SZDiiER Game Console D007 intrigeert, maar overtuigt niet

Soms kom je wel eens intrigerende producten tegen die je niet kunt laten liggen. De SZDiiER Game Console D007 is daar één van. Maar dat blijkt niet genoeg te zijn voor een overtuigend product.

game console doo7

Vanuit het niets verscheen daar ineens de SZDiiER Game Console D007. Dit is een retrohandheld die nog het meeste weg heeft van een ware TikTok-hit, namelijk de PowKiddy RGB20s. Misschien heb je die PowKiddy voorbij zien komen, met zijn blije stickers en twee analoge knuppels aan de onderkant. De SZDiiER Game Console D007 neemt een hoop designelementen over en geeft een eigen draai aan de ervaring. Kijkend naar de prijs van minder dan tachtig euro (exclusief verzend- en importkosten) mag je geen hoge verwachtingen hebben. Dan kan het apparaat nog alleszins meevallen.

Omdat de handheld net uit was toen ik hem bestelde, heb ik hem met een klein beetje korting kunnen kopen. Daardoor heb ik er uiteindelijk iets meer dan 73 euro voor betaald. Op de AliExpress-pagina zie ik staan dat die oorspronkelijk 157 euro kostte, maar dat zal ongetwijfeld een eeuwigdurende sale zijn om aandacht te wekken. Ik kan niet meer terugvinden hoeveel ik voor import en btw betaald heb. Op Amazon staat de handheld ook, mocht je interesse hebben. Dan ben je hier 129 euro en 7 cent aan kwijt. Dat is vergelijkbaar met de Anbernic RG353PS.

game console doo7

Opvallende Game Console D007 intrigeert

Wat deze handheld zo intrigerend maakt, is niet dat plastic omhulsel waardoor die op een PowKiddy lijkt. Nee, dit is een handheld die draait op een processor die alweer stamt uit 2018. Het gaat om de voorloper van de Rockchip RK3566, die onder meer in de PowKiddy RK2023 en Anbernic RG353M zit. De Rockchip RK3326 is op bijna alle vlakken inferieur aan zijn voorganger en op sommige punten op gelijk niveau. Toen ik dat zag, vroeg ik me af waarom iemand nu nog deze chipset zou willen gebruiken voor een nieuwe handheld, en na een aantal weken heb ik nog geen antwoord gevonden.

Ondanks de verouderde processor, ben ik toch in staat geweest hier redelijk comfortabel PSP-games op te spelen. Dat had ik niet verwacht, gezien mijn ervaringen met de opvolger van de RK3326. Daar lopen PSP-titels geregeld vast en anders komen ze ontzettend schokkerig over. Meer over de emulatie vind je verderop in dit artikel. De Game Console D007 is een verticale handheld, vergelijkbaar met de Miyoo Mini Plus en Anbernic RG35XX. Hij is een stuk breder, waardoor ik hem in elk geval iets lekkerder in de hand vind liggen. Maar goed, dat zal waarschijnlijk niet voor iedereen gelden.

game console doo7

Voorop zitten vier redelijk grote actieknoppen, die minimaal sponzig zijn. Ze klikken ontzettend lekker en je kunt ze ook vrij rap achter elkaar indrukken, wat goed kan zijn voor party- en vechtspellen. De d-pad is dun en onaantrekkelijk en is totaal niet precies. Hij kan soms bewegingen registreren wanneer je naar onder of boven drukt, waardoor personages ineens naar links of rechts gaan. De twee analoge knuppels lijken ontzettend veel op de sticks die je aantreft op mijn favoriet Odin Pro en zijn van hoge kwaliteit. Ook tof: om de sticks zit een led-cirkel die groen kleurt tijdens het gebruik.

Achterop zitten niet alleen vier schouderknoppen, die goed klikken, maar ook twee hompen voor je handpalmen. Die zijn alles behalve comfortabel. Je vingers kunnen geen kant op en zitten ook nog eens ongemakkelijk tegen elkaar aan wanneer je gamet. De platte achterkanten van de twee andere verticale handhelds zijn ook niet alles, maar dan kun je je vingers nog anders positioneren. De vier schouderknoppen zijn overigens wel heel goed bereikbaar en van elkaar te onderscheiden. Al had het fijner geweest als de binnenste twee knoppen wellicht net even wat hoger zaten.

game console doo7

Zelfs PSP-games emuleren

Zoals gezegd kun je zelfs PSP-games emuleren met deze hardware, wat me een beetje verbaasd. De SZDiiER Game Console D007 is niet duur te noemen en heeft toch redelijk wat in z’n mars. Bij de handheld krijg je een micro-sd-kaart met daarop games van de NES, SNES, verschillende Game Boy’s, PSP, Sega-consoles en PlayStation 1. Ook de Nintendo 64 is vertegenwoordigd. Technisch gezien zou je Dreamcast ook met deze hardware kunnen draaien, maar dan moet je die back-ups zelf op de micro-sd-kaart zetten. Dat kan ik niet echt aanbevelen, vanwege de kwaliteit van de kaart.

Zodra je hem eruit haalt en er weer terug in stopt, dan kunnen er al bestanden beschadigen. Een back-up van de kaart aanmaken is een optie, in de hoop dat alles heel overkomt – maar de kans is groot dat ook dit misgaat. Je zit dus enigszins vast met de selectie games op de krakkemikkige kaart, waarvan heel veel ook alleen in het Chinees te spelen is. Je kunt geen taalinstellingen wijzigingen voor die games, zeker niet wanneer ze in-game geen Engelse teksten aanbieden. Verder kun je ook geen softwarefuncties aanpassen of bijvoorbeeld van de geliefde RetroArch-emulator gebruikmaken.

De games draaien verrassend goed op de hardware. Voor de meeste titels – inclusief PSP-games – geldt dat ze degelijk spelen. Soms kom je nog wel eens wat gestotter tegen, maar dat hoeft de pret niet te drukken op dit prijspunt. Erger is de constante hapering die ongeveer elke twee seconden plaatsvindt. Alsof het scherm moeite heeft met informatieverwerking en dat constant moet corrigeren. Als je rpg’s of actiegames speelt, hoeft dit geen al te groot probleem te zijn. Maar speel je vecht- of racespellen, of andere games waarbij vluchtigheid geboden is, dan vormt dit een obstakel.

game console doo7

Tijdens dat gehaper registreert de SZDiiER Game Console D007 namelijk geen input. En dan gaan er dus momenten verloren waarop je een knopje indrukt. En dan is het extreem jammer dat je zelf niets kunt aanpassen aan deze software, want wellicht kan een frame skip hier en daar helpen. Mogelijk hebben de problemen te maken met een gek gladmaakeffect in sommige games, zoals Game Boy-titels. Hoewel het 3,5”-scherm scherp oogt, kleuren natuurgetrouw overbrengt en een hoge resolutie van 640 bij 480 pixels heeft, oogt alles te glad. Je kunt er van houden, maar geef mij maar die pixels.

Weinig opties en scherpe audio

De audio klinkt bovendien ontzettend scherp, wat je ook aan het doen bent. Dit kun je enigszins oplossen door het volume te verlagen, maar je ontkomt er nooit helemaal aan. Vooral in het menu is dit irritant. Met elke beweging of selectie die je maakt, hoor je een snerpend geluid. Je kunt dit helaas niet uitschakelen. Wanneer je het volume wat omlaag brengt, dan kan de audio aangenaam klinken. Voor de enkele monospeaker die achterop zit, komt er nog een behoorlijk respectabel geluid uit. Het grote voordeel van die plek is dat je handen niet voor de speakeropening kunnen zitten.

game console doo7

En ik heb het al genoemd, maar de SZDiiER Game Console D007 valt ontzettend tegen als het gaat om extra opties. Niet alleen voor de handheld in het algemeen, maar ook door de in-gamemenu’s. Je kunt een save state aanmaken of laden en een spel afsluiten of opnieuw opstarten. Gek genoeg kun je wel de besturing aanpassen als je dat wil, maar dat moet je dan voor elke console opnieuw instellen. En daar blijft het helaas bij. Als je meer opties wil, bijvoorbeeld voor het beeld of RetroAchievements, dan moet je toch echt elders kijken. Deze handheld gaat je niet helpen.

Tot slot speelt het scherm de handheld ook parten. Niet wanneer je het puur op consolegames uit de jaren tachtig en negentig houdt. Daar is het 4:3-display perfect voor. Maar als je een Game Boy-game speelt, dan worden spellen uitgerekt weergeven. Dat komt doordat de eerste paar Game Boy’s een schermverhouding hebben van 10:9. De GBA heeft er een van 3:2, en beide vertalen zich niet lekker naar 4:3. De PSP heeft 16:9, waardoor er onder en boven zwarte balken zijn. Het venster voor N64-games is verkleind, waardoor je overal zwarte balken ziet staan — en je kunt hier niets van corrigeren.

SZDiiER Game Console D007 kopen?

Waarschijnlijk voel je hem al aankomen, maar ik raad de SZDiiER Game Console D007 af. Ja, de retrohandheld is relatief betaalbaar, maar is ook ontzettend beperkt. Bovendien krijg je te maken met snerpende audio en een gekke waas over de gameplay, waardoor games er soms onnodig zacht en uitgesmeerd uitzien. De handheld intrigeert vanwege de PSP-ondersteuning en de manier hoe die de games afspeelt, maar overtuigt over het algemeen niet. Wel hoop ik dat andere handheldmakers led-ringen om hun analoge knuppels gaan installeren, want dat levert namelijk een heel leuk effect op.


Wil je de handheld toch zelf ervaren? Dan bestel je hem gemakkelijk via Amazon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.