Hyperkin DuchesS brengt de Controller S bijna foutloos de toekomst in

De Hyperkin DuchesS is een oude Xbox-controller (de Xbox Controller S), die je kunt gebruiken op Xbox Series X|S en Windows-pc’s. De gamepad is voorzien van moderne gemakken en oude favorieten.

hyperkin duchess review

Met de Hyperkin DuchesS maakt de fabrikant het trio van oude Xbox-controllers compleet. Daar waar we eerste de Duke kregen (een replica van de eerste, dikke Xbox-controller) en de Xenon (voor de Xbox 360), is het nu de beurt aan de Controller S voor de originele Xbox. Dit is een compactere versie van de eerste Xbox-controller, die Microsoft destijds leverde in Japan en Europa. Net als bij de twee voorgaande modellen is het zo dat veel (oudere) gamers met warme gevoelens terugkijken op deze controller, maar hoe bevalt die 22 jaar later?

Op moment van bestellen was de Hyperkin DuchesS officieel niet verkrijgbaar in Nederland. Daarom heb ik hem uit Amerika laten overkomen, waardoor ik meer geld kwijt was dan nodig. Ik heb in totaal 69 euro betaald (iets naar boven afgerond), inclusief verzendkosten en btw. Maar als je de gamepad nu opzoekt op bijvoorbeeld Amazon, dan kom je hem tegen voor 49,99 euro. Dat is een schappelijke prijs voor een schappelijke controller. Op Bol.com zie ik hem ook staan, maar daar kost die 64,99 euro. Waar dat verschil vandaan komt, weet ik niet.

hyperkin duchess review

hyperkin duchess review

Hyperkin DuchesS voor Xbox Series en Windows

In mijn optiek doet de Hyperkin DuchesS een aantal dingen heel goed. Laten we beginnen met de bouwkwaliteit en het ontwerp. Vooral op het laatste gebied scoort de controller heel goed. Dit is namelijk een complete replica van het origineel, voorzien van een broodnodige toevoegingen. Ik heb het dan over de extra schouderknoppen die niet op het origineel zaten. Door ze toe te voegen kunnen we gewoon de games van nu spelen. Verder voelt de DuchesS een beetje hol, maar gelukkig niet goedkoop aan. De materialen ogen en voelen hoogwaardig.

Daarnaast zijn de analoge knuppels voorzien van hall effect-sensoren. Dat betekent dat de controller de positie van de sticks magnetisch bepaalt en dat er weinig tot geen bewegende onderdelen zijn die mettertijd kunnen slijten. Wat me opvalt is dat er soms een soort dead zone ontstaat, waar je niet altijd last van hebt. Tijdens een potje Baldur’s Gate 3 komt de stick niet altijd bij de diagonale posities van de keuzewielen, zonder hem eerst een keer te centreren. Je merkt dit echter niet bij elk spel; maar als het je opvalt, dan is dat ontzettend vervelend.

hyperkin duchess review

hyperkin duchess review

Gladder dan je zou willen

De vier gekleurde actieknoppen rusten, net als de andere knoppen op de moderne Controller S, op rubberen membraan. Ze hebben bovendien een fijne bolling gekregen, net zoals de originele controller. Niet alleen bieden ze hierdoor goede feedback en betrouwbare interactie aan, ook valt je duim er lekker op. Er zit bovendien veel ruimte tussen de vier actie- en zwart- en witknoppen, waardoor je nergens per ongeluk op drukt. De plaatsing van de menuknoppen (links) zijn zo fijn, dat ik zou willen dat Microsoft daarnaartoe terugkeert op moderne gamepads.

Je duim moet namelijk een veel kleinere afstand afleggen wanneer die vanaf de pook links naar een menuknop wil gaan. Gecombineerd met de fijne, volle grip op deze accessoire, vormt dat een comfortabele combinatie. De vierpuntdruktoets reageert accuraat op de vier assen, maar voelt wat minder fijn aan wanneer je een diagonale input nodig hebt. Ik heb derhalve het idee dat je hier minder fijn vechtgames mee speelt. Niet dat de randen heel scherp zijn, maar de feedback is wat minder fijn dan gebruikelijk. Ook is het materiaal gladder dan wenselijk.

hyperkin duchess review

hyperkin duchess review

Net zoals vroeger

In vergelijking met moderne Xbox-controllers heeft de Hyperkin DuchesS natuurlijk veel unieke eigenschappen. Niet iedereen kan die waarderen, maar zo’n 22 jaar geleden wisten we gewoon niet beter. En dat is helemaal oké. Dat het algemene controllerontwerp erop vooruitgegaan is, merk je bijvoorbeeld direct bij de aanraking van de triggers. Die zijn veel smaller dan we ze tegenwoordig tegenkomen. Aanvankelijk een beetje wennen, maar juist om dit soort attributen haal je natuurlijk de replica van de Controller S in huis. Dit voelt precies zoals vroeger.

Tenminste, ook weer niet helemaal. Want de triggers kunnen trillen, net zoals de triggers van de Xbox Series-controller. Superfijn, helemaal als je deze gamepad ook voor je moderne games wil gebruiken. Tot slot is het goed om te weten dat er een deelknop is, en dat je de Hyperkin DuchesS alleen bedraad kunt gebruiken. Dat is een klein nadeel (net zoals bij de Xenon), maar gelukkig krijg je er een usb-c-kabel van hoogwaardige kwaliteit bij. Juist, je sluit de controller via usb-c aan. Ben je de meegeleverde kabel kwijt, dan kun je die dus gemakkelijk vervangen.

hyperkin duchess review

hyperkin duchess review

Hyperkin DuchesS kopen?

Onderaan de streep is het een beetje flauw om te zeggen, maar de Hyperkin DuchesS is echt bedoeld voor de mensen die terugverlangen naar de Xbox-dagen van weleer. Die terugdenken aan de eerste potjes Halo of Forza Motorsport. Die mensen kunnen de enkele nadelen van dit product prima hebben, omdat dit vroeger nou eenmaal zo was. De DuchesS is niet echt voor iemand die ‘gewoon een nieuwe controller zoekt’, omdat die soms wat te wensen overlaat. Maar als je een moderne Controller S zoekt, dan is dit in feite de beste optie die je momenteel hebt.


Je kunt de nieuwe Hyperkin DuchesS op Amazon en Bol aanschaffen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.