Met Lego Mario & Yoshi waan je je een pixelartiest
Een groot deel van de set Lego Mario & Yoshi bestaat uit platte bouwstenen waarmee je de personages namaakt. Het voelt soms net alsof je een pixelartiest bent die beide characters tot leven brengt.
![lego mario & yoshi](https://retroready.nl/wp-content/uploads/2024/11/lego-mario-yoshi-1-1024x576.jpg?x83064)
De set Lego Mario & Yoshi (71438) is zowel gedetailleerd als ontdaan van details. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar in vergelijking met de eerder gelanceerde Pac-Man- en NES-set (71374) ben ik tijdens het bouwen veel minder kleine details tegengekomen. Met dit bouwpakket draait het maar om één ding en dat is zowel Mario als Yoshi in elkaar zetten. Daar is op zich niets mis mee: dat is immers het doel van deze set. En in dat opzicht behaalt die z’n doel. Maar het maakt het bouwen wel wat minder fantasievol en spannend.
Bij die twee andere sets, waarvan ik alleen Pac-Man (10323) aan een recensie onderworpen heb, bouw je aan allerlei kleine details, bijvoorbeeld. Maar bij Lego Mario & Yoshi kom je zulke kleine extra’s niet tegen. Als ik die kleine teleurstelling loslaat, dan merk ik dat ik desondanks toch veel plezier beleefd heb aan het bouwen. Met iets meer dan 1200 steentjes ben je hier niet lang mee bezig en kun je al snel aanschouwen wat het resultaat is. Niet elke Lego-doos hoeft immers uren in beslag te nemen; dit heeft hooguit drie uur gekost.
Als een soort speedrun
De in totaal zestien zakjes (met daarin soms nog kleinere zakjes) zitten niet tot de nok toe gevuld. Gecombineerd met de relatief kleine stappen in het boek zorgt dat voor een toegankelijke bouwervaring. De handleiding telt iets meer dan 220 pagina’s. Aanvankelijk vond ik dat best veel. Maar omdat je voor sommige stappen slechts één blokje plaatst, lijkt het boek dikker dan nodig. Maar dat maakt niet uit, want je gaat daardoor redelijk snel door de begeleiding heen. Je zou dit, vergezocht, een speedrun kunnen noemen.
Dat past dan wel weer bij het karakter van een personage als Super Mario, wiens games vaak zo snel als mogelijk door een online community uitgespeeld worden. Ik heb het bouwen daardoor niet ervaren alsof ik iedere keer over een drempel moest stappen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het tof om hiermee bezig te zijn (om me heen staan nu zes Lego-sets, met nog een zevende in de doos). Maar sommige projecten nemen zo veel tijd in beslag, dat ik er tegenop zie om door te gaan. Dat had ik bijvoorbeeld bij de Bugatti Chiron (42083).
Herkenbare, gele cape
Wat ik vooral aan Lego Mario & Yoshi kan waarderen is de kleurencoördinatie. In de zakjes tref je allerlei verschillende kleuren aan die soms niets met Mario of Yoshi te maken hebben. Dit gaat dan altijd om kleurtjes die onder de bovenlaag zitten en je begeleiden tijdens het bouwen. Omdat de set redelijk tweedimensionaal is, komt Lego daar gemakkelijk mee weg. In sommige sets kan het soms lastig zijn om te zien waar een bepaald blokje moet, maar daar heb ik vrijwel nooit last van gehad terwijl ik met deze set bezig was.
Ik ben bovendien erg te spreken over hoe het bouwwerk uiteindelijk lijkt op zowel Mario als Yoshi. Denk dan niet alleen aan de vorm, maar ook vooral de kleuren. Zeker als je iets meer afstand neemt van het eindresultaat, dan lijkt het net alsof je naar Super Mario World op de SNES aan het kijken bent, maar dan in het echte leven. Yoshi kan bovendien z’n voeten en tong bewegen door aan een hendel te draaien, terwijl Mario’s herkenbare, gele cape ook op en neer beweegt wanneer Yoshi over de Lego-stenen wandelt.
Als een pixelartiest
Het leukste gevoel dat ik ervaren heb aan Lego Mario & Yoshi is dat ik me op een gegeven moment een soort pixelartiest waande. Je bouwt beide personages namelijk steen voor steen op en maakt alles af met gladde steentjes aan de voorkant. Daarbij houd je rekening met schaduw, de vorm van lichaamsdelen en de manier waarop een kledingstuk valt. Op dit vlak is de Lego-set echt ontzettend gedetailleerd. Dat je dan ook het bewegende ophangsysteem verzorgt, en alles werkt na afloopt, geeft een groot gevoel van voldoening.
En ondanks het feit dat de set redelijk plat oogt, zit er wel degelijk diepte in het bouwmodel. Dan doel ik niet zozeer op dat ophangsysteem, maar meer de manier waarop de arm van Mario en Yoshi’s verschillende lichaamsdelen, waaronder z’n neus, uit de verf komen. Je bouwt de voorkant van deze set namelijk in lagen op. Combineer dat met het diepte-effect in de basis (waarbij je zowel de achter- als voorgrond ziet) en je houdt een prettige illusie over. De bewegende onderdelen werken daarin perfect samen.
Lego Mario & Yoshi kopen?
Ondanks het feit dat ik aanvankelijk misschien niet zo positief begon over Lego Mario & Yoshi, kan ik toch zeggen dat ik tevreden ben over het bouwproces en het eindresultaat. Het bouwen heeft veel minder tijd gekost dan menig set die ik eerder in elkaar gezet heb. En uiteindelijk komt alles heel mooi samen in. De driedimensionale illusie wordt verder goed verkocht door het ophangsysteem met beweegbare onderdelen (die je aan de praat krijgt met een hendeltje), waardoor ik de set aan alle Nintendo-liefhebbers aanbeveel.
Lego Mario & Yoshi heeft een adviesprijs van 129,99 euro. Ik heb de set zelf gekocht. Soms kom je hem al goedkoper tegen op Bol.com, dan op de officiële Lego-website. En als dat zo is, dan is de kans groot dat Amazon ook in prijs zakt.