Anbernic K101 Plus lijkt meer op een halve Nintendo DS

De Anbernic K101 Plus is een Game Boy Advance-kloon. Maar als je erop speelt, voelt het meer alsof je op een Nintendo DS gamet. Dat heeft alles te maken met het ontwerp van dit apparaatje. Je speelt hier niet alleen originele GBA-games op, maar ook allerlei back-upbestanden.

Anbernic K101 Plus

Met een prijs van pakweg 76 euro is de Anbernic K101 Plus een relatief betaalbare Game Boy Advance-kloon. Dat is inclusief 13 euro aan btw. Voor dat bedrag krijg je echter een opvallend apparaatje, dat waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Maar toch ben ik de kloon mettertijd meer gaan waarderen om wat het biedt. Je zou dit systeem heel gemakkelijk aan de kant kunnen schuiven vanwege de afwijkende schermindeling van 4:3, terwijl GBA-games gemaakt zijn voor displays van 3:2. Maar dan doe je het systeem tekort, als je het mij vraagt.

Voordat we er iets dieper op ingaan, eerst nog even wat meer achtergrondinformatie. Want de Anbernic K101 Plus is eigenlijk de Revo K101 Plus, die ongeveer tien jaar geleden uitgebracht werd. Voor zover ik kan controleren heeft het Chinese merk de rechten van het systeem overgenomen, en opnieuw in de markt gezet met een vergelijkbare naam. Ondanks een aantal tekortkomingen, blijkt dit toch een populair apparaatje te zijn. En als liefhebber van GBA-games word ik enthousiast van meer manieren waarop ik die games toegankelijk kan beleven.

Anbernic K101 Plus

Belangrijke context voor dit systeem

Ik beoordeel de Anbernic K101 Plus als eigenaar van de Analogue Pocket, een gemodde Game Boy Advance en Epilogue GB Operator. Daarnaast heb ik een consolised GBA, meerdere soorten originele GBA- en DS-hardware en de Game Boy Player voor de Nintendo GameCube (die tevens voorzien is van een hdmi-aansluiting). Het is dus niet zo dat ik om GBA-hardware of -opties verlegen zit en enkel en alleen enthousiast ben om het feit dat ik mijn Advance-spellen op een nieuw systeem kan spelen. Ik denk oprecht dat de Anbernic K101 Plus een goede keuze kan zijn.

Ik benoem al deze systemen daarnaast om te laten zien dat er echt veel manieren zijn om je Game Boy Advance-games te spelen. We leven in een wereld waarin de Analogue Pocket mijns inziens de beste Game Boy-ervaring aanbiedt, en waarin we zelf onze hardware kunnen veranderen zodat die naar een hoger niveau getild wordt. Maar aan al die apparaten hangen flinke prijskaartjes, en dat is waar de Anbernic K101 Plus in een gat kan springen. Voor ongeveer 76 euro krijg je een werkende Game Boy Advance waar je zelf niets aan hoeft te doen.

Anbernic K101 Plus

Anbernic K101 Plus

Een aantal kanttekeningen

De Anbernic K101 Plus is eigenlijk twee apparaten in één. Niet alleen speel je hier originele Game Boy Advance-games op, ook kun je via de meegeleverde flashkaart back-ups van andere systemen afspelen. Bij het afspelen staan een aantal belangrijke kanttekeningen. De GBA-kloon ondersteunt alleen Advance-games; Game Boy- en Game Boy Colour-spellen werken niet. Daarnaast is het zo dat de K101-kaart die erbij zit alleen op dit systeem werkt. Als je een flashkaart voor de originele GBA zoekt, dan ben je al snel aangewezen op EZFlash, bijvoorbeeld.

Verder wil ik meteen even wat andere nadelen benoemen, zodat we ons daarna kunnen focussen op de positieve elementen. Het geluid is niet al te best. De hogere tonen klinken al snel schel en onaangenaam, terwijl de lagere tonen soms klinken als krassende geluiden. Bovendien kan het gebeuren dat je tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt als het gaat om back-ups en fangames, en werken soms ook niet alle evenementen in games die werken met een in-game klok. Kortom: de ervaring is dus niet perfect, maar je betaalt dan ook geen hoofdprijs.

Anbernic K101 Plus

De basis is helemaal op orde

Waarom ik er dan toch enthousiast over ben? Nou, het ontwerp doet me sterk denken aan de onderkant van een Nintendo DS Lite. Het schermpje is weliswaar kleiner, maar de manier van spelen brengt me terug naar de tijd waarin ik veel Pokémon speelde, en actief monsters overbracht van de GBA-games naar de DS-spellen. Mijn menig over de Anbernic K101 Plus is dus enigszins gekleurd, vanwege die positieve ervaringen. Daarnaast geven de actieknoppen fijne feedback en zijn er opties als een audiojack en een ouderwetse linkkabelaansluiting.

De Anbernic K101 Plus is dus gewoon een complete GBA-kloon. Er is tevens een av-out, maar die heb ik niet gebruikt. Die aansluiting vind ik ook helemaal niet belangrijk. Opladen gebeurt met een micro-usb-kabel, en dat is jammer. Want dat betekent dat je dus een extra kabel moet bewaren, en niet kunt leunen op de nieuwe usb-c-standaard. Maar dat gooit geen roet in het eten. De d-pad vind ik wat minder chill, want die registreert nogal wat valse diagonalen. Dat kan echter weer voordelig zijn voor de mensen die graag vechtspellen willen spelen.

Anbernic K101 Plus

Anbernic K101 Plus

En hoe zit het nu met dat scherm?

Anbernic heeft de basis op orde met de K101 Plus – maar hoe zit het nu precies met dat scherm? Als purist waardeer ik de correcte schermindeling, dus waarom vind ik die 4:3-indeling van deze handheld dan geen probleem? Nou, je kunt het scherm een andere verhouding meegeven. Er zijn drie opties beschikbaar: 4:3 (handig voor wanneer je bijvoorbeeld oude consolegames wil spelen via de K-kaart), 3:2 en 240 bij 160 pixels (de oorspronkelijke GBA-resolutie). Pas je de indeling aan, dan zie je wel zwarte balken – maar daar heb ik vrij weinig moeite mee.

Voorheen dacht ik dat het alleen mogelijk was de schermindeling aan te passen van de back-upbestanden die je via de K-kaart afspeelt. Maar nadat ik erachter kwam dat dit ook gewoon werkt voor normale cartridges, was ik verkocht. Het lcd-scherm is verder lekker kleurrijk en relatief scherp, waardoor games er nog steeds prachtig uitzien en teksten prettig leesbaar zijn. Ik kan me echt niet voorstellen dat je voor deze prijs teleurgesteld kan zijn in de K101 Plus, helemaal als je een Analogue of andere alternatieve hardware simpelweg te duur vindt.

Anbernic K101 Plus

Anbernic K101 Plus

Anbernic K101 Plus

Anbernic K101 Plus kopen?

Ondanks mijn enthousiasme denk ik niet dat de Anbernic K101 Plus een handheld voor iedereen is. Heb je meer te besteden, of kun je je het veroorloven langer te sparen, dan is de Analogue Pocket nog steeds de allerbeste keuze die je kunt maken in je leven (god, wat houd ik van dat ding). En anders kun je voor een paar tientjes meer zelf een GBA ombouwen, of laten ombouwen, waardoor die een beter scherm met achtergrondverlichting heeft. Dat kan ook nog eens een leuke zondagmiddagactiviteit zijn, maar dan moet je daar wel zin in hebben.

De Anbernic K101 Plus is er voor iedereen die niet zelf wil knutselen en ook geen honderden euro’s over heeft voor nagenoeg perfecte hardware. Het systeem is niet zonder gebreken, maar gezien de prijs en de mogelijkheid de schermverhouding aan te passen, kan ik hem toch voorzichtig aanbevelen aan de gamers die gewoon een goed plug-and-play-systeem zoeken, van een bekende en betrouwbare fabrikant als Anbernic (voeg ik daaraan toe). De K101 Plus maakt GBA-games toegankelijker dan ooit, door zijn simpliciteit en relatief lage prijs.


Je kunt de Anbernic K101 Plus het beste aanschaffen via de officiële website. Daar haal ik mijn handhelds ook vandaan.

2 gedachten over “Anbernic K101 Plus lijkt meer op een halve Nintendo DS

  1. Heb zelf de Anbernic RG35XX plus waar ik alle GBA games op heb. Tof dat ze hier de formfactor van een GBA hebben gemaakt, inclusief de compatibiliteit voor de cartridges.

    Hoe voelt deze aan na langdurig spelen? Mijn duimen gaan helemaal in de kramp na een tijdje te hebben gespeeld op de RG35XX plus.

    1. Hij voelt beter aan dan de Plus vind ik. Maar ik vind brede handhelds over de breedte gekomen vaak fijner dan smallere, verticale units.

      Waar de RG40XX V dan weer een uitzondering op is, haha. Die ben ik nu aan het testen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.