RetroReady is een online magazine, opgericht in februari 2023 door Wesley Akkerman. De officiële lancering vond plaats op 1 maart 2023, twee weken na het besluit de website dan eindelijk op te richten na maanden overwegen. Met dit online platform is er een nieuw podium ontstaan voor de interesses van de retrogamer.
Als je meer wil weten over RetroReady, dan kun je vanaf dit punt verder lezen. Of je klikt op één van de onderstaande onderwerpen in de korte inhoudsopgave.
- Over de interesses van de retrogamer
- Ook games, features en guides
- Hoe we te werk gaan
- Voor RetroReady schrijven
- RetroReady steunen
Over de interesses van de retrogamer
Dat klinkt een beetje vaag, maar de omschrijving is bewust gekozen. Het stelt de redactie in staat een breed scala aan producten te testen en te presenteren. Op RetroReady kom je wekelijks hardwarereviews tegen. De focus ligt voornamelijk op zogenaamde retrohandhelds. Dit zijn apparaten waar je een breed assortiment aan games van weleer op kunt spelen. Er komen soms ook wekelijks nieuwe handhelds uit, waardoor het haast onmogelijk is alles mee te nemen – maar we doen is best. Of de hardware nou goed of slecht is, dat maakt niet uit. Door een zo groot mogelijke groep aan hardware te testen, ontstaat er een duidelijk beeld van de markt en kun je de beoordeling van de verschillende producten beter in context plaatsen.
Naast handhelds geven we tevens volop de ruimte aan controllers. We vinden dat dit een ondergeschoven kindje is op andere, algemene gamewebsites. Daar worden wel eens (nieuwe) controllers getest, maar dit gebeurt naar onze mening niet consequent genoeg. Wees de verandering die je wil zien; met die gedachten testen we een verscheidenheid aan gamepads. De nadruk ligt weliswaar op moderne retrocontrollers (als in: nieuwe iteraties van controllers voor oude consoles), maar we slaan moderne controllers niet over. Handhelds krijgen echter voorrang in de recensieplanning, waardoor we niet kunnen garanderen élke controller mee te nemen. Mocht je er een missen, laat dat dan vooral weten in de comments onder een review.
In de recensiecategorie kom je ook interessante smartphones en tablets tegen. Omdat er jaarlijks meer smartphones dan handhelds verschijnen is het wederom niet mogelijk alles mee te nemen. Daarom maken we hierin een strengere selectie. Als een mobiel apparaat een nieuwe processor heeft die interessant is, een uniek ontwerp introduceert of zichzelf positioneert als gamingapparaat, dan is de kans heel groot dat je die op RetroReady aantreft.
Tot slot brengen we ook recensies over consoles en randapparatuur. De eerstgenoemde categorie laat zich gemakkelijk raden. Denk dan niet aan de PlayStation 5 of Xbox Series X, maar aan de Polymega of een nieuwe Atari-consoles met hdmi-aansluiting. Onder Randapparatuur verstaan we alle overige producten, zoals een monitor, pc-accessoires of flashkaarten. Eigenlijk alles wat niet in de overige categorieën thuishoort. Dat geeft ons als redactie de ruimte om te experimenteren met productrecensies; en geeft jou meer content om door te nemen.
Verder proberen we natuurlijk snel en accuraat te werk te gaan, maar kan het soms zijn dat we bepaalde producten veel later testen nadat die op de markt verschenen zijn. We hebben ruimte voor twee artikelen per week en doen dit in onze vrije uurtjes, waardoor sommige recensies lang blijven liggen. Desondanks is het de moeite waard om specifieke producten alsnog onder de aandacht te brengen, zodat je een spotlicht werpt op waar de retrogemeenschap mee bezig is. We gebruiken ons platform graag als een soort showcase voor allerlei toffe producten.
Ook games, features en guides
Het moge duidelijk zijn: de nadruk ligt echt op hardware(reviews). Maar op RetroReady kom je nog meer type content tegen. In een poging compleetheid na te streven brengen we daarnaast recensies van interessante games, mits ze in één van onze subcategorieën vallen. Remasters, remakes, retro-likes en nieuwe delen in oude series komen allemaal aan bod. We hebben nog niet de tijd en mankracht om alle interessante titels mee te nemen. Maar als we een game recenseren, dan is dat met een duidelijke reden die we toelichten in de review.
Verder leggen we allerlei trucjes uit en delen we tips met je in de sectie voor guides (gidsen). Zo leer je om te gaan met populaire emulators en geven we wat meer verdieping over recente ontwikkelingen. Onder Features tref je winkelervaringen, artikelen over console modding, luchtige blogs (waar de redactie soms ook verantwoordelijk aflegt) en achtergrondartikelen aan. Als er belangrijke gebeurtenissen zijn die betrekking op retrogaming, dan tref je daar een artikel over aan. Zo proberen we een unieke verzameling aan te bieden, die je nergens anders aantreft.
De laatste belangrijke categorie is de sectie Koopgidsen. Die gebruiken we voor twee dingen: hiermee bieden we een overzicht van de belangrijkste specificaties van de genoemde producten en presenteren we duidelijke links naar onze recensies en verkooppunten. De koopgidsen worden voortdurend geüpdatet wanneer er relevante producten zijn; een handige plek dus om op de hoogte te blijven van nieuwe handhelds, controllers of zelfs cadeautjes voor retrogames.
Hoe we te werk gaan
In alles dat we op RetroReady doen, houden we rekening mee drie principes: toegankelijkheid, behoud en plezier. Het eerste principe is tweeledig: onze artikelen kunnen door een grote doelgroep gelezen en begrepen worden, en we willen retrogaming in het algemeen bereikbaar houden voor iedereen. Onder behoud verstaan we voornamelijk het back-uppen van je eigen collectie en het preserveren van je verzameling consoles, handhelds en games. Plezier spreekt voor zich: gaming draait daar immers om, ongeacht de spelcomputer waar je op speelt.
Voor ons recensieproces is wellicht wat extra context nodig. We beoordelen de producten namelijk op hoe ze binnenkomen. Dat wil zeggen: zoals je ze in de winkel of online aantreft. Heeft een handheld software die tegenvalt, dan benoemen we dat. We zullen er ook zeker bij vermelden dat je eventueel alternatieve software kunt installeren, maar daarop kunnen we een product niet beoordelen. Niet iedereen heeft immers zin om die moeite te nemen, en zoeken gewoon een goede oplossing voor hun gaming fix. Als een fabrikant ‘uitpakken en spelen’ belooft, dan mag je die daarop afrekenen als dat niet helemaal lekker gaat. Heeft een controller een mankement, dan kan dat pech zijn – maar meestal kunnen we wel inschatten of dit het geval is. Kortom: we vertalen onze ervaringen vrij direct, zodat je weet waar je aan toe bent. Dit zorgt voor een gelijk speelveld voor alle producten die we testen, en garandeert een eerlijke blik.
Daarin is het belangrijk om de prijzen te benoemen. In al onze hardwarereviews, en soms ook gamerecensies, benoemen we de prijs die we betaald hebben voor de hardware. Het komt wel eens voor dat we een product opgestuurd krijgen; in dat geval zetten we dat duidelijk in de review, en benoemen we de winkelprijs. Door de prijs te benoemen, heb je wederom een contextpunt. Een handheld kan tegenvallen als je er meer dan 100 euro voor betaalt. Maar zodra die opeens de helft minder kost, kun je minder zwaar tillen aan bepaalde nadelen. Of een handheld dan wel ineens z’n prijs waard is, en welke nadelen dan minder erg worden, kun je op dat moment zelf bepalen. Je hebt immers alle context die je nodig hebt.
In het kader van transparantie vermelden we altijd wanneer we een product gekregen hebben. Ook dat vinden we belangrijke context. Recensies worden bij ons niet gekocht, maar het kan gebeuren dat de toon matiger is in bepaalde stukken dan je wellicht gewend bent. Dan speelt het toch deels onbewust mee dat we het tof vonden iets ontvangen te hebben, maar moeten er derhalve gewoon eerlijk over zijn. We willen geen bedrijfsrelaties schaden, maar laten ons in onze mening niet leiden door de angst ergens op een zwarte lijst terecht te komen. Dit is soms een fragiel balans, daar zijn we ons bewust van. Maar transparantie is key.
Mocht je ergens artikelen op de website tegenkomen waarvan je het vermoeden hebt dat dit gesponsorde content is, dan wordt die als zodanig aangemerkt. Je hoeft geen seconde te twijfelen of iets redactioneel of commercieel is. Als een bedrijf niet akkoord wil gaan met de manier waarop wij commerciële content presenteren, dan gaan we daar niet mee in zee.
Voor RetroReady schrijven
Mocht je een retrogamer zijn, iemand die graag bezig is met nieuwe accessoires voor oude spelcomputers of veel weten over emulators in het algemeen, dan hebben we een plekje voor je op onze redactie. Op moment van schrijven (september 2024) komen er helaas te weinig inkomsten binnen om de site te kunnen bekostigen, laat staan iemand te betalen. Je zal dit dus doen op vrijwillige basis. Daarentegen stellen we geen eisen aan de hoeveelheid content die je per se móet schrijven (zoals elders soms wel het geval is) en zijn we heel flexibel als het gaat om deadlines. Het gaat er bij ons om dat iedereen dit doet met plezier. Het kan wel zijn dat we bijvoorbeeld vragen een gamereview binnen drie weken aan te leveren.
Op dit moment zijn we op zoek naar mensen die…
- verstand hebben van pc’s, aangezien we ons tot nu toe op handhelds en consoles focussen;
- games met een retro vibe willen testen; zie hierboven voor de type recensies;
- graag dieper ingaan op de mogelijkheden van emulators;
- het leuk vinden om top-lijstjes te maken, zoals over Pokémon-romhacks;
- veel doen met het modden van oude consoles en handhelds;
- of de nodige achtergrondinformatie willen bieden over recente ontwikkelingen.
Het staat je uiteraard vrij zelf ideeën aan te leveren, en anders kunnen we het daar altijd zelf over hebben. Als we je een game(code) opsturen, dan mag je die hebben. Hetzelfde geldt voor eventuele hardware-items.
RetroReady steunen
Omdat we liever geen advertenties op RetroReady willen plaatsen, zou het tof zijn als je ons op allerlei andere manieren kunt steunen. We hebben al eens geprobeerd met Google Ads te werken, maar dat was geen succes. Ten eerste klopte de artikelindelingen niet meer en ten tweede heeft ons dat heel veel (unieke) bezoekers gekost. Als je onze content tof vindt, dan kun je ons op een aantal manieren steunen. Zo zouden we het waarden als je de artikelen deelt op je eigen sociale media of met je vrienden, zodat ons bereik groter wordt. Hoe groter ons bereikt, hoe meer content we kunnen maken en hoe meer partijen ons serieus nemen.
Daarnaast is het mogelijk ons financieel te steunen. In onze artikelen tref je vaak externe links aan. Dit zijn affiliatielinks. Zo hebben we accounts bij Bol en Amazon. Iedereen keer wanneer je iets koopt nadat je op de link klikte, kunnen we een kleine commissie verdienen. Ook kunnen we wat inkomsten genereren via de verkoopkanalen van verschillende hardware-aanbieders. Vooral bij handheldreviews van Anbernic- en Powkiddy-apparaten tref je affiliatielinks aan. Je zou ons enorm steunen door op die links te klikken en te kopen waar je interesse naar uitgaat. Hopelijk kunnen we zodoende RetroReady voor altijd advertentievrij houden.
Tot slot is het mogelijk te doneren of op een vastere basis je steun te betuigen. Zo hebben we een PayPal-account waar je zo vaak als je wil een donatie kwijt kunt. Maar we hebben ook een Patreon (waar we nu nog niet zo veel mee doen) opgezet, zodat je een financiële bijdrage kunt leveren. Voel je alsjeblieft niet verplicht dit te doen. We doen dit werk met liefde; maar hoe meer middelen we tot onze beschikking hebben, hoe meer we kunnen bereiken. Tot nu toe betaalt de oprichter alles uit eigen zak, en dat zal zo door blijven gaan totdat het ooit misschien verandert.
RetroReady is een uitgave van WA Producties. Voor vragen en verzoeken kun je de redactie mailen op info [at] wesley-akkerman [punt] nl.