TJD T80 slaat de plank flink mis, maar wat een potentie

De TJD T80 is één van de meest opvallende handhelds die ik in tijden getest heb. Het apparaat heeft veel coole eigenschappen, maar de fabrikant heeft niet de allerbeste reputatie. En die prijs? Die is belachelijk.

tjd t80 review

En eerste blik op de TJD T80 wekt al gauw de vraag op: waar kijk ik naar? Toen ik de handheld een paar maanden geleden op Indiegogo steunde, deed ik dat vooral omdat ik zo gefascineerd was. Met een 8 inch scherm (perfect voor 4:3-games), een gigantische accu van 10.000 mAh en twee helften van een volwaardige controller aan de zijkant zijn er ook genoeg dingen om enthousiast van te worden. De normale usb-poort, hdmi-out, usb-c en een koptelefoonaansluiting zorgen bovendien – in theorie – voor een veelzijdig apparaat die je in veel situaties kunt gebruiken.

Maar het is niet al goud wat er blinkt. Ik ben redelijk enthousiast over de TJD T80, kan m’n ogen niet sluiten voor de slechte reputatie van de fabrikant en de te hoge prijs die wat mij betreft niet te verantwoorden is. Op moment van schrijven is het nog mogelijk het project via Indiegogo te steunen; dan krijg je een flinke korting. Ikzelf heb in totaal 480 euro betaald voor de handheld. 49 euro ging op aan verzending. En omdat ik wederom niet opgelet heb, heb ik 72 euro uitgegeven aan de Indiegogo Tip. Daar moet ik echt scherper op worden, want dit gaat nergens over.

tjd t80 review

Ontzettend forse prijs

Eigenlijk kun je dus 72 euro van de prijs afhalen. Als we het bedrag afronden, dan heb ik dus ongeveer 400 euro neergelegd voor dit ding. Dat is 180 euro goedkoper dan wanneer je hem elders zou aanschaffen. Heb je dus interesse in de TJD T80, steun dan het project. Voor dat bedrag krijg je 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan interne opslagruimte. Hoewel de fabrikant zelf niets over de cpu meldt, heb ik ontdekt dat het om de RK3588 gaat (via een testapp). Dat is dezelfde processor als in de Gameforce Ace, dat ook al een bijzonder geval was.

Wat ook wel vermeldenswaardig is: de variant met 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte kost de helft minder. Dat betekent dus dat wanneer je beide onderdelen verdubbelt, je ook meteen de dubbele prijs betaalt. Daarmee slaat TJD de plank volledig mis als het gaat om prijs-kwaliteit, of prijsbepaling in het algemeen. De vergelijkbare Powkiddys en Anbernics van deze wereld kosten de helft minder. Alleen om die reden al kan ik de handheld aan niemand aanbevelen, omdat je echt te veel betaalt voor wat je ervoor terugkrijgt.

tjd t80 review

tjd t80 review

Maar toch…

En toch he, en toch. Als ik de prijs loskoppel van mijn ervaring, dan merk ik enorm veel enthousiasme. Dit is één van de meest comfortabele handhelds die ik in tijden getest heb. Naast het 8 inch lcd-scherm zitten twee helften van een volwaardige controller. Niet alleen houdt dat prettig vast, ook zullen je vingers – door dat gigantische formaat – elkaar nooit kruizen. De knoppen zijn goed bereikbaar en bieden een redelijke feedback aan. Alleen de triggers vallen écht tegen. Ze bewegen stroef en veren niet lekker terug naar de oorspronkelijke positie.

De analoge knuppels (waarvan niet duidelijk is of die voorzien zijn van hall effect, maar ik gok van niet) hebben een grote draaicirkel en bieden een enorme vrijheid aan. 3d-games laten zich daardoor heel soepel bedienen. Achterop tref je overigens nog vier knoppen aan, maar die zijn gewoonweg slecht bereikbaar. Je vingers rusten niet op de plekken waar die buttons zitten. Bovendien moet je die vingers in een krampachtige positie brengen om ze in te kunnen drukken, waardoor ik ze eigenlijk niet gebruikt hebt. Een gemiste kans, maar geen groot probleem.

tjd t80 review

Lekker groot scherm, maar…

Een groter probleem vind ik de light bleeding van het lcd-scherm, evenals de weerspiegeling. Met maar 500 nits aan beschikbare helderheid, is de kans groot dat je tegen je eigen gezicht aan zit te kijken tijdens het spelen (helemaal als het scherm op zwart gaat). Het scherm, en de handheld in het algemeen, geeft je daarom een dubbel gevoel. Want de grootte is perfect voor veel retrogames, maar de kwaliteit laat dus te wensen over. Ook ogen de kleuren soms een beetje levenloos, maar zonder direct vergelijkingsmateriaal zal dat wellicht niet opvallen.

Verder moet je er rekening mee houden dat je de handheld helemaal zelf moet instellen (wederom: net als bij de Gameforce Ace). Dat hoeft geen al te groot probleem te zijn, omdat je de nodige apps via de Google Play Store kunt downloaden. En anders kun je ze prima sideloaden. Maar voor 400 euro mag je wel veel meer dan dit verwachten. Anbernic en Powkiddy stellen misschien niet alles perfect in, en wellicht valt je keuze voor een specifieke emulator op een andere app, maar daar kun je wel veel sneller beginnen met spelen door diens instellingen.

tjd t80 review

Geen Android 13 of 14

Opvallend aan de Android-software is ook dat we te maken hebben met Android 12. En dat terwijl Android 15 later in 2024 verschijnt. Dat staat in schril contrast met wat TJD beloofde: je zou namelijk Android 13 of Android 14 krijgen. Niet dat je er als gebruiker veel van merkt, maar het gaat ook om het principe en het niet nakomen van beloftes. Dat staat nog even los van de beveiligingsupdates van latere Android-versies. Verder weet ik niet hoe vaak TJD de handheld van updates gaat voorzien. Op dit vlak heeft de fabrikant geen al te beste reputatie.

Over die reputatie gesproken: op Reddit lees je genoeg klachten over TJD. In november 2023 ging er een hoop mis met een Windows-handheld, waar mensen maanden op hebben moeten wachten. Bovendien was er geen support beschikbaar toen het product eenmaal op de markt verscheen. De TJD T101, zoals die handheld heet, was dus meteen ten dode opgeschreven. Mijn ervaring met de levering is positief. Ik had de handheld al binnen voordat ik de notificatie kreeg dat die opgestuurd was. Een prima verrassing, maar ook een vreemde gang van zaken.

Wel GameCube, eigenlijk geen PS2

In tegenstelling tot de Gameforce Ace kun je hier gelukkig wel games in volledige snelheid spelen. De framerate bereikt de zestig beeldjes per seconde. Voor de wat latere consoles zul je wel even de instellingen moeten induiken om tot een fijne ervaring te komen. Voor de GameCube heb ik gemerkt dat je tot drie keer de originele resolutie kunt gebruiken. Daardoor blijft dat getal steken op 1080p, terwijl het scherm meer kan hebben. Da’s een beetje zonde; maar gezien alle haken en ogen tot nu toe, niet de grootste misstap van het apparaat.

PlayStation 2-games draaien eigenlijk alleen goed in de oorspronkelijke resolutie. Ga je al één stapje hoger, dan merk je dat de framerate zakt en de audio begint te stotteren. Met de juiste versie van Citra kun je wel heel fijn je Nintendo 3DS-titels spelen. Door de grootte van het scherm krijgen allebei de 3DS-displays meer dan genoeg de ruimte. En alles onder deze consoles draait gelukkig perfect. GBA-games laten smalle, zwarte balken zien, terwijl PSP-games dikke balken hebben. 4:3-games vullen het scherm nagenoeg perfect in.

tjd t80

De potentie en het idee

Je las het al aan het begin van de recensie, maar eigenlijk kan ik de TJD T80 aan niemand aanbevelen. Alleen de prijs al is bespottelijk, en daarnaast komt de fabrikant niet alle beloftes waar. Het scherm laat ook wat te wensen over en de knoppen achterop zijn feitelijk onbruikbaar. En toch. Ik blijf enthousiast. Meer vanwege de potentie en het idee, en niet zozeer door de T80 in deze staat. Want ik kan me voorstellen dat je best een grote handheld met een 8 inch display wil hebben waar je perfect je 4:3-games op kunt spelen, die tevens veel poorten aanbiedt.

Want dankzij die grote usb-poort kun je veel soorten controllers aansluiten. Ik heb onder meer de 8bitdo Ultimate C en Hyperkin DuchesS gebruikt. Dongles werken ook, waardoor je hier zelfs een draagbare console van kunt maken. Je sluit de hardware dan aan op een tv via mini-hdmi (of middels een extra verloopstukje) en speelt vervolgens je games met een draadloze controller. Dat ziet er wel een beetje belachelijk uit. Maar eerlijk is eerlijk: de console kan niet lelijker worden. Qua veelzijdigheid kom je niet snel beter tegen dan dit.

tjd t80

tjd t80

TJD T80 kopen?

Ik zal het nogmaals herhalen: koop de TJD T80 niet. Hij is je geld niet waard, de ervaring kent veel problemen en met name PS2-titels draaien hier niet goed op. Maar wederom: het enthousiasme voor een product als de T80 is real. Dankzij die potentie kun je er een enorm hobbyproject van maken. Flash je eigen software hierop, installeer de nodige emulators (zoals RetroArch) en voor je het weet heb je voor jezelf een ultieme, draagbare console in elkaar geflanst. Maar dat vergt wel veel werk en interesse vanuit de gebruiker, en beoordelen op potentie vind ik niet oké.

Ik beoordeel retrohandhelds zoals ze binnenkomen. Met alle hardwarekwaliteiten en -gebreken van dien. Met alle problemen met de software die ik tijdens het testen tegenkom, en alle opties die daarbij horen. Omdat ik ervan uitga dat mensen gewoon een plug-and-play-apparaat zoeken, of gewoon willen weten wat de prijs-kwaliteitverhouding is. Ondanks de potentie voor een ultieme handheldconsole, slaat TJD op te veel vlakken de plank mis met deze machine. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Wil je er toch één? Weet dan waar je aan begint…

2 gedachten over “TJD T80 slaat de plank flink mis, maar wat een potentie

  1. Duidelijk beeld van de handheld die ik nooit zou willen kopen, wat leest dit lekker weg!
    Bedankt voor de info, zijn er ook artikelen waar jij “side loading” en “Hall effect” benoemd? Ik ben daar onbekend mee…

    1. Thanks! Zeker. Ik heb al een tijdje een artikel klaarstaan over hall effect-sticks, maar door een constante stroom aan nieuwe producten die voorrang genieten schuift dat verhaal steeds een week op. Maar dat zit dus in de pijplijn. Side loading is een onderwerp waar ik wat mee kan doen, thanks voor de tip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.