Anbernic RG40XX V zit een beetje in een lastig parket

De Anbernic RG40XX V is een fijne handheld, maar ook een die in een lastig parket zit. De fabrikant maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Dat betekent niet dat de retrohandheld geen aanbeveling verdient, maar er staat wel een kanttekening bij.

anbernic rg40xx v review

Ook met de Anbernic RG40XX V laat het Chinese bedrijf zien nog lang niet klaar te zijn met de H700-processor. Dit is een cpu die in veel andere retrohandhelds van dit merk zitten, waar mensen wel redelijk op uitgekeken zijn. Een sentiment dat ik kan begrijpen, en niet alleen omdat ik ze sinds begin 2023 allemaal getest heb. Maar ook omdat mensen soms eens wat anders willen en de waarde niet altijd willen (of hoeven) inzien van eventuele verbeteringen of wijzingen. Toch is er – zoals vaker – wel iets te zeggen over het nieuwe omhulsel van de processor.

Daarnaast speelt de prijs altijd een grote rol, wat mij betreft. Voor de Anbernic heb ik ongeveer 77 euro betaald. Pakweg 23 euro ging op aan btw en verzendkosten, waardoor je dus uitkomt op een bedrag van 54 euro voor de Anbernic RG40XX V. Als je dat naast de prijs van de Anbernic RG40XX H legt, die destijds 83 euro kostte, dan is dat een verschil van zes euro minder. Voor nagenoeg dezelfde hardware, op een analoge stick na, is dat een fijne prijs-kwaliteitverhouding waar ik Anbernic om heb kunnen waarderen. Dat, en de kwaliteit van de materialen.

anbernic rg40xx v

Verticaal of horizontaal

De V in de naam staat voor vertical. Dat duidt de oriëntatie aan van de handheld. Persoonlijk ben ik meer van de horizontale handhelds, omdat die wat meer ruimte bieden voor mijn handen. Maar het formaat van de Anbernic RG40XX V is echt heel fijn. Niet alleen omdat die qua ontwerp daardoor doet denken aan een soort goedkope variant van de Analogue Pocket (zonder de optie Game Boy-cartridges te kunnen spelen), maar ook omdat mijn vingers elkaar niet in de weg zitten. De V en de H hebben meer verschillen, maar ook een aantal overeenkomsten.

Mocht je twijfelen tussen de Anbernic RG40XX V en de Anbernic RG40XX H, dan is het goed om te weten dat het scherm in beide gevallen 4 inch groot is. Ook zijn de interne onderdelen hetzelfde en kun je rekenen op dezelfde processor en hoeveelheid werkgeheugen. Beide apparaten hebben dezelfde kracht en snelheid, en kunnen dus dezelfde (type) games spelen. Een belangrijk verschil is het gebrek aan een tweede analoge knuppel. Daardoor spelen Nintendo DS-games minder lekker, maar dat is één van de weinige nadelen van de V, ten opzichte van de H.

anbernic rg40xx v

Mooi scherm, fijne bediening

Ook voor deze retrohandheld geldt dat games lekker veel ruimte krijgen door dat grotere scherm. Andere populaire, verticale handhelds hebben vaak of een hoger prijskaartje (zoals de RG405V) of een kleiner scherm (zoals de RG35XX Plus), waardoor dit model er dus perfect tussen valt. Je vingers rusten comfortabel op de achterknoppen, die nog altijd even veel lawaai maken als altijd op dit soort Anbernic-modellen. De actie- en menuknoppen zijn wederom van hoge kwaliteit en bieden een uitstekende feedback aan, dankzij het rubberen membraam eronder.

Anbernic staat tevens bekend als leverancier van goede d-pads (over het algemeen, het gaat soms nog wel eens mis) en dat is hier ook het geval. De vierpuntdruktoets valt in een zachte ondergrond met een fijn kantelpunt. De analoge knuppel, vergelijkbaar met die van de Nintendo Switch, voelt aanvankelijk wat stroef aan, maar biedt spelers voldoende vrijheid. Over de bediening heb ik dus weinig klagen. Het ontwerp houdt zelfs rekening met de plaatsing van je rechterduim. Die bedekt, ondanks de positie van de actieknoppen, de speaker niet.

anbernic rg40xx v

Software en games

Omdat de handheld zo lijkt op zijn voorgangers, probeer ik het wat korter te houden dan gebruikelijk. Als je een beetje bekend bent met Anbernics aanbod, dan weet je wat je hier kunt verwachten. De standaardsoftware is misschien niet mooi, maar wel overzichtelijk. Ook kun je rekenen op allerlei vooraf ingestelde randen, overlays en optimalisaties, waardoor de game-ervaring en emulatie heel prettig vormgegeven is. Game Boy-games worden direct in de traditionele groene kleur weergegeven, bijvoorbeeld; inclusief het in blokjes opgedeelde scherm.

Het emuleren zelf gaat perfect tot aan de PlayStation 1. Vanaf dat punt moet je er rekening mee houden dat de ervaring iets te wensen overlaat. De Anbernic RG40XX V kan prima een grote portie van de bibliotheek van de Dreamcast draaien. Ook de Nintendo 64 zal voor een deel goed speelbaar zijn. Maar voor PSP-games kun je beter elders kijken; al is het maar omdat je anders te maken krijgt met dikke, zwarte randen op het scherm. Als je meer uit je Anbernic wil halen, dan is de Anbernic RG556 wellicht een goede optie. Maar die is ook een stuk duurder.

anbernic rg40xx v

Je voelt een maar aankomen

Hoewel ik tot nu toe voornamelijk positief ben over de Anbernic RG40XX V, voel je toch een beetje een maar in de lucht hangen (tenminste, als je de titel en lead gelezen hebt). Want je moet wel specifiek naar deze handheld op zoek zijn om hem aan te willen schaffen. Dat klinkt een beetje vreemd, maar dat is wel precies wat ik bedoel. Je moet van handhelds met een verticale oriëntatie houden, het niet erg vinden dat je één analoge knuppel hebt en dat Dreamcast het maximaal haalbare is. Ben je overal oké mee? Go for it.

Wat de aanbeveling voor veel anderen lastiger maakt, is dat Anbernic vlak voor het schrijven van deze recensie een nieuw model aangekondigd heeft: de Anbernic RG406V. Hoewel dit een handheld in een andere prijscategorie is (die 165 dollar kost) zou het kunnen zijn dat dit een betere optie is. Dit wordt een opvolger van de Anbernic RG405V (een iteratie van de 405M, net zoals de RG40XX V dat van de RG40XX H dat is), maar dan met dezelfde processor als in de RG Cube. Wil je dus nog meer uit je verticale handheld halen, dan kan dat ook een goede optie zijn.

anbernic rg40xx v

Anbernic RG40XX V kopen?

Beide handhelds zijn qua specificaties niet met elkaar te vergelijken. Maar iemand die er minder verstand van heeft, hoeft dat natuurlijk niet meteen te begrijpen. Dan kun je dus van een koude kermis thuiskomen als je net deze handheld kocht en ziet dat er eigenlijk een veel beter model in eenzelfde soort behuizing beschikbaar is. Bij het zien van de prijs moet er toch wel een belletje gaan rinkelen, maar wellicht is het dan al te laat en heb je een negatieve ervaring met dit merk.

Maar laat één ding duidelijk zijn: Anbernic laat met de Anbernic RG40XX V zien wat het in huis heeft. Het bedrijf maakt kwalitatief goede handhelds, gemaakt van fijne materialen en lekker aanvoelende knoppen. Maar het pompt ondertussen ook zo veel handhelds uit, veelal met dezelfde hardware, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Dat is volkomen begrijpelijk (en met mijn website hoop ik het pad een beetje te verduidelijken). Die strategie levert echter wel bijzonder fijne handhelds op voor specifieke doelgroepen; dus als dit het model is dat je miste in de line-up, haal hem dan lekker in huis.


Je kunt de Anbernic RG40XX V gewoon bij de fabrikant bestellen. Dat heb ik ook gedaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.