL3 nu aan bod komt, heeft als reden dat ik in het afgelopen jaar het merk goed heb leren kennen. Ik heb verschillende ‘normale’ koptelefoons en oordopjes getest en ben eigenlijk, tot nu toe, altijd enthousiast geweest.

audio-technica ath-gl3 review

Audio-Technica ATH-GL3 getest

Aangezien RetroReady mijn eigen passieproject is en ik het tof vind zowel audio- als gameproducten te testen, is het dus een no-brainer dat er nu een review van een gamingheadset online komt. Dat had veel eerder gekund, maar door tijdgebrek kwam het er steeds niet van. Daardoor heb ik de afgelopen maanden wel veel tijd kunnen besteden aan de Audio-Technica ATH-GL3, en heb ik hem in combinatie met verschillende handhelds (die veelal beschikken over een audiojack) en moderne spelcomputers getest (zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X).

Met een prijs van 119 euro is de Audio-Technica ATH-GL3 niet goedkoop, maar wel heel betaalbaar. Je kunt het, net zoals met andere audioproducten, zo gek maken als je zelf wil. Maar voor 119 euro haal je een headset in huis die werkt met een groot scala aan spelcomputers. En dan valt de prijs weer mee. Bovendien vind ik persoonlijk ‘het geluid’ heel belangrijk en geef daar graag wat meer aan uit. Niet iedereen heeft echter 119 euro over, dus daar doe ik niet te makkelijk over. Maar als je dat geld nu (gespaard) hebt, is dit dan een goede koptelefoon?

audio-technica ath-gl3 review

Aanbeveling met kanttekeningen

Het antwoord op die vraag is ja, verklap ik alvast, maar er staan wel belangrijke kanttekeningen bij de aanbeveling. Zo is de koptelefoon gemaakt van plastic. Dat zie je en jammer genoeg hoor je dat ook. Zodra je hem afzet, hoor je wat gekraak. Bovendien voelt de accessoire een beetje goedkoop aan, en doet het gebrek aan een comfortabele hoofdband hem weinig goed. Zeker als je wat langer haar hebt, dan kan de band gaan trekken. En als je hem afdoet, dan trek je soms een haartje mee. Gelukkig is die dankzij al dat plastic wel lekker licht.

Verder ben ik wel te spreken over het minimalistische design van het Japanse merk, en zitten de oorcups ontzettend lekker. Er is meer dan genoeg ruimte voor je oren, en eventuele kleine oorbellen worden niet meteen in je nek gedrukt. Dankzij de gesloten klankkast komt er minder geluid binnen van buiten, maar moet je er wel rekening mee houden dat je oren warm kunnen worden na enkele uren. Hoewel er geen ruisonderdrukking is, worden sommige geluiden (zoals een zachte ventilator) wel redelijk geweerd.

audio-technica ath-gl3 review

Microfoon en audiokabel zijn los te koppelen

Je sluit de Audio-Technica ATH-GL3 aan via de meegeleverde audiokabel. Dit is géén draadloze headset, maar in dit geval vind ik dat alleen maar beter. Dan heb je ook geen gedoe met verbindingen en dongles, en kun je eventuele ruis of storing corrigeren door de kabel goed in de poort te stoppen. Je kunt de kabel en de microfoon lostrekken en vervangen als je dat wil. Voor de mic is dat met name handig als je niet van plan bent online te gamen, maar toch even in je eigen wereld op wil gaan. Bovendien kan dit een fijne back-up zijn voor je draadloze headset waarvan de accu leeg is. Zo hoef je geen gamesessie te missen.

Op de (overigens kantelbare) oorcup links zitten twee knoppen. Met de ene knop kun je de microfoon uitschakelen, zodat je hem niet per se hoeft los te koppelen als je dat niet wil, en met de andere beheer je het volume. Dat je die optie tot je beschikking hebt is fijn, omdat je zodoende minder afhankelijk bent van eventuele software die het volume beheert op een gameconsole. Je kunt beide knoppen heel snel blind voelen en bedienen, ook wanneer je de headset nog maar net hebt. Ondanks de simpliciteit voelt de Audio-Technica ATH-GL3 zo toch veelzijdig aan.

audio-technica ath-gl3 review

Leuk, maar hoe klinkt die?

Op het gebied van audio is de headset gelukkig veelzijdiger. Ik heb hem enkele maanden getest en onder meer in combinatie met de Anbernic RG Cube, Anbernic RG40XX H en online potjes Fallout 76 op Xbox Series X met mijn neefje. Ik kreeg geen klachten over de kwaliteit van de microfoon, dus dat zit helemaal goed. Dat is altijd een beetje een vreemd onderdeel om te testen, omdat andere mensen dat meer ervaren dan jij. Gelukkig is het armpje waar de mic aan hangt extreem flexibel, waardoor ik nooit het idee heb dat die in de weg zit tijdens het gamen.

Wat me vooral opvalt aan de Audio-Technica ATH-GL3 is dat de baslaag vrij licht is, maar wel altijd aanwezig. Die kan een subtiele laag weergeven, waardoor er in enge games toch een spannende ambiance ontstaat. De tonen in de hoogte krijgen wat minder de ruimte en klinken soms wat blikkig, maar met retrogames heb je daar gevoelsmatig minder last van. Dit merk ik vooral wanneer ik moderne spellen speel. Om het middensegment zo lekker klinkt, is de algemene ervaring bij mij toch zeer positief, en heb ik vaak heel aangenaam kunnen gamen.

audio-technica ath-gl3 review

Voor de echt oude games is dit niet zo van belang. Maar vanaf de PlayStation 2, Nintendo GameCube en Microsoft Xbox doen ontwikkelaars meer met surround sound. Ondanks het feit dat de Audio-Technica ATH-GL3 een stereokoptelefoon is, kan die goed onderscheid maken tussen allerlei geluiden. Dat geldt voor zowel het ruimtelijke geluid (je hoort duidelijk of iets links, rechts, voor of achter is) en het verschil tussen game- en chataudio. Omdat de koptelefoon een gesloten klankkast heeft, ontsnapt er ook geen geluid en kun je alles prettig volgen.

Audio-Technica ATH-GL3 kopen?

Het belangrijkste is denk ik dat de Audio-Technica ATH-GL3 geen moment het geluid vervormt, en dus behoorlijk zuiver klinkt – zelfs binnen de beperkingen. Het grootste nadeel vind ik het gebrek aan een comfortabele band. Met de plastic behuizing kan, ik gezien de prijs, goed leven. Dat de Audio-Technica ATH-GL3 goed klinkt en behoorlijk veelzijdig is, verbaast me eigenlijk niets. Want dat is hoe ik het merk in de afgelopen maanden heb leren kennen. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een betaalbare, zuivere headset, dan kan ik dit model van harte aanbevelen.


Ik heb de koptelefoon ontvangen van het pr-bureau waar Audio-Technica mee samenwerkt. Na de review hoeft de koptelefoon niet terug. De ATH-GL3 is onder meer verkrijgbaar via de officiële website van Audio-Technica, of via Amazon.


NB: Mochten dit soort reviews aanslaan op RetroReady, dan ben ik van plan meer van dit soort content te publiceren. Daar kan ik je hulp bij gebruiken. Als je wat aan reviews van gamingheadsets hebt, zou je me kunnen helpen door de recensie(s) te delen met je vriendengroep. Hoe meer lezers zich verzamelen, hoe meer content ik kan maken. Je kunt altijd in een reactie laten weten of je dit soort artikelen waardeert. 

1 gedachte over “Audio-Technica ATH-GL3 klinkt zuiver, maar heeft ook een groot nadeel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.