Lego Pac-Man Arcade gaat van priegelwerk naar pronkstuk

Zo nu en dan brengt Lego een toffe set uit die gekoppeld wordt aan games en dan met name retrogames. Zoals Lego Pac-Man Arcade. In deze review kijk ik naar het bouwproces en het resultaat.

lego pac-man

Lego Pac-Man Arcade is een bouwset gebaseerd op de ouderwetse, maar o zo herkenbare arcadekast van één van de meest populaire games ooit: Pac-Man. Je kon vroeger geen arcadehal binnenlopen zonder dat gele gezicht te zien pronken op één van de vele kasten. Van die kast zijn mettertijd verschillende varianten uitgebracht. De wat oudere versies hebben twee witte knoppen aan de zijkant en een grote analoge knuppel, met een rode bol bovenop. Als je aan de arcadekasten van Pac-Man denkt, dan zijn dat waarschijnlijk twee elementen waar je direct aan terugdenkt.

Gelukkig let Lego op details. Want zoals je op de foto’s in deze review kunt zien, zijn zowel de witte knoppen als de rode bol op de analoge knuppel aanwezig. Daarnaast zijn er ook versies van de kast waarbij er rode driehoekjes in het midden van het leunbord zitten; ook die zijn aanwezig op het prachtige bouwwerk. Naast de rode bol is er genoeg ruimte voor wat decoratie, net als op het origineel. Echter, daar waar de originele kast vaak alleen ruimte heeft aan de linkerkant van de stick, zien we dat Lego ervoor gekozen heeft om beide kanten te voorzien van mooie afbeeldingen.

Lego Pac-Man Arcade ziet er prachtig uit

Naast de stick zitten twee stickers, die een blauw spookje en wat versies van Pac-Man laten zien. Die zijn in dezelfde stijl getekend als op de originele kast. Op de zijkanten zien we dezelfde personages, samen met het oude logo. Dat logo, en de poppetjes, zijn ook boven het ‘scherm’ aan de voorkant vertegenwoordigd, net zoals dat het geval was in de jaren tachtig. Het is duidelijk dat Lego goed gekeken heeft naar de oude kasten en zich daar heeft door laten inspireren. Het geeft het geheel een originele retrolook mee en dat is precies hetgeen wat – in elk geval – het uiterlijk zo tof maakt.

Nog toffer zijn de interactieve elementen. Je kunt namelijk één van de witte knopjes indrukken, waardoor er een rood lampje aanspringt. Op de originele kast is dit het lampje achter het opvangbakje voor de muntjes, maar voor de Lego-set is het puur esthetisch. Niets mis mee; het is gewoon een dikke knipoog naar het origineel. Daarnaast zit er rechts een hendel waarmee je Pac-Man en de spookjes kunt laten bewegen over het raster (het doolhof in de game) en bovenop treffen we nog een knop aan waarmee we de personages kunnen laten omdraaien.

Natuurlijk is dit geen typisch speelgoed waar je uren mee zoet bent wanneer de set eenmaal in elkaar gezet is. Maar het is wel heel tof dat het geen statisch object is. Net zoals bijvoorbeeld in de Lego NES-set krijg je een idee van hoe je het spel speelt. Mario springt daar over vijanden en obstakels heen. En in combinatie met de Lego-versie van de loodgieter, kun je ook nog het ouderwetse deuntje van het eerste level afspelen. Dat niveau aan detail heeft Lego Pac-Man Arcade niet, maar daardoor is de set niet minder tof. Het is echt gaaf om Pac-Man achter Clive & co te zien bewegen.

Het is soms even priegelen

Voordat het echter zover is, moet je wel heel wat priegelwerk gedaan hebben. Over het algemeen beschikt Lego Pac-Man Arcade over simpele, bekende en traditionele Lego-blokjes. Maar je moet ook de rails maken waar Pac-Man overheen beweegt, evenals het raster van het doolhof. Dat is niet altijd even leuk. Op een gegeven moment moest ik 64 keer dezelfde handeling uitvoeren (het ene steentje in het andere steentje stoppen), waardoor het toffe bouwpakket veranderde in een soort bezigheidstherapie. Leuk is anders, en het neemt best wat tijd in beslag, helaas.

Tijdens het bouwen let Lego ook enorm veel op de details. Onderaan de pagina zie je bijvoorbeeld een lange balk staan en per pagina verandert de positie van de Pac-Man op die balk. Die geeft aan hoe ver je in het bouwwerk bent. Dat geeft enigszins een vertekend beeld – het ene moment wordt een complete pagina gebruikt voor het plaatsen van één steen, terwijl je op het andere moment 64 kleine blokjes aan het plaatsen bent. Hoe dan ook; het is een opvallend detail waarin Lego goed gebruikmaak van het evenbeeld van Pac-Man. Zulke details hoeven er niet te zijn, natuurlijk.

Wat vooral ook opvalt aan deze bouwzet, is dat die zo stevig is. Vooral aan de zijkanten werk je met grote blokken. En je bent constant blokjes van 2×2 en 2×3 aan het afwisselen, waardoor je onderliggende elementen goed en stevig aan elkaar vastmaakt. Daardoor is het geen probleem om de Lego Pac-Man Arcade er af en toe bij te pakken om hem te showen als het pronkstuk dat het is, om aan anderen te kunnen laten zien dat Pac-Man kan bewegen. Je kunt verder de achterkant altijd losmaken en zien wat er achter de schermen van het doolhof gebeurt. Een erg leuk detail!

Lego Pac-Man Arcade kopen?

En als je dan eenmaal klaar bent, dan mag je de kast opnieuw bouwen. Dit keer op een veel kleinere schaal, maar ook dit is een leuk detail. Je maakt namelijk een soort mini arcadehal terwijl je de set aan het bouwen bent, compleet met Lego-figuur en kleuren uit de jaren tachtig. Al met al kan ik zeggen dat de set ontzettend leuk was om te bouwen. Het was soms even priegelen (en dat vergde dan weer wat geduld), maar onderaan de streep ben ik blij met het resultaat. Het is een nieuw pronkstuk in mijn woonkamer, dat nu netjes naast de Lego NES staat. Volgende halte: Lego Atari?


Lego Pac-Man Arcade koop je op Bol.com.

1 gedachte over “Lego Pac-Man Arcade gaat van priegelwerk naar pronkstuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.