Powkiddy RGB10X bedient de 16-bit-liefhebbers

De Powkiddy RGB10X is een ontzettend betaalbare retrohandheld met Linux, met name bedoeld voor vroege 4:3-games. Met dit product wil Powkiddy wederom een niche op de wenken bedienen.

powkiddy rgb10x

Daar waar Anbernic de markt overspoelt met handhelds voor alle type spelers, pakt Powkiddy het met de Powkiddy RGB10X iets beter aan. In plaats van voor iedereen een handheld, brengt dit merk de laatste tijd toffe retrohandhelds uit die goed betaalbaar zijn en een specifieke nichedoelgroep op het oog hebben. Zo hadden we eerder de Powkiddy V10, die met name interessant is voor iedereen die van GBA-games houdt. En nu hebben we met de RGB10X een product te pakken dat de focus legt op vroege 4:3-spellen.

Waarom ik dan met name 16-bit-games benoem in de titel, heeft te maken met het idee dat dat tijdperk een stuk kleurrijker en gedetailleerder is in vergelijking met 8-bit. En dat daardoor het lcd-scherm beter tot z’n recht komt. Ook heb ik een probleem met de stick. Voor de Powkiddy RGB10X heb ik ongeveer 44 euro betaald, inclusief btw. Er waren geen verzendkosten, dus dat is mooi meegenomen. Een vergelijkbaar product is bovendien de Anbernic RG35XX H die met een prijskaartje van pakweg 80 euro flink duurder is.

powkiddy rgb10x

Verklaarbaar prijsverschil

Het prijsverschil is gelukkig wel verklaarbaar. De Anbernic heeft een andere processor, die iets meer in z’n mars heeft. Daarnaast betaal je bij dit merk wel verzendkosten, waardoor je al gauw een tientje extra kwijt bent. Afhankelijk van wat je van plan bent, kun je de helft besparen dus door voor deze Powkiddy te gaan. Met de RK3226-cpu aan boord weten we inmiddels wat we kunnen verwachten: tot aan de PS1 draait alles nagenoeg perfect, daarna moet je rekening houden met gestotter, framedrops en prestatieproblemen.

Als je bijvoorbeeld Nintendo 64-spellen wil spelen, dan moet je er rekening houden dat een groot deel van de bibliotheek moeizaam draait. Hetzelfde geldt voor PSP-spellen, die ook een overeenkomst hebben met GBA-titels. In beide gevallen komen er onder en boven zwarte balken in beeld, omdat ze respectievelijk een beeldverhouding van 16:9 en 3:2 hebben. Het kleurrijke lcd-paneel van de Powkiddy RGB10X heeft een 4:3-beeldverhouding, met een verder prettig en herkenbaar formaat van 3,5 inch en een acceptabele resolutie van 640 bij 480 pixels.

powkiddy rgb10x

Prettige speelervaring

Ondanks de lage specificaties is de Powkiddy RGB10X toch het overwegen waard. Achter dit systeem zit namelijk hetzelfde idee als de Powkiddy V10. Het merk wil een zo goedkoop mogelijke machine aanbieden die nog steeds acceptabel is. Het kan goedkoper in de race naar de bodem, maar voor minder dan 50 euro kom je niet snel beter tegen als je 4:3-games uit 1996 of eerder wil spelen (los van N64, dus). Het systeem kan dankzij dit scherm dergelijke titels bijna perfect opschalen en dat levert een prettige speelervaring op.

Ik zeg bewust bijna, omdat de NES en SNES eigenlijk games in 8:7 renderen, maar ook optimaliseren voor een 4:3-weergave (omdat dat destijds gangbaar was). Veel games houden hier rekening mee, waardoor ze er niet vreemd uitzien, of op z’n minst anders dan je gewend bent. Dus daarom til ik daar niet te zwaar aan. Hetzelfde geldt voor de Mega Drive, die al helemaal een afwijkende verhouding aanhoudt met 64:49. Maar dat komt heel dichtbij 4:3, en ook deze titels ogen gevoelsmatig niet anders dan normaal.

powkiddy rgb10x

Het zeldzame geval

Het belangrijkste is dat games er heel prachtig uitzien op dit schermpje. De beelden ogen kleurrijk, superscherp en haarfijn. Bovendien zorgt het ontwerp met de prettig geplaatste knoppen voor een goede bediening. Voor mij is dit een zeldzaam geval waarin ik de gestapelde schouderknoppen kan waarderen, omdat ik er daadwerkelijk goed bij kom met m’n wijsvingers. Beide knoppen zijn goed bereikbaar, zonder dat je je vingers in een oncomfortabele houding hoeft te forceren. Bovendien voelt de handheld licht en ook stevig aan.

De d-pad rolt soepel, maar is verder niet ontzettend bijzonder. De actieknoppen veren lekker terug, terwijl de menuknoppen goed klikken. Je krijgt eigenlijk overal de feedback die je nodig hebt, al kan die d-pad dus soms nog íets te wensen overlaten. Maar een kniesoor die erop let, en zeker voor die prijs. Het enige nadeel is de analoge knuppel. Ik vind de diepte van het knuppeltje geen probleem, maar hij voelt erg stroef en laat zich in combinatie met de schouderknoppen niet comfortabel bedienen. Dat zal inherent aan dit design zijn.

powkiddy rgb10x

Powkiddy RGB10X kopen?

Verder is het goed om te zien dat Powkiddy al het een en ander voor je ingesteld heeft, en dat het besturingssysteem even toegankelijk is altijd. Je kunt gelukkig de instellingen aanpassen als je dat wil, omdat het systeem gebruikmaakt van RetroArch op Linux. Tot slot ben ik tevreden over de accuduur van ruim acht uur, die bovendien binnen twee uur volledig opgeladen is. Op dat soort vlakken verschillen dit soort handhelds niet extreem veel van elkaar, maar dan nog is zes tot acht uur wel de minimale ondergrens, vind ik.

De Powkiddy RGB10X heeft eigenlijk twee problemen, waarvan je er een direct kunt wegstrepen. Dit is niet de meest krachtige handheld, waardoor je alles vanaf de Nintendo 64 wel kunt vergeten (al moet Nintendo DS dan weer wel lukken, voeg ik eraan toe). Alleen de analoge knuppel valt in z’n behendigheid tegen, maar voor de rest vind ik dit een soort ultieme 4:3-machine voor vroege retrogames, net zoals de Powkiddy V10 een ultiem apparaat is voor GBA-back-ups. En dat allemaal voor minder dan 50 euro.


De Powkiddy RGB10X kun je het beste bij de fabrikant zelf aanschaffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.