ZPG A1 Unicorn heeft weinig bestaansrecht

De Android-handheld ZPG A1 Unicorn probeert een tussenstap te zijn tussen twee andere handhelds, maar dat lukt hem niet helemaal. Daarvoor is de prijs te hoog en doet die te weinig dat bedrag te rechtvaardigen.

zpg a1 unicorn

Met de release van de ZPG A1 Unicorn bewijst fabrikant Z-Pocket Game dat de strijd op de markt voor 1:1-handhelds nog niet gestreden is. Toen Powkiddy vorig jaar een schot in de roos schoot met de RGB30 (en de aanverwante RGB20SX) en Anbernic daar met de RG Cube op het gebied van prestaties zachtjes overheen ging, dacht ik wel dat de markt voorzien was. Maar op zo’n competitief speelveld als de retrohandheldmarkt is er altijd ruimte voor nog een handheld. Tenminste, in theorie – nu blijkt uit de praktijk dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Kijkend naar de titel van deze recensie en de manier waarop ik de tekst opbouw, verklapt al wat ik van het concept van de ZPG A1 Unicorn vind. Maar dat vertelt natuurlijk niet het complete verhaal. Voor ik daar wat dieper op inga, eerst nog even de basis. Ik kocht de ZPG A1 Unicorn voor ongeveer 168 euro, inclusief verzendkosten. Toen de Unicorn aangekondigd werd, had de fabrikant het zelf over een prijs van pakweg 110 euro, daar zit dus een behoorlijke discrepantie in. Waar komt dat verschil precies vandaan en welke invloed heeft het op de ervaring?

zpg a1 unicorn

Versus Powkiddy RGB30 en Anbernic RG Cube

Nou, om eerlijk te zijn, beïnvloedt de prijs behoorlijk de manier waarop ik naar een handheld kijk. Je kunt voor een laag bedrag echt goede hardware kopen, en het altijd zo gek maken als je wil – maar één van de belangrijkste aspecten is altijd wel de prijs-kwaliteitverhouding. Wat haal je voor welke prijs in huis, en hoe bevalt dat ten opzichte van de concurrentie? Dat is hoe ik naar te recenseren handhelds kijk. Omdat de ZPG A1 Unicorn twee keer duurder is dan de RGB30 en net onder de RG Cube zit, zou je kunnen stellen dat dit een interessante positie is.

En in de basis is dat ook zo. As je kijkt naar de kracht, dan levert dit model vergelijkbare prestaties op als die van de RG Cube. Vergelijkbaar bedoel ik in dit geval zo positief mogelijk, maar de werkelijkheid leert dat de Cube de betere processor heeft. Dat hoeft niet erg te zijn, mits het prijsverschil er dan naar is. En met ongeveer 30 euro verschil, vind ik de afstand tussen de cpu’s niet groot genoeg om te kunnen zeggen dat de ZPG A1 Unicorn de betere keuze voor een lagere prijs is. Want je moet uiteraard ook andere elementen meenemen in die beoordeling.

zpg a1 unicorn

zpg a1 unicorn

Waar voor je geld?

Daar kom ik zo nog op terug. Maar wat hier dus schuurt, is dat de prijs opgeklopt is. Dat heeft een reden: officieel levert de fabrikant niet in Europa. Je kunt hem alleen in China en Amerika bestellen. Ik heb de ZPG A1 Unicorn besteld op AliExpress bij een verkoper die wel bereid was het apparaat naar Nederland te sturen, maar daar betaalde ik dus een meerprijs voor. Had dit toestel inderdaad 110 euro gekost, met eventueel nog 21 procent aan btw, dan was dit een heel ander verhaal geworden. Want dan had je veel meer waar voor je geld gekregen.

Voor ongeveer 170 euro concurreer je opeens met de duurdere Anbernic-modellen evenals het Retroid-aanbod. En dat overleeft de ZPG A1 Unicorn gewoonweg niet. Daarvoor heeft die wat mij betreft teveel problemen, die met een lager prijspunt wat vergefelijker zijn. Zo wordt het systeem in het Chinees geleverd en moet je maar net weten waar de taalopties van Android staan om dat aan te passen. Ook krijg je een sd-kaartje met veel Chinese en bewerkte roms, waardoor je een deel van de spellen niet kunt spelen – maar goed, als het goed is, werk je met eigen back-ups.

zpg a1 unicorn

Ook positieve elementen

Over software gesproken: daar is verder vrij weinig mis mee. Dit is een standaard Android-omgeving zoals ik hem het liefst zie. Geen gekke bewerkingen, aanpassingen of toevoegingen, maar een kale versie waar je zelf bepaalt welke apps je installeert. Je kunt zelfs gebruikmaken van Google Play, maar ik kan nooit aanraden je persoonlijke account op dit soort Chinese hardware te gebruiken. Pas ook op met het koppelen aan je wifi-netwerk; gebruik een afgeschermde variant of eentje die je speciaal voor handhelds gebruikt als je toch internet wil.

Verder is het nog maar even de vraag in hoeverre de fabrikant voornemens is de hardware te blijven updaten. Daar heb ik geen informatie over kunnen vinden. Dat is in mijn boekje een rode vlag die je niet altijd maar kunt negeren, helemaal als je ergens 170 euro aan uitgeeft (zie je, komt die prijs toch weer naar voren). Om ellendig lange teksten te voorkomen geef ik verder mee dat de knoppen niet heel chill zijn. Die zijn heel clicky en voelen aan als muisknoppen. De d-pad en analoge knuppels stellen niet teleur, maar ik denk dat het op dit punt weinig uitmaakt.

zpg a1 unicorn

Emuleren op de ZPG A1 Unicorn

Ik heb namelijk niet het idee dat wanneer iemand deze review leest, die hier super enthousiast van wordt en denkt: die handheld ga ik bestellen. Doe vooral als je dat wil, maar ik kan het niet aanraden. Als je dat toch gaat doen, weet dan dat je games tot aan de GameCube en PS2 kunt emuleren. Waarschijnlijk niet elk spel, maar een groot deel kun je op de oorspronkelijke of twee keer de resolutie spelen. Dat laatste is overigens prima; je gamet dan in de maximale schermresolutie van 720p. Meer heb je niet nodig, dus daar is prima over nagedacht.

Verder kan ik het me voorstellen dat als je interesse hebt, je benieuwd bent naar de prestaties van Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games. Vanwege het langwerpige scherm heb je daar – zo hebben we inmiddels kunnen zien bij de RGB30 en RG Cube – meer ruimte voor dan bij breedbeeldhandhelds. DS werkt feilloos, net zoals op de andere twee handhelds. Voor de 3DS geldt dat je hier en daar wat grafische fouten kunt tegenkomen, maar over het algemeen kun je spellen in 30 fps, of net daaronder spelen. Dat zal ook afhankelijk van de emulator zijn.

zpg a1 unicorn

ZPG A1 Unicorn kopen?

Kijk, de ZPG A1 Unicorn zit echt niet op het niveau van de R40S. Ik heb wel wat moeite met de actie- en schouderknoppen, want die leveren echt geen fijne feedback af. Maar over het algemeen doet de handheld wat het belooft, en doet dat – tot op zekere hoogte – ook gewoon goed. Maar op dit prijspunt moet je hogere eisen hebben, mijns inziens. En de RG Cube voldoet aan die eisen. Hetgeen echt parten speelt is de hoge prijs. Mocht je dit model voor ongeveer 100 euro tegenkomen, dan is het grootste probleem van deze eenhoorn volledig opgelost.


Ik heb de ZPG A1 Unicorn bij deze verkoper op AliExpress gekocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.