Cadeaus voor retrogamers

Atari 2600 Plus review cadeaus voor gamers retro gaming

Soms kan het lastig zijn de beste cadeaus voor gamers die van retro gaming houden uit te kiezen. En andersom geldt hetzelfde. Zodra de feestdagen voor de deur staan, dan krijg je vaak dezelfde vraag: wat wil jij voor kerst of Sinterklaas? Maar ook als je bijna jarig bent en mensen willen weten welk cadeau je graag zou krijgen, dan is het fijn om alvast een lijstje paraat te hebben met leuke dingen die je misschien niet zo snel voor jezelf zou kopen, maar stiekem wel heel graag wil hebben. In dit overzicht presenteren we daarom de leukste cadeaus voor gamers. De lijst is niet statisch en wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe ideeën, dus sla hem maar alvast op bij je favorieten!

Mocht je na het bekijken van de onderstaande lijst willen weten wat voor andere toffe gadgets er beschikbaar zijn, dan doe je er goed aan onze uitgebreide reviewarchieven erop na te slaan. Zo hebben we tientallen recensies klaarstaan van retrohandhelds, waar je allerlei games van vroeger op kunt spelen (één daarvan komt ook aan bod in dit overzicht, dus geen paniek). Daarnaast behandelen we veel controllers en leggen we zo nu en dan ook (nieuwe) consoles onder de loep. Kortom, deze lijst is een mooi beginpunt voor iedereen die op zoek is naar leuke cadeaus voor gamers die van retro gaming houden.

Disclaimers

De lijst met producten is samengesteld door Laura Jenny. Zij is tevens verantwoordelijk voor het updaten en bijhouden van het overzicht. Mocht je iets aanschaffen via de affiliate links, dan kunnen we daar een kleine commissie aan verdienen.

the400 atari

THE400: mini-Atari voor thuis

De trend van miniconsoles lijkt een beetje voorbij, helaas voor retroliefhebbers, maar ze worden nog wel gemaakt (bedankt Retro Games!). De geliefde Atari 400 heeft bijvoorbeeld een mini-me gekregen. Welkom terug in de tijd van 8-bit. Atari 400 verscheen in 1979, maar de THE400 verscheen in maart 2024. Zo nieuw is deze retroconsole. Je kunt er de complete 8-bits Atari-reeks op emuleren, dus zowel de 400, de 800XL als de Atari 5200. Er zijn 25 games ingebouwd, waaronder Millipede, Star Raiders II, Lee en Berzerk. Je kunt ook games die je hebt op een usb-stick gebruiken op deze miniconsole. Zelfs de Atari CX40-joystick is van de partij om het ook oldschool fun te maken om deze goude, oude titels te spelen. Dat alles zonder dat je scart-kabels nodig hebt: THE400 Mini kan hd-beelden tonen via hdmi. Ook zijn er vijf usb-poorten aanwezig.

De The400 heeft een adviesprijs van 119,99 euro en is onder meer te koop bij Bol.

pimax portal retro

Pimax Portal-Retro

Je kent de Pimax Portal misschien als ideaal apparaat om van virtual reality genieten, maar maar dit is ook een uitstekende retrohandheld. Wil je echter een ultieme retro-ervaring, zonder alle vr-poespas, dan is er Pimax Portal-Retro. Het apparaat biedt een 5,46 inch lcd-scherm en is echt gemaakt om oldschool te gamen. De controllers zitten dit keer vast op het apparaat en er zitten geen camera’s op; daardoor is die ook een stuk goedkoper. Games draaien goed dankzij de Snapdragon XR2-processor (vergelijkbaar met de Snapdragon 865-chipset) en actieve koeling. Je speelt er bovendien heel moderne spellen op, zoals Pokémon Unite, State of Survival, Fortnite, PUBG en Genshin Impact. Kun je het op een Android-telefoon spelen, dan kan het ook op Pimax Portal-Retro. Maar dan net even prettiger dan op een smartphone, waarbij bovendien je smartphonebatterij gespaard blijft.

De Pimax Portal-Retro is nu verkrijgbaar via de officiële website van Pimax, met een flinke korting. Voorheen kostte die 275 euro, maar nu ben je er 184 euro aan kwijt.

lego pac-man

LEGO Pac-Man Arcade

Ben je dol op arcadegames, maar is een arcadekast iets te veel in je huis, dan is er een perfecte tussenweg: de Pac-Man Arcade van Lego. Dit is een drie-in-één-cadeau: het is leuk om te bouwen, je kunt ermee spelen én je knt het als een tof bewijs van je hobby als decoratie in huis neerzetten. Het bouwwerk is een ode aan Pac-Man en bevat een arcadekast waarin het bekende happertje ook echt achter de spookjes Blinky en Clyde aan lijkt te gaan. Er zit zelfs een lichtsteen bij die fungeert als ouderwetse muntgleufverlichting. Het is immers een arcadekast. Net het mechanische doolhof kun je het spel ook echt naspelen, al kunnen we deze eyecatcher geen echte game noemen. Wel is het gebaseerd op een echte arcadekast uit de jaren ‘80: hoe retro wil je het hebben?

Je koopt Lego Pac-Man Arcade onder meer op Bol.com. En op Amazon vind je toffe accessoires waarmee je het model echt tot leven kunt wekken. Het bouwpakket heeft een adviesprijs van 269,99 euro.

cadeaus voor gamers

Divoom Ditoo

Games spelen doen sommige mensen graag met oordopjes in. Maar als jij het geluid liever over een speaker laat horen, dan kun je kiezen voor de draadbare Bluetooth-speaker Divoom Ditoo. Deze gadget is voorzien van een grappig retroscherm.  Het lijkt op een soort mini-pc en er komt best wat geluid uit, maar het is wel een apparaatje dat het veelal van zijn leuke uiterlijk moet hebben. Je kunt de speaker namelijk aan je telefoon koppelen, en dan niet alleen voor het geluid maar ook om pixel art te maken om op het schermpje weer te geven. Je kunt dus lekker creatief aan de slag. Er zijn sowieso meer dan duizend plaatjes om uit te kiezen, mocht je zelf niet zoveel fantasie hebben of niet helemaal de afbeelding krijgen die je wil.

Je vindt de Divoom Ditoo op Bol.com. De speaker heeft een adviesprijs van rond de 100 euro.

cadeaus voor gamers 8bitdo toetsenbord

8Bitdo Retro-toetsenbord (NES)

Pc-gamers kunnen losgaan op de stijlvolle retro-toetsenbord van 8Bitdo. Dit merk heeft veel mooie retrogadgets en dit is een van de nieuwere telgen van de familie. Het toetsenbord is er in een grappige rood-zwart-grijswitte kleurstelling en er komen bovendien twee grote, losse knoppen bij die je naar wens kunt programmeren. Je zit overigens niet per se vast aan je pc, aangezien je dit toetsenbord ook gebruiken kunt in combinatie met een Android-telefoon. Je kunt dan ook draadloos verbinden. Aangepaste toetsenbordmapping is ook een optie. Het is een mechanisch keyboard, dus dat betekent dat je de bekende ‘kliks’ voelt door de manier waarop de knoppen aan het toetsenbord zijn bevestigd. Heerlijk voor gamers, maar het moet je wel liggen.

Je vindt het 8bitdo-toetsenbord onder meer op Amazon. De accessoire kost ongeveer 85 tot 90 euro.

8bitdo keyboard commodore 64

8Bitdo Retro-toetsenbord (Commodore 64)

Het mechanisch toetsenbord is een beetje magisch. Dat gevoel van die toetsen die onder je vingers klikken is erg prettig. Veel gamers omarmen dit type toetsenbord en het is dan ook tof dat 8BitDo daar ook rekening mee heeft gehouden door een mechanisch, retro-toetsenbord te maken in de stijl van de Commodore 64. Het toetsenbord gaat gepaard met de Dual Superbuttons, wat een soort uit de kluiten gewassen Nintendo-controllerknoppen zijn. Ook zit er een pookje bij. Hiermee heeft de retrogamer in jouw leven meteen een heel complete set om goed te kunnen gamen op de pc. Het maakt daarbij niet uit of je retrospellen speelt of juist kiest voor een wat moderner spel. De toetsen zijn programmeerbaar via de 8BitDo Ultimate Software V2-tool.

Je kunt het 8BitDo-mechanische toetsenbord aanschaffen op Amazon. De gadget kost ongeveer 80 euro.

Atari 2600 Plus review

Atari 2600+

Houd je het toch op gamen, dan is de Atari 2600+ een goede optie. In onze review schreven we al: het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Geef een gamer een joystick en een gameconsole met houten afwerking en games als Defender en Cosmic Ark en hij of zij is gelukkig. Wil je per se Pac-Man spelen, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden (al zijn er betere versies beschikbaar). Het leuke aan deze console is dat het eigenlijk gewoon plug-and-play is. Je pakt hem uit, steekt de stekker erin en je kunt aan de slag. We namen veertig jaar geleden afscheid van deze console, maar in deze nieuwe variant is hij helemaal terug van weggeweest. Plus: op de meegeleverde cartridge staan tien games om te spelen, waardoor dus niet meteen gedwongen wordt extra games aan te schaffen.

Je kunt de Atari 2600+ onder meer kopen op Bol.com. Ook tref je daar beide (nieuwe) games aan die je los op cartridge kunt kopen. Dit zijn Bezerk Enhanced Edition en Mr. Run and Jump. De console heeft een adviesprijs van 120 euro.

beste cadeaus voor gamers game & watch

Game & Watch

Voor veel mensen is de Game Boy de eerste, echte handheld, maar dat is niet helemaal waar. De bedenker van Game Boy, Gunpei Yokoi, kwam namelijk eerder al met de Game & Watch. Hierop kon je één game spelen, maar wel overal waar je maar wilde. Er zijn verschillende varianten, maar als we er een mogen aanraden is dat de Super Mario Bros.-variant. Dit is een game die je iedereen te allen tijde in de handen kunt duwen en waarmee meteen fanatiek wordt gespeeld. Sidescrolling platformen met Mario, dat hoort natuurlijk bij Nintendo, en de Game & Watch-reeks ook. Het ziet er ook nog eens uit als een heel luxe cadeau, want het apparaatje is goud van kleur.

De Game & Watch met Super Mario Bros. is onder meer op Amazon beschikbaar en kost 44 euro.

super pocket review

Super Pocket

Je zou denken dat je als retrogamer altijd vrij goedkoop uit bent: je wil immers vooral oude apparaten kopen, maar die zijn toch vaak hoog in prijs. Dat geldt niet voor Super Pocket. Dit is een leuk cadeau om te vragen en te krijgen, mede omdat de prijs vrij laag is. Super Pocket lijkt op de Evercade EXP en biedt je cartridges van ongeveer vijftien à twintig euro waarop je een verzameling games van vroeger kunt spelen. Er zijn verschillende edities van Super Pocket, zoals de Capcom-editie met onder andere Final Fight en Ghouls ‘n Ghosts, maar wij zijn fan van de Taito-variant met daarop Bubble Bobble, Space Invaders en The Legend of Kage. Deze gadget ziet er met zijn felle kleurtjes en moderne uiterlijk met mooi kleurenscherm aantrekkelijk uit en hij speelt ook nog eens fijn.

Je kunt de Super Pocket Taito kopen via Bol.com of Amazon. Of kun je de Super Pocket Capcom vinden op Bol.com en Amazon. De Super Pocket kost per stuk nog geen zestig euro.

beste cadeaus voor gamers gamesir g8

GameSir G8 Galileo

Wil je niet per se een nieuw apparaat erbij, maar zou je bijvoorbeeld je smartphone die je toch altijd al bij je hebt wat beter willen inzetten voor games? Dan raden we je de GameSir G8 Galileo aan. Het is een soort langgerekte controller waar je je smartphone tussenin kunt plaatsen. Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij de controller die bij de Razer Edge zit. De G8 sluit je via de usb-c-aansluiting aan, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er vertraging zit tussen jouw input en wat er op het scherm gebeurt. De controller heeft alles wat je wil in een moderne controller: een 360 graden trigger, schouderknoppen en twee extra knoppen om zelf een functie aan toe te wijzen. Vind je de look niet mooi, dan kun je er zelfs magnetische faceplates voor kopen om hem een ander uiterlijk mee te geven.

De GameSir G8 Galileo is te koop bij Bol.com en heeft een adviesprijs van 109 euro.

Meer van RetroReady

Ben je nieuw hier, neem dan ons uitgebreide reviewarchief over hardware eens door. Daar tref je recensies aan over handhelds, controllers, accessoires en consoles. Daarnaast geven we ook aandacht aan games, in verschillende categorieën. Dit zijn veelal niet de standaard gamereviews die je op andere sites aantreft. Ze moeten namelijk wel een haakje hebben met retro. Het kan zijn dat er een verrassende titel voor je tussen zit. Daarnaast schrijven we ook over console modding, onze ervaringen met retrogameshops en columns. Die content tref je aan onder Features. Tot slot kun je ook terecht onder Guides, waar we tips geven over onder meer emulators en gaming gear in het algemeen.