Retroid Pocket Classic keert terug naar de basis

De Retroid Pocket Classic is een betaalbare Android-handheld die een prachtig oled-scherm combineert met een fijne prijsprestatieverhouding. Op papier is het een beetje een vreemd apparaat, maar in de praktijk is dit één van mijn favorieten van dit jaar.

retroid pocket classic review

Online kom ik wat vraagtekens tegen over het bestaansrecht van de Retroid Pocket Classic. De grote vraag op iedereens lippen is: voor wie is deze handheld bedoeld? Want voor de oudere systemen (PlayStation 1 en daaronder) hebben we al meer dan genoeg draagbare spelcomputers uit China. Voor pakweg 60 euro bestel je bijvoorbeeld al favoriet Batlexp G350. En voor de latere systemen (Nintendo 64 en daarboven) kun je terecht op bijvoorbeeld de Retroid Pocket 5, Ayaneo Pocket DMG of Ayn Odin 2 Portal.

Maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen heeft het geld voor dure Android-handhelds. Voor de Pocket DMG betaal je al snel meer dan 430, voor de Pocket Evo meer dan 530 en Odin 2 Portal meer dan 370 euro. Als er dan een premium ogend product als de Retroid Pocket Classic langskomt voor 132 euro, dan klinkt dat heel aantrekkelijk. De handheld zelf kost 130 dollar (114 euro) en daar komen nog ruim 18 euro aan verzendkosten bij. Ik kocht het product in de voorverkoop, waardoor ik bijna 11 dollar (10 euro) korting kreeg.

retroid pocket classic

Retroid Pocket Mini, Flip 2 en Classic

Ik kocht een bundel waar ook de Retroid Pocket Flip 2 in zat. Dat is een onvolmaakte handheld waar ik eerder een uitgebreide recensie over schreef. Na het schermdebacle van de Pocket Mini en mijn persoonlijke, negatieve ervaring en met de Flip 2, hangt er veel van de Pocket Classic af. De fabrikant heeft dus vlak achter elkaar twee grove fouten gemaakt sinds ik zijn handhelds test. En als dat op korte termijn nog eens gebeurt, dan denk ik niet dat ik ze blijf kopen. De klantenservice-ervaring laat namelijk veel te wensen over.

De titel heeft het al verklapt, en anders de intro wel, maar ik ben gelukkig erg tevreden over de Retroid Pocket Classic. Met deze handheld keert de fabrikant terug naar de basis en probeert die veel voor weinig aan te bieden. Dat resulteert in een Android-handheld met een compact doch riant oled-scherm van 3,92 inch (net als op de Pocket DMG), een resolutie van 1240 bij 1080 pixels en genoeg helderheid voor zonnige dagen. Pixels ogen precies en de kleuren zijn even natuurlijk als levendig – zo komen je retrogames tot hun recht.

retroid pocket classic

Vier configuraties, zelfde processor

Voor deze recensie heb ik gekozen voor de variant met 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Je kunt ook kiezen voor de configuratie 4 + 64 GB, waar je een tientje minder voor betaalt. Ik denk dat het prijsverschil te klein is om níet voor het 6GB-model te gaan. Dit geeft de handheld ook net wat meer bewegingsvrijheid als het om de emulatie gaat, maar technisch gezien hoeft het niet veel uit te maken. Het ligt er maar net aan wat je hiermee wil doen. Tussen de versie met vier en zes actieknoppen zit geen prijsverschil.

Voor welke variatie je ook gaat, je krijgt in alle gevallen te maken met dezelfde processor. Dit is een nieuwe van Qualcomm, namelijk de Snapdragon G1 Gen 2. De cpu is afgeleid van de Snapdragon 6 Gen en helemaal gericht op gaminghandhelds. Het betreft een instapmodel, dat met wifi 5 en bluetooth 5.1 aan boord twee gedateerde standaarden aanbiedt. Aangezien je niet veel games hierop gaat downloaden (wellicht eens een Android-app) of met draadloze controllers speelt, hebben die specs weinig invloed op de ervaring.

retroid pocket classic

Als een zonnetje

Belangrijker is om te weten wat zo’n processor in zijn mars heeft. Het goede nieuws is dat je hier in theorie GameCube-, Wii- en Nintendo 3DS-titels op zou kunnen spelen. Veelal in de oorspronkelijke resolutie. Wanneer je die een stapje verhoogt, dan ontstaan de eerste scheurtjes al. Hier is de Retroid Pocket Classic gevoelsmatig niet voor bedoeld, dus dat vind ik geen groot probleem. Dat betekent in elk geval dat alles onder de Cube hier vlekkeloos draait. Nintendo 64 en Dreamcast draaien bijvoorbeeld als een zonnetje.

In alle gevallen kun je de spellen opschalen tot 1080p, de maximale schermresolutie op dit apparaat. PlayStation 1-games speel je daardoor meestal in vier, soms in vijf keer de oorspronkelijke resolutie, terwijl voor PSP drie keer opschalen meer dan genoeg is. Daarnaast is het goed om te weten dat je veel Sega Saturn-spellen kunt spelen, zonder gedoe. Aangezien de emulators van die console nog steeds veel vraagt van emulatiehardware, is dat fijn om te zien. Houd desondanks rekening met wat gestotter hier en daar.

retroid pocket classic

Interessante positie, maar…

Met de Retroid Pocket Classic positioneert het merk zich op een interessante plek op de retrohandheldmarkt. De Classic zit namelijk tussen de lading goedkope handhelds (van pakweg 50 tot 80 euro) en handjevol duurdere modellen (van 200 euro of meer) in. Mocht je het vervelend vinden dat de Trimui Brick die N64-spellen net niet feilloos afspeelt bijvoorbeeld, dan is de volgende stap de Pocket Classic. Zowel qua prijs als prestaties plaatst Retroid het apparaat tussen budgettoppers en midrangers in. Een unieke positie.

Hoewel de Pocket Classic prima in staat is 3d-games te spelen (tot en met de GameCube dus), zul je waarschijnlijk een analoge knuppel missen. Je kunt dit oplossen door binnen emulators, zoals RetroArch, de stickbediening onder de d-pad in te stellen. En anders kun je op het touchscreen een digitale knuppel plaatsen (evenals andere missende knoppen). Ideaal is het allemaal niet, aangezien je dan de handheld soms een beetje raar vasthoudt. Veel Dreamcast-, PSP- en N64-titels laten zich echter wel goed bedienen.

retroid pocket classic

Ouderwets ontwerp

Ik heb er hoe dan ook geen moeite mee. Gezien het ontwerp en de aanwezige knoppen denk ik niet dat Retroid per se bedacht heeft dat je hier volop 3d-games op gaat spelen. Ik doe dat in elk geval niet en heb tijdens het testen voornamelijk 2d-games gespeeld, los van wat PS1- en N64-spellen. Ik denk dat de Retroid Pocket Classic daarin uitblinkt. Links voorop zit dezelfde fijne d-pad met zijn subtiele kanteling als op de Retroid Pocket 5, terwijl rechts vier actieknoppen zitten die rusten op een laag van zacht, rubberen membraan.

Achterop vind je vier rugtoetsen die je allemaal kunt bedienen met je wijsvinger. De twee knoppen in het midden hebben een voelbare helling, waardoor je ze goed van elkaar kunt onderscheiden. Ze laten zich bovendien bijzonder fijn indrukken, al moet je aanvankelijk wel even wennen aan de opstelling. Toegegeven, qua positie voelt dit niet anders dan goedkopere handhelds, maar het gevoel is hier wel veel beter. De knoppen bieden een lichte weerstand, klikken niet hard en geven je vingers tot slot de ruimte.

retroid pocket classic

Een aantal kanttekeningen

Dat de Retroid Pocket Classic geen perfecte handheld  is, blijkt uit het feit dat niet alle shaders goed zullen werken op dit systeem. Dit zijn lagen over de gameplay heen, waardoor je bijvoorbeeld een crt-tv of het GBA-scherm emuleert. Veel van dat soort lagen leunen hevig op de gpu van een handheld, en dat is nou net waar de schoen wringt. De Qualcomm-processor heeft een krachtige cpu (waar emulators dankbaar gebruik van maken), maar de gpu is in veel gevallen te zwak om alle shaders perfect in beeld te brengen.

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je vaak een shader gebruikt en die nu moet missen, of anders genoegen moet nemen met gameplay in twintig tot veertig beeldjes per seconde. De extra lagen kunnen namelijk de chipset behoorlijk belasten, waardoor alle prestaties een klap oplopen. Zelf game ik met zo min mogelijk filters en shaders, waardoor ik dus nergens last van heb maar snap wel waarom gamers die soms willen gebruiken. Veel ‘fast’-shaders werken wel, maar in bijna alle andere gevallen trek je aan het kortste eind.

retroid pocket classic

Android en prestatiemodi

En hoewel ik het zelf positief vind dat de Retroid Pocket Classic op Android draait, kleeft daar ook een nadeel aan. De fabrikant heeft geen eenduidig of duidelijk updatebeleid. Aan boord zit standaard Android 14, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over apps die over een verouderd Android-systeem gaan zeuren. Maar ik ken de fabrikant niet als een fervent updater. Op de site kun je ook nergens iets van een updateschema vinden. Dat soort praktijken leveren helaas, in deze digitale wereld, een privacyrisico op.

Ook moet je er rekening mee houden dat de Retroid Pocket Classic soms best wat geluid kan maken. Dat gebeurt overigens alleen wanneer je de prestatiemodus verhoogt. Als je bijvoorbeeld GameCube-games wil spelen, dan is het een goed idee om High performance aan te zetten in het snelmenu, maar dan maakt de ventilator wel enorm veel lawaai. Dat kan ten koste gaan van de audio, die doorgaans het geluid netjes ten gehore brengt. Ondanks de monospeaker aan boord hoor je verschil tussen muziek en geluidseffecten.

retroid pocket classic

Retroid Pocket Classic kopen?

Tot slot nog iets over de accu van 5000 mAh. Afhankelijk van de games die je speelt kun je daar vijf tot vijftien uur mee bezig zijn. Dat is een breed tijdsbestek. Hoe ouder de games, hoe langer de batterij het volhoudt; hoe nieuwer, hoe korter. De cpu is gelukkig geoptimaliseerd voor gaming, waardoor die niet razendsnel leegloopt. Als je, net als ik, hier voornamelijk tot aan PlayStation 1-games op speelt, dan grijp je minder vaak naar een oplader dan bij menig andere handheld die ongeveer de helft van de prijs kost.

Maar voor wie is de Retroid Pocket Classic nou uiteindelijk bedoeld? Nou, voor de mensen die geen genoegen nemen met de bepaalde gameprestaties van een Trimui Brick of Batlexp G350 en niet zoveel willen betalen voor midrangers als de Anbernic RG406H of Retroid Pocket 5 (of duurder). De Classic biedt een prachtig oled-paneel, een premium bouwkwaliteit en dito knoppen en een lange accuduur, en dat allemaal voor minder dan 150 euro. Dit is Retroid op z’n best – hopelijk houdt het merk dit vast.


Je kunt de Retroid Pocket Classic kopen bij de fabrikant. En anders kun je checken of Amazon hem aanbiedt. Mocht je iets kopen via de affiliatelinks, dan kan RetroReady daar een kleine commissie aan overhouden. Check voor meer handheldsreviews ons uitgebreide overzicht en kom langs in onze Discord om het over handhelds en meer te hebben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto