Evercade EXP laat je op een toegankelijke manier retrogamen

Met de Evercade EXP kun je verzamelingen aan retrogames op een cartridge spelen. De handheld wordt geleverd met achttien games van Capcom, die vooraf geïnstalleerd zijn, en een cartridge met spellen van Irem.

evercade exp

Tegenwoordig kun je op veel manieren retrogames spelen. Dat kan via allerlei emulatiehandhelds bijvoorbeeld, zoals van Anbernic of Miyoo, maar ook via compilaties en abonnementen, zoals Nintendo Switch Online. En toch doet de Evercade EXP, die eind 2022 op de markt kwam, het net even anders dan de rest. Want je hoeft dit keer niet zelf te pielen met ingewikkelde software of emulators, te wachten op post uit China of te betalen voor een abonnement. Voor de Evercade EXP betaal je voor een verzameling games op een cartridge, die je zo vaak kunt spelen als je wilt.

Natuurlijk heb je de handheld zelf nodig om deze spellen te kunnen spelen. De adviesverkoopprijs van dit product ligt rond de 150 euro, maar met een beetje mazzel kom je hem iets goedkoper tegen. De prijzen van de verschillende cartridges liggen vaak ergens tussen de vijftien en twintig euro. De handheld is met 150 euro niet goedkoop, maar de games zijn dat wel. Per cartridge verschilt het aantal en de type spellen die je kunt spelen, dus check van tevoren goed wat je van zo’n collectie kunt verwachten. Standaard krijg je 29 games bij de Evercade EXP-handheld.

evercade exp

Evercade EXP ligt lekker in de hand

De handheld is dikker dan een Odin Pro of Nintendo Switch en breder dan de Retroid Pocket 3 (Plus). Hij voelt bovendien zwaar aan, maar dat vind ik allemaal geen probleem. Door zijn formaat, dikte en gewicht ligt het apparaat lekker in de hand. De buitenkant is gemaakt van hoogwaardig kunststof, waardoor de Evercade EXP niet aanvoelt als een goedkoop stuk speelgoed. Onderop zit een usb-c-poort voor het opladen en bovenop treffen we een mini-hdmi-poort aan. Daarmee kun je de draagbare spelcomputer aansluiten op een televisie of monitor, met hdmi-aansluiting.

Helaas is het niet mogelijk om een externe controller op de Evercade EXP aan te sluiten. Wanneer je hem dus koppelt aan een scherm, dan moet je in de buurt blijven zitten zodat je op de knoppen kunt drukken. Die knopjes voelen ouderwets sponzig aan, maar reageren gelukkig razendsnel. Het kan zijn dat je in sommige games een piepkleine vertraging tegenkomt, maar dat heeft mogelijk meer met de software van de handheld te maken. Vooral de d-pad werkt superfijn, door zijn soepele, ronde afwerking. Binnen no-time voer je allerlei toffe combo’s uit in vechtspellen.

Het brede scherm van 4,3 inch is groot genoeg voor het weergeven van moderne videogames. Zo kun je allerlei indiespellen aanschaffen (of maandelijks gratis downloaden) die daar dankbaar gebruik van maken. Voor de oudere titels is dit ook groot genoeg, maar houd er dan rekening mee dat je dikke schermranden te zien krijgt. De resolutie is met 800 bij 480 pixels vrij hoog, waardoor we beelden er superscherp uitzien. Mocht je overigens de vorige handheld van Blaze gekocht hebben, weet dan dat de processor iets sneller is en je dit keer toegang hebt tot wifi, voor de maandelijkse updates.

evercade exp

Emulatie tot aan PlayStation 1

In principe kun je met de aanwezige hardware games tot aan de PlayStation 1 emuleren. Je kunt er echter zelf geen games op installeren of naartoe kopiëren en bent dus afhankelijk van de cartridges die Blaze aanbiedt (leuk om te weten: diezelfde cartridges werken ook op de Evercade VS-console). Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de emulatie. Ik ben zelden een probleem tegengekomen tijdens het spelen en alles oogt scherp, kleurrijk en gedetailleerd. Het scherm heeft een fijne kijkhoek en doet veel games eer aan. Over de audio heb ik wel iets te klagen.

Want bij sommige games klinken de muziek en geluidseffecten nogal samengeperst. Een kniesoor die daarop let wellicht; maar wanneer je bekend bent met die games, dan hoor je snel dat er iets niet helemaal klopt. Dit gebeurt alleen bij NES-titels, dus misschien heeft de fabrikant een instelling verkeerd staan. Een instelling die ik zelf niet kan aanpassen, overigens, aangezien alles plug-and-play is en van tevoren helemaal geïnstalleerd is. Niet elk NES-spel is hierdoor getroffen gelukkig, maar games voor de SNES en andere consoles hebben hier simpelweg geen last van.

Ik heb kunnen uitsluiten dat het geen speakerprobleem is. Want wanneer ik een koptelefoon aansluit op de 3,5mm-poort, dan hoor ik hetzelfde. Ook wanneer je de getroffen spellen speelt op een extern beeldscherm. Daar moet je dus rekening mee houden. Het is goed om te zien dat Blaze gedacht heeft aan knoppen voor het volume, waardoor je dat dus niet constant in het menu hoeft te regelen. Echter, de helderheid aanpassen kan dan weer alleen softwarematig of via de automatische stand. Dan blijft er nog één belangrijke knop over op de handheld en dat is de Tate-modusknop.

evercade exp

Evercade EXP rechtop vasthouden

Normaal gesproken wanneer je een shoot-em-up speelt op een handheld, dan zie je een smal scherm in het midden staan met daaromheen brede randen. Maar wanneer je op de Tate-knop drukt, dan draait het scherm een kwartslag en dien je de handheld ook rechtop vast te houden. Onder het scherm tref je dan de goed meedraaiende vierpuntdruktoets aan, evenals nog twee actieknoppen. Dit is een unieke manier om dat soort spelen van vroeger te beleven. Dan pas voel je hoe goed het gewicht van de handheld gelijk verdeeld is, waardoor je ook op deze manier fijn kunt gamen.

Tijdens het spelen van de games kun je met een extra knop het menu oproepen. Die zit boven de startknop. Wat mij betreft zitten die twee knoppen net even te dicht op elkaar. Maar als je alleen het spel wil pauzeren, maakt het niet uit welke je indrukt. Het Evercade-menu biedt een aantal handige opties aan. Je kunt een opslagpunt maken of laden, de beeldscherminstellingen per spel aanpassen en het spel stoppen of resetten. Je kunt (subtiele) scanlines gebruiken, maar die kunnen het beeld wat donkerder maken. Ook kun je ze weglaten, waardoor het scherm lekker helder blijft.

Helaas is het niet mogelijk de knoppenindeling aan te passen en voor sommige titels is dat echt een gemis. Bijvoorbeeld voor de eerdergenoemde vechtspellen. In de meeste gevallen moet je de schouderknoppen (L en R) gebruiken voor stoten en schoppen. Maar die knoppen moet je een beetje krampachtig indrukken, omdat ze best smal zijn een laag drukpunt hebben. Als je in plaats daarvan de veel betere triggers zou kunnen gebruiken, dan is de speelervaring alweer heel anders en veel comfortabeler. Gelukkig speel je een groot deel van de games met alleen de vier actieknoppen.

evercade exp

Evercade EXP kopen?

Zoals je ziet heb ik wel het een en ander op te merken aan de Evercade EXP. Het grootste nadeel is dat je de knoppenindeling niet zelf kunt aanpassen. Maar het lijkt mij dat Blaze dit met een toekomstige update zou kunnen verhelpen. Verder valt op dat de audio van sommige NES-games samengeperst klinkt. Daar houden de grootste minpunten wel bij op. De Evercade EXP is een fijne, toegankelijke handheld, met games en verzamelingen waar je niet te diep voor in de buidel hoeft te tasten. En het is tof om te zien dat je meteen 29 games kunt spelen, waarvan je er vijf eerst nog moet ontgrendelen.

Het menu is fleurig en overzichtelijk en vertelt per game ook een beetje wat je ervan kunt verwachten. Naast een beschrijving en de besturing, zie je ook het jaartal van uitgave staan. Hier mis ik dan weer informatie over de oorspronkelijke consolerelease; dat had nog een leuke toevoeging geweest. De knoppen reageren vlot en voelen goed aan en het scherm kan een ontzettend kleurrijk en gedetailleerd beeld presenteren. De speakers klinken capabel (gezien het formaat) en het game-aanbod dat je er standaard bij krijgt is zowel gemêleerd als willekeurig. Maar dat mag de pret niet drukken.


Je kunt de Evercade EXP onder meer via Bol.com kopen. Daar tref je tevens een collectie cartridges aan.


De Nederlandse importeur heeft een reviewunit voor deze recensie verschaft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.