Waarom de Japanse editie van Nintendo World Championships zo tof is

Als je een fysieke editie van Nintendo World Championships: NES Edition in huis haalt, laat het dan de Japanse editie zijn. Die is zo veel toffer dan wat we hier in Europa krijgen. Dit is waarom.

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

Als je de optie hebt, en het item is nog voorradig, haal dan de Japanse editie van Nintendo World Championships: NES Edition (NWC) in huis. Als je vaker op RetroReady komt, dan ga ik ervan uit dat je waarde hecht aan een fysieke gamecollectie en zo veel mogelijk games op disc of cartridge koopt, ongeacht de console waar je de games voor spaart. Daarom breng ik graag de Special Edition van NWC onder de aandacht, zodat je die niet hoeft te missen. De Europese variant staat namelijk in schril contrast met wat Nintendo in Japan aanbiedt.

Dit is tevens een mooi reflectiemoment. Op RetroReady hecht ik veel waarde aan transparantie. Daardoor zie je bijvoorbeeld onder reviews staan wanneer ik hardware of software ontvangen heb van een ontwikkelaar, fabrikant of pr-bureau, en besteed ik veel ruimte aan hoe ik de dingen aanpak op mijn website. Transparantie zorgt voor begrip, toegankelijkheid en – hopelijk – vertrouwen. In dit geval vind ik het tof om te zien dat RetroReady begon als een plek waar je voornamelijk handheldreviews aantreft. Maar dat is een beetje aan het veranderen.

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

Japanse editie van NWC: NES Edition

Want RetroReady verandert langzaamaan in een showcaseplatform met ruimte voor allerlei toffe retroproducten. Denk dan aan nieuwe flashcards (zoals die voor de Nintendo DS en Sega Saturn), speciale edities van populaire controllers en hdmi-adapters voor oude consoles. Maar in dit geval vind ik het ook cool om een Special Edition van een specifieke game onder de aandacht de brengen. Het betreft de Japanse editie van Nintendo World Championships: NES Edition. Je moet er voor diep voor in de buidel tasten, maar dan krijg je ook wat.

Ik heb die editie besteld via de Japanse Amazon-website. Ik heb 124 en een beetje voor de game betaald, en daarna nog eens ruim 30 euro aan importkosten. Al met al dus een bedrag van bijna 155 euro en dat is niet voor de poes. Maar ik ben er toch blij mee, aangezien deze versie van het spel de meest uitgebreide optie is met accessoires waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Het kan overigens zijn dat deze editie inmiddels wat goedkoper is, maar dit waren nou eenmaal de gangbare prijzen toen ik hem medio juli kocht. Maar goed, wat haal je dan precies in huis?

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

Verschil moet er zijn

Nu is je misschien al opgevallen dat we hier in Europa ook gewoon een Deluxe Editie hebben van Nintendo World Championships: NES Edition. Daar ben je 59,99 euro voor kwijt (al is die momenteel niet verkrijgbaar). In die versie tref je een setje kaarten aan van de games die speelbaar zijn in deze verzameling, met de correcte Europese boxarts. Ook zitten er vijf pins bij en zelfs een gouden NES-cartridge van het spel. Maar helaas: dit is geen echte game, maar slechts een replica die je op je bureau of ergens op een plank neerzet.

De Japanse editie daarentegen geeft je wel iets waar je wat mee kunt doen. Naast dezelfde kaarten (maar dan met hun Japanse artwork) en pins kom je ook twee Famicom-controllers tegen. Hoe tof is dat? De controllers zijn aan te sluiten op de Nintendo Switch en kun je gewoon gebruiken voor het spelen van de games van Nintendo World Championships: NES Edition. En ja, dat geldt ook voor alle Europeanen die besluiten de Japanse editie te importeren. Je schuift ze vast aan de zijkant, net zoals een Joy-Con, en kunt na het opladen er lekker mee spelen zoals vroeger.

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

Aan het kortste eind trekken

Waarom Nintendo in Europa geen versie met controllers uitbrengt, is mij een raadsel. Het zal ongetwijfeld aansluiten bij de vraag van de markt, maar het vreemde is: er bestaan gewoon NES-controllers voor Nintendo Switch. Die heb je in 2018 kunnen aanschaffen via de Nintendo-website. De controllers zien er hetzelfde uit als de oude NES-controllers, en beschikken daarnaast over extra Switch-knoppen en rails om aan de console te bevestigen. Ze zijn al jaren niet op voorraad helaas, en dat zal ongetwijfeld meegespeeld hebben in dit besluit.

Want dat zou betekenen dat Nintendo de productie opnieuw op gang moet brengen. En aangezien we in het laatste levensjaar van de Nintendo Switch zitten, is dat wellicht een te kostbare onderneming. Begrijp ik. Maar ik vind het ook vervelend, zeker omdat Nintendo de afgelopen jaren flink wat Limited Editions van Switch-games uitbracht met allerlei toffe extra’s, zoals artbooks, en die periode nu een beetje met een sisser afloopt. Dit had een spectaculaire afsluiting kunnen zijn, waarin iedereen alsnog die NES-controllers zou kunnen aanschaffen.

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

japanse editie Nintendo World Championships: NES Edition

Toch het feestje vieren

Gelukkig vergeet Nintendo de Japanse gamers niet, en kunnen we alsnog een afsluitend feestje vieren met de Japanse editie van Nintendo World Championships: NES Edition. Voor Europese gamers is het misschien een beetje gek om de gouden en rode kleuren te zien op de gamepads, maar dat zijn nou eenmaal de kleuren van de Famicom (de Japanse naam van de NES). Je kunt de controllers ook gebruiken in combinatie met Nintendo Switch Online, waar je inmiddels een flinke verzameling NES-games op aantreft (een dienst die over fijne retrofuncties beschikt).

Ik wil met dit artikel niemand dwingen iets te kopen, maar deel wel graag mijn enthousiasme over het pakket. In mijn omgeving zag ik dat er weinig aandacht voor was. Het is dat het pakket toch in mijn online bubbel kwam door het YouTube-algoritme, waarna ik direct besloot de Special Edition aan te schaffen. En als er dan een website in Nederland is waar ik dat enthousiasme ongefilterd kan delen, dan is dat wel mijn eigen website. Laten we hopen dat Nintendo voor de Switch-opvolger meer van dit soort vette gelimiteerde edities uitbrengt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.